Mibvunzo yemuenzaniso wemagetsi asingachinji

20 Mienzaniso yemibvunzo yemagetsi asingachinji

Simba reMagetsi

1. Point A iri mu munda wemagetsiSimba remagetsi panzvimbo A = 0,5 NC-1Kana chinhu chine chaji yemagetsi ye0,25 C chikaiswa panzvimbo A, ipapo basa richaitwa pachinhu chacho. gaya Coulomb yakakura se…

A. 0,125 N

B. 0,25 N

C. 0,35 N

D. 0,40 N

E. 0,70 N

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Simba remagetsi panzvimbo A = 0,5 NC-1

Chaja yemagetsi panzvimbo A = 0,25 C

Akabvunzwa: Simba reCoulomb rinoshanda pazvinhu zvine magetsi

Mhinduro:

Fomura inotaura hukama huripo pakati pesimba remagetsi (F), simba remagetsi (E) uye kuchaja kwemagetsi (q) ndeiyi:

F = q E

F = (0,25 C)(0,5 NC-1)

F = 0,125N

Mhinduro chaiyo ndiA.

2. Machaji maviri e5 C ne4 C ari pakati pe3 m. Kana k = 9 × 109 Nm2 C-2 , saka hukuru hweuto reCoulomb hunoonekwa nemauto maviri aya...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

C. 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Chaji 1 (q)1) = 5 C

Chaji 2 (q)2) = 4 C

Kureba pakati pemitoro 1 ne2 (r) = mamita matatu.

Chimiro chaCoulomb (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Akabvunzwa: Hukuru hwesimba reCoulomb (F)

Mhinduro:

Kukurukurirana nezvemagetsi asingachinji 1

Mhinduro chaiyo ndiC.

3. Chaja yemagetsi +q1 = 10 μC ; +q2 = 20 μC; uye q3 zvakaparadzaniswa sezviri mumufananidzo uri pazasi. Kuitira kuti simba reCoulomb riite basa pamhosva q2 = zero; ipapo muripo q3 iri…

A. +2,5 μCMuenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Chaji 1 (q)1) = 10 μC = 10 x 10-6 C

Chaji 2 (q)2) = 20 μC = 20 x 10-6 C

Akabvunzwa: Muripo wei q?3 kuitira kuti simba reCoulomb riite basa pamhosva q2 yakaenzana ne zero (F)2 = 0).

Mhinduro:

Kune masimba maviri anoshanda pa +q2.

Simba rekutanga isimba rinodzinga riri pakati pemachaja +q1 uye muripo +q2 kureva F12 iyo iri kurudyi.

Saka simba remagetsi rinobuda rinoshanda pa q2 yakaenzana ne zero ipapo q3 inofanira kupomerwa mhosva yakaipaSaka simba rechipiri ndiro rinokwezva pakati pe +q charges2 uye -q3 kureva F23 iri kuruboshwe. Masimba maviri aya anoshanda pa q2, dzine hukuru hwakafanana asi dzakatarisana nedivi rakasiyana.

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Simba rinobuda pa +q2 zvakaenzana na zero.

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Mhinduro chaiyo ndeiyi B.

4. Mapoinzi A naB ane chaji yemagetsi ye -10 μC uye +40 μC, zvichiteerana. Pakutanga chaji mbiri idzi dzinoiswa kure nemamita 0,5 kuitira kuti simba reCoulomb F Newton ribude. Kana daro riri pakati paA naB rikachinjwa kuita mamita 1,5, saka simba reCoulomb rinobuda ndiro...

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

E. 9 F

Kukurukurirana

Enzanisa hurukuro yemubvunzo nhamba 9.

Daro riri pakati paA naB rinochinjwa kuita 1,5 metres kana katatu kupfuura dariro rekutanga.

Simba racho rinoenderana nechikamu chedaro:

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Simba reCoulomb rinomuka i1/9 F.

Mhinduro chaiyo ndiA.

5. Sisitimu ine machaji matatu emahara akaenzana saizi inoiswa kuitira kuti ienzane sezvakaratidzwa mumufananidzo. Kana Q3 yakasundirwa 1/3 x pedyo neQ2, zvino chiyero chehukuru hwesimba reCoulomb F2 : F1 kuva….

