Przykładowe pytania dotyczące prawa Newtona

20 przykładów praw Newtona

Pierwsze prawo Newtona

1. Jeżeli wypadkowa siła działająca na obiekt jest równa zeru, to...

(1) obiekt nie przyspieszy

(2) obiekty są zawsze w spoczynku

(3) zmiana prędkości obiektu wynosi zero

(4) niemożliwe jest, aby obiekt poruszał się po linii prostej ze stałą prędkością

Prawda jest taka, że…

A. (1), (2) i (3)

B. Tylko (1) i (3)

C. Tylko (2) i (4)

D. (4) tylko

E. (1), (2), (3) i (4)

Pembahasan

Prawidłowa odpowiedź brzmi:

(1) Obiekt nie przyspieszy

Siła wypadkowa powoduje przyspieszenie obiektu. Jeśli siła wypadkowa wynosi zero, obiekt nie przyspieszy.

(2) Obiekty są zawsze w spoczynku

Pierwsze prawo Newtona głosi, że jeżeli wypadkowa siła działająca na obiekt jest równa zero, to obiekt będący w spoczynku pozostanie w spoczynku , a obiekt poruszający się ze stałą prędkością (ruch jednostajny liniowy) będzie nadal poruszał się ze stałą prędkością.

(3) Zmiana prędkości obiektu wynosi zero

Zmiana prędkości = przyspieszenie. Zmiana prędkości obiektu wynosi zero, co oznacza, że ​​przyspieszenie obiektu wynosi zero. Jeśli przyspieszenie wynosi zero, to wypadkowa siła działająca na obiekt wynosi zero.

Prawidłowa odpowiedź to A.

Obiekty w windzie

2. Gdy Sandi znajduje się w nieruchomej windzie, jego ciężar wynosi 500 N. Przyspieszenie grawitacyjne = 10 ms –2 . Gdy winda przyspiesza, naprężenie liny wynosi 750 N. Zatem przyspieszenie windy wynosi…

A. 5,0 ms –2

B. 7,5 ms –2

C. 10,0 ms –2

D. 12,5 ms –2

E. 15,0 ms –2

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa kodowa (w) = 500 niutonów = 500 kg ms –2 (winda w stanie spoczynku)

Przyspieszenie grawitacyjne (g) = 10 m s –2

Hasło Masa (m) = 500 / 10 = 50 kg

Napięcie liny (T) = 750 N (winda przyspieszana)

Masę windy zaniedbujemy.

Pytanie: Przyspieszenie windy

Jawab:

Winda jest w spoczynku, nie ma przyspieszenia (a = 0). Siła skierowana w górę jest dodatnia, siła skierowana w dół jest ujemna.

ΣF = ma

T – w = 0

T = w

T = 20 000 niutonów

Jeśli winda przyspiesza w dół, siła naciągu liny spada poniżej 500 niutonów. Natomiast jeśli winda przyspiesza w górę, siła naciągu liny wzrasta powyżej 500 niutonów.

Naprężenie liny osiąga 750 N, co powoduje przyspieszenie windy w górę. Siły działające w tym samym kierunku, co ruch windy, są dodatnie, a siły działające w przeciwnym kierunku – ujemne.

T – w = ma

750 – 500 = 50 a

250 = 50 a

za = 250 / 50

a = 5,0 ms –2

Prawidłowa odpowiedź to A.

3. Osoba o masie 60 kg znajduje się w windzie jadącej w dół z przyspieszeniem 3 m/ s⁻² . Jeśli przyspieszenie grawitacyjne wynosi 10 m/ s⁻² , to wartość siły nacisku wywieranej przez podłogę windy na osobę wynosi...

