ग्यास कानूनका उदाहरण प्रश्नहरू

१२ उदाहरण प्रश्नहरू ग्यास कानूनहरू

१. यात्राको सुरुमा, कारको टायरमा हावाको चाप ४३२ kPa हुन्छ जसको तापक्रम १५ डिग्री सेल्सियस हुन्छ। उच्च गतिमा यात्रा गरेपछि, टायर तात्छ र हावाको चाप ४९२ kPa हुन्छ। यदि टायर विस्तारलाई बेवास्ता गरियो भने, टायरमा हावाको तापक्रम…

क. ८० डिग्री सेल्सियस

ख. ३५ डिग्री सेल्सियस

४० डिग्री सेल्सियस

घ. ४५ डिग्री सेल्सियस

ई. ५० डिग्री सेल्सियस

छलफल

यो ज्ञात छ कि:

प्रारम्भिक चाप (P 1 ) = 432 kPa

अन्तिम चाप (P 2 ) = 492 kPa

प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = १५ डिग्री सेल्सियस

प्रश्न: अन्तिम तापक्रम (T २ )

उत्तरहरू:

गे-लुसाकको नियम सूत्र (आइसोकोरिक वा स्थिर आयतन प्रक्रिया):

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर A हो।

२. आदर्श ग्याँस बन्द कोठामा हुन्छ जहाँ आयतन V, चाप P र तापक्रम T हुन्छ । यदि आयतन मूल आयतनको ½ गुणाले परिवर्तन हुन्छ र तापक्रम मूल आयतनको ४ गुणाले बढाइन्छ भने, प्रणालीमा ग्याँसको चाप... हुन्छ।

क. ८ पृ १

ख. २ पृ १

ग. १/२ पृ १

घ. १/४ पृ १

ङ. १/८ पृ १

छलफल

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक आयतन (V 1 ) = V

ग्यासको अन्तिम आयतन (V 2 ) = ½ V

ग्यासको प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = T

ग्यासको अन्तिम तापक्रम (T 2 ) = 4T

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P 1

प्रश्न : अन्तिम ग्यास चाप (P २ )

उत्तर :

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर A हो।

३. एउटा आदर्श ग्यासले सुरुमा T तापक्रम र P चापमा आयतन V भएको ठाउँ ओगटेको हुन्छ। यदि ग्यासलाई यसरी तताइयो कि ग्यासको तापक्रम ३/२ T र चाप ४/३ P हुन्छ भने, ग्यासको आयतन... हुन्छ।

A. ९/५ वी

ख. ५/३ वी

C. ३/२ V

घ. ४/३ वी

पूर्व. ९/८ वी

छलफल

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक आयतन (V 1 ) = V

ग्यासको प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = T

ग्यासको अन्तिम तापक्रम (T2 ) = 3/2 T

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P

ग्यासको अन्तिम चाप (P 2 ) = 4/3 P

प्रश्न : ग्यासको अन्तिम आयतन (V 2 )

उत्तर :

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर E हो।

४. एउटा आदर्श ग्यासले सुरुमा V आयतन र P चाप भएको ठाउँ ओगटेको हुन्छ। यदि ग्यासको तापक्रम ५/४ T र यसको आयतन ३/४ V भयो भने, चाप ... हुन्छ।

क. ३/४ पि

ख. ४/३ पृ

ग. १/२ प

घ. १/४ पि

ङ. २ पृ

छलफल

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक आयतन (V 1 ) = V

ग्यासको अन्तिम आयतन (V 2 ) = 3/4 V

ग्यासको प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = T

ग्यासको अन्तिम तापक्रम (T2 ) = 5/4 T

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P

प्रश्न : अन्तिम ग्यास चाप (P २ )

उत्तर :

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर D हो।

५. एउटा आदर्श ग्यासले सुरुमा T तापक्रम र P चापमा V आयतन भएको ठाउँ ओगटेको हुन्छ। यदि ग्यासको तापक्रम ३/२ T र चाप २ P भयो भने, ग्यासको आयतन ... हुन्छ।

A. ३/४ V

ख. ४/३ वी

C. ३/२ V

घ. ३ वी

उ. ४ वी

छलफल

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक आयतन (V 1 ) = V

ग्यासको प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = T

ग्यासको अन्तिम तापक्रम (T2 ) = 3/2 T

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P

ग्यासको अन्तिम चाप (P 2 ) = 2P

प्रश्न : ग्यासको अन्तिम आयतन (V 2 )

उत्तर :

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर A हो।

६. एउटा आदर्श ग्यासले सुरुमा T तापक्रम र P चापमा V आयतन भएको ठाउँ ओगटेको हुन्छ। यदि ग्यासको तापक्रम 2T भयो र दबाब 3/2 P भयो भने, ग्यासको आयतन... हुन्छ ।

A. ९/५ वी

ख. ५/३ वी

C. ३/२ V

घ. ३ वी

उ. ३ वी

छलफल

यो ज्ञात छ कि:

प्रारम्भिक आयतन (V 1 ) = V

प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = T

प्रारम्भिक चाप (P 1 ) = P

अन्तिम तापक्रम (T 2 ) = 2T

अन्तिम चाप (P 2 ) = 3/2 P

प्रश्न: ग्यासको अन्तिम आयतन (V 2 )

उत्तरहरू:

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर B हो।

१०. धेरै आदर्श ग्याँसहरू सुरुमा २७° सेल्सियस तापक्रममा बन्द कोठामा हुन्छन्। ताकि चाप सुरुको भन्दा ४ गुणा बढी होस्, त्यसपछि कोठाको तापक्रम ...

