Przykładowe pytania dotyczące siły Coulomba

9 przykładów pytań dotyczących siły Coulomba

1. Trzy ładunki ułożono tak, jak na poniższym rysunku. Siła Coulomba działająca na ładunek B wynosi …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
Przykładowe pytanie 1 dotyczące siły Coulomba

A. 09 x 10 1 N do ładowania C

B. 09 x 10 1 N do ładowania A

C. 18 x 10 1 N do naładowania C

D. 18 x 10 1 N do ładowania A

E. 36 x 10 1 N do naładowania C

Pembahasan

Wiadomo, że :

q A = 10 µC = 10 x 10 -6 C = 10 -5 kulombów

q B = 10 µC = 10 x 10 -6 = 10 -5 kulombów

q C = 20 µC = 20 x 10 -6 = 2 x 10 -5 kulombów

r AB = 0,1 metra = 10 -1 metra

r BC = 0,1 metra = 10 -1 metra

k = 9 x 10 9 Nm2 C − 2

Pytanie : Siła Coulomba, której doświadcza ładunek B

Odpowiedź :

Na ładunek B działają dwie siły Coulomba , czyli siły elektryczne, mianowicie siła Coulomba między ładunkami A i B (F AB ) oraz siła Coulomba między ładunkami B i C (F BC ). Siła Coulomba działająca na ładunek B jest wypadkową sił F AB i F BC.

Siła Coulomba pomiędzy ładunkami A i B:

Przykładowe pytanie 2 dotyczące siły Coulomba

Ładunek A jest dodatni i ładunek B jest dodatni, więc F AB zmierza w kierunku ładunku C.

Siła Coulomba pomiędzy ładunkami B i C:

Przykładowe pytanie 3 dotyczące siły Coulomba

Ładunek B jest dodatni i ładunek C jest dodatni, więc F BC zmierza w kierunku ładunku A.

Siła Coulomba działająca na ładunek B:

F B = F BC – F AB = 180-90 = 90 N

Wartość siły Coulomba, której podlega ładunek B (F B ), wynosi 90 niutonów. Kierunek siły F B jest taki sam jak kierunek siły F BC , czyli w stronę ładunku A.

Prawidłowa odpowiedź to B.

2. Wartość i kierunek siły Coulomba działającej na ładunek B wynosi... ( k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

Przykładowe pytanie 4 dotyczące siły Coulomba

A. 2,5 k Q 2 r -2 w lewo

B. 2,5 k Q 2 r -2 w prawo

C. 2 k Q 2 r -2 w lewo

D. 2 k Q 2 r -2 w prawo

E. 1 k Q 2 r -2 w lewo

Pembahasan

Wiadomo, że :

Ładunek A (q A ) = +Q

Opłata B (q B ) = -2Q

Ładunek C (q C ) = -Q

Odległość między ładunkami A i B (r AB ) = r

Odległość między ładunkami B i C (r BC ) = 2r

k = 9 x 10 9 Nm2 C − 2

Pytanie : jaka jest wielkość i kierunek siły Coulomba działającej na ładunek B

Odpowiedź :

Siła Coulomba pomiędzy ładunkiem A i ładunkiem B:

Przykładowe pytanie 5 dotyczące siły Coulomba

Ładunek A jest dodatni, a ładunek B ujemny, więc kierunek FAB jest w stronę ładunku A

Siła Coulomba pomiędzy ładunkiem B i ładunkiem C:

Przykładowe pytanie 6 dotyczące siły Coulomba

Ładunek B jest ujemny, a ładunek C jest ujemny, więc kierunek F BC jest w stronę ładunku A

Siła wypadkowa działająca na ładunek B:

F = F AB + F BC = 2 k Q 2 /r 2 + 0,5 k Q 2 /r 2 = 2,5 k Q 2 /r 2 = 2,5 k Q 2 r -2

Siła Coulomba działa w kierunku ładunku A lub w lewo.

Prawidłowa odpowiedź to A.

