Przykładowe pytania dotyczące elektryczności statycznej

20 przykładów pytań dotyczących elektryczności statycznej

Siła elektryczna

1. Punkt A znajduje się w polu elektrycznym . Natężenie pola elektrycznego w punkcie A wynosi 0,5 NC -1 . Jeśli w punkcie A umieścimy obiekt o ładunku 0,25 C, wówczas zadziała siła Coulomba ...

A. 0,125 N

B. 0,25 N

C. 0,35 N

D.0,40 N

E. 0,70 N

Pembahasan

Wiadomo, że:

Natężenie pola elektrycznego w punkcie A = 0,5 NC -1

Ładunek elektryczny w punkcie A = 0,25 C

Pytanie: Siła Coulomba działająca na obiekt naładowany elektrycznie

Jawab:

Wzór określający związek pomiędzy siłą elektryczną (F), polem elektrycznym (E) i ładunkiem elektrycznym (q) jest następujący:

F = q E

F = (0,25 C)(0,5 NC -1 )

F = 0,125 N

Prawidłowa odpowiedź to A.

2. Dwa ładunki 5 C i 4 C znajdują się w odległości 3 m od siebie. Jeżeli k = 9 × 10 9 Nm 2 C –2 , to wartość siły Coulomba działającej na oba ładunki wynosi…

A. 2 × 10 9 N

B. 60 × 10 9 N

C. 2 × 10 10 N

D.6 × 10 10 N

E. 20 × 10 10 N

Pembahasan

Wiadomo, że:

Ładunek 1 (q 1 ) = 5 C

Ładunek 2 (q 2 ) = 4 C

Odległość między ładunkami 1 i 2 (r) = 3 metry.

Stała Coulomba (k) = 9 × 10 9 Nm 2 C –2

Pytanie: Wartość siły Coulomba (F)

Jawab:

Dyskusja na temat elektryczności statycznej 1

Prawidłowa odpowiedź to C.

3. Ładunki elektryczne +q 1 = 10 μC; +q 2 = 20 μC; i q 3 są rozdzielone, jak pokazano na poniższym rysunku. Tak więc siła Coulomba działająca na ładunek q 2 = zero; wówczas ładunek q 3 wynosi…

A. +2,5 μCPrzykładowe pytanie 2 dotyczące elektryczności statycznej

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Pembahasan

Wiadomo, że:

Ładunek 1 (q 1 ) = 10 μC = 10 x 10 -6 C

Ładunek 2 (q 2 ) = 20 μC = 20 x 10 -6 C

Pytanie: Jaki jest ładunek q 3 , aby siła Coulomba działająca na ładunek q 2 była równa zeru (F 2 = 0).

Jawab:

Na +q 2 działają dwie siły.

Pierwszą siłą jest siła odpychająca pomiędzy ładunkiem +q 1 i ładunkiem +q 2 , mianowicie F 1 2 , która jest skierowana w prawo.

Aby wypadkowa siła elektryczna działająca na q2 wynosiła zero, q3 musi mieć ładunek ujemny . Zatem drugą siłą jest siła przyciągania między ładunkami +q2 i -q3 , czyli F23 , skierowana w lewo. Te dwie siły działające na q2 mają tę samą wartość , ale przeciwne zwroty.

Przykładowe pytanie 3 dotyczące elektryczności statycznej

Siła wypadkowa działająca na +q 2 jest równa zeru.

Przykładowe pytanie 4 dotyczące elektryczności statycznej

Prawidłowa odpowiedź to B.

4. Punkty A i B mają odpowiednio ładunek elektryczny −10 μC i +40 μC. Początkowo oba ładunki umieszczono w odległości 0,5 metra od siebie, co powoduje powstanie siły Coulomba F Newtona. Jeśli odległość między punktami A i B zmieni się na 1,5 metra, to siła Coulomba będzie wynosić...

A. 1 / 9 F

B. 1 / 3 F

C. 3 / 2 F

D.3F

E. 9 F

Pembahasan

Porównaj dyskusję dotyczącą pytania nr 9.