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

A. 1: 3

B. 2: 3

C. 3 : 4

D. 9: 1

Chikamu 9: 4

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa :

Daro riri pakati pe q1 uye q2 = x

Daro riri pakati pe q2 uye q3 = 2/3 x

Akabvunzwa : F2 : F1 = …. ?

Jawab :

Fomura yemutemo waCoulomb:

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Tsananguro: k = chinhu chisingachinji, q1 = muripo 1, q2 = kuchaja 2, r = chinhambwe chiri pakati pekuchaja 1 nekuchaja 2

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Kuenzanisa kwehukuru hwesimba reCoulomb

q1, chii2 uye q3 saizi dzakaenzana saka dzinobviswa mu equation. k na x2 zvakare saizi yakaenzana uye dziri kuruboshwe nerudyi saka dzinobviswa mu equation.

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Mhinduro chaiyo ndiE.

6. Tarisa mufananidzo uri pazasi. Machaji matatu emagetsi q1, q, uye q2 iri mumutsara wakatwasuka. Kana q = 5,0 μC uye d = 30 cm, saka hukuru negwara remagetsi rinoshanda pachaji q ndi… (k = 9 x 109 N m2 C-2)

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriA. 7,5 N kuenda ku q1

B. 7,5 N kuenda ku q2

C. 15 N kuenda ku q1

D. 22,5 N kuenda ku q1

E. 22,5 N kuenda ku q2

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Chaji 1 (q)1) = 30 μC = 30 x 10-6 C

Chaji 2 (q)2) = 60 μC = 60 x 10-6 C

Chaja 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

Daro riri pakati pe q1 uye q = d

Daro riri pakati pe q2 uye q = 2d

d = 30 cm = 0,3 mamita

d2 = (0,3)2 = 0,09

Nguva dzose yaCoulomb (k) = 9 x 109 N m2 C-2

Akabvunzwa: Hukuru uye gwara remagetsi rinoshanda pamagetsi

Mhinduro:

Kune masimba maviri anoshanda pa q, anoti F1 nzira iri kurudyi (q na q1 yakachajiwa zvakanaka zvekuti F1 gara kure nemibvunzo nemibvunzo1) uye F2 nzira iri kuruboshwe (q na q2 yakachajiwa zvakanaka zvekuti F2 gara kure nemibvunzo nemibvunzo2). Tanga waverenga F1 uye F2.

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriSimba rinobuda:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Simba rinobuda i7,5 Newtons. Kutungamira kwayo kwakafanana neF1 kureva kurudyi kuenda ku q2.

Mhinduro chaiyo ndeiyi B.

Munda weMagetsi

7. Poindi ine chaji q iri panzvimbo P mumunda wemagetsi unogadzirwa nechaji (+) zvekuti inonzwa simba re 0,05 N munzira inoenda kuchaji. Kana simba remunda panzvimbo P riri 2 x 10 -2 NC -1, saka saizi nerudzi rwechaji zvinokonzera munda ndeizvi...

A. 5,0 C, yakanaka

B. 5,0 C, isina kunaka

C. 3,0 C, yakanaka

D. 2,5 C, isina kunaka

E. 2,5 C, yakanaka

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Simba remagetsi (F) = 0,05 N

Simba remagetsi (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

Akabvunzwa: Saizi uye rudzi rwemari inogadzira munda

Mhinduro:

Chaja yemagetsi inoverengerwa uchishandisa fomura inotaura hukama huripo pakati pesimba remagetsi (F), munda wemagetsi (E) uye chaja yemagetsi (q):

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Coulombs

Chaji q inosangana nesimba remagetsi richienda kune (+) charge iyo inogadzira munda wemagetsi, saka charge q ine chiratidzo chekuramba.

Mhinduro chaiyo ndiD.

8. Nhambwe iri pakati pemachaji maviri A neB i4 m. Poindi C iri pakati pemachaji maviri uye iri 1 m kubva kuA. Kana QA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 π ε0 = 9 × 109 N m2 C-2 , ipapo simba remagetsi panzvimbo C nekuda kwekukanganiswa kwechaja mbiri iri...

