Primeri vprašanj o statični elektriki

20 primerov vprašanj o statični elektriki

Električna sila

1. Točka A se nahaja v električno poljeJakost električnega polja v točki A = 0,5 NC-1Če v točko A postavimo predmet z električnim nabojem 0,25 C, bo na predmetu opravljeno delo. gaya Coulomb velik kot …

A. 0,125 N

B. 0,25 S

C. 0,35 N

D. 0,40 S

V. 0,70 S

Razprava

Znano je, da:

Jakost električnega polja v točki A = 0,5 NC-1

Električni naboj v točki A = 0,25 C

Vprašano: Coulombova sila, ki deluje na električno nabite predmete

Odgovor:

Formula, ki opisuje razmerje med električno silo (F), električnim poljem (E) in električnim nabojem (q), je:

F = q E

F = (0,25 °C)(0,5 NC-1)

F = 0,125 N

Pravilen odgovor je A.

2. Dva naboja z energijo 5 C in 4 C sta oddaljena 3 m. Če je k = 9 × 109 Nm2 C-2 , potem je velikost Coulombove sile, ki jo občutita dva naboja, enaka ...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

Približno 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Razprava

Znano je, da:

Naboj 1 (q1) = 5 °C

Naboj 2 (q2) = 4 °C

Razdalja med bremeni 1 in 2 (r) = 3 metre.

Coulombova konstanta (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Vprašano: Velikost Coulombove sile (F)

Odgovor:

Razprava o statični elektriki 1

Pravilen odgovor je C.

3. Električni naboj +q1 = 10 μC; +q2 = 20 μC in q3 ločeni kot na spodnji sliki. Tako da Coulombova sila, ki deluje na naboj q2 = nič; potem je naboj q3 je ...

A. +2,5 μCPrimer vprašanja o statični elektriki 2

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Razprava

Znano je, da:

Naboj 1 (q1) = 10 μC = 10 x 10-6 C

Naboj 2 (q2) = 20 μC = 20 x 10-6 C

Vprašano: Kolikšen je naboj q?3 tako da Coulombova sila, ki deluje na naboj q2 enako nič (F2 =

Odgovor:

Na +q delujeta dve sili.2.

Prva sila je odbojna sila med naboji +q1 in naboj +q2 namreč F12 ki je na desni.

Tako da rezultantna električna sila, ki deluje na q2 enako nič potem q3 mora biti negativno nabitTorej je druga sila privlačnost med +q naboji2 in -q3 namreč F23 ki je na levi. Ti dve sili delujeta na q2, imajo enako velikost, vendar nasprotno smer.

Primer vprašanja o statični elektriki 3

Rezultantna sila na +q2 enako nič.

Primer vprašanja o statični elektriki 4

Pravilen odgovor je B.

4. Točki A in B imata električni naboj −10 μC oziroma +40 μC. Na začetku sta naboja nameščena 0,5 metra narazen, tako da nastane Coulombova F Newtonova sila. Če se razdalja med A in B spremeni na 1,5 metra, potem nastane Coulombova sila ...

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

V. 9 F

Razprava

Primerjajte razpravo o vprašanju številka 9.

Razdalja med A in B se spremeni na 1,5 metra oziroma 3-kratnik prvotne razdalje.

Sila je obratno sorazmerna s kvadratom razdalje:

Primer vprašanja o statični elektriki 5

Coulombova sila, ki nastane, je 1/9 F.

Pravilen odgovor je A.

5. Sistem s tremi prostimi naboji enake velikosti je postavljen tako, da je uravnotežen, kot je prikazano na sliki. Če je Q3 premaknjeno za 1/3 x bližje Q2, potem je razmerje velikosti Coulombove sile F2 : F1 postati….

Primer vprašanja o statični elektriki 6

A. 1 : 3

B. 2 : 3

C. 3 : 4

O. 9 : 1

E. 9 : 4

Razprava

Znano je :

Razdalja med q1 in q2 =x

Razdalja med q2 in q3 = 2/3 x

Vprašal : F2 : F1 = …. ?

Jawab :

Coulombova formula zakona:

Primer vprašanja o statični elektriki 7

Opis: k = konstanta, q1 = naboj 1, q2 = naboj 2, r = razdalja med nabojem 1 in nabojem 2

Primer vprašanja o statični elektriki 8

Primerjava velikosti Coulombove sile

q1, q2 in q3 enake velikosti, zato ju izločimo iz enačbe. k in x2 so tudi enake velikosti in so na levi in ​​desni strani, zato so izločeni iz enačbe.