Odległość między A i B zmienia się na 1,5 metra, czyli trzykrotność pierwotnej odległości.

Siła jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości:

Przykładowe pytanie 5 dotyczące elektryczności statycznej

Powstająca siła Coulomba wynosi 1/9 F.

Prawidłowa odpowiedź to A.

5. Układ z 3 swobodnymi ładunkami o jednakowej wartości jest umieszczony tak, aby był zrównoważony, jak pokazano na rysunku. Jeśli Q3 zostanie przesunięty o 1/3 raza bliżej Q2 , wówczas stosunek wartości siły Coulomba F2 : F1 wynosi ….

Przykładowe pytanie 6 dotyczące elektryczności statycznej

Odp. 1: 3

B.2 : 3

C.3 : 4

D.9 : 1

E.9 : 4

Pembahasan

Wiadomo, że :

Odległość między q 1 i q 2 = x

Odległość między q2 i q3 = 2/3 x

Zapytano : F 2 : F 1 = …. ?

Odpowiedź :

Wzór prawa Coulomba:

Przykładowe pytanie 7 dotyczące elektryczności statycznej

Opis: k = stała, q 1 = ładunek 1, q 2 = ładunek 2, r = odległość między ładunkiem 1 i ładunkiem 2

Przykładowe pytanie 8 dotyczące elektryczności statycznej

Porównanie wielkości siły Coulomba

q1 , q2 i q3 są równe , więc eliminujemy je z równania. k i x2 mają również ten sam rozmiar i znajdują się po lewej i prawej stronie, więc eliminujemy je z równania.

Przykładowe pytanie 9 dotyczące elektryczności statycznej

Prawidłowa odpowiedź to E.

6. Spójrz na poniższy obrazek. Trzy ładunki elektryczne q1 , q i q2 tworzą linię prostą. Jeśli q = 5,0 μC i d = 30 cm, to wartość i kierunek siły elektrycznej działającej na ładunek q wynoszą… (k = 9 × 10 9 N m2 C - 2 )

Przykładowe pytanie 10 dotyczące elektryczności statycznejA. 7,5 N w kierunku q1

B. 7,5 N w kierunku q 2

C. 15 N w kierunku q 1

D. 22,5 N w kierunku q 1

E. 22,5 N w kierunku q 2

Pembahasan

Wiadomo, że:

Ładunek 1 (q 1 ) = 30 μC = 30 x 10 -6 C

Ładunek 2 (q 2 ) = 60 μC = 60 x 10 -6 C

Ładunek 3 (q) = 5 μC = 5 x 10 -6 C

Odległość między q 1 i q = d

Odległość między q2 i q = 2d

d = 30 cm = 0,3 metra

d2 = (0,3) 2 = 0,09

Stała Coulomba (k) = 9 x 10 9 N m 2 C -2

Pytanie: Wielkość i kierunek siły elektrycznej działającej na ładunek elektryczny

Jawab:

Na q działają dwie siły, mianowicie F1 jest skierowana w prawo (q i q1 są naładowane dodatnio, więc F1 jest odsunięty od q i q1 ) , a F2 jest skierowana w lewo (q i q2 są naładowane dodatnio, więc F2 jest odsunięty od q i q2 ) . Najpierw oblicz F1 i F2.

Przykładowe pytanie 11 dotyczące elektryczności statycznejSiła wypadkowa:

Σ F = 15 – 7,5 = 7,5

Siła wypadkowa wynosi 7,5 niutona. Jej kierunek jest taki sam jak kierunek siły F 1 , czyli w prawo, w kierunku q 2.

Prawidłowa odpowiedź to B.

