Przykład rozszerzenia

9 przykładów pytań rozszerzających

1. Arkusz stali w temperaturze 20oC ma wymiary jak na rysunku. Jeśli współczynnik rozszerzalności liniowej stali wynosi 10-5 oC-1 następnie wzrost powierzchni przy temperaturze 60oC to…

A. 0,08 cm2Przykład rozszerzenia 1

B. 0,16 cm2

ok. 0,24 cm2

Średnica 0,36 cm2

E. 0,64 cm2

Pembahasan

Wiadomo, że :

Długość stali = 40 cm

Szerokość stali = 20 cm

Początkowa powierzchnia stali (Ao) = (40)(20) = 800 cm2

Współczynnik rozszerzalności liniowej (α) stali = 10-5 oC-1

Współczynnik rozszerzalności powierzchni (β) = 2 x współczynnik rozszerzalności długości (2α) = 2 x 10-5 oC-1

Różnica temperatur (ΔT) = 60oC - 20oC = 40oC

Zapytano :Wzrost powierzchni stali w temperaturze 60oC

Odpowiedź :

Wzór na rozszerzenie powierzchni :

ΔA = β Ao T

Opis formuły:

ΔA = wzrost powierzchni, β = współczynnik rozszerzalności powierzchni, Ao = powierzchnia początkowa, ΔT = zmiana temperatury = temperatura końcowa – temperatura początkowa

Wzrost powierzchni stali :

ΔA = β Ao T

ΔA = (2 x 10-5)(800)(40) = 0,64 cm

Prawidłowa odpowiedź to E.

2. Płyta żelazna w temperaturze 20oC ma wymiary pokazane na rysunku. Jeśli temperatura wzrośnie do 100°C,oC, a współczynnik rozszerzalności liniowej żelaza wynosi 1,1 x 10-7 oC-1, wówczas obszar ten staje się…

A. 4,0000106 m2Przykład rozszerzenia 2

B. 4,0000140 m2

Ok. 4,0000376 m2

D. 4,0000704 m2

E. 4,0000726 m2

Pembahasan

Wiadomo, że :

Długość żelaza = 2 m

Szerokość żelaza = 2 m

Początkowa powierzchnia żelaza (Ao) = (2)(2) = 4 m2

Współczynnik rozszerzalności liniowej (α) żelaza = 1,1 x 10-7 oC-1

Współczynnik rozszerzalności powierzchni (β) = 2 x współczynnik rozszerzalności długości (2α) = 2,2 x 10-7 oC-1

Różnica temperatur (ΔT) = 100oC - 20oC = 80oC

Zapytano :Powierzchnia żelaza w temperaturze 100oC

Odpowiedź :

Zwiększenie obszaru żelaza :

ΔA = β Ao T

ΔA = (2,2 x 10-7)(4)(80) = 704 x 10-7 = 0,0000704 m2

Obszar żelazny :

Powierzchnia żelaza = powierzchnia początkowa + przyrost powierzchni

Powierzchnia żelaza = 4 m2 + 0,0000704 m²2

Powierzchnia żelaza = 4,0000704 m2

Prawidłowa odpowiedź to D.

3. Talerz wykonany z brązu (α = 18.10-6 oC-1) w temperaturze 0oC ma rozmiar pokazany na rysunku. Jeśli płytka zostanie podgrzana do 80 oC, wówczas wzrost pola powierzchni płytki wynosi...

A. 0,576.10-4 m2Przykład rozszerzenia 3

B. 1,152.10-4 m2

C. 2,304.10-4 m2

D. 3,456.10-4 m2

4,608.10-4 m2

Pembahasan

Wiadomo, że :

Długość brązu = 40 cm = 0,4 metra

PRZECZYTAJ TAKŻE  Rodzaje ładunków elektrycznych

Szerokość brązu = 20 cm = 0,2 metra

Początkowy obszar brązu (Ao) = (0,4)(0,2) = 0,08 m2

Współczynnik rozszerzalności liniowej (α) brązu = 18 x 10-6 oC-1

Współczynnik rozszerzalności powierzchni (β) = 2 x współczynnik rozszerzalności długości (2α) = 36 x 10-6 oC-1

Różnica temperatur (ΔT) = 80oC - 0oC = 80oC

Zapytano :Wzrost powierzchni brązu w temperaturze 80oC

Odpowiedź :

Zwiększenie obszaru brązowego :

ΔA = β Ao T

ΔA = (36 x 10-6)(0,08)(80) = 230,4 x 10-6 = 2,304 x 10-4 m2

Prawidłowa odpowiedź to C.