Primer vprašanja o statični elektriki 9

Pravilen odgovor je E.

6. Poglejte spodnjo sliko. Trije električni naboji q1, q in q2 je v ravni črti. Če je q = 5,0 μC in d = 30 cm, potem sta velikost in smer električne sile, ki deluje na naboj q, ... (k = 9 x 109 N m2 C-2)

Primer vprašanja o statični elektriki 10A. 7,5 N proti q1

B. 7,5 N proti q2

C. 15 N proti q1

D. 22,5 N proti q1

V. 22,5 N proti q2

Razprava

Znano je, da:

Naboj 1 (q1) = 30 μC = 30 x 10-6 C

Naboj 2 (q2) = 60 μC = 60 x 10-6 C

Naboj 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

Razdalja med q1 in q = d

Razdalja med q2 in q = 2d

d = 30 cm = 0,3 metra

d2 = (0,3)2 = 0,09

Coulombova konstanta (k) = 9 x 109 N m2 C-2

Vprašano: Velikost in smer električne sile, ki deluje na električni naboj

Odgovor:

Na q delujeta dve sili, in sicer F1 smer je v desno (q in q1 pozitivno nabit, tako da je F1 Izogibajte se vprašanjem in vprašanjem1) in F2 smer je v levo (q in q2 pozitivno nabit, tako da je F2 Izogibajte se vprašanjem in vprašanjem2Najprej izračunajte F1 in F.2.

Primer vprašanja o statični elektriki 11Rezultantna sila:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Rezultantna sila je 7,5 Newtona. Njena smer je enaka kot F.1 in sicer desno proti q2.

Pravilen odgovor je B.

Električno polje

7. Točka z nabojem q je v točki P v električnem polju, ki ga ustvarja naboj (+), tako da nanjo deluje sila 0,05 N v smeri proti naboju. Če je jakost polja v točki P 2 x 10 -2 NC -1, potem je velikost in vrsta naboja, ki povzroča polje, ...

A. 5,0 °C, pozitivno

B. 5,0 °C, negativno

C. 3,0 °C, pozitivno

D. 2,5 °C, negativno

E. 2,5 °C, pozitivno

Razprava

Znano je, da:

Električna sila (F) = 0,05 N

Jakost električnega polja (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

Vprašano: Velikost in vrsta naboja, ki ustvarja polje

Odgovor:

Električni naboj se izračuna po formuli, ki prikazuje razmerje med električno silo (F), električnim poljem (E) in električnim nabojem (q):

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 kulona

Naboj q deluje električna sila v smeri proti (+) naboju, ki ustvari električno polje, tako da ima naboj q negativni predznak.

Pravilen odgovor je D.

8. Razdalja med dvema nabojema A in B je 4 m. Točka C je med obema nabojema in je od točke A oddaljena 1 m. Če je QA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 π ε0 = 9 × 109 N m2 C-2 , potem je jakost električnega polja v točki C zaradi vpliva dveh nabojev ...

PREBERITE TUDI  Dopplerjev učinek

A. 9 × 105 Severna Karolina -1

B. 18 × 105 Severna Karolina -1

Približno 33 × 105 Severna Karolina -1

D. 45 × 105 Severna Karolina -1

E. 54 × 105 Severna Karolina -1

Razprava

Znano je, da:

Razdalja med nabojema A in B (rAB) = 4 meter

Razdalja med točko C in nabojem A (rAC) = 1 meter

Razdalja med točko C in nabojem B (rBC) = 3 meter

Naboj A (qA) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb

Naboj B (qB) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb

Konstanta (k) = 9 × 109 N m2 C-2

Vprašano: jakost električnega polja v točki C

Odgovor:

Električno polje, ki ga ustvari naboj A v točki C:

Primer vprašanja o statični elektriki 12

Naboj A je negativen, zato je smer električnega polja proti naboju A in stran od naboja B (v levo).

Električno polje, ki ga ustvari naboj B v točki C:

Primer vprašanja o statični elektriki 13

Naboj B je pozitiven, zato je smer električnega polja stran od naboja B in proti naboju A (v levo).