Pole elektryczne

7. Ładunek punktowy q znajduje się w punkcie P w polu elektrycznym generowanym przez ładunek (+), tak że działa na niego siła 0,05 N w kierunku ładunku. Jeśli natężenie pola w punkcie P wynosi 2 x 10–2 NC – 1 , to wartość i rodzaj ładunku generującego pole są…

A. 5,0 C, dodatnie

B. 5,0 C, ujemne

C. 3,0 C, dodatnie

D. 2,5 C, ujemne

E. 2,5 C, dodatni

Pembahasan

Wiadomo, że:

Siła elektryczna (F) = 0,05 N

Natężenie pola elektrycznego (E) = 2 x 10 –2 NC –1 = 0,02 NC –1

Pytanie: Wielkość i rodzaj ładunku, który tworzy pole

Jawab:

Ładunek elektryczny oblicza się za pomocą wzoru, który określa związek między siłą elektryczną (F), polem elektrycznym (E) i ładunkiem elektrycznym (q):

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC –1 = 2,5 kulombów

Ładunek q doświadcza siły elektrycznej skierowanej w stronę ładunku (+), co powoduje powstanie pola elektrycznego, tak że ładunek q ma znak ujemny.

Prawidłowa odpowiedź to D.

8. Odległość między dwoma ładunkami A i B wynosi 4 m. Punkt C znajduje się między dwoma ładunkami, 1 m od A. Jeżeli Q A = –300 μC, Q B = 600 μC. 1/4 π ε 0 = 9 × 10 9 N m 2 C –2 , to natężenie pola elektrycznego w punkcie C wynikające z wpływu dwóch ładunków wynosi…

A. 9 × 10 5 NC –1

B. 18 × 10 5 NC –1

C. 33 × 10 5 NC –1

D. 45 × 10 5 NC –1

E. 54 × 10 5 NC –1

Pembahasan

Wiadomo, że:

Odległość między ładunkami A i B (r AB ) = 4 metry

Odległość między punktem C a ładunkiem A (r AC ) = 1 metr

Odległość między punktem C i ładunkiem B (r BC ) = 3 metry

Ładunek A (q A ) = –300 μC = -300 x 10 -6 C = -3 x 10 -4 kulombowski

Ładunek B (q B ) = 600 μC = 600 x 10 -6 C = 6 x 10 -4 Kulomba

Stała (k) = 9 × 10 9 N m 2 C –2

Pytanie: natężenie pola elektrycznego w punkcie C

Jawab:

Pole elektryczne generowane przez ładunek A w punkcie C:

Przykładowe pytanie 12 dotyczące elektryczności statycznej

Ładunek A jest ujemny, więc kierunek pola elektrycznego jest w stronę ładunku A i od ładunku B (w lewo).

Pole elektryczne generowane przez ładunek B w punkcie C:

Przykładowe pytanie 13 dotyczące elektryczności statycznej

Ładunek B jest dodatni, więc kierunek pola elektrycznego jest od ładunku B i w kierunku ładunku A (w lewo).

Wynikowe pole elektryczne w punkcie A:

E A i E B mają ten sam kierunek, więc należy je dodać.

E = E A + E B

E = (27 x 10 5 ) + (6 x 10 5 )

E = 33 x 10 5 N/C

Kierunek pola elektrycznego jest skierowany w stronę ładunku A i od ładunku B (w lewo).

Prawidłowa odpowiedź to C.

9. Ziarnko pyłu o masie 1 miligrama może unosić się w powietrzu dzięki polu elektrycznemu, które utrzymuje pył. Jeśli ładunek pyłu wynosi 0,5 μC, a przyspieszenie grawitacyjne 10 m/s² , określ natężenie pola elektrycznego, które może utrzymać pył.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

E. 40 N/C

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa pyłu (m) = 1 miligram = 1 x 10 -6 kg

Ładunek pyłu (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10 -6 C

Przyspieszenie grawitacyjne (g) = 10 m/ s2

Pytanie: Siła pola elektrycznego, które utrzymuje pył

Jawab:

Wzór na masę:

w = mg

Opis: w = ciężar pyłu, m = masa pyłu, g = przyspieszenie grawitacyjne

Siłę grawitacji działającą na pył lub ciężar pyłu oblicza się za pomocą wzoru na ciężar:

w = mg = (1 x 10 -6 kg)(10 m/s 2 ) = 10 x 10 -6 kg m/s 2 = 10 x 10 -6 niutonów

Wzór na natężenie pola elektrycznego:

E = F/q

Opis: E = natężenie pola elektrycznego, F = siła elektryczna, q = ładunek elektryczny

Pył unosi się w powietrzu, więc siła wypadkowa działająca na niego musi być równa zeru. Grawitacja pyłu jest skierowana w dół, więc siła elektrostatyczna musi być skierowana w górę, a wartość grawitacji pyłu musi być równa wartości siły elektrostatycznej, aby siła wypadkowa działająca na pył była równa zeru. Zatem F we wzorze na natężenie pola elektrycznego można zastąpić przez w we wzorze na ciężar.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10 -6 N) / (0,5 x 10 -6 C)

E = 10 N / 0,5 C

E = 20 N/C

Prawidłowa odpowiedź to C.

10. Dwa ładunki, q 1 = 32 μC i q 2 = -214 μC, są oddalone od siebie o odległość x, jak pokazano na powyższym rysunku. Jeśli w punkcie p, który znajduje się 10 cm od q 2, wypadkowe natężenie pola elektrycznego wynosi zero. Wówczas wartość x wynosi….

A. 20 cmPrzykładowe pytanie 14 dotyczące elektryczności statycznej

B. 30 cm

ok. 40 cm

Średnica 50 cm

E. 60 cm

Pembahasan

Wiadomo, że:

Ładunek 1 (Q 1 ) = 32 μC

Ładunek 2 (Q 2 ) = -214 μC

Odległość punktu p od q 1 = x + 10 cm

Odległość punktu p od q2 = 10 cm

Zapytano: x

Jawab:

Przykładowe pytanie 15 dotyczące elektryczności statycznej

E1 to pole elektryczne generowane przez ładunek Q1 . Kierunek pola elektrycznego jest od Q1, ponieważ Q1 jest naładowany dodatnio. E2 to pole elektryczne generowane przez ładunek Q2 . Kierunek pola elektrycznego jest w stronę Q2, ponieważ Q2 jest naładowany ujemnie.

W punkcie p, który jest oddalony o 10 cm od Q2 , wypadkowa siła pola elektrycznego wynosi zero.

Przykładowe pytanie 16 dotyczące elektryczności statycznej

Użyj wzoru ABC:

Przykładowe pytanie 17 dotyczące elektryczności statycznej

11. Punkt z ładunkiem q znajduje się w punkcie P w polu elektrycznym wytworzonym przez ładunek (+), tak że działa na niego siła 0,05 N. Jeśli wartość ładunku wynosi +5 × l0 –6 kulombów, to wartość pola elektrycznego w punkcie P wynosi…

A. 2,5 × 10 3 NC –1

B. 3.0 × 10 3 NC –1

C. 4,5 × l0 3 NC –1

D. 8,0 × 10 3 NC –1

E. 10 4 NC –1

Pembahasan

Wiadomo, że:

Siła elektryczna (F) = 0,05 niutona

Ładunek elektryczny (Q) = +5 × l0 –6 Kulomb = 0,000005

Pytanie: Jaka jest wartość pola elektrycznego w punkcie P?

Jawab:

Wzór określający związek między polem elektrycznym, siłą elektryczną i ładunkiem elektrycznym:

E = F / Q

E = 0,05 niutonów / 0,000005 kulombów

E = 5 niutonów / 0,0005 kulombów

E = 10 000 niutonów/kulombów

E = 10 4 N/C

E = 10 4 NC -1

Prawidłowa odpowiedź to E.

