Przykładowe pytania dotyczące kolizji

8 przykładów pytań kolizyjnych

Zderzenie idealnie sprężyste

1. Dwa ciała A (3 kg) i B (5 kg) poruszają się w tym samym kierunku z prędkością 8 m/s każdy.-1 i 4 ms-1 . Jeżeli obiekt A uderza w obiekt B z idealną sprężystością, to prędkość każdego obiektu po zderzeniu wynosi...

A. 3 ms -1 i 7 ms -1

B. 6 ms -1 i 10 ms -1

C. 4,25 ms -1 i 10 ms -1

D. 5,5 ms -1 i 5,5 ms -1

E. 8 ms -1 i 4 ms -1

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa obiektu A (m1) = 3 kg

Masa obiektu B (m2) = 5 kg

Prędkość obiektu A (v1) = 8 ms-1

Prędkość obiektu B (v2) = 4 ms-1

Zderzenie idealnie sprężyste

Zapytano: v1i v2"

Jawab:

Jeżeli obiekty zderzające się elastycznie mają różne masy, a prędkość obu obiektów po zderzeniu jest nieznana, wówczas prędkość po zderzeniu oblicza się przy użyciu następującego równania:

Przykład pytania 1 dotyczącego kolizji

Jeśli oba obiekty poruszają się w tym samym kierunku, ich prędkości są dodatnie. Jeśli oba obiekty poruszają się w przeciwnych kierunkach, prędkość jednego obiektu jest dodatnia, a prędkość drugiego obiektu jest ujemna.

Przykład pytania 2 dotyczącego kolizji

Zatem prędkość obiektu A (v1') po zderzeniu wynosi 3 m/s, a prędkość obiektu B (v2') po zderzeniu wynosi 7 m/s.

Prawidłowa odpowiedź to A.

2. Piłka o pędzie P uderza w ścianę i odbija się. Zderzenie jest idealnie sprężyste, a kierunek jest prostopadły. Zmiana pędu piłki wynosi...

A. zero

B. str. 4

C. str. 4

D.P

E. 2P

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa piłki = m

Prędkość piłki przed uderzeniem = v

Prędkość piłki po uderzeniu = -v (piłka odbija się w lewo)

Pęd piłki przed zderzeniem (po) = wartość średnia

Pęd piłki po zderzeniu (pt) = m (-v) = – mv

Zapytano: Wielkość zmiany pędu piłki

Jawab:

Zmiana pędu:

Δp = pt - Po

Δp = – mv – mv

Δp = – 2 mV

Δp = -2p

Wartość zmiany pędu piłki wynosi 2p. Znak ujemny wskazuje kierunek.

Prawidłowa odpowiedź to E.

PRZECZYTAJ TAKŻE  Eksperyment Meldego

3. Dwa obiekty A i B o tej samej masie poruszają się obok siebie. A porusza się na wschód, a B na zachód, odpowiednio z prędkościami V i 2V. Jeśli obiekty zderzą się idealnie sprężystie, to natychmiast po zderzeniu...

A.V.A = V do zachodu, VB = V na wschodzie

B.V.A = 2V na zachód, VB = 2V na wschód

C.VA = 2V na zachód, VB = V na wschodzie

D.VA = V do zachodu, VB = 2V na wschód

Pojazd elektrycznyA = 2V na wschód, VB = V do zachodu

Pembahasan

Wiadomo, że:

Oba obiekty mają taką samą masę.

A porusza się na wschód z prędkością V

B porusza się na zachód z prędkością 2V

Zapytano: Prędkość A i B po zderzeniu

Jawab:

Jeżeli masy obu obiektów są takie same i zderzenie jest idealnie sprężyste, to po zderzeniu obiekty te wymieniają się prędkościami.

Po zderzeniu A porusza się na zachód z prędkością 2V, a B porusza się na wschód z prędkością V.

Prawidłowa odpowiedź to C.

Częściowo sprężyste zderzenie

4. Dwa obiekty o tej samej masie poruszają się po linii prostej w kierunku siebie, jak pokazano na rysunku!

Jeśli v2„jest prędkością obiektu (2) po zderzeniu z prawej strony z szybkością 5 ms-1, a następnie wielkość prędkości v1 (1) po zderzeniu jest…..

A. 7 ms-1

B. 9 ms-1

C. 13 ms-1

D. 15 ms-1

E. 17 ms-1

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa obu obiektów jest taka sama = m

Prędkość obiektu 1 przed zderzeniem (v1) = 8 m/s

Prędkość obiektu 2 przed zderzeniem (v2) = 10 m/s

Prędkość obiektu 2 po zderzeniu (v2') = 5 m/s

Zapytano: Prędkość obiektu 1 po zderzeniu (v1”)

Jawab:

Jest to zderzenie niedoskonale sprężyste.1„oblicza się, korzystając z prawa zachowania pędu:

m1 v1+m2 v2 = m1 v1' + m2 v2"

m (w1 +v2) = m (v1' + v2”)

v1 +v2 = v1' + v2"

8 + 10 = v1'+ 5

18 = v1'+ 5

v1' = 18-5

v1' = 13 m/s

Prawidłowa odpowiedź to C.

Zderzenie nieelastyczne

5. Pocisk o masie 10 gramów wystrzelono z prędkością 100 m/s.-1 , zderza się ze nieruchomym klockiem drewna i zostaje w nim uwięziony. Jeśli masa klocka drewna wynosi 490 gramów, prędkość klocka drewna i pocisku bezpośrednio po zderzeniu wynosi...