Rezultantno električno polje v točki A:

EA in EB v isto smer, zato se seštejejo.

E = EA + EB

E = (27 x 105) + (6 x 105)

E = 33 x 105 N / C

Smer električnega polja je proti naboju A in stran od naboja B (v levo).

Pravilen odgovor je C.

9. 1 miligramski delec prahu lahko lebdi v zraku zaradi prisotnosti električnega polja, ki ga drži na mestu. Če je naboj delca 0,5 μC in je Zemljin gravitacijski pospešek 10 m/s2 , določite velikost jakosti električnega polja, ki lahko zadrži prah.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

V. 40 N/C

Razprava

Znano je, da:

Masa prahu (m) = 1 miligram = 1 x 10-6 kg

Prašni naboj (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Pospešek zaradi gravitacije (g) = 10 m/s2

Vprašano: Močno električno polje, ki zadržuje prah

Odgovor:

Formula za težo:

w = mg

Opis: w = teža prahu, m = masa prahu, g = gravitacijski pospešek

Gravitacijska sila, ki deluje na prah, ali teža prahu se izračuna po formuli za težo:

w = mg = (1 x 10-6 kg)(10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10 x 10-6 Newton

Formula za jakost električnega polja:

E = F/q

Opis: E = jakost električnega polja, F = električna sila, q = električni naboj

Prah lebdi v zraku, zato mora biti rezultanta sile, ki deluje na prah, enaka nič. Gravitacija prahu je usmerjena navzdol, zato mora biti električna sila usmerjena navzgor, velikost gravitacije prahu pa mora biti enaka velikosti električne sile, tako da je rezultanta sile na prah enaka nič. Tako lahko F v formuli za jakost električnega polja nadomestimo z w v formuli za težo.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 °C

E = 20 N/C

Pravilen odgovor je C.

10. Dva naboja q vsakega1 = 32 μC in q2 = -214 μC so med seboj ločene za razdaljo x, kot je prikazano na zgornji sliki. Če je v točki p, ki je 10 cm oddaljena od q2 Nastala jakost električnega polja je nič. Torej je velikost x ...

A. 20 cmPrimer vprašanja o statični elektriki 14

B. 30 cm

približno 40 cm

D. 50 cm

E. 60 cm

Razprava

Znano je, da:

Naboj 1 (Q1) = 32 μC

Naboj 2 (Q2) = -214 μC

Razdalja točke p od točke q1 = x + 10 cm

Razdalja točke p od točke q2 = 10 cm

Vprašano: x

Odgovor:

Primer vprašanja o statični elektriki 15

E1 je električno polje, ki ga ustvarja naboj Q1Smer električnega polja je stran od Q.1 ker Q1 pozitivno nabit. E2 je električno polje, ki ga ustvarja naboj Q2Smer električnega polja je proti Q.2 ker Q2 negativno nabit.

V točki p, ki je 10 cm oddaljena od Q2, nastala jakost električnega polja je nič.

Primer vprašanja o statični elektriki 16

Uporabite formulo ABC:

Primer vprašanja o statični elektriki 17

11. Točka z nabojem q je v točki P v električnem polju, ki ga ustvarja naboj (+), zato nanjo deluje sila 0,05 N. Če je velikost naboja +5 × l0-6 Coulomb, potem je jakost električnega polja v točki P ...

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 104 NC-1

Razprava

Znano je, da:

Električna sila (F) = 0,05 Newtona

Električni naboj (Q) = +5 × l0-6 Coulomb = 0,000005

Vprašano: magnituda električnega polja v točki P

Odgovor:

Formula, ki opisuje razmerje med električnim poljem, električno silo in električnim nabojem:

E = F / Q

E = 0,05 Newtona / 0,000005 Coulombov

E = 5 Newtona / 0,0005 Coulombov

E = 10.000 Newtonov/Coulombov

E = 104 N / C

E = 104 NC-1

Pravilen odgovor je E.