Prawo Coulomba

12. Trzy ładunki ułożono jak pokazano na poniższym rysunku. Siła Coulomba działająca na ładunek B wynosi … (k = 9 × 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

A. 09 x 101 Ładunek N do CPrzykładowe pytanie 18 dotyczące elektryczności statycznej
B. 09 x 101 N do ładowania A
C. 18 x 101 Ładunek N do C
D. 18 x 101 N do ładowania A
E. 36 x 101 Ładunek N do C

Pembahasan
Wiadomo, że :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = 10-5 Kulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Kulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x 10-5 Kulomb
rAB = 0,1 metra = 10-1 metr
rBC = 0,1 metra = 10-1 metr
k = 9 x 109 Nm2C-2
Zapytano :Siła Coulomba działająca na ładunek B
Odpowiedź :

Na ładunek B działają dwie siły Coulomba, czyli siły elektryczne, mianowicie siła Coulomba między ładunkami A i B (F AB ) oraz siła Coulomba między ładunkami B i C (F BC ). Siła Coulomba działająca na ładunek B jest wypadkową sił F AB i F BC.

Siła Coulomba pomiędzy ładunkami A i B:
Przykładowe pytanie 19 dotyczące elektryczności statycznejŁadunek A ma znak dodatni, a ładunek B ma znak dodatni, więc FAB w kierunku opłaty C.

Siła Coulomba pomiędzy ładunkami B i C:
Przykładowe pytanie 20 dotyczące elektryczności statycznejŁadunek B jest dodatni, a ładunek C jest dodatni, więc FBC w kierunku opłaty A.

Siła Coulomba działająca na ładunek B:
FB = F.BC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Wielkość siły Coulomba, której podlega ładunek B (FB) wynosi 90 niutonów. Kierunek FB tak samo jak kierunek FBC mianowicie w kierunku opłaty A.
Prawidłowa odpowiedź to B.

13. Wartość i kierunek siły Coulomba działającej na ładunek B wynosi... (k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

A. 2,5 tys. Q2 r-2 w lewoPrzykładowe pytanie 21 dotyczące elektryczności statycznej
B. 2,5 tys. Q2 r-2 w prawo
C. 2 tys. Q2 r-2 w lewo
D. 2 tys. Q2 r-2 w prawo
E. 1 k Q2 r-2 w lewo

Pembahasan
Wiadomo, że :
Opłata A (qA) = +Q
Opłata B (qB) = -2Q
Ładunek C (qC) = -Q
Odległość między ładunkami A i B (rAB) = r
Odległość między ładunkami B i C (rBC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Zapytano :wielkość i kierunek siły Coulomba działającej na ładunek B
Odpowiedź :
Siła Coulomba pomiędzy ładunkiem A i ładunkiem B:
Przykładowe pytanie 22 dotyczące elektryczności statycznejŁadunek A jest dodatni, a ładunek B ujemny, więc kierunek to FAB w kierunku opłaty A
  
Siła Coulomba pomiędzy ładunkiem B i ładunkiem C:
Przykładowe pytanie 23 dotyczące elektryczności statycznejŁadunek B jest ujemny, a ładunek C jest ujemny, więc kierunek F jestBC w kierunku opłaty A

Siła wypadkowa działająca na ładunek B:
F = FAB + F.BC  = 2 tys. Q2/r2 + 0,5 tys. Q2/r2 = 2,5 tys. Q2/r2 = 2,5 tys. Q2 r-2
Siła Coulomba działa w kierunku ładunku A lub w lewo.
Prawidłowa odpowiedź to A.