3. Dwa ładunki elektryczne umieszczono oddzielnie, jak pokazano na rysunku. Ładunek w punkcie A wynosi 8 µC, a siła przyciągania działająca na oba ładunki wynosi 45 N. Jeśli ładunek A zostanie przesunięty w prawo o 1 cm i k = 9.10 9 Nm2 .C -2 , wówczas siła przyciągania działająca na oba ładunki wynosi…

A. 45 NPrzykładowe pytanie 7 dotyczące siły Coulomba

B. 60 N

C. 80 N

D.90 N

E. 120 N

Pembahasan

Wiadomo, że :

Ładunek elektryczny przy A (q A ) = 8 µC = 8 x 10 -6 kulombów

Siła elektryczna między dwoma ładunkami (F) = 45 niutonów

Odległość między dwoma ładunkami (r AB ) = 4 cm = 0,04 metra = 4 x 10 -2 metra

Stała (k) = 9 x 10 9 Nm 2 .C -2

Pytanie : Jaka będzie siła elektryczna między dwoma ładunkami, jeżeli ładunek A zostanie przesunięty w prawo o 1 cm lub 0,01 metra?

Odpowiedź :

Najpierw oblicz ładunek elektryczny w punkcie B, a następnie oblicz siłę elektryczną między dwoma ładunkami elektrycznymi, jeśli ładunek elektryczny w punkcie A zostanie przesunięty w prawo o 1 cm.

Ładunek elektryczny w punkcie B :

Formuła Prawo Coulomba :

F = k (q A )(q B ) / r 2

F r 2 = k (q A )(q B )

qB = F r 2 / k ( qA )

Ładunek elektryczny w punkcie B :

qB = (45)(4 x 10 -2 ) 2 / (9 x 10 9 )(8 x 10 -6 )

qB = (45)(16 x 10 -4 ) / 72 x 10 3

qB = (720 x 10 -4 ) / (72 x 10 3 )

q B = 10 x 10 -7 kulombów

Siła elektryczna między ładunkami elektrycznymi A i B :

Jeżeli ładunek w punkcie A zostanie przesunięty w prawo o 1 cm, odległość między dwoma ładunkami wyniesie 3 cm = 0,03 metra = 3 x 10 -2 metra

F = k (q A )(q B ) / r 2

F = (9 x 10 9 )(8 x 10 -6 )(10 x 10 -7 ) / (3 x 10 -2 ) 2

F = (9 x 10 9 )(80 x 10 -13 ) / (9 x 10 -4 )

F = (1 x 10 9 )(80 x 10 -13 ) / (1 x 10 -4 )

F = (80 x 10 -4 ) / (1 x 10 -4 )

F = 80 niutonów

Prawidłowa odpowiedź to C.

4. Dwa ładunki elektryczne P i Q znajdujące się w odległości 10 cm od siebie podlegają sile przyciągania o wartości 8 N. Jeżeli ładunek Q zostanie przesunięty o 5 cm w kierunku ładunku P (1 µC = 10 -6 C i k = 9 x 10 9 Nm 2 .C -2 ), wówczas występująca siła elektryczna wynosi...

A. 8 NPrzykładowe pytanie 8 dotyczące siły Coulomba

B. 16 N

C. 32 N

D.40 N

E. 56 N

Pembahasan

Wiadomo, że :

Odległość między ładunkami P i Q (r PQ ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10 -1 m

Siła elektryczna między ładunkami P i Q (F) = 8 N

Ładunek elektryczny Q (q Q ) = 40 µC = 40 x 10 -6 C

Stała (k) = 9 x 10 9 Nm 2 .C -2

Pytanie : Siła elektryczna między ładunkami P i Q, jeżeli ładunek Q zostanie przesunięty o 5 cm w kierunku ładunku P

Odpowiedź :

Najpierw oblicz ładunek elektryczny P, a następnie oblicz siłę elektrostatyczną pomiędzy dwoma ładunkami elektrycznymi, jeżeli ładunek elektryczny Q zostanie przesunięty o 5 cm w kierunku ładunku P.

Ładunek elektryczny P :

q P = F r 2 / k (q Q )

qP = (8)(1 x 10 -1 ) 2 / (9 x 10 9 )(40 x 10 -6 )

qP = (8)(1 x 10 -2 ) / 360 x 10 3

qP = (8 x 10 -2 ) / (36 x 10 4 )

qP = (1 x 10 -2 ) / (4,5 x 10 4 )

q P = (1/4,5) x 10 -6 kulombowskie

Siła elektryczna między ładunkami elektrycznymi P i Q :

Jeżeli ładunek Q zostanie przesunięty w lewo o 5 cm, odległość między dwoma ładunkami wyniesie 5 cm = 0,05 metra = 5 x 10 -2 metra

F = k (q P )(q Q ) / r 2

F = (9 x 10 9 )( (1/4,5) x 10 -6 )(40 x 10 -6 ) / (5 x 10 -2 ) 2

F = (2 x 10 3 )(40 x 10 -6 ) / (25 x 10 -4 )

F = (80 x 10 -3 ) / (25 x 10 -4 )

F = 3,2 x 10 1

F = 32 niutonów

Prawidłowa odpowiedź to C.