A. १०८° सेल्सियस

ख. २९७° सेल्सियस

सेल्सियस ३०० डिग्री सेल्सियस

घ. ९२७° सेल्सियस

पूर्व. १२००° सेल्सियस

छलफल

बन्द ठाउँ = स्थिर आयतन = आइसोकोरिक प्रक्रिया

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = 27 ° C + 273 = 300K

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P

ग्यासको अन्तिम चाप (P 2 ) = 4P

प्रश्न : ग्यासको अन्तिम तापक्रम ( T2 )

उत्तर :

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर A हो।

८. बन्द भाँडोमा, ग्यासको आयतन सुरुवाती आयतनको २ गुणासम्म फैलिन्छ (V o = सुरुवाती आयतन, P o = सुरुवाती चाप) र ग्यासको तापक्रम सुरुवाती आयतनको ४ गुणासम्म बढ्छ। ग्यासको चाप…

क. पी ओ

ख. २ पद

ग. ४ पद

घ. ६ पद

ङ. ८ पद

छलफल

उत्तर :

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर B हो।

९. आदर्श ग्यासको एक निश्चित मात्रा समतापीय प्रक्रियाबाट गुज्रिन्छ, जसले गर्दा दबाब मूल दबाबको २ गुणा हुन्छ, त्यसपछि आयतन... हुन्छ।

A. ४ पटक मौलिक

ख. फेरि २ पटक

C. मूलको ½ गुणा

D. मूलको ¼ गुणा

E. अझै पनि

छलफल

समतापीय = स्थिर तापक्रम

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक आयतन (V 1 ) = V

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P

ग्यासको अन्तिम चाप (P 2 ) = 2P

प्रश्न : ग्यासको अन्तिम आयतन (V 2 )

उत्तर :

P १ V १ = P २ V २

PV = (2P) V २

V = (२) V २

V २ = V / २

वी २ = ½ वी

सही उत्तर C हो।

१०. धेरै आदर्श ग्याँसहरू सुरुमा २७° सेल्सियस तापक्रममा बन्द कोठामा हुन्छन्। ताकि चाप सुरुको भन्दा ४ गुणा बढी होस्, त्यसपछि कोठाको तापक्रम ...

A. १०८° सेल्सियस

ख. २९७° सेल्सियस

सेल्सियस ३०० डिग्री सेल्सियस

घ. ९२७° सेल्सियस

पूर्व. १२००° सेल्सियस

छलफल

बन्द ठाउँ = स्थिर आयतन = आइसोकोरिक प्रक्रिया

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = 27 ° C + 273 = 300K

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P

ग्यासको अन्तिम चाप (P 2 ) = 4P

प्रश्न : ग्यासको अन्तिम तापक्रम ( T2 )

उत्तर :

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर A हो।

१ १. बन्द भाँडोमा, ग्यासको आयतन प्रारम्भिक आयतनको २ गुणासम्म फैलिन्छ (V o = प्रारम्भिक आयतन, P o = प्रारम्भिक चाप) र ग्यासको तापक्रम प्रारम्भिक आयतनको ४ गुणासम्म बढ्छ। ग्यासको चाप …

क. पी ओ

ख. २ पद

ग. ४ पद

घ. ६ पद

ङ. ८ पद

छलफल

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक आयतन (V 1 ) = V o

ग्यासको अन्तिम आयतन (V 2 ) = 2V o

ग्यासको प्रारम्भिक तापक्रम (T 1 ) = T

ग्यासको अन्तिम तापक्रम (T 2 ) = 4T

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P o

प्रश्न : अन्तिम ग्यास चाप (P २ )

उत्तर :

ग्यास कानून उदाहरण प्रश्न १०

सही उत्तर B हो।

१ २. आदर्श ग्यासको एक परिमाण समतापीय प्रक्रियाबाट गुज्रिन्छ, जसले गर्दा दबाब मूल दबाबको २ गुणा हुन्छ, त्यसपछि आयतन... हुन्छ।

A. ४ पटक मौलिक

ख. फेरि २ पटक

C. मूलको ½ गुणा

D. मूलको ¼ गुणा

E. अझै पनि

छलफल

समतापीय = स्थिर तापक्रम

यो ज्ञात छ कि :

ग्यासको प्रारम्भिक आयतन (V 1 ) = V

प्रारम्भिक ग्यास चाप (P 1 ) = P

ग्यासको अन्तिम चाप (P 2 ) = 2P

प्रश्न : ग्यासको अन्तिम आयतन (V 2 )

उत्तर :

P १ V १ = P २ V २

PV = (2P) V २

V = (२) V २

V २ = V / २

वी २ = ½ वी

सही उत्तर C हो।

प्रश्न स्रोत:

सिनियर हाई स्कूल/भोकेसनल हाई स्कूलको लागि राष्ट्रिय परीक्षा भौतिकशास्त्र प्रश्नहरू

टिप्पणी छोड्नुहोस्