A. 180 N

B. 200 N

C. 340 N

D.420 N

E. 600 N

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa (m) = 60 kg

Przyspieszenie człowieka i windy (a) = 3 m/s 2

Przyspieszenie grawitacyjne (g) = 10 m/ s2

Grawitacja (w) = mg = (60)(10) = 600 niutonów

Zapytano: siła normalna (N)

Jawab:

Na osobę w windzie działają dwie siły: grawitacja (w) oraz siła nacisku podłogi windy na osobę (N). Istnieją trzy wielkości wektorowe: grawitacja, siła nacisku i przyspieszenie windy, gdzie grawitacja jest skierowana w dół, siła nacisku w górę, a przyspieszenie windy w dół. Wartość wektora skierowana w dół ma znak dodatni, a wartość wektora skierowana w górę ma znak ujemny.

∑ F = ma

w – N = (60)(3)

600 – N = 180

N = 600 – 180

N = 420 niutonów

Prawidłowa odpowiedź to D.

4. Reza, o masie 40 kg, znajduje się w windzie jadącej w górę. Jeśli siła nacisku podłogi windy na stopy Rezy wynosi 520 N, a przyspieszenie grawitacyjne wynosi 10 ms -2 , to przyspieszenie windy wynosi...

A. 1,0 ms -2

B. 1,5 ms -2

C. 2,0 ms -2

D. 2,5 ms -2

E. 3,0 ms -2

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa (m) = 40 kg

Siła normalna (N) = 520 N

Przyspieszenie grawitacyjne (g) = 10 m/ s2

Siła grawitacji (w) = mg = (40)(10) = 400 N

Pytanie: Przyspieszenie windy

Jawab:

∑ F = ma

400 – 520 = (40)(a)

-120 = (40)(a)

a = -120/40

a = -3 m/ s2

Przyspieszenie windy wynosi 3 m/s2 . Znak minus oznacza, że ​​winda porusza się w górę.

Prawidłowa odpowiedź to E.

5. Osoba o masie 60 kg znajduje się w windzie jadącej w dół z przyspieszeniem 3 m/ s . Jaką siłę nacisku wywierają stopy osoby na podłogę windy?

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa osoby (m) = 60 kg

Masa człowieka (w) = mg = (60 kg)(10 m/s 2 ) = 600 kg m/s 2 = 600 niutonów

Przyspieszenie windy (a) = 3 m/s 2 , w dół.

Pytanie: Jak duży nacisk wywierają stopy człowieka na podłogę windy?

Jawab:

Winda porusza się w dół z przyspieszeniem (a) wynoszącym 3 m/s2 . Siła działająca w tym samym kierunku, w którym porusza się winda, jest dodatnia, siła działająca w kierunku przeciwnym do ruchu windy jest ujemna.

w – N = ma

N = w – ma

N = 600 – (60)(3)

N = 600 – 180

N = 420 niutonów

Jest to siła nacisku, jaką podłoga windy wywiera na osobę. Osoba stoi nieruchomo w windzie, więc wartość siły nacisku jest równa pozornej wadze osoby. Ciężar pozorny jest równy naciskowi stóp osoby na podłogę.

System obciążenia liną bloczkową

6. Dwa obiekty A i B, każdy o masie 6 kg i 2 kg, są przywiązane liną do bloczka, jak pokazano na rysunku. Jeśli pominiemy tarcie między liną a bloczkiem i g = 10 m/s -2 , to naprężenie liny wynosi...

A. 20 NPrzykład I prawa Newtona

B. 24 N

C. 27 N

D.30 N

E. 50 N

Pembahasan

Wiadomo, że:

m A = 6 kg, m B = 2 kg, g = 10 m/s 2

w A = m A g = (6 kg)(10 m/s 2 ) = 60 kg m/s 2

w B = m B g = (2 kg)(10 m/s 2 ) = 20 kg m/s 2

Pytanie: Jaka jest siła naciągu liny (T)?

Jawab:

w A > w B, zatem układ porusza się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (m A porusza się w dół, m B porusza się w górę).

Przyśpieszenie

ΣF = ma

w A – w B = (m A + m B ) a

60 – 20 = (6 + 2)a

40 = (8) a

a = 40 / 8 = 5 m/ s2

Napięcie liny 

m A przesuwa się w dół

w A – T A = m A a

60 – TA = (6)(5)

60 – TA = 30

TA = 60 – 30

T 2 = 30 niutony

m B przesuwa się w górę

T B – w B = m B a

T B – 20 = (2)(5)

T B – 20 = 10

T B = 10 + 20

T 1 = 30 niutony

Siła naciągu struny (T) = 30 niutonów.