Pole elektryczne
14. Spójrz na poniższy rysunek dwóch ładunków punktowych! Gdzie znajduje się punkt P, aby natężenie pola elektrycznego w punkcie P było równe zeru? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. dokładnie w środku Q1 i Q2Elektryczność statyczna – egzamin państwowy na studia magisterskie z fizyki SMA 2012 – 7
B. 6 cm na prawo od Q2
C. 6 cm na lewo od Q1
D. 2 cm na prawo od Q2
E. 2 cm na lewo od Q1
Pembahasan
Aby obliczyć natężenie pola elektrycznego w punkcie P, załóż, że w punkcie P znajduje się dodatni ładunek próbny.1 pozytywne i Q2 ujemny, zatem punkt P musi znajdować się na prawo od Q2 lub na lewo od Q1. Jeśli punkt P znajduje się po lewej stronie Q1; pole elektryczne generowane przez punkt Q1 w punkcie P kierunek jest w lewo (od Q)1) i wygenerowane pole elektryczne Q2 w punkcie P kierunek jest w prawo (w stronę Q)1). Ponieważ kierunek pola elektrycznego jest przeciwny, oba pola znoszą się wzajemnie, tak że natężenie pola elektrycznego w punkcie P wynosi zero.
Wiadomo, że :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Odległość między ładunkiem 1 a ładunkiem 2 = 3 cm
Odległość między Q1 i punkt P (r1P) = za
Odległość między Q2 i punkt P (r2P) = 3 + a
Zapytano :Gdzie znajduje się punkt P, aby natężenie pola elektrycznego w punkcie P było równe zeru?
Odpowiedź :
Punkt P jest po lewej stronie Q1.
Pole elektryczne generowane przez Q1 w punkcie P :
Przykładowe pytanie 24 dotyczące elektryczności statycznejDodatni ładunek testowy i Q1 dodatni, tak że kierunek pola elektrycznego jest w lewo.
Pole elektryczne generowane przez Q2 w punkcie P :
Przykładowe pytanie 25 dotyczące elektryczności statycznejDodatni ładunek testowy i Q2 ujemny, tak że kierunek pola elektrycznego jest w prawo.
Wynikowe pole elektryczne w punkcie A :
E1 i E2 przeciwnym kierunku.
E1 - E2 = 0
E1 = E2
Przykładowe pytanie 26 dotyczące elektryczności statycznejUżyj wzoru ABC, aby określić wartość a.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Przykładowe pytanie 27 dotyczące elektryczności statycznejNie może być negatywna.
Odległość między Q2 i punkt P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Punkt P znajduje się w odległości 1,2 cm na prawo od Q.2.

15. Spójrz na poniższy obrazek! Naładuj q3 umieszczony w odległości 5 cm od q2, a następnie natężenie pola elektrycznego przy ładunku q3 jest… (1 µC = 10-6 C)
Przykładowe pytanie 28 dotyczące elektryczności statycznej

A. 4,6 x 107 Nie określony-1
B. 3,6 x 107 Nie określony-1
C. 1,6 x 107 Nie określony-1
D. 1,4 x 107 Nie określony-1
E. 1,3 x 107 Nie określony-1

Pembahasan

Przykładowe pytanie 29 dotyczące elektryczności statycznejOpłata q3 umieszczony w odległości 5 cm od q2, co oznacza, że ​​nie jest na lewo od q2 ale po prawej stronie q2. Jeśli po lewej stronie q2 wówczas wypadkowe pole elektryczne jest równe zero. Dzieje się tak, ponieważ odległość między ładunkami q3 z ładunkiem q1 i q2 wynosi 5 cm, a wartość ładunku wynosi q1 równy ładunkowi q2.

Ponieważ ładunek q3 jest dodatni, kierunek pola elektrycznego przy ładunku q3 jest skierowany w stronę ładunku ujemnego q2 ( E2 ) i od ładunku dodatniego q1 ( E1 ) . Wynikowe pole elektryczne jest sumą natężeń pola elektrycznego E1 i E2.

Wiadomo, że :
Opłata q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Kulomb
Opłata q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Kulomb
Odległość między ładunkami q1 i ładunek q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 metr
Odległość między ładunkami q2 i ładunek q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 metr
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Zapytano : Siła pola elektrycznego przy ładunku q3
Odpowiedź :

Natężenie pola elektrycznego 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x 107 Nie dotyczy
Natężenie pola elektrycznego 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x 107 Nie dotyczy
Wynikowa siła pola elektrycznego
Wypadkowa siła pola elektrycznego przy ładunku q3 jest :
mi = e2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 Nie dotyczy
Kierunek pola elektrycznego jest w lewo lub w kierunku E2.
Prawidłowa odpowiedź to C.

