Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro

Matambudziko akagadziriswa mumitemo yaNewton yekufamba - mutemo wechipiri waNewton wekufamba 

1. Chinhu chinorema 1 kg chakamhanyisa pa 5 m/s 2 . Fungidzira simba remagetsi rinodiwa kuti chinhu chikurumidze.

Zvinozivikanwa:

Huremu (m) = 1 kg

Kukurumidzisa (a) = 5 m/s 2

Zvinodiwa : simba remagetsi (∑F)

Solution:

Tinoshandisa mutemo wechipiri waNewton kuti tiwane simba remagetsi.

∑ F = ma

∑ F = (1 kg)(5 m/s 2 ) = 5 kg m/s 2 = 5 Newtons

[irp]

2. Huremu hwechinhu = 1 kg, simba remagetsi ∑F = 2 Newtons. Sarudza hukuru uye divi rekumhanya kwechinhu….

Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 1

Zvinozivikanwa:

Huremu (m) = 1 kg

Simba reNet (∑F) = 2 Newton

Zvinodiwa : Hukuru uye gwara rekumhanya (a)

Solution:

a = ∑F / m

a = 2 / 1

a = 2 m/s 2

Kutungamira kwekukurumidzisa = kutungamira kwesimba remagetsi (∑F)

[irp]

3. Huremu hwechinhu = 2 kg, F 1 = 5 Newtons, F 2 = 3 Newton. Hukuru uye gwara rekumhanya kwacho…

Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 2

Zvinozivikanwa:

Huremu (m) = 2 kg

F 1 = 5 Newton

F 2 = 3 Newton

Zvinodiwa: Hukuru uye gwara rekumhanya (a)

Solution:

simba remagetsi:

∑ F = F 1 – F 2 = 5 – 3 = 2 Newtons

Kukura kwekukurumidzira:

a = ∑F / m

a = 2 / 2

a = 1 m/s 2

Kutungamira kwekumhanyisa = kutungamira kwesimba remagetsi = kutungamira kwaF 1

[irp]

4. Huremu hwechinhu = 2 kg, F 1 = 10 Newtons, F 2 = 1 Newton. Hukuru uye gwara rekumhanya kwacho…

Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 3

Zvinozivikanwa:

Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 4

Huremu (m) = 2 kg

F 2 = 1 Newton

F 1 = 10 Newton

F 1x = F 1 cos 60 o = (10)(0.5) = 5 Newtons

Zvinodiwa : Hukuru uye gwara rekumhanya (a)

Solution:

Simba reNet:

∑ F = F 1x – F 2 = 5 – 1 = 4 Newtons

Kukura kwekukurumidzira:

a = ∑F / m

a = 4 / 2

a = 2 m/s 2

Kutungamira kwekumhanyisa = kutungamira kwesimba remagetsi = kutungamira kweF 1x

[irp]

5. F 1 = 10 Newtons, F 2 = 1 Newton, m 1 = 1 kg, m 2 = 2 kg. Hukuru negwara rekumhanya kwemhepo ndizvo…

Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 5

Zvinozivikanwa:

Huremu 1 (m1 ) = 1 kg

Huremu 2 (m2 ) = 2 kg

F 1 = 10 Newton

F 2 = 1 Newton

Zvinodiwa : Hukuru uye gwara rekumhanya (a)

Solution:

Simba remagetsi:

∑ F = F 1 – F 2 = 10 – 1 = 9 Newtons

Kukura kwekukurumidzira:

a = ∑F / (m 1 + m 2 )

a = 9 / (1 + 2)

a = 9 / 3

a = 3 m/s 2

Kutungamira kwekumhanyisa = kutungamira kwesimba remagetsi = kutungamira kwaF 1

[irp]

6.

Bhurukwa re40-kg rinokurumidziswa nesimba re200 N. Kukurumidzisa kwebhurukwa iri 3 m/ s 2. Tsvaga hukuru hwesimba rekukweshana rinoonekwa nebhurukwa.