Prawidłowa odpowiedź to D.

7. Spójrz na rysunek z boku! Tarcie liny i krążka jest pomijane. Jeśli masa A = 5 kg, g = 10 m s -2 , a A porusza się w dół z przyspieszeniem 2,5 m s -2 , to jaka jest masa B?

A. 0,5 kgPrzykład I prawa Newtona

B. 1 kg

C. 1,5 kg

D. 2 kg

E. 3 kg

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa A (m A ) = 5 kg

Przyspieszenie grawitacyjne (g) = 10 m/ s2

Przyspieszenie A lub przyspieszenie układu (a) = 2,5 m/s 2

Ciężar A (w A ) = (m A )(g) = (5)(10) = 50 niutonów

Zapytano: jaka jest masa B (m B )?

Jawab:

Blok A porusza się w dół, dlatego ciężar A (w A ) jest większy niż ciężar B (w B ).

Zastosuj drugie prawo Newtona:

ΣF = ma

w A – w B = (m A + m B ) a

50 – (m B )(10) = (5 + m B ) (2,5)

50 – 10 m B = 12,5 + 2,5 m B

50 – 12,5 = 2,5 m B + 10 m B

37,5 = 12,5 m B

m B = 3 kg

Prawidłowa odpowiedź to E.

8. Dwa obiekty o masach 2 kg i 3 kg przywiązano liną, a następnie przymocowano do bloczka, którego masę pomijamy, jak pokazano na rysunku.

Jeżeli wartość przyspieszenia grawitacyjnego = 10 ms -2 , to siła naciągu liny działająca na układ wynosi...

A. 20 NPrzykład I prawa Newtona

B. 24 N

C. 27 N

D.30 N

E. 50 N

Pembahasan

Wiadomo, że:

m1 = 2 kg, m2 = 3 kg, g = 10 m/ s2

w 1 = (m 1 )(g) = (2 kg)(10 m/s 2 ) = 20 kg m/s 2 lub 20 niutonów

w 2 = (m 2 )(g) = (3 kg)(10 m/s 2 ) = 30 kg m/s 2 lub 30 niutonów

Pytanie: Jaka jest siła naciągu liny (T)?

Jawab:

w 2 > w 1, zatem układ porusza się zgodnie z ruchem wskazówek zegara (m 2 porusza się w dół, m 1 porusza się w górę).

Przyśpieszenie

ΣF = ma

w 2 – w 1 = (m 1 + m 2 ) a

30 – 20 = (2 + 3 )a

10 = (5) a

a = 10 / 5 = 2 m/s 2.

Napięcie liny 

m 2 przesuwa się w dół

w 2 – T 2 = m 2 a

30 – T2 = (3)(2)

30 – T2 = 6

T2 = 30 – 6

T 2 = 24 niutony

m 1 przesuwa się w górę

T 1 – w 1 = m 1 a

T 1 – 20 = (2)(2)

T 1 – 20 = 4

T1 = 20 + 4

T 1 = 24 niutony

Siła naciągu struny (T) = 24 niutonów.

Prawidłowa odpowiedź to B.

9. Dwa klocki są połączone gładkim krążkiem, a masa krążka jest pomijana, jak pokazano na rysunku. Masa A = m A , masa B = m B , a klocek B spada z przyspieszeniem a. Jeśli przyspieszenie grawitacyjne wynosi g, to wartość naprężenia liny w klocku B wynosi…

A. T = mB.aPrzykład I prawa Newtona

B. T = m A (a – g)

C. T = m A (g – a)

D. T = m B (a – g)

E. T = m B (g – a)

Pembahasan

Płaska powierzchnia jest gładka, więc nie występuje żadna siła tarcia, która hamowałaby ruch klocka A. Siłą, która porusza układ klocków, jest ciężar klocka B.