16. Dwa ładunki elektryczne są rozdzielone, jak pokazano na rysunku. Natężenie pola w punkcie P wynosi… (k = 9 x 109 Nm2 C-2)
Przykładowe pytanie 30 dotyczące elektryczności statycznej

A. 9,0 x 109 Nie określony-1
B. 4,5 x 109 Nie określony-1
C. 3,6 x 109 Nie określony-1
D. 5,4 x 109 Nie określony-1
E. 4,5 x 109 Nie określony-1

Pembahasan

Przykładowe pytanie 31 dotyczące elektryczności statycznej

Wiadomo, że :
Opłata qA = +2,5°C
Opłata qB = -2 stopni Celsjusza
Odległość między ładunkami qA i punkt P (rA) = 5 m
Odległość między ładunkami qB i punkt P (rB) = 2 m
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Zapytano : Siła pola elektrycznego w punkcie P
Odpowiedź :
Natężenie pola elektrycznego A
EA = kqA / rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9 x 109 Nie dotyczy
Natężenie pola elektrycznego B
EB = kqB / rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5 x 109 Nie dotyczy
Wynikowa siła pola elektrycznego
Wynikowa siła pola elektrycznego w punkcie P wynosi:
mi = eB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6 x 109 Nie dotyczy
Kierunek pola elektrycznego jest w lewo lub w kierunku EB.
Prawidłowa odpowiedź to C.

17. Dwa ładunki elektryczne mają ładunek Q.1 = -40 µC i Q2 = +5 µC znajduje się w pozycji pokazanej na rysunku (k = 9 x 109 nm2.C-2 i 1 µC = 10-6 C) natężenie pola elektrycznego w punkcie P wynosi…
Przykładowe pytanie 32 dotyczące elektryczności statycznejA. 2,25 x 106 Nie określony-1
B. 2,45 x 106 Nie określony-1
C. 5,25 x 106 Nie określony-1
D. 6,75 x 106 Nie określony-1
E. 9,00 x 106 Nie określony-1
Pembahasan

Przykładowe pytanie 33 dotyczące elektryczności statycznej

Wiadomo, że :
Opłata q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Opłata q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Odległość między ładunkami q1 i punkt P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Odległość między ładunkami q2 i punkt P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Zapytano : Siła pola elektrycznego w punkcie P
Odpowiedź :
Natężenie pola elektrycznego 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x 105 Nie dotyczy
Natężenie pola elektrycznego 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x 105 Nie dotyczy
Wynikowa siła pola elektrycznego
Wynikowa siła pola elektrycznego w punkcie P wynosi:
mi = e2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5 x 105 Nie dotyczy
E = 2,25 x 106 Nie dotyczy
Kierunek pola elektrycznego jest w prawo lub w kierunku E2.
Prawidłowa odpowiedź to A.

18. Dwa ładunki elektryczne umieszczono oddzielnie, jak pokazano na rysunku. Ładunek w punkcie A wynosi 8 µC, a siła przyciągania działająca na oba ładunki wynosi 45 N. Jeśli ładunek A zostanie przesunięty w prawo o 1 cm, a k = 9.109 Nm2.C-2, wówczas siła przyciągania działająca na oba ładunki wynosi...
Przykładowe pytanie 34 dotyczące elektryczności statycznej

A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D.90 N
E. 120 N

Pembahasan
Wiadomo, że :
Ładunek elektryczny w punkcie A (qA) = 8 µC = 8 x 10-6 Kulomb
Siła elektryczna między dwoma ładunkami (F) = 45 niutonów
Odległość między dwoma ładunkami (rAB) = 4 cm = 0,04 metra = 4 x 10-2 metr
Stała (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Zapytano :Siła elektryczna między dwoma ładunkami, jeżeli ładunek A zostanie przesunięty w prawo o 1 cm lub 0,01 metra
Odpowiedź :