5. Spójrz na poniższy rysunek ładunków elektrycznych. Siła elektrostatyczna działająca na ładunek q B wynosi 8 N (1 µC = 10 -6 C) i (k = 9.10 9 Nm2 .C -2 ). Jeśli ładunek q B zostanie przesunięty na odległość 4 cm od punktu A, siła elektrostatyczna działająca na ładunek q B wynosi teraz…

A. 2 NPrzykładowe pytanie 9 dotyczące siły Coulomba

B. 4 N

C. 6 N

D.8 N

E. 10 N

Pembahasan

Wiadomo, że :

Odległość między ładunkami A i B (r AB ) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10 -2 m

Siła elektryczna między ładunkami A i B (F) = 8 N

Ładunek elektryczny A (q A ) = 2 µC = 2 x 10 -6 C

Stała (k) = 9 x 10 9 Nm 2 .C -2

Pytanie : Siła elektryczna między ładunkami A i B, jeżeli odległość między nimi wynosi 4 cm

Odpowiedź :

Najpierw oblicz ładunek elektryczny B, a następnie oblicz siłę elektrostatyczną między dwoma ładunkami elektrycznymi, jeśli odległość między nimi wynosi 4 cm = 0,04 metra = 4 x 10 -2 metrów.

Ładunek elektryczny B :

qB = F r 2 / k ( qA )

qB = (8)(2 x 10 -2 ) 2 / (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )

qB = (8)(4 x 10 -4 ) / (18 x 10 3 )

qB = (32 x 10 -4 ) / (18 x 10 3 )

qB = ( 32/18) x 10 -7

q B = (16/9) x 10 -7 kulombów

Siła elektryczna między ładunkami A i B :

F = k (q A )(q B ) / r 2

F = (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )( (16/9) x 10 -7 ) / (4 x 10 -2 ) 2

F = (18 x 10 3 )( (16/9) x 10 -7 ) / (16 x 10 -4 )

F = (2 x 10 3 )(16 x 10 -7 ) / (16 x 10 -4 )

F = (2 x 10 3 )(1 x 10 -7 ) / (1 x 10 -4 )

F = (2 x 10 -4 ) / (1 x 10 -4 )

F = 2 niutonów

Prawidłowa odpowiedź to A.

6. Trzy ładunki elektryczne umieszczono w narożach trójkąta ABC o boku AB = BC = 20 cm i takiej samej wartości ładunku (q = 2µC) jak na rysunku obok (k = 9.10 9 Nm2 .C - 2 , 1 µ = 10-6 ) . Wartość siły elektrycznej działającej na punkt B wynosi….

A. 0,9√3 NPrzykładowe pytanie 10 dotyczące siły Coulomba

B. 0,9√2 N

C. 0,9 N

D.0,81 N

E. 0,4 N

Pembahasan

Wiadomo, że:

Ładunek w punkcie A (q A ) = 2 µC = 2 x 10 -6 Kulomba

Ładunek w punkcie B (q B ) = 2 µC = 2 x 10 -6 Kulomba

Ładunek w punkcie C (q C ) = 2 µC = 2 x 10 -6 Kulomba

Odległość B do C (r BC ) = 20 cm = 0,2 metra = 2 x 10 -1 metra

Odległość B do A (r BA ) = 20 cm = 0,2 metra = 2 x 10 -1 metra

k = 9.10 9 Nm2 .C - 2

Pytanie: Jaka jest wartość siły elektrycznej działającej na punkt B?

Jawab:

Siła elektryczna między ładunkami w punktach B i C:

F BC = k (q B )(q C ) / r BC 2

F BC = (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )(2 x 10 -6 ) / (2 x 10 -1 ) 2

F BC = (9 x 10 9 )(4 x 10 -12 ) / (4 x 10 -2 )

F BC = (36 x 10 -3 ) / (4 x 10 -2 )

F BC = 9 x 10 -1

F BC = 0,9 niutony

Ładunek elektryczny w punktach B i C jest dodatni, dlatego siła elektryczna F BC kieruje się w lewo, od punktu C.