Coulombov zakon

12. Trije naboji so razporejeni, kot je prikazano na spodnji sliki. Coulombova sila, ki deluje na naboj B, je … (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 09 x 101 Naboj od N do CPrimer vprašanja o statični elektriki 18
B. 09 x 101 N za polnjenje A
Cca 18 x 101 Naboj od N do C
Š. 18 x 101 N za polnjenje A
E. 36 x 101 Naboj od N do C

Razprava
Znano je :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = 10-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x 10-5 Coulomb
rAB = 0,1 metra = 10-1 meter
rBC = 0,1 metra = 10-1 meter
k = 9 x 109 Nm2C-2
Vprašal Coulombova sila, ki jo doživlja naboj B
Jawab :

Na naboj B delujeta dve Coulombovi sili ali električni sili, in sicer Coulombova sila med nabojema A in B (FAB) kot tudi Coulombova sila med nabojema B in C (FBC). Coulombova sila, ki jo doživlja naboj B, je rezultanta FAB in F.BC.

Coulombova sila med nabojema A in B:
Primer vprašanja o statični elektriki 19Naboj A ima pozitiven predznak in naboj B ima pozitiven predznak, zato je FAB proti obtožbi C.

Coulombova sila med nabojema B in C:
Primer vprašanja o statični elektriki 20Naboj B je pozitiven in naboj C je pozitiven, tako da je FBC proti obtožbi A.

Coulombova sila, ki jo doživlja naboj B:
FB = F.BC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Velikost Coulombove sile, ki jo doživlja naboj B (FB) je 90 Newtonov. Smer FB enako kot smer FBC in sicer proti obtožbi A.
Pravilen odgovor je B.

PREBERITE TUDI  Primer elastične potencialne energije vzmeti

13. Velikost in smer Coulombove sile na naboj B je ... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 2,5 tisoč Q2 r-2 na levoPrimer vprašanja o statični elektriki 21
B. 2,5 tisoč Q2 r-2 desno
C. 2 k Q2 r-2 na levo
D. 2 k Q2 r-2 desno
E. 1 k Q2 r-2 na levo

Razprava
Znano je :
Naboj A (qA) = +Q
Naboj B (qB) = -2Q
Naboj C (qC) = -Q
Razdalja med nabojema A in B (rAB) = r
Razdalja med nabojema B in C (rBC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Vprašal : velikost in smer Coulombove sile na naboj B
Jawab :
Coulombova sila med nabojem A in nabojem B:
Primer vprašanja o statični elektriki 22Naboj A je pozitiven, naboj B pa negativen, zato je smer F.AB proti polnjenju A
  
Coulombova sila med nabojem B in nabojem C:
Primer vprašanja o statični elektriki 23Naboj B je negativen in naboj C je negativen, zato je smer FBC proti polnjenju A

Rezultantna sila, ki deluje na naboj B:
F = FAB + FBC  = 2 k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Smer Coulombove sile je proti naboju A oziroma v levo.
Pravilen odgovor je A.

Električno polje
14. Poglejte spodnjo sliko dveh točkovnih nabojev! Kje se nahaja točka P, tako da je jakost električnega polja v točki P enaka nič? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. točno na sredini Q1 in Q2Statična elektrika - državni izpit za magistrski študij fizike SMA 2012 - 7
B. 6 cm desno od Q2
C. 6 cm levo od Q1
D. 2 cm desno od Q2
E. 2 cm levo od Q1
Razprava
Za izračun jakosti električnega polja v točki P predpostavimo, da je v točki P pozitivni testni naboj. Q1 pozitivno in Q2 negativno, zato mora biti točka P desno od Q2 ali levo od Q1. Če je točka P levo od Q1električno polje, ustvarjeno v točki Q1 v točki P je smer levo (stran od Q)1) in električno polje, ki ga ustvari Q2 v točki P je smer v desno (proti Q)1). Ker je smer električnega polja nasprotna, se obe izničita, tako da je jakost električnega polja v točki P nič.
Znano je :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Razdalja med nabojem 1 in nabojem 2 = 3 cm
Razdalja med Q1 in točka P (r1P) = a
Razdalja med Q2 in točka P (r2P) = 3 + a
Vprašal Kje se nahaja točka P, da je jakost električnega polja v točki P enaka nič?
Jawab :
Točka P je levo od Q1.
Električno polje, ki ga ustvarja Q1 v točki P :
Primer vprašanja o statični elektriki 24Pozitivni testni naboj in Q1 pozitivna, tako da je smer električnega polja v levo.
Električno polje, ki ga ustvarja Q2 v točki P :
Primer vprašanja o statični elektriki 25Pozitivni testni naboj in Q2 negativna, tako da je smer električnega polja v desno.
Rezultantno električno polje v točki A :
E1 in E2 nasprotni smeri.
E1 - E2 = 0
E1 = E2
Primer vprašanja o statični elektriki 26Za določitev vrednosti a uporabite formulo ABC.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Primer vprašanja o statični elektriki 27Ne more biti negativno.
Razdalja med Q2 in točka P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Točka P je 1,2 cm desno od točke Q.2.