A. 15 NMutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 7

B. 40 N

C. 43 N

D. 80 N

Zvinozivikanwa:

Huremu (m) = 40 kg

Simba (F) = 200 N

Kukurumidzisa (a) = 3 m/s 2

Zvinodiwa: Simba rekukweshana (F g )

Solution:

Kuenzanisa kwemutemo wechipiri wekufamba kwaNewton

∑ F = ma

∑ F = simba rese, m = huremu, a = kukurumidza

Kutungamira kwesimba F kurudyi, kutungamira kwesimba rekukweshana kuruboshwe (kutungamira kwesimba rekukweshana kwakatarisana nekutungamira kwekufamba kwechinhu).

Sarudza kurudyi zvakanaka uye kuruboshwe zvakaipa.

∑ F = ma

F – F g = ma

200 – F g = (40)(3)

200 – F g = 120

F g = 200 – 120

F g = 80 Newton

Mhinduro chaiyo ndiD.

7. Bhokisi A rine huremu hwemagiramu zana, isa pamusoro pebhokisi B rine huremu hwemagiramu mazana matatu, wobva wasundidzira bhokisi B nesimba re5 N rakamira kumusoro. Sarudza simba rakajairika rinoitwa nebhokisi B pabhokisi A.

A. 1 NMutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 2

B. 1.25 N

C. 2 N

D. 3 N

Zvinozivikanwa:

Simba (F) = 5 Newton

Huremu hwebhuroko A (m A ) = 100 magiramu = 0.1 kg

Huremu hwebhuroko B (m B ) = 300 magiramu = 0.3 kg

Kukurumidza kwegiravhiti (g) = 10 m/s 2

Huremu hwebhuroko A (w A ) = (0.1 kg)(10 m/s 2 ) = 1 kg m/s 2 = 1 Newton

Huremu hwebhuroko B (w B ) = (0.3 kg)(10 m/s 2 ) = 3 kg m/s 2 = 3 Newtons

Zvinodiwa: Simba rakajairika rinoshandiswa nebhokisi B kubhokisi A

Solution:

Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 3Kune masimba akati wandei anoshanda pamabhuroko ese ari maviri, sezvakaratidzwa mumufananidzo.

F = simba rekusundidzira (chiito pabhokisi B)

w A = huremu hwebhokisi A (chiito pabhokisi A)

w B = huremu hwebhokisi B (chiito pabhokisi B)

N A = simba rakajairika rinoitwa nebhokisi B pabhokisi A (Chiito pabhokisi A)

N A ' = simba rakajairika rinoitwa nebhokisi A pabhokisi B (Chiito pabhokisi B)

Shandisa mutemo wechipiri waNewton wekufamba pamabhuroko ese ari maviri:

∑ F = ma

F – w A – w B + N A – N A ' = (m A + m B ) a

N A na N A ' masimba ekuita-kuita ane hukuru hwakafanana asi akasiyana negwara saka anobviswa mu equation.

F – w A – w B = (m A + m B ) a

5 – 1 – 3 = (0.1 + 0.3) a

5 – 4 = (0.4) a

1 = (0.4) a

a = 1 / 0.4

a = 2.5 m/s 2

Shandisa mutemo wechipiri waNewton wekufamba pabhokisi A:

∑ F = ma

N A – w A = m A a

N A – 1 = (0.1)(2.5)

NA - 1 = 0.25

NA = 1 + 0.25

NA = 1.25 Newtons

Mhinduro chaiyo ndeiyi B.

8. Chinhu chine huremu hwe4 N chakatsigirwa netambo nepulley. Simba re2 N rinoshanda pabhuroko uye mugumo mumwe wetambo unodhonzwa nesimba re9 N. Sarudza mashandiro esimba remagetsi pachinhu X.

A. 3 N zvichikwiraMutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 4

B. 4 N pasi

C. 9 N zvichikwira

D. 9 N pasi

Zvinozivikanwa:

Kurema kweX (w X ) = 4 Newton

Simba rekudhonza (F x ) = 2 Newton

Simba rekumanikidzwa (F T ) = 9 Newtons

Kudiwa: Simba remagetsi rinoita basa pachinhu

Solution:

Masimba akamira kumusoro anoshanda pachinhu

Simba rekumanikidza rine hukuru hwakafanana muzvikamu zvese zvetambo. Saka simba rekumanikidza i9 N.