VERENGA ZVIMWEWO  Mufananidzo wegirazi rakatetepa

A. 9 × 105 NC -1

B. 18 × 105 NC -1

C. 33 × 105 NC -1

D. 45 × 105 NC -1

E. 54 × 105 NC -1

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Daro riri pakati pemari A neB (r)AB) = 4 mamita

Daro riri pakati pepoindi C nechaji A (r)AC) = 1 mamita

Daro riri pakati pepoindi C nechaji B (r)BC) = 3 mamita

Mari A (q)A) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb

Muripo B (q)B) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb

Nguva dzose (k) = 9 × 109 N m2 C-2

Akabvunzwa: simba remagetsi panzvimbo C

Mhinduro:

Munda wemagetsi unogadzirwa nechaji A panzvimbo C:

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Chaji A haina kunaka saka divi remagetsi riri kuChaji A uye riri kure neChaji B (kuruboshwe).

Munda wemagetsi unogadzirwa nechaji B panzvimbo C:

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Chaji B yakanaka saka divi remagetsi riri kure nechaji B uye riri kure nechaji A (kuruboshwe).

Munda wemagetsi unobva panzvimbo A:

EA uye EB nenzira imwe chete saka zvinowedzerwa pamwe chete.

E = EA +EB

E = (27 x 10)5) + (6 x 105)

E = 33 x 105 N / C.

Kwakananga simba remagetsi kuri kunanga kuchaja A uye kure nechaja B (kuruboshwe).

Mhinduro chaiyo ndiC.

9. Guruva re 1 milligram rinogona kuyerera mumhepo nekuda kwekuvapo kwesimba remagetsi rinoribata panzvimbo yaro. Kana simba reguruva riri 0,5 μC uye simba rekukwevera pasi riri 10 m/s2 , sarudza hukuru hwesimba remagetsi rinogona kubata guruva.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

E. 40 N/C

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Huremu hweguruva (m) = 1 milligram = 1 x 10-6 kg

Mutengo weguruva (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Kukurumidza kunokonzerwa negiravhiti (g) = 10 m/s2

Akabvunzwa: Simba remagetsi rakasimba rinochengeta guruva

Mhinduro:

Fomura yehuremu:

w = mg

Tsananguro: w = huremu hweguruva, m = huremu hweguruva, g = kukurumidza nekuda kwegiravhiti

Simba rinokwevera pasi rinoshanda paguruva kana huremu hweguruva rinoverengerwa uchishandisa fomura yehuremu:

w = mg = (1 x 10-6 kg)(10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10 x gumi-6 Newton

Fomura yesimba remagetsi:

E = F/q

Tsananguro: E = simba remagetsi, F = simba remagetsi, q = kuchaja kwemagetsi

Guruva rinoyangarara mumhepo, saka simba rinobuda rinoshanda paguruva rinofanira kuva zero. Simba guruva rinokweva guruva rinonangidzirwa pasi, saka simba remagetsi rinofanira kutungamirirwa kumusoro, uye hukuru hwesimba guruva rinofanira kuenzana nehukuru hwesimba remagetsi, kuitira kuti simba rinobuda paguruva rive zero. Saka, F mufomura yesimba remagetsi inogona kutsiviwa na w mufomura yehuremu.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10)-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 C

E = 20 N/C

Mhinduro chaiyo ndiC.

10. Mari mbiri dze q imwe neimwe1 = 32 μC uye q2 = -214 μC akaparadzaniswa nedaro x kubva kune mumwe nemumwe sezvakaratidzwa mumufananidzo uri pamusoro. Kana papoindi p iri 10 cm kubva ku q2 Simba remagetsi rinobuda pachinhu ichi izero. Saka hukuru hwa x ndi….

A. 20 cmMuenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

B. 30 cm

C. 40 cm

Kureba 50 cm

E. 60 cm

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Chaja 1 (Q)1) = 32 μC

Chaja 2 (Q)2) = -214 μC

Kureba kwenzvimbo p kubva pa q1 = x + 10 cm

Kureba kwenzvimbo p kubva pa q2 = 10 masendimita

Akabvunzwa: x

Mhinduro:

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

E1 ndiyo nzvimbo yemagetsi inogadzirwa nechaji Q1Kwakanangana nemagetsi kuri kure neQ1 nekuti Q1 yatove yatove nechaji yakanaka. E2 ndiyo nzvimbo yemagetsi inogadzirwa nechaji Q2Kwakananga simba remagetsi kwakananga kuQ2 nekuti Q2 mhosva yakaipa.