4. Naczynie aluminiowe o pojemności 2000 cm3, napełniony wodą o temperaturze początkowej 0oC. Następnie naczynie jest podgrzewane do temperatury 90oC. Jeśli współczynnik rozszerzalności liniowej aluminium wynosi 24 x 10-6 (oC)-1 a współczynnik rozszerzalności objętościowej wody wynosi 6,3 x 10-4 (oC)-1, objętość rozlanej wody wyniosła….

A. 100,94 cm3

B. 100,84 cm3

ok. 100,64 cm3

Średnica 100,54 cm3

E. 100,44 cm3

Pembahasan

Wiadomo, że:

Początkowa objętość naczynia aluminiowego i wody (Vo) = 2000 cm3 = 2 x 103 cm3

Początkowa temperatura naczynia aluminiowego i wody (T1) = 0oC

Temperatura końcowa naczynia aluminiowego i wody (T2) = 90oC

Współczynnik rozszerzalności liniowej aluminium (α) = 24 x 10-6 (oC)-1

Współczynnik rozszerzalności objętościowej aluminium (γ) = 3α = 3 (24 x 10-6 (oC)-1 ) = 72 x 10-6 oC-1

Współczynnik rozszerzalności objętościowej wody (γ) = 6,3 x 10-4 (oC)-1

Zapytano: Objętość rozlanej wody

Jawab:

Wzór na zwiększenie objętości:

V = Vo + γ Vo T

V – Vo = γ Vo T

ΔV = γ Vo T

Keterangan:

V = objętość końcowa, Vo = objętość początkowa, ΔV = zmiana objętości, γ = współczynnik rozszerzalności objętościowej, ΔT = zmiana temperatury.

Oblicz zmianę objętości naczynia aluminiowego:

ΔV = γ Vo ΔT = (72 x 10-6)(2 x 103)(90) = 12960 x 10-3 = 12,960 cm3

Oblicz zmianę objętości wody:

ΔV = γ Vo ΔT = (6,3 x 10-4)(2 x 103)(90) = 1134 x 10-1 = 113,4 cm3

Zmiana objętości wody jest większa niż w przypadku naczynia aluminiowego, więc część wody się wylewa.

Oblicz objętość rozlanej wody:

113,4 cm3 - 12,960 cm3 = 100,44 cm3

Prawidłowa odpowiedź to E.

5. Metalowy pręt jest podgrzewany do temperatury 80°CoDługość C wynosi 115 cm. Jeśli współczynnik rozszerzalności liniowej metalu wynosi 3.10-3 oC-1 a początkowa temperatura metalu wynosi 30oC, wówczas początkowa długość metalu wynosi….

PRZECZYTAJ TAKŻE  Fakty dotyczące zmian środowiskowych

A. 100 cm
B. 101,5 cm
ok. 102 cm
Średnica 102,5 cm
E. 103 cm

Pembahasan
Wiadomo, że:
Temperatura początkowa (T1) = 30oC
Temperatura końcowa (T2) = 80oC
Zmiana temperatury (ΔT) = 80oC - 30oC = 50oC
Współczynnik rozszerzalności liniowej metalu (α) = 3.10-3  oC-1
Długość końcowa metalu (L) = 115 cm
Wymagane: Początkowa długość metalu (Lo)
Jawab:

Wzór na rozszerzenie długości:
L = Lo + ΔL
L = Lo + α Lo T
L = Lo (1 + α ΔT)

115 = lo (1 + (3.10-3.50) )
115 = lo (1 + (150.10-3))
115 = lo (1 + 0,15)
115 = lo (1,15)
Lo = 115 / 1,15
Lo = 100 cm
Prawidłowa odpowiedź to A.

6. Pręt mosiężny ma początkowo 40 cm długości. Po podgrzaniu do temperatury 80°CoDługość C wynosi 40,04 cm. Jeśli współczynnik rozszerzalności liniowej mosiądzu wynosi 2,0 x 10-5 oC-1 Tak więc początkowa temperatura pręta mosiężnego wynosi….

A. 20 oC
B. 22 oC
C. 25 oC
D. 30 oC
50 oC

Pembahasan
Wiadomo, że:
Temperatura końcowa (T2) = 80oC
Długość początkowa (Lo) = 40 cm
Długość końcowa (D) = 40,04 cm
Przyrost długości (ΔL) = 40,04 cm – 40 cm = 0,04 cm
Współczynnik rozszerzalności liniowej mosiądzu (α) = 2,0 x 10-5  oC-1
Zapytano: Temperatura początkowa (T1)
Jawab:
Wzór na rozszerzalność metalu:
L = Lo + α Lo T
LLo = α Lo T
ΔL = α Lo T
ΔL = α Lo (T2 - T1)

0,04 = (2,0 x 10-5) (40)(80 – T1)
0,04 = (80 x 10-5)(80 – T1)
0,04 = 0,0008 (80 – T1)
252 000 = 840 000 – 42 000 ton1
0,0008 T1 = 0,064 - 0,040
0,0008 T1 = 0,024
T1 = 30oC
Prawidłowa odpowiedź to D.