Masimba akadzika akamira pasi anoshanda pachinhu

Kune masimba maviri anoshanda pachinhu X uye masimba ese ari maviri ari pasi akatwasuka, chikamu chakatarwa chehuremu w x uye chikamu chakatarwa chesimba F x.

Chiito chesimba reNet pane chinhu

F T – w X – F x = 9 – 4 – 2 = 9 – 6 = 3

Simba remagetsi rinoshanda pachinhu X i3 Newtons, rakamira kumusoro.

Mhinduro chaiyo ndeinoti A.

9. Chinhu chinotanga chakarara panzvimbo yakatsetseka yakatwasuka. Simba re16 N rinoshanda pachinhu saka chinhu chinokurumidzira pa2 m/s 2 . Kana chinhu chimwe chete chakamira panzvimbo yakatsetseka yakatwasuka saka simba rekukweshana rinoshanda pachinhu chiri 2 N, saka sarudza kukurumidza kwechinhu kana simba rimwe chete re16 N richishanda pachinhu chacho.

A. 1.75 m/s 2

B. 1.50 m/s 2

C. 1.00 m/s 2

D. 0.88 m/s 2

Zvinozivikanwa:

Simba (F) = 16 Newtons = 16 kg m/s 2

Kukurumidzisa (a) = 2 m/s 2

Simba rekukweshana (F fric ) = 2 Newtons = 2 kg m/s 2

Kudiwa: Kukurumidza kwechinhu?

Solution:

Nzvimbo yakatsetseka yakatsetseka (hapana simba rekukweshana):

Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 5∑F = ma

F = ma

16 = (m) 2

m = 16 / 2

m = 8 kg

Huremu hwechinhu ichi hunosvika makirogiramu masere.

Nzvimbo yakatsetseka isina kurongeka (kune simba rekukweshana):

Mutemo wechipiri waNewton wekufamba - matambudziko nemhinduro 6∑F = ma

F – F fric = ma

16 – 2 = 8 a

14 = 8 a

a = 14 / 8

a = 1.75 m/s 2

Kumhanya kwechinhu ichi kuri 1.75 m/s 2.

Mhinduro chaiyo ndeinoti A.

10. Tom naAndrew vanosunda chinhu pasi rakatsetseka. Tom anosunda chinhu nesimba re5.70 N. Kana huremu hwechinhu huri 2.00 kg uye kukurumidza kunoitika nechinhu chacho kuri 2.00 ms -2 , saka sarudza hukuru uye gwara resimba rinoitwa naTom.

A. 1.70 N uye gwara rayo rakapesana nechisimba chakaitwa naAndre.w

B. 1.70 N uye gwara rayo rakafanana nesimba rakaitwa naAndrew

C. 2.30 N uye gwara rayo rakapesana nekumanikidzwa kwakaitwa naAndrew.

D. 2.30 N uye gwara rayo rakafanana nechisimba chakaitwa naAndrew.

Zvinozivikanwa:

Simba rekusundidzira rakaitwa naAndrew (F 1 ) = 5.70 Newton

Huremu hwechinhu (m) = 2.00 kg

Kukurumidzisa (a) = 2.00 m/s 2

Zvaidiwa: Hukuru negwara resimba rakaitwa naTom (F 2 )?

Solution:

Shandisa mutemo wechipiri waNewton wekufamba:

∑ F = ma

F 1 + F 2 = ma

5.70 + F 2 = (2)(2)

5.70 + F 2 = 4

F 2 = 4 – 5.70

F 2 = – 1.7 Newton

Chiratidzo chekudzima chairatidza kuti (F 2 ) chakapesana nechiito chekusundidzira chakaitwa naAndrew (F 1 ).

Mhinduro chaiyo ndeinoti A.