Panzvimbo p iri 10 cm kubva Q2, simba remagetsi rinobuda ipapo i zero.

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Shandisa fomura yeABC:

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

11. Poindi ine chaji q iri panzvimbo P mumunda wemagetsi unogadzirwa nechaji (+), saka inosangana nesimba re0,05 N. Kana hukuru hwechaji huri +5 × l0-6 Coulomb, saka hukuru hwesimba remagetsi panzvimbo P…

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 104 NC-1

Kukurukurirana

Zvinozivikanwa kuti:

Simba remagetsi (F) = 0,05 Newton

Chaja yemagetsi (Q) = +5 × l0-6 Coulomb = 0,000005

Akabvunzwa: hukuru hwemunda wemagetsi panzvimbo P

Mhinduro:

Fomura inotaura hukama huripo pakati pesimba remagetsi, simba remagetsi uye kuchaja kwemagetsi:

E = F / Q

E = 0,05 Newtons / 0,000005 Coulombs

E = 5 Newtons / 0,0005 Coulombs

E = 10.000 Newton/Coulomb

E = mazana matanhatu4 N / C.

E = mazana matanhatu4 NC-1

Mhinduro chaiyo ndiE.

Mutemo waCoulomb

12. Mapoinzi matatu akarongwa sezvakaratidzwa mumufananidzo uri pazasi. Simba reCoulomb rinowanikwa nepoinzi B ndiro …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 09 x 101 Muripo weN kusvika kuCMuenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri
B. 09 x 101 N yekuchaja A
C. 18 x 101 Muripo weN kusvika kuC
D. 18 x 101 N yekuchaja A
E. 36 x 101 Muripo weN kusvika kuC

Kukurukurirana
Zvinozivikanwa :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = zana-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x gumi-5 Coulomb
rAB = 0,1 mamita = 10-1 mita
rBC = 0,1 mamita = 10-1 mita
k = 9 x 109 Nm2C-2
Akabvunzwa : Coulomb force inosangana nechaji B
Jawab :

Kune mauto maviri eCoulomb kana kuti masimba emagetsi anoshanda pachaji B, kureva simba reCoulomb riri pakati pechaji A neB (F).AB) pamwe chete neCoulomb force iri pakati pemhosva B neC (F)BC). Hondo yeCoulomb inowanikwa neuto B inokonzerwa neFAB uye FBC.

Simba reCoulomb pakati pemhosva A neB:
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriChaji A ine chiratidzo chakanaka uye chaji B ine chiratidzo chakanaka saka FAB kubhadharisa C.

Simba reCoulomb pakati pemhosva B naC:
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriChaja B yakanaka uye chaja C yakanaka zvekuti FBC kumhosva A.

Simba reCoulomb rinoonekwa nechaji B:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Hukuru hwesimba reCoulomb rakaonekwa nechaja B (F)B) ndi90 Newtons. Kutungamira kwaFB zvakafanana negwara FBC kureva kuti kune mhosva A.
Mhinduro chaiyo ndeiyi B.

VERENGA ZVIMWEWO  Mibvunzo yemuenzaniso wekumanikidzwa

13. Hukuru negwara reCoulomb force iri pacharge B ndeizvi... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 2,5 k Q2 r-2 kuruboshweMuenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri
B. 2,5 k Q2 r-2 kurudyi
C. 2 k Q2 r-2 kuruboshwe
D. 2 k Q2 r-2 kurudyi
E. 1 k Q2 r-2 kuruboshwe

Kukurukurirana
Zvinozivikanwa :
Mari A (q)A) = +Q
Muripo B (q)B) = -2Q
Mari C (q)C) = -Q
Daro riri pakati pemari A neB (r)AB) = r
Daro riri pakati pemari B neC (r)BC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Akabvunzwa : hukuru negwara remauto eCoulomb ari pachigaro B
Jawab :
Simba reCoulomb pakati pechaja A nechaja B:
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriChaji A iri positive uye chaji B iri negative saka gwara iri FAB kubhadharisa A
  
Simba reCoulomb pakati pechaji B nechaji C:
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriChaji B haina kunaka uye chaji C haina kunaka saka gwara raF ndiroBC kubhadharisa A

Simba rinobuda richibata basa pamhosva B:
F = FAB +FBC  = 2 k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Kutungamira kweCoulomb force kuri kuenda kuA kana kuruboshwe.
Mhinduro chaiyo ndiA.