Oblicz przyspieszenie układu:

Przykład I prawa Newtona

Oblicz siłę naciągu liny (T):

Rozważmy ruch jednego z obiektów, na przykład A. A porusza się w prawo.

Przykład I prawa Newtona

Zastąp m A w równaniu 1 m A w równaniu 2.

Przykład I prawa Newtona

Prawidłowa odpowiedź to E.

10. Klocek o masie 10 kg umieszczono na szorstkiej podłodze, a następnie ciągnięto go za pomocą siły poziomej F. Jeżeli współczynnik tarcia statycznego wynosi μs = 0,5 i współczynnik tarcia kinetycznego μk = 0,3. Określ wartość siły tarcia, gdy klocek jest tuż przed rozpoczęciem ruchu. (g = 10 m/s2)
Przykład I prawa NewtonaPembahasan
Klocek będzie się poruszał dokładnie wtedy, gdy wartość siły ciągnącej będzie równa wartości maksymalnej siły tarcia statycznego. Tarcie statyczne działa na obiekt (hamuje jego ruch), gdy jest on ciągnięty, ale jeszcze się nie poruszył. Tarcie statyczne osiąga maksymalną wartość, gdy obiekt jest tuż przed ruchem (obiekt jeszcze się nie poruszył, jest prawie w ruchu). Z kolei tarcie kinetyczne działa na obiekt (hamuje jego ruch), gdy obiekt już się porusza.
Wiadomo, że:
Przykład I prawa NewtonaPytanie: Maksymalna siła tarcia statycznego (fs)?
Jawab:
Jeżeli obiekt znajduje się na płaskiej płaszczyźnie, jak na rysunku, wartość siły normalnej jest równa ciężarowi obiektu.
Siła normalna (N) = siła grawitacji (w) = 100 niutonów
Wzór na maksymalną siłę tarcia statycznego:
Przykład I prawa NewtonaWspółczynnik tarcia kinetycznego nie jest brany pod uwagę w obliczeniach.

11. Dwa klocki połączono lekką liną ciągniętą za pomocą siły poziomej F = 20 N (patrz rysunek). Jeśli g = 10 ms-2 a współczynnik tarcia kinetycznego pomiędzy klockiem i powierzchnią wynosi 0,1, określ wartość przyspieszenia klocka...
Przykład I prawa NewtonaPembahasan
Wiadomo, że:
Przykład I prawa NewtonaPytanie: przyspieszenie (a) klocka?
Jawab:
Przykład I prawa Newtona12. Klocek A o masie 2 kg i klocek B o masie 4 kg są ułożone jak na rysunku. Jeśli współczynnik tarcia podłogi jest trzykrotnie większy od współczynnika tarcia klocka B, klocek A będzie się poruszał z przyspieszeniem 5 m/s.-2. Zatem stosunek siły tarcia między klockiem A a podłogą do klocków A i B wynosi… g = 10 m/s2
Przykład I prawa NewtonaPembahasan
Wiadomo, że:
Przykład I prawa NewtonaZapytano:
Porównanie siły tarcia klocka A i podłogi (fs A) z siłą tarcia klocków A i B (fs B)?
Jawab:

Przykład I prawa Newtona

13. Spójrz na obrazek z boku! Masa każdego klocka wynosi m.1 = 2 kg i m2 = 3 kg, a masa koła pasowego jest pomijana. Jeśli powierzchnia płaszczyzny jest gładka, a g = 10 ms-2, wówczas przyspieszenie układu wynosi ….
Przykład I prawa NewtonaA. 0,5 ms-2
B. 2,0 ms-2
C. 2,5 ms-2
D. 4,0 ms-2
E. 6,0 ms-2
Pembahasan
Wiadomo, że:
m1 = 2 kg, m2 = 3 kg, g = 10 ms-2
w2 = m2 g = (3)(10) = 30 kg·m/s2 lub 30 niutonów
Pytanie: Przyspieszenie układu (a)?
Jawab:
Przykład I prawa Newtona14. Ciało o masie jest połączone liną przechodzącą przez gładki krążek, jak pokazano na rysunku. Jeśli m1 = 2 kg, m2 = 3 kg i g = 10 ms-2, wówczas wartość siły naciągu liny T wynosi…
Przykład I prawa NewtonaA. 10,2 N
B. 13,3 N
C. 15,5 N
D.18,3 N
E. 24,0 N
Pembahasan
Wiadomo, że:
m1 = 2 kg, m2 = 3 kg, g = 10 ms-2
w1 = (2)(10) = 20 niutonów
w2 = (3)(10) = 30 niutonów
Pytanie: Jaka jest wartość siły naciągu liny (T)?
Jawab:
w2 = 30 niutonów jest większe niż w1 = 20 niutonów, zatem m2 przesuń w dół, m1 podnieść.
Wzór na drugie prawo Newtona:
Przykład I prawa NewtonaSiła naciągu liny?
Zgodnie z kierunkiem ruchu układu lub kierunkiem przyspieszenia układu, kierunek siły grawitacyjnej m2 w dół, kierunek siły naciągu liny na m2 na górę:
w2 - T2 = m2 a
30 - T2 = (3)(2)
30 - T2 = 6
T2 = 30 - 6
T2 = 24 niutonów
Kierunek grawitacji m1 w dół, kierunek siły naciągu liny na m1 na górę:
T1 - w1 = (m1)(A)
T1 – 20 = (2)(2)
T1 - 20 = 4
T1 = 4 + 20
T1 = 24 niutonów
Siła naciągu liny (T) = T1 =T2 = 24 niutonów.

15. Dwa klocki, każdy o masie 4 kg, są połączone liną i bloczkiem, jak pokazano na rysunku. Powierzchnia i bloczek są gładkie. Jeśli klocek B jest ciągnięty z siłą poziomą 50 N, przyspieszenie klocka wynosi… (g = 10 m/s)2)
Przykład I prawa NewtonaA. 1,25 m/s2
B. 7,5 m/s2
C. 10 m/s2
D.12,5 m/s2
E. 15 m/s2
Pembahasan
Wiadomo, że:
mA = 4 kg, mB = 4 kg, g = 10 m/s2
wA = (mA)(g) = 4)(10) = 40 niutonów
F = 50 niutonów
Pytanie: przyspieszenie systemu?
Jawab:
Wzór na drugie prawo Newtona:
Przykład I prawa NewtonaPrzyspieszenie obu bloków wynosi 1,25 m/s2. Kierunek ruchu dwóch klocków = kierunek siły rozciągającej F.

16. Spójrz na obrazek z boku! Masy klocków wynoszą m1 = 6 kg i m2 = 4 kg, a masę bloczka pomijamy. Jeśli powierzchnia płaszczyzny jest gładka, a g = 10 m s −2 , to przyspieszenie układu wynosi….

A. 0,5 ms-2Przykład I prawa Newtona
B. 2,0 ms-2
C. 2,5 ms-2
D. 4,0 ms-2
E. 5,0 ms-2

Pembahasan
Wiadomo, że:
m1 = 6 kg, m2 = 4 kg, g = 10 m/s2
w1 = m1 g = (6 kg)(10 m/s2) = 60 kg·m/s2 lub 60 niutonów
w2 = m2 g = (4 kg)(10 m/s2) = 40 kg·m/s2 lub 40 niutonów
Pytanie: przyspieszenie układu (a)?
Jawab:

m1znajduje się na gładkiej, płaskiej powierzchni bez tarcia, dzięki czemu układ jest napędzany powaga blok 2.
Terapkan Drugie prawo Newtona :
∑F = ma
w2 = (m1 +m2) do
40 N = (6 kg + 4 kg)
40 N = (10 kg)
a = 40 N / 10 kg
a = 4 m/s2
Prawidłowa odpowiedź to D.