15. Poglejte naslednjo sliko! Naboj q3 postavljen na razdalji 5 cm od q2, potem je jakost električnega polja pri naboju q3 je ... (1 µC = 10-6 C)
Primer vprašanja o statični elektriki 28

A. 4,6 x 107 Severna Karolina-1
B. 3,6 x 107 Severna Karolina-1
Cca 1,6 x 107 Severna Karolina-1
Š. 1,4 x 107 Severna Karolina-1
E. 1,3 x 107 Severna Karolina-1

Razprava

Primer vprašanja o statični elektriki 29Naboj q3 postavljen na razdalji 5 cm od q2, kar pomeni, da ni levo od q2 ampak na desni strani q2Če je na levi strani q2 potem je nastalo električno polje nič. To je zato, ker je razdalja med naboji q3 z nabojem q1 in q2 je 5 cm, velikost naboja pa je q1 enako naboju q2.

Ker je naboj q3 pozitivna smer, nato električno polje pri naboju q3 proti negativnemu naboju q2 (E2) in stran od pozitivnega naboja q1 (E1). Nastalo električno polje je vsota jakosti električnega polja E1 in E2.

Znano je :
Naboj q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Naboj q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Razdalja med naboji q1 in naboj q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 meter
Razdalja med naboji q2 in naboj q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 meter
k = 9 x 109 N m2 C-2
Vprašal : Jakost električnega polja pri naboju q3
Jawab :

Jakost električnega polja 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x 107 N / C
Jakost električnega polja 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x 107 N / C
Rezultantna jakost električnega polja
Rezultantna jakost električnega polja pri naboju q3 je:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 × 107) = 1,6 x 107 N / C
Smer električnega polja je v levo oziroma v smeri E2.
Pravilen odgovor je C.

16. Dva električna naboja sta ločena, kot je prikazano na sliki. Jakost polja v točki P je… (k = 9 x 109 N m2 C-2)
Primer vprašanja o statični elektriki 30

A. 9,0 x 109 Severna Karolina-1
B. 4,5 x 109 Severna Karolina-1
Cca 3,6 x 109 Severna Karolina-1
Š. 5,4 x 109 Severna Karolina-1
E. 4,5 x 109 Severna Karolina-1

Razprava

Primer vprašanja o statični elektriki 31

Znano je :
Naboj qA = +2,5 °C
Naboj qB = -2 °C
Razdalja med naboji qA in točka P (rA) = 5 m
Razdalja med naboji qB in točka P (rB) = 2 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
Vprašal Jakost električnega polja v točki P
Jawab :
Jakost električnega polja A
EA = kqA / rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25.
EA = 0,9 x 109 N / C
Jakost električnega polja B
EB = kqB / rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4.
EB = 4,5 x 109 N / C
Rezultantna jakost električnega polja
Nastala jakost električnega polja v točki P je:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6 x 109 N / C
Smer električnega polja je v levo oziroma v smeri EB.
Pravilen odgovor je C.

17. Dva električna naboja imata vsak naboj Q.1 = -40 µC in Q2 = +5 µC se nahaja na položaju, kot je prikazano na sliki (k = 9 x 109 Nm2.C-2 in 1 µC = 10-6 C), jakost električnega polja v točki P je ...
Primer vprašanja o statični elektriki 32A. 2,25 x 106 Severna Karolina-1
B. 2,45 x 106 Severna Karolina-1
Cca 5,25 x 106 Severna Karolina-1
Š. 6,75 x 106 Severna Karolina-1
E. 9,00 x 106 Severna Karolina-1
Razprava

PREBERITE TUDI  Formula za strižni modul

Primer vprašanja o statični elektriki 33

Znano je :
Naboj q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Naboj q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Razdalja med naboji q1 in točka P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Razdalja med naboji q2 in točka P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 × 10-1 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
Vprašal Jakost električnega polja v točki P
Jawab :
Jakost električnega polja 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x 105 N / C
Jakost električnega polja 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x 105 N / C
Rezultantna jakost električnega polja
Nastala jakost električnega polja v točki P je:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5 x 105 N / C
E = 2,25 x 106 N / C
Smer električnega polja je v desno oziroma v smeri E2.
Pravilen odgovor je A.