Munda weMagetsi
14. Tarisa mufananidzo unotevera wezvinongedzo zviviri! Poindi P iri kupi kuitira kuti simba remagetsi panzvimbo P rienzane ne zero? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. pakati chaipo pemubvunzo1 uye Q2Magetsi asingachinji - Bvunzo yeNyika yeSMA MA Physics 2012 - 7
B. 6 cm kurudyi rweQ2
C. 6 cm kuruboshwe rweQ1
D. 2 cm kurudyi rweQ2
E. 2 cm kuruboshwe rweQ1
Kukurukurirana
Kuti uverenge simba remagetsi panzvimbo P, fungidzira kuti pane positive test charge panzvimbo P. Q1 zvakanaka uye Q2 negative, saka poindi P inofanira kunge iri kurudyi rwaQ2 kana kuruboshwe rweQ1. Kana poindi P iri kuruboshwe rweQ1; munda wemagetsi unogadzirwa panzvimbo Q1 panzvimbo P nzira iri kuruboshwe (kure neQ)1) uye simba remagetsi rinogadzirwa Q2 panzvimbo P nzira iri kurudyi (kuenda kuQ)1). Nekuti divi remagetsi rakatarisana, maviri aya anodzimana kuitira kuti simba remagetsi panzvimbo P rive zero.
Zvinozivikanwa :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Daro riri pakati pekuchaja 1 nekuchaja 2 = 3 cm
Daro riri pakati peQ1 uye poindi P (r)1P) = a
Daro riri pakati peQ2 uye poindi P (r)2P) = 3 + a
Akabvunzwa : Poindi P iri kupi zvekuti simba remagetsi panzvimbo P rakaenzana ne zero?
Jawab :
Poindi P iri kuruboshwe rweQ1.
Munda wemagetsi unogadzirwa naQ1 panzvimbo P :
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriMutengo wekuyedza wakanaka uye Q1 zvakanaka zvekuti divi remagetsi riri kuruboshwe.
Munda wemagetsi unogadzirwa naQ2 panzvimbo P :
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriMutengo wekuyedza wakanaka uye Q2 negative zvekuti divi remagetsi riri kurudyi.
Munda wemagetsi unobva panzvimbo A :
E1 uye E2 divi rakapesana.
E1 - E2 = 0
E1 =E2
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriShandisa fomura yeABC kuti uone kukosha kwe a.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriHazvigone kuva negative.
Daro riri pakati peQ2 uye poindi P (r)2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Poindi P iri pa1,2 cm kurudyi rweQ.2.

15. Tarisa mufananidzo unotevera! Chaja q3 yakaiswa padaro re 5 cm kubva pa q2, ipapo simba remagetsi riri kuchajiwa q3 iri… (1 µC = 10-6 C)
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

A. 4,6 x 107 NC-1
B. 3,6 x 107 NC-1
C. 1,6 x 107 NC-1
D. 1,4 x 107 NC-1
E. 1,3 x 107 NC-1

Kukurukurirana

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriMuripo q3 yakaiswa padaro re 5 cm kubva pa q2, zvichireva kuti kwete kuruboshwe rwa q2 asi kurudyi q2Kana iri kuruboshwe q2 saka simba remagetsi rinobuda ipapo harisi zero. Izvi zvinodaro nekuti daro riri pakati pechaji q3 nechaji q1 uye q2 ine 5 cm uye hukuru hwechaji ndi q1 yakaenzana nechaji q2.