7. Blacha stalowa w temperaturze 20oC ma wymiary jak na rysunku. Jeśli współczynnik rozszerzalności liniowej stali wynosi 10-5 oC-1 następnie wzrost powierzchni przy temperaturze 60oC to…
Przykład rozszerzenia 4

A. 0,08 cm2
B. 0,16 cm2
ok. 0,24 cm2
Średnica 0,36 cm2
E. 0,64 cm2

Pembahasan

To pytanie jest związane z ekspansja.
Wiadomo, że :
Długość stali = 40 cm
Szerokość stali = 20 cm
Początkowa powierzchnia stali (Ao) = (40)(20) = 800 cm2
Współczynnik rozszerzalności liniowej (α) stali = 10-5 oC-1
Współczynnik rozszerzalności powierzchni (β) = 2 x współczynnik rozszerzalności długości (2α) = 2 x 10-5 oC-1
Różnica temperatur (ΔT) = 60oC - 20oC = 40oC
Zapytano :Wzrost powierzchni stali w temperaturze 60oC
Odpowiedź :

PRZECZYTAJ TAKŻE  Przykładowe pytania dotyczące zasad falowych

Wzór na rozszerzenie powierzchni :
ΔA = β Ao T
Opis formuły:
ΔA = wzrost powierzchni, β = współczynnik rozszerzalności powierzchni, Ao = powierzchnia początkowa, ΔT = zmiana temperatury = temperatura końcowa – temperatura początkowa
Wzrost powierzchni stali :
ΔA = β Ao T
ΔA = (2 x 10-5)(800)(40) = 0,64 cm
Prawidłowa odpowiedź to E.

8. Płyta żelazna w temperaturze 20oC ma wymiary pokazane na rysunku. Jeśli suhupodniesiono do 100oC, a współczynnik rozszerzalności liniowej żelaza wynosi 1,1 x 10-7 oC-1, wówczas obszar ten staje się…
Przykład rozszerzenia 6

A. 4,0000106 m2
B. 4,0000140 m2
Ok. 4,0000376 m2
D. 4,0000704 m2
E. 4,0000726 m2

Pembahasan
Wiadomo, że :
Długość żelaza = 2 m
Szerokość żelaza = 2 m
Początkowa powierzchnia żelaza (Ao) = (2)(2) = 4 m2
Współczynnik rozszerzalności liniowej (α) żelaza = 1,1 x 10-7 oC-1
Współczynnik rozszerzalności powierzchni (β) = 2 x współczynnik rozszerzalności długości (2α) = 2,2 x 10-7 oC-1
Różnica temperatur (ΔT) = 100oC - 20oC = 80oC
Zapytano :Powierzchnia żelaza w temperaturze 100oC
Odpowiedź :
Zwiększenie obszaru żelaza :
ΔA = β Ao T
ΔA = (2,2 x 10-7)(4)(80) = 704 x 10-7 = 0,0000704 m2   
Obszar żelazny :
Powierzchnia żelaza = powierzchnia początkowa + przyrost powierzchni
Powierzchnia żelaza = 4 m2 + 0,0000704 m²2   
Powierzchnia żelaza = 4,0000704 m2
Prawidłowa odpowiedź to D.

9. Talerz wykonany jest z brązu (α = 18.10-6 oC-1) w temperaturze 0oC ma rozmiar pokazany na rysunku. Jeśli płytka zostanie podgrzana do 80 oC, wówczas wzrost pola powierzchni płytki wynosi...
Przykład rozszerzenia 7A. 0,576.10-4 m2
B. 1,152.10-4 m2
C. 2,304.10-4 m2
D. 3,456.10-4 m2
4,608.10-4 m2
Pembahasan
Wiadomo, że :
Długość brązu = 40 cm = 0,4 metra
Szerokość brązu = 20 cm = 0,2 metra
Początkowy obszar brązu (Ao) = (0,4)(0,2) = 0,08 m2
Współczynnik rozszerzalności liniowej (α) brązu = 18 x 10-6 oC-1
Współczynnik rozszerzalności powierzchni (β) = 2 x współczynnik rozszerzalności długości (2α) = 36 x 10-6 oC-1
Różnica temperatur (ΔT) = 80oC - 0oC = 80oC
Zapytano :Wzrost powierzchni brązu w temperaturze 80oC
Odpowiedź :
Zwiększenie obszaru brązowego :
ΔA = β Ao T
ΔA = (36 x 10-6)(0,08)(80) = 230,4 x 10-6 = 2,304 x 10-4 m2
Prawidłowa odpowiedź to C.

Źródło pytania:

Pytania z egzaminu państwowego z fizyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i zawodowych

Zostaw komentarz