Środek ciężkości – problemy i rozwiązania

Środek ciężkości – problemy i rozwiązania

1. Określ współrzędne Środek ciężkości obiektu, jak pokazano na poniższym rysunku.

rozwiązanie:Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 1

Podziel obiekt na trzy części.

Obszar części 1 (A1) = (2)(6) = 12 cm2

Punkt środkowy leży na osi x (x1) = 1/2 (2) = 1 cm

Punkt środkowy leży na osi y (y1) = 1/2 (6) = 3 cm

Obszar części 2 (A2) = (4)(2) = 8 cm2

Punkt środkowy leży na osi x (x2) = 2 + (1/2)(4) = 2 + 2 = 4 cm

Punkt środkowy leży na osi y (y2) = 2 + (1/2)(2) = 2 + 1 = 3 cm

Obszar części 3 (A3) = (2)(6) = 12

Punkt środkowy leży na osi x (x3) = 2 + 4 + (1/2)(2) = 2 + 4 + 1 = 7 cm

Punkt środkowy leży na osi y (y3) = 1/2 (6) = 3 cm

Współrzędne środka ciężkości na osi x:

Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 2

Współrzędne środka ciężkości na osi y:

Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 3

Współrzędne środka ciężkości obiektu leżą na osi x i osi y (x, y) = (4, 3)

2. Określ współrzędne środka ciężkości obiektu względem osi x.

Nasze rozwiązaniaŚrodek ciężkości – problemy i rozwiązania 4

Podziel obiekt na trzy części: A, B, C i D.

Oblicz pole każdej części:

AA = ½ (podstawa)(wysokość) = ½ (1.5)(3) = (1.5)(1.5) = 2.25

AB = (długość)(szerokość) = (4.5-1.5)(1) = (3)(1) = 3

AC = ½ (podstawa)(wysokość) = ½ (6-4.5)(3) = (1.5)(1.5) = 2.25

AD = ½ (podstawa)(wysokość) = ½ (4.5-1.5)(6-3) = ½ (3)(3) = (1.5)(3) = 4.5

Zobacz też  Prawo Gay-Lussaca (stała objętość) – zadania i rozwiązania

yA = 1/3 (3) = 1Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 5

yB = 1/2 (1) = 0,5

yC = 1/3 (3) = 1

yD = 3 + (1/3)(6-3) = 3 + (1/3)(3) = 3 + 1 = 4

Współrzędne środka ciężkości na osi y:

Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 6

Współrzędna środka ciężkości względem osi x wynosi 2 cm.

3. Określ współrzędne środka ciężkości obiektu, jak pokazano na rysunku.

rozwiązanie:Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 7

Podziel obiekt na cztery części: A, B, C i D.

Oblicz pole każdej części.

AA = (długość)(szerokość) = (4)(3) = 12

AB = ½ (podstawa)(wysokość) = ½ (6-4)(3) = ½ (2)(3) = (1)(3) = 3

AC = ½ (podstawa)(wysokość) = ½ (8-6)(3) = ½ (2)(3) = (1)(3) = 3

AD = (długość)(szerokość) = (8)(6-3) = (8)(3) = 24Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 8

yA = 1/2 (3) = 1.5

yB = 3 – (1/3)(3) = 3 – 1 = 2

yC = 3 – (1/3)(3) = 3 – 1 = 2

yD = 3 + (1/2)(6-3) = 3 + (1/2)(3) = 3 + 1.5 = 4.5

xA = 1/2 (4) = 2

xB = 4 + (1/2)(6-4) = 4 + (1/2)(2) = 4 + 1 = 5

xC = 6 + (1/2)(8-6) = 6 + (1/2)(2) = 6 + 1 = 7

xD = 1/2 (8) = 4

Współrzędne środka ciężkości na osi x:

Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 9

Współrzędne środka ciężkości na osi y:

Środek ciężkości – problemy i rozwiązania 10

  1. Jaki jest środek ciężkości (COG) obiektu?
    • Odpowiedź: Środek ciężkości to punkt w obiekcie, w którym można uznać, że działa jego ciężar. Jest to średnie położenie ciężaru obiektu.
  2. Czym środek ciężkości różni się od środka masy?
    • Odpowiedź: Chociaż zarówno środek ciężkości (COG), jak i środek masy odnoszą się odpowiednio do średniego położenia ciężaru i masy, mogą się one różnić, jeśli pole grawitacyjne działające na obiekt nie jest jednorodne. Jednak w większości praktycznych sytuacji na Ziemi są one praktycznie takie same.
  3. Dlaczego zrozumienie środka ciężkości pojazdu jest ważne podczas projektowania pojazdu?
    • Odpowiedź: Położenie środka ciężkości wpływa na stabilność pojazdu. Niższy środek ciężkości może zmniejszyć ryzyko wywrócenia się pojazdu i ogólnie zwiększyć jego stabilność, zwłaszcza podczas skrętów lub gwałtownych manewrów.
  4. Jak rozłożenie ciężaru w pojeździe lub konstrukcji wpływa na środek ciężkości?
    • Odpowiedź: Dodanie ciężaru do górnej części konstrukcji lub pojazdu zwiększy jego środek ciężkości, co potencjalnie obniży jego stabilność. Z kolei dodanie ciężaru do podstawy może obniżyć środek ciężkości, zwiększając stabilność.
  5. Jeżeli obiekt jest swobodnie zawieszony w punkcie, gdzie będzie leżał jego środek ciężkości?
    • Odpowiedź: Środek ciężkości zawieszonego obiektu będzie znajdował się bezpośrednio pod punktem zawieszenia, ustawiając się pionowo w stosunku do punktu zawieszenia na skutek siły grawitacji.
  6. Czy środek ciężkości obiektu może znajdować się poza granicami materialnymi obiektu?
    • Odpowiedź: Tak, środek ciężkości (COG) może znajdować się poza materiałem, z którego wykonany jest obiekt. Typowym przykładem jest pierścień lub pusty cylinder; środek ciężkości znajduje się w jego środku, w obszarze pozbawionym materiału.
  7. Dlaczego linoskoczkowie często używają długich kijów?
    • Odpowiedź: Długi kij wydłuża efektywną szerokość podstawy i obniża środek ciężkości. Oba te efekty poprawiają stabilność i równowagę podczas chodzenia po linie.
  8. W jaki sposób kształt i rozmieszczenie masy w obiekcie wpływa na jego środek ciężkości?
    • Odpowiedź: Środek ciężkości zawsze będzie się przesuwał w kierunku obszarów obiektu o większej masie. Na przykład, w obiekcie, w którym większa masa jest skoncentrowana na jednym końcu, środek ciężkości będzie znajdował się bliżej tego końca.
  9. W jaki sposób można doświadczalnie określić środek ciężkości płaskiego obiektu o nieregularnym kształcie, na przykład wyciętego z tektury?
    • Odpowiedź: Jedną z metod jest zawieszenie obiektu za punkt i narysowanie pionowej linii w dół od punktu zawieszenia. Następnie zawieszenie obiektu za inny punkt i narysowanie kolejnej linii pionowej. Punkt, w którym te linie się przecinają, to środek ciężkości (COG).
  10. Dlaczego środek ciężkości ma znaczenie w biomechanice człowieka?
  • Odpowiedź: Zrozumienie środka ciężkości (COG) u ludzi jest kluczowe dla takich czynności jak chodzenie, bieganie i skakanie. Wpływa on na naszą równowagę, stabilność i mechanikę ruchu. Środek ciężkości u człowieka zazwyczaj znajduje się w okolicy pępka, ale jego położenie może się zmieniać w zależności od postawy ciała i ruchu.