Nekuti muripo q3 zvakanaka pane gwara munda wemagetsi pamutengo q3 kunyaya yekuchaja isina kunaka q2 (E2) uye kure nechaji yakanaka q1 (E1). Munda wemagetsi unobva pauri ndiwo huwandu hwesimba remunda wemagetsi E1 uye E2.

Zvinozivikanwa :
Muripo q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Muripo q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Daro riri pakati pemari q1 uye muripo q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 mita
Daro riri pakati pemari q2 uye muripo q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 mita
k = 9 x 109 N m2 C-2
Akabvunzwa : Simba remagetsi pamutengo q3
Jawab :

Simba remagetsi 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x gumi7 N / C.
Simba remagetsi 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x gumi7 N / C.
Simba remagetsi rinobuda
Simba remagetsi rinobuda pachaji q3 ndeizvi:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C.
Kutungamira kwesimba remagetsi kuri kuruboshwe kana kuti kudivi reE2.
Mhinduro chaiyo ndiC.

16. Machaji maviri emagetsi akaparadzaniswa sezvakaratidzwa mumufananidzo. Simba remunda panzvimbo P ndiro… (k = 9 x 109 N m2 C-2)
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

A. 9,0 x 109 NC-1
B. 4,5 x 109 NC-1
C. 3,6 x 109 NC-1
D. 5,4 x 109 NC-1
E. 4,5 x 109 NC-1

Kukurukurirana

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Zvinozivikanwa :
Muripo qA = +2,5 C
Muripo qB = -2 C
Daro riri pakati pemari qA uye poindi P (r)A) = 5 m
Daro riri pakati pemari qB uye poindi P (r)B) = 2 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
Akabvunzwa : Simba remagetsi panzvimbo P
Jawab :
Simba remagetsi A
EA = kqA /rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109/ 25
EA = 0,9 x gumi9 N / C.
Simba remagetsi B
EB = kqB /rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109/ 4
EB = 4,5 x gumi9 N / C.
Simba remagetsi rinobuda
Simba remagetsi rinobuda panhamba P nderinotevera:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6 x gumi9 N / C.
Kutungamira kwesimba remagetsi kuri kuruboshwe kana kuti kudivi reEB.
Mhinduro chaiyo ndiC.

17. Machaji maviri emagetsi chimwe nechimwe chine chaji Q.1 = -40 µC uye Q2 = +5 µC iri panzvimbo yacho sezvakaratidzwa mumufananidzo (k = 9 x 109 Nm2.C-2 uye 1 µC = 10-6 C), simba remagetsi panzvimbo P riri…
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriA. 2,25 x 106 NC-1
B. 2,45 x 106 NC-1
C. 5,25 x 106 NC-1
D. 6,75 x 106 NC-1
E. 9,00 x 106 NC-1
Kukurukurirana

VERENGA ZVIMWEWO  Ma capacitor eplate akafanana

Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

Zvinozivikanwa :
Muripo q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Muripo q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Daro riri pakati pemari q1 uye poindi P (r)1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Daro riri pakati pemari q2 uye poindi P (r)2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
Akabvunzwa : Simba remagetsi panzvimbo P
Jawab :
Simba remagetsi 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x gumi5 N / C.
Simba remagetsi 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x gumi5 N / C.
Simba remagetsi rinobuda
Simba remagetsi rinobuda panhamba P nderinotevera:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5 x gumi5 N / C.
E = 2,25 x 106 N / C.
Kwakanangana nemagetsi kuri kurudyi kana kuti kwakananga E2.
Mhinduro chaiyo ndiA.

18. Machaji maviri emagetsi akaiswa zvakasiyana sezvakaratidzwa pamufananidzo. Chaji paA i8 µC uye simba rinokwezva rinoshanda pachaji dzese i45 N. Kana chaji A ikachinjirwa kurudyi ne1 cm uye k = 9.109 Nm2.C-2, ipapo simba rinokwezva rinoita basa pamhosva mbiri idzi ndiro...
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D. 90 N
E. 120 N

Kukurukurirana
Zvinozivikanwa :
Chaja yemagetsi paA (q)A) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Simba remagetsi riri pakati pemachaji maviri (F) = 45 Newton
Kureba pakati pezvinopomerwa zviviri (r)AB) = 4 cm = 0,04 mamita = 4 x 10-2 mita
Nguva dzose (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Akabvunzwa : Simba remagetsi pakati pechaja mbiri kana chaja A ikachinjirwa kurudyi ne 1 cm kana 0,01 metres
Jawab :