Siła elektryczna między ładunkami w punktach B i A:

F BA = k (q B )(q A ) / r BA 2

F BA = (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )(2 x 10 -6 ) / (2 x 10 -1 ) 2

FBA = (9 x 10 9 ) (4 x 10 -12 ) / (4 x 10 -2 )

FBA = (36 x 10 -3 ) / (4 x 10 -2 )

F BA = 9 x 10 -1

F BA = 0,9 niutony

Ładunek elektryczny w punktach B i A jest dodatni, dlatego siła elektryczna F BA jest skierowana w dół, od punktu A.

Dwie siły elektryczne tworzą kąt prosty, dlatego wypadkową siłę elektryczną działającą w punkcie B oblicza się za pomocą wzoru Pitagorasa.

Przykładowe pytanie 11 dotyczące siły Coulomba

Prawidłowa odpowiedź to B.

7. Spójrz na poniższy obrazek!

Trzy ładunki Q 1 , Q 2 i Q 3 są umieszczone na wierzchołkach trójkąta prostokątnego ABC. Długość AB = BC = 30 cm. Biorąc pod uwagę k = 9.10 9 Nm 2 .C -2 i 1 µ = 10 -6, wypadkowa siła Coulomba działająca na ładunek Q 1 wynosi….

A. 1 NPrzykładowe pytanie 12 dotyczące siły Coulomba

B. 5 N

C. 7 N

D.10 N

E. 12 N

Pembahasan

Wiadomo, że:

Ładunek w punkcie A (q A ) = 3 µC = 3 x 10 -6 Kulomba

Ładunek w punkcie B (q B ) = -10 µC = -10 x 10 -6 Kulomba

Ładunek w punkcie C (q C ) = 4 µC = 4 x 10 -6 Kulomba

Odległość B do C (r BC ) = 30 cm = 0,3 metra = 3 x 10 -1 metra

Odległość B do A (r BA ) = 30 cm = 0,3 metra = 3 x 10 -1 metra

k = 9.10 9 Nm2 .C - 2

Pytanie: Wypadkowa siła Coulomba w punkcie B

Jawab:

Siła elektryczna między ładunkami w punktach B i C:

F BC = k (q B )(q C ) / r BC 2

F BC = (9 x 10 9 )(10 x 10 -6 )(4 x 10 -6 ) / (3 x 10 -1 ) 2

F BC = (9 x 10 9 )(40 x 10 -12 ) / (9 x 10 -2 )

F BC = (360 x 10 -3 ) / (9 x 10 -2 )

F BC = 40 x 10 -1

F BC = 4 niutony

Ładunek elektryczny w punkcie B jest ujemny, a ładunek elektryczny w punkcie C jest dodatni, dlatego siła elektryczna F BC kieruje się w prawo, w stronę punktu C.

Siła elektryczna między ładunkami w punktach B i A:

F BA = k (q B )(q A ) / r BA 2

F BA = (9 x 10 9 )(10 x 10 -6 )(3 x 10 -6 ) / (3 x 10 -1 ) 2

FBA = (9 x 10 9 ) (30 x 10 -12 ) / (9 x 10 -2 )

FBA = (270 x 10 -3 ) / (9 x 10 -2 )

F BA = 30 x 10 -1

F BA = 3 niutony

Ładunek elektryczny w punkcie B jest ujemny, a ładunek elektryczny w punkcie A jest dodatni, dlatego siła elektryczna F BA kieruje się ku górze, w stronę punktu A.

Dwie siły elektryczne tworzą kąt prosty, dlatego wypadkową siłę elektryczną działającą w punkcie B oblicza się za pomocą wzoru Pitagorasa.

Przykładowe pytanie 13 dotyczące siły Coulomba

Prawidłowa odpowiedź to B.

8. Trzy ładunki elektryczne umieszczono w punktach narożnych trójkąta ABC o długości boku AB = BC = 20 cm i takiej samej wielkości ładunku (q = 2µC) jak na rysunku na boku (k = 9.109 nm2.C-2, 1 µ = 10-6). Wielkość siły elektrycznej Przykładowe pytanie 14 dotyczące siły Coulombapraca w punkcie B wynosi….