17. Dwa klocki, każdy o masie 2 kg, są połączone liną i bloczkiem, jak pokazano na rysunku. Powierzchnia i bloczek są gładkie. Jeśli klocek B jest ciągnięty z siłą poziomą 40 N, przyspieszenie klocka wynosi… (g = 10 m/ s2 )

A. 5 m/s2Przykład I prawa Newtona
B. 7,5 m/s2
C. 10 m/s2
D.12,5 m/s2
E. 15 m/s2

Dyskusja:
Wiadomo, że:
mA = mB = 2 kg, g = 10 m/s2, F = 40 N
wA = mg = (2)(10) = 20 N
Pytanie: przyspieszenie klocka (a)?
Jawab:
Powierzchnia bloku jest gładka, dlatego siła wpływająca na ruch bloku jest tylko siła F i ciężar bloku A.
Zastosuj drugie prawo Newtona:
∑F = ma
F – wA = (mA +mB) do
40 – 20 = (2 + 2)a
20 = (4) a
za = 20 / 4
a = 5 m/s2
Prawidłowa odpowiedź to A.

Pochyła płaszczyzna

18. Klocek o masie 2 kg leży na gładkiej równi pochyłej o kącie nachylenia 30°.o, tak aby klocek poruszał się ze stałym przyspieszeniem. Jeśli g = 10 ms-2, wówczas wielkość siły, która porusza blok, wynosi...
A. 5 N
B. 6 N
C. 7 N
D.8 N
E. 10 N
Pembahasan
Wiadomo, że:
m = 2 kg, g = 10 m/s2, theta = 30o
w = mg = (2)(10) = 20 kg·m/s2 = 20 XNUMX N.
Pytanie: Jaka siła porusza blok?
Jawab:

Przykład I prawa Newtona

Siła, która porusza blok, wynosi wx.
wx = w sin teta
wx = (20 N)(sin 30o)
wx = (20 N)(0,5)
wx = 10 N.
Siła poruszająca klocek wynosi 10 niutonów.
Prawidłowa odpowiedź to E.

19. Dwa klocki połączono lekką liną ciągniętą za pomocą siły poziomej F = 24 N. g = 10 ms-2 a powierzchnia podłogi jest śliska. Wartość przyspieszenia klocka, obliczona zgodnie z drugą zasadą Newtona dla każdego obiektu, wynosi...
Przykład I prawa NewtonaPembahasan
Wiadomo, że:
m1 = 2 kg, m2 = 4 kg, F = 24 N
Pytanie: Jakie jest przyspieszenie klocka (a)?
Jawab:
Przykład I prawa NewtonaWartość przyspieszenia bloku wynosi 4 m/s2.

20. W nieruchomej windzie ciężar Sandiego wynosi 500 N. Przyspieszenie grawitacyjne = 10 ms-2. Gdy winda przyspiesza, naprężenie liny wynosi 750 N. Zatem przyspieszenie windy wynosi...
A. 5,0 ms-2
B. 7,5 ms-2
C. 10,0 ms-2
D. 12,5 ms-2
E. 15,0 ms-2
Pembahasan
Wiadomo, że:
w = 500 N, g = 10 m/s2, T = 750 N
Pytanie: przyspieszenie windy (a)?
Jawab:
Przykład I prawa NewtonaMasa haseł:
w = mg
31 808 = m (10)
m = 500 / 10
m = 50 kg
Masa windy nie jest znana, więc całkowita masa windy i jej zawartości = masa kodu.
Zgodnie z pierwszym prawem Newtona, jeżeli winda jest nieruchoma, to siła wypadkowa = 0.
Przykład I prawa NewtonaSiła naciągu liny (T) w czasie postoju windy wynosi 500 N.
Gdy winda przyspiesza, siła naciągu liny (T) wynosi 750 N lub wzrasta o 250 N.

Przykład I prawa NewtonaPrzyspieszenie windy wynosi 5 m/s2 a kierunek przyspieszenia = kierunek ruchu windy jest w górę.

Źródło pytania:

Pytania z egzaminu państwowego z fizyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i zawodowych

Zostaw komentarz