11. Kana huremu hwebhuroko hwakafanana, chifananidzo chipi chinoratidza kumhanyisa kudiki?

Mutemo wekutanga waNewton nemutemo wechipiri waNewton 2

mhinduro

Simba reNet A:

ΣF = 4 N + 2 N – 3 N = 6 N – 3 N = 3 Newtons, kuruboshwe

Simba reNet B:

ΣF = 2 N + 3 N – 4 N = 5 N – 4 N = 1 Newtons, kurudyi

Simba reNet C:

ΣF = 4 N + 3 N – 2 N = 7 N – 2 N = 5 Newtons, kurudyi

Simba reNet D:

ΣF = 3 N + 4 N + 2 N = 9 Newtons, kurudyi

Kuenzanisa kwemutemo wechipiri waNewton:

ΣF = ma

a = ΣF / m

a = kukurumidza, ΣF = simba rese, m = uremu

Zvichibva pafomura iri pamusoro apa, kukurumidza (a) kunoenderana zvakananga ne net force (ΣF) uye kunoenderana nehukuru (m). Kana huremu hwechinhu hwakafanana, simba rinobuda riri guru, kukurumidza kuri kukuru kana simba rinobuda riri diki, kukurumidza kuri kudiki.
Zvichibva pakuverenga kuri pamusoro apa, simba diki remambure i1 Newton saka kukurumidza ndikowo kudiki.

Mhinduro chaiyo ndeiyi B.

[irp]

12. Mamwe masimba anoshanda pachinhu chine huremu hwe20 kg, sezvakaratidzwa mumufananidzo uri pazasi.

Mutemo wekutanga waNewton nemutemo wechipiri waNewton 3

Sarudza kukurumidza kwechinhu chacho.

Zvinozivikanwa:

Huremu hwechinhu (m) = 20 kg

Simba remambure (ΣF) = 25 N + 30 N - 15 N = 40 N

Zvinodiwa: Kukurumidza kwechinhu

Solution:

Kukurumidza kwechinhu kwakaverengerwa uchishandisa equation yemutemo wechipiri waNewton:

ΣF = ma

a = ΣF / m = 40 N / 20 kg = 2 N/kg = 2 m/s 2

[irp]

13. Ndechipi chirevo chiri pazasi chinotsanangura mutemo wechitatu waNewton?

(1) Vafambi vakasundidzira mberi apo bhazi rakabhurika kamwe kamwe

(2) Mabhuku ari pamapepa haasi kudonha kana bepa richidhonzwa nekukurumidza

(3) Pakutamba skateboard kana tsoka ikasundira pasi kumashure, skateboard inotsvedza ichienda mberi

(4) Magwa anosundirwa kumashure, zvikepe zvinofamba mberi

Solution:

(1) Mutemo wekutanga waNewton

(2) Mutemo wekutanga waNewton

(3) Mutemo wechitatu waNewton

(4) Mutemo wechitatu waNewton

[wpdm_package id='470′]

  1. Huremu nehuremu
  2. simba remazuva ose
  3. Mutemo wechipiri wekufamba waNewton
  4. Simba rekukakavadzana
  5. Kufamba pamusoro penzvimbo yakatwasuka pasina simba rekukweshana
  6. Kufamba kwemiviri miviri ine kumhanyisa kwakafanana pamusoro penzvimbo yakatwasuka ine simba rekukweshana
  7. Kufamba mundege yakakotama pasina simba rekukweshana
  8. Kufamba mundege yakakombama nesimba rekukweshana
  9. Kufamba muelevator
  10. Kufamba kwemiviri kwakabatana netambo nemapulley
  11. Miviri miviri ine hukuru hwakafanana hwekukurumidzira
  12. Kutenderedza denderedzwa rakati sandara - simba rekufamba kwedenderedzwa
  13. Kutenderera curve yakakomberedzwa - simba rekufamba kwedenderedzwa
  14. Kufamba kwakafanana mudenderedzwa rakatwasuka
  15. Simba repakati nepakati rakafanana mukufamba kwedenderedzwa

Leave a Comment