PRZECZYTAJ TAKŻE  Defekt masy i energia wiązania

A. 1,0 ms-1

B. 2,0 ms-1

C. 2,5 ms-1

D. 4,0 ms-1

E. 5,0 ms-1

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa pocisku (m1) = 10 gramów

Prędkość pocisku (v)1) = 100 ms-1

Masa bloku (m2) = 490 gramów

Prędkość bloku (v2) = 0 m/s (blok w spoczynku)

Zapytano: Prędkość drewnianego klocka i kuli bezpośrednio po zderzeniu

Jawab:

Pocisk uderza w nieruchomy klocek drewna i utkwił w nim, więc jest to zderzenie niesprężyste. Wzór na zderzenie niesprężyste to:

Pęd przed zderzeniem = pęd po zderzeniu

m1 v1 +m2 v2 = (m1 +m2) w

(10)(100) + (490)(0) = (10 + 490) v'

1000 + 0 = 500 v'

1000 = 500 v'

v' = 1000 / 500

v' = 2 m/s = 2 ms-1

Prawidłowa odpowiedź to B.

6. Ciężarówka porusza się z prędkością 10 m/s-1 potrącony przez samochód jadący z prędkością 20 ms-1Po zderzeniu oba samochody zderzyły się ze sobą. Jeśli masa ciężarówki wynosi 1400 kg, a masa samochodu osobowego 600 kg, prędkość obu pojazdów po zderzeniu wynosi...

A. 6 ms-1

B. 9 ms-1

C. 11 ms-1

D. 13 ms-1

E. 17 ms-1

Pembahasan

Po zderzeniu oba samochody zostały ze sobą połączone, co spowodowało nieelastyczne zderzenie.

Wiadomo, że:

Prędkość ciężarówki (v)1) = 10 m/s

Prędkość samochodu (v)2) = 20 m/s

Masa ciężarówki (m1) = 1400 kg

Masa samochodu (m2) = 600 kg

Zapytano: prędkość obu pojazdów po zderzeniu (v)

Jawab:

Wzór na zderzenie niesprężyste:

m1 v1 +m2 v2 = (m1 +m2) v

(1400)(10) + (600)(20) = (1400 + 600) v

14000 + 12000 = 2000 v

26000 = 2000 v

v = 13 m/s

Prawidłowa odpowiedź to D.

7. S20-gramowa kula porusza się z prędkością 10 ms-1 W kierunku poziomym pocisk uderza w klocek o masie 60 gramów, który leży na podłodze. Jeśli pocisk utknął w klocku, to aktualna prędkość klocka wynosi…

PRZECZYTAJ TAKŻE  Eksperyment z ciepłem właściwym

A. 1,0 ms-1

B. 1,5 ms-1

C. 2,0 ms-1

D. 2,5 ms-1

E. 3,0 ms-1

Pembahasan

Wiadomo, że :

Masa pocisku (mP) = 20 gramów = 0,02 kg

Masa bloku (mB) = 60 gramów = 0,06 kg

Prędkość początkowa pocisku (vP) = 10 m/s

Prędkość początkowa bloku (vB) = 0

Zapytano :prędkość pocisku i bloku po zderzeniu (v')

Odpowiedź :

Formuła prawo zachowania pędu jeśli dwa obiekty po zderzeniu przykleją się do siebie:

mP vP +mB vB = (mP +mB) w

(0,02)(10) + (0,06)(0) = (0,02 + 0,06) v'

0,2 + 0 = 0,08 v'

0,2 = 0,08 v'

v' = 0,2 / 0,08

v' = 2,5 m/s

Prawidłowa odpowiedź to D.

8. Dwa wózki A i B, każdy o wadze 1,5 kg, poruszają się ku sobie z prędkością v.A = 4 ms-1 i vB = 5 ms-1 Jak na rysunku. Jeśli dwa wózki zderzą się w sposób niesprężysty, to prędkość obu wózków po zderzeniu wynosi...

A. 4,5 ms-1 w prawoPrzykład pytania 3 dotyczącego kolizji

B. 4,5 ms-1 w lewo

C. 1,0 ms-1 w lewo

D. 0,5 ms-1 w lewo

E. 0,5 ms-1 w prawo

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa wózka A (mA) = 1,5 kg

Masa wózka B (mB) = 1,5 kg

Prędkość wózka A przed zderzeniem (vA) = 4 m/s (dodatnio w prawo)

Prędkość wózka B przed zderzeniem (vB) = -5 m/s (ujemnie w lewo)

Zapytano: Jeżeli zderzenie jest niesprężyste, określ prędkość obu wózków po zderzeniu.

Jawab:

Prawo zachowania pędu:

mAvA +mBvB = (mA +mB) w

(1,5)(4) + (1,5)(-5) = (1,5 + 1,5) v'

6 – 7,5 = (3) v'

-1,5 = (3) v'

v' = -1,5 / 3

v' = -0,5 m/s

Znak minus oznacza, że ​​po zderzeniu oba pojazdy poruszają się w lewo, w tym samym kierunku co wózek B. Jest to logiczne, ponieważ pęd wózka B jest większy niż pęd wózka A.

Źródło pytania:

Pytania z egzaminu państwowego z fizyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i zawodowych

Zostaw komentarz