  1. 0,9√3 N
  2. 0,9√2 N
  3. 0,9 N
  4. 0,81 N
  5. 0,4 N

Pembahasan

Wiadomo, że:
Ładunek w punkcie A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 Kulomb
Ładunek w punkcie B (qB) = 2 µC = 2 x 10-6 Kulomb
Ładunek w punkcie C (qC) = 2 µC = 2 x 10-6 Kulomb
Odległość od B do C (rBC) = 20 cm = 0,2 metra = 2 x 10-1 metr
Odległość od B do A (rBA) = 20 cm = 0,2 metra = 2 x 10-1 metr
k = 9.10 XNUMX XNUMX9 nm2.C-2
Zapytano: Wartość siły elektrycznej działającej na punkt B
Jawab:

Siła elektryczna między ładunkami w punktach B i C:
FBC = k (qB)(QC) / RBC2
FBC = (9 x 109)(2 x 10-6)(2 x 10-6) / (2 x 10-1)2
FBC = (9 x 109)(4 x 10-12) / (4 x 10-2)
FBC = (36 x 10-3) / (4 x 10-2)
FBC = 9 x 10-1
FBC = 0,9 niutonów
Ładunek elektryczny w punktach B i C jest dodatni, dlatego kierunek siły elektrycznej F jest następujący:BC w lewo, z dala od punktu C.

Siła elektryczna między ładunkami w punktach B i A:
FBA = k (qB)(QA) / RBA2
FBA = (9 x 109)(2 x 10-6)(2 x 10-6) / (2 x 10-1)2
FBA = (9 x 109)(4 x 10-12) / (4 x 10-2)
FBA = (36 x 10-3) / (4 x 10-2)
FBA = 9 x 10-1
FBA = 0,9 niutonów
Ładunek elektryczny w punktach B i A jest dodatni, dlatego kierunek siły elektrycznej F jest następujący:BA w dół, z dala od punktu A.

Dwie siły elektryczne tworzą kąt prosty, dlatego wypadkową siłę elektryczną działającą w punkcie B oblicza się za pomocą wzoru Pitagorasa.
Przykładowe pytanie 15 dotyczące siły CoulombaPrawidłowa odpowiedź to B.

9. Spójrz na poniższy obrazek!
Trzy opłaty Q1,Q2i Q3 leży na wierzchołku trójkąta prostokątnego ABC. Długość AB = BC = 30 cm. Wiadomo, że Przykładowe pytanie 16 dotyczące siły Coulombak = 9.10 XNUMX XNUMX9 nm2.C-2 i 1 µ = 10-6 następnie wypadkowa siła Coulomba działająca na ładunek Q1 Jest….

  1. 1 N
  2. 5 N
  3. 7 N
  4. 10 N
  5. 12 N

Pembahasan
Wiadomo, że:
Ładunek w punkcie A (qA) = 3 µC = 3 x 10-6 Kulomb
Ładunek w punkcie B (qB) = -10 µC = -10 x 10-6 Kulomb
Ładunek w punkcie C (qC) = 4 µC = 4 x 10-6 Kulomb
Odległość od B do C (rBC) = 30 cm = 0,3 metra = 3 x 10-1 metr
Odległość od B do A (rBA) = 30 cm = 0,3 metra = 3 x 10-1 metr
k = 9.10 XNUMX XNUMX9 nm2.C-2
Zapytano: Wypadkowa siła Coulomba w punkcie B
Jawab:
Siła elektryczna między ładunkami w punktach B i C:
FBC = k (qB)(QC) / RBC2
FBC = (9 x 109)(10 x 10-6)(4 x 10-6) / (3 x 10-1)2
FBC = (9 x 109)(40 x 10-12) / (9 x 10-2)
FBC = (360 x 10-3) / (9 x 10-2)
FBC = 40 x 10-1
FBC = 4 niutonów
Ładunek elektryczny w punkcie B jest ujemny, a ładunek elektryczny w punkcie C jest dodatni, dlatego kierunek siły elektrycznej F jestBC w prawo w kierunku punktu C.

Siła elektryczna między ładunkami w punktach B i A:
FBA = k (qB)(QA) / RBA2
FBA = (9 x 109)(10 x 10-6)(3 x 10-6) / (3 x 10-1)2
FBA = (9 x 109)(30 x 10-12) / (9 x 10-2)
FBA = (270 x 10-3) / (9 x 10-2)
FBA = 30 x 10-1
FBA = 3 niutonów
Ładunek elektryczny w punkcie B jest ujemny, a ładunek elektryczny w punkcie A jest dodatni, dlatego kierunek siły elektrycznej F jestBA w kierunku punktu A.
 
Dwie siły elektryczne tworzą kąt prosty, dlatego wypadkową siłę elektryczną działającą w punkcie B oblicza się za pomocą wzoru Pitagorasa.
Przykładowe pytanie 18 dotyczące siły CoulombaPrawidłowa odpowiedź to B.

Źródło pytania:

Pytania z egzaminu państwowego z fizyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i zawodowych

Zostaw komentarz