Najpierw oblicz ładunek elektryczny w punkcie B, a następnie oblicz siłę elektryczną między dwoma ładunkami elektrycznymi, jeśli ładunek elektryczny w punkcie A zostanie przesunięty w prawo o 1 cm.
Ładunek elektryczny w punkcie B :
Wzór prawa Coulomba :
F = k (qA)(QB) / R2
P r2 = k (qA)(QB)
qB = F r2 / k (qA)
Ładunek elektryczny w punkcie B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9 x 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x 10-7 Kulomb
Siła elektryczna między ładunkami elektrycznymi A i B :
Jeżeli ładunek w punkcie A zostanie przesunięty w prawo o 1 cm, odległość między dwoma ładunkami wyniesie 3 cm = 0,03 metra = 3 x 10-2 metr
F = k (qA)(QB) / R2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 niutonów
Prawidłowa odpowiedź to C.

19. Dwa ładunki elektryczne P i Q oddalone od siebie o 10 cm podlegają sile przyciągania o wartości 8 N. Jeżeli ładunek Q zostanie przesunięty o 5 cm w kierunku ładunku P (1 µC = 10-6 C i k = 9 x 109 Nm2.C-2), wówczas występująca siła elektryczna wynosi...
Przykładowe pytanie 35 dotyczące elektryczności statycznej

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D.40 N
E. 56 N

Pembahasan
Wiadomo, że :
Odległość między ładunkami P i Q (rPQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Siła elektryczna między ładunkami P i Q (F) = 8 N
Ładunek elektryczny Q (qQ) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Stała (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Zapytano :Siła elektryczna między ładunkami P i Q, jeżeli ładunek Q zostanie przesunięty o 5 cm w kierunku ładunku P
Odpowiedź :
Najpierw oblicz ładunek elektryczny P, a następnie oblicz siłę elektrostatyczną pomiędzy dwoma ładunkami elektrycznymi, jeżeli ładunek elektryczny Q zostanie przesunięty o 5 cm w kierunku ładunku P.
Ładunek elektryczny P :
qP = F r2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9 x 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Kulomb
Siła elektryczna między ładunkami elektrycznymi P i Q :
Jeżeli ładunek w punkcie Q zostanie przesunięty w lewo o 5 cm, odległość między dwoma ładunkami wyniesie 5 cm = 0,05 metra = 5 x 10-2 metr
F = k (qP)(QQ) / R2
F = (9 x 109)( (1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 niutonów
Prawidłowa odpowiedź to C.

20. Spójrz na poniższy obraz ładunku elektrycznego. Siła elektryczna, której doświadcza ładunek q, wynosiB wynosi 8 N (1 µC = 10-6 C) i (k = 9.109 nm2.C-2). Jeśli ładunek qB przesunięty o 4 cm od A, wówczas doświadczana siła elektryczna wynosi qB teraz jest…
Przykładowe pytanie 36 dotyczące elektryczności statycznejA. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D.8 N
E. 10 N
Pembahasan
Wiadomo, że :
Odległość między ładunkami A i B (rAB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Siła elektryczna między ładunkami A i B (F) = 8 N
Ładunek elektryczny A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Stała (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Zapytano :Siła elektryczna między ładunkami A i B, jeżeli odległość między dwoma ładunkami wynosi 4 cm
Odpowiedź :
Najpierw oblicz ładunek elektryczny B, a następnie oblicz siłę elektryczną między dwoma ładunkami elektrycznymi, jeśli odległość między nimi wynosi 4 cm = 0,04 metra = 4 x 10-2 metr.
Ładunek elektryczny B :
qB = F r2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9 x 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Kulomb
Siła elektryczna między ładunkami A i B :
F = k (qA)(QB) / R2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)( (16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)( (16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 niutonów
Prawidłowa odpowiedź to A.

Źródło pytania:

Pytania z egzaminu państwowego z fizyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i zawodowych

Zostaw komentarz