18. Dva električna naboja sta nameščena ločeno, kot je prikazano na sliki. Naboj v točki A je 8 µC, privlačna sila, ki deluje na oba naboja, pa je 45 N. Če se naboj A premakne v desno za 1 cm in je k = 9.109 Nm2.C-2, potem je privlačna sila, ki deluje na oba naboja, ...
Primer vprašanja o statični elektriki 34

A. 45 N
B. 60 S
C. 80 N
D. 90 S
V. 120 S

Razprava
Znano je :
Električni naboj pri A (qA) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Električna sila med dvema nabojema (F) = 45 Newtonov
Razdalja med obema nabojema (rAB) = 4 cm = 0,04 metra = 4 x 10-2 meter
Konstanta (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Vprašal : Električna sila med obema nabojema, če se naboj A premakne v desno za 1 cm ali 0,01 metra
Jawab :

Najprej izračunajte električni naboj v točki B, nato pa izračunajte električno silo med obema električnima nabojema, če se električni naboj v točki A premakne v desno za 1 cm.
Električni naboj v točki B :
Coulombova formula zakona :
F = k(q)A)(qB)/r2
F r2 = k (qA)(qB)
qB = F r2 / k (qA)
Električni naboj v točki B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9 x 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x 10-7 Coulomb
Električna sila med električnima nabojema A in B :
Če se naboj v točki A premakne v desno za 1 cm, postane razdalja med obema nabojema 3 cm = 0,03 metra = 3 x 10-2 meter
F = k(q)A)(qB)/r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newtonov
Pravilen odgovor je C.

19. Dva električna naboja P in Q, ki sta oddaljena 10 cm, delujeta na privlačno silo 8 N. Če se naboj Q premakne za 5 cm proti naboju P (1 µC = 10-6 C in k = 9 x 109 Nm2.C-2), potem nastane električna sila ...
Primer vprašanja o statični elektriki 35

A. 8 N
B. 16 S
C. 32 N
D. 40 S
V. 56 S

Razprava
Znano je :
Razdalja med nabojema P in Q (rPQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Električna sila med nabojema P in Q (F) = 8 N
Električni naboj Q (qQ) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Konstanta (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Vprašal Električna sila med nabojema P in Q, če se naboj Q premakne za 5 cm proti naboju P
Jawab :
Najprej izračunajte električni naboj P, nato pa izračunajte električno silo med obema električnima nabojema, če se električni naboj Q premakne za 5 cm proti naboju P.
Električni naboj P :
qP = F r2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9 x 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
Električna sila med električnima nabojema P in Q :
Če se naboj pri Q premakne v levo za 5 cm, postane razdalja med obema nabojema 5 cm = 0,05 metra = 5 x 10-2 meter
F = k(q)P)(qQ)/r2
F = (9 x 109)( (1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newtonov
Pravilen odgovor je C.

20. Poglejte naslednjo sliko električnega naboja. Električna sila, ki deluje na naboj q, jeB je 8 N (1 µC = 10-6 C) in (k = 9.109 Nm2.C-2). Če je naboj qB premaknjena na 4 cm od A, potem je električna sila qB zdaj je …
Primer vprašanja o statični elektriki 36A. 2 N
B. 4 S
C. 6 N
D. 8 S
V. 10 S
Razprava
Znano je :
Razdalja med nabojema A in B (rAB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Električna sila med nabojema A in B (F) = 8 N
Električni naboj A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Konstanta (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Vprašal Električna sila med nabojema A in B, če je razdalja med njima 4 cm
Jawab :
Najprej izračunajte električni naboj B, nato pa izračunajte električno silo med obema električnima nabojema, če je razdalja med njima 4 cm = 0,04 metra = 4 x 10-2 položiti.
Električni naboj B :
qB = F r2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9 x 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
Električna sila med nabojema A in B :
F = k(q)A)(qB)/r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)( (16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)( (16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newtonov
Pravilen odgovor je A.

Vir vprašanja:

Vprašanja iz fizike za nacionalni izpit za višjo srednjo šolo/poklicno srednjo šolo

Pustite komentar