Tanga waverenga chaji yemagetsi paB, wobva waverenga simba remagetsi pakati pechaji mbiri dzemagetsi, kana chaji yemagetsi paA ikachinjwa kuenda kurudyi ne1 cm.
Chaja yemagetsi paB :
Fomura yemutemo waCoulomb :
F = k (q)A)(q)B) / r2
Fr2 = k (q)A)(q)B)
qB = Fr2 / k (qA)
Chaja yemagetsi paB :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9 x 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x gumi-7 Coulomb
Simba remagetsi riri pakati pemari dzemagetsi A neB :
Kana chaji iri paA ikachinjwa kurudyi ne 1 cm, daro riri pakati pechaji mbiri rinova 3 cm = 0,03 metres = 3 x 10-2 mita
F = k (q)A)(q)B) / r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newton
Mhinduro chaiyo ndiC.

19. Machaji maviri emagetsi P naQ ari kure ne10 cm anowana simba rinokwezva re8 N. Kana chaji Q ikachinjirwa 5 cm kuenda kuchaji P (1 µC = 10-6 C na k = 9 x 109 Nm2.C-2), ipapo simba remagetsi rinoitika ndiro...
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiri

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D. 40 N
E. 56 N

Kukurukurirana
Zvinozivikanwa :
Kureba pakati pemari P na Q (r)PQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Simba remagetsi riri pakati pemari P neQ (F) = 8 N
Chaja yemagetsi Q (q)Q) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Nguva dzose (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Akabvunzwa : Simba remagetsi riri pakati pechaji P neQ kana chaji Q ikachinjirwa 5 cm kuenda kuchaji P
Jawab :
Kutanga verenga chaji yemagetsi P, wobva waverenga simba remagetsi riri pakati pechaji mbiri dzemagetsi, kana chaji yemagetsi Q yakachinjirwa 5 cm kuenda kuchaji P.
Chaja yemagetsi P :
qP = Fr2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9 x 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
Simba remagetsi riri pakati pechaja dzemagetsi P naQ :
Kana chaji iri paQ ikachinjwa kuruboshwe ne5 cm, daro riri pakati pechaji mbiri rinova 5 cm = 0,05 metres = 5 x 10-2 mita
F = k (q)P)(q)Q) / r2
F = (9 x 109)((1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newton
Mhinduro chaiyo ndiC.

20. Tarisa mufananidzo unotevera wekuchaja kwemagetsi. Simba remagetsi rinoonekwa nekuchaja q ndiroB iri 8 N (1 µC = 10-6 C) uye (k = 9.109 Nm2.C-2Kana muripo qB yashandurwa kuenda ku4 cm kubva kuA, ipapo simba remagetsi rinoonekwa ndiro qB ikozvino…
Muenzaniso wemubvunzo wemagetsi asingachinji mubvunzo wechipiriA. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D. 8 N
E. 10 N
Kukurukurirana
Zvinozivikanwa :
Daro riri pakati pemari A neB (r)AB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Simba remagetsi riri pakati pemari A neB (F) = 8 N
Chaja yemagetsi A (q)A) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Nguva dzose (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Akabvunzwa : Simba remagetsi riri pakati pechaja A neB kana daro riri pakati pechaja mbiri iri 4 cm
Jawab :
Tanga waverenga chaji yemagetsi B, wobva waverenga simba remagetsi riri pakati pechaji mbiri dzemagetsi kana daro riri pakati pechaji mbiri dzemagetsi riri 4 cm = 0,04 metres = 4 x 10-2 mita.
Chaja yemagetsi B :
qB = Fr2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9 x 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
Simba remagetsi riri pakati pechaja A neB :
F = k (q)A)(q)B) / r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)((16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)((16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newton
Mhinduro chaiyo ndiA.

Kwakabva mubvunzo:

Mibvunzo yeNational Examination Physics yeChikoro Chesekondari/Chikoro Chepamusoro Chebasa

Siya mhinduro