Magnitud tork bersih – masalah dan penyelesaian

1. Satu daya P dikenakan pada satu hujung rasuk yang panjangnya 2 m. Berapakah magnitud daya tersebut? tork? Paksi putaran pada titik A.

Magnitud tork bersih – masalah dan penyelesaian 1Diketahui:

Daya (F) = 10 N

Panjang AB (rAB) = 2m

Daya F adalah serenjang dengan rasuk.

Lengan tuil (l) = rAB tanpa 90o = (2 m)(1) = 2 m

Dikehendaki: Tork pada paksi putaran

Penyelesaian:

Tork:

τ = Fl = (10 N)(2 m) = 20 Nm

Tanda tambah kerana rasuk itu berputar mengikut putaran lawan jam.

2. Panjang rasuk AB ialah 2 m dan magnitud daya F ialah 10 N. Berapakah magnitud tork? Paksi putaran pada titik A.

Magnitud tork bersih – masalah dan penyelesaian 2Diketahui:

Daya (F) = 10 N

Panjang AB (rAB) = 2m

Lengan tuil (l) = rAB tanpa 60o = (2 m)(0.5√3) = √3 m

Dikehendaki: Tork pada paksi putaran

Penyelesaian:

Tork:

τ = Fl = (10 N)(√3 m) = 10√3 Tidak m

Tanda tambah kerana daya F menyebabkan pancaran berputar mengikut putaran lawan jam.

3. Panjang sebatang rasuk ialah 2 m. Magnitud F1 ialah 10 N dan magnitud F2 ialah 15 N. Tentukan tork bersih di sekitar pusat rasuk.

Paksi putaran di pusat rasuk.

Magnitud tork bersih – masalah dan penyelesaian 3Diketahui:

Daya 1 (F1) = 10 N

. jarak antara F1 dan pusat rasuk (r1) = 1m

Lengan tuil 1 (l1) = r1 tanpa 90o = (1 m)(1) = 1 m

Daya F1 adalah serenjang dengan rasuk.

Daya 2 (F2) = 15 N

Jarak antara F2 dan pusat rasuk (r2) = 1m

Daya F2 adalah serenjang dengan rasuk.

Lengan tuil 2 (l2) = r1 tanpa 90o = (1 m)(1) = 1 m

Dikehendaki: Ttork bersih mengelilingi paksi putaran

Penyelesaian:

Tork 1:

τ1 =F1 l1 = (10 N)(1 m) = 10 Tidak m

Tanda tambah kerana daya F1 menyebabkan pancaran berputar mengikut putaran lawan jam.

Tork 2:

τ2 =F2 l2 = (15 N)(1 m) = -15 N

Tanda tolak kerana daya F2 menyebabkan pancaran itu berputar mengikut arah jam.

Tork bersih:

Στ = τ1 – τ2 = 10 – 15 = – 5 N m

Tanda tolak kerana pancaran ke berputar mengikut arah jam.

4. Panjang rasuk AB ialah 2 m, Magnitud F1 ialah 10 N dan magnitud F2 is 10 N. Tentukan tork bersih di sekitar pusat rasuk.

Magnitud tork bersih – masalah dan penyelesaian 4Paksi putaran di pusat rasuk.

Diketahui:

Daya 1 (F1) = 10 Nn

Jarak antara F1 dan pusat rasuk (r1) = 1m

Lengan tuil 1 (l1) = r1 tanpa 60o = (1 m)(0.5√3) = 0.5√3 m

Daya 2 (F2) = 10 N

Jarak antara F2 dan pusat rasuk (r2) = 1m

Daya F2 adalah serenjang dengan rasuk.

Lengan tuil 2 (l2) = r2 tanpa 90o = (1 m)(1) = 1 m

Dikehendaki: Tork bersih pada paksi putaran

Penyelesaian:

Tork 1:

τ1 =F1 l1 = (10 N)(0.5√3 m) = 5√3 = 8.7 Nm

Tanda tambah kerana daya F1 menyebabkan pancaran itu berputar mengikut arah jam.

Tork 2:

τ2 =F2 l2 = (10 N)(1 m) = -10 N m

Tanda tolak kerana daya F2 menyebabkan pancaran itu berputar mengikut arah jam.

Tork bersih:

Στ = τ1 – τ2 = 8.7 – 10 = – 1.3 N m

Tanda tolak kerana daya bersih menyebabkan rasuk berputar mengikut arah jam.

5. Panjang sebatang rasuk ialah 10 m, magnitud F1 ialah 10 N, magnitud F2 ialah 10 N dan magnitud F3 ialah 15 U. Jarak antara titik A dan titik C ialah 7.5 m. Daya F2 terletak di tengah rasuk. Tentukan tork bersih tentang titik C yang terletak 2.5 m dari titik B.

Paksi putaran terletak pada titik C

Magnitud tork bersih – masalah dan penyelesaian 5Diketahui:

Daya 1 (F1) = 10 N

Jarak antara F1 dan titik C (r1) = 2.5 m

Daya F1 adalah serenjang dengan rasuk.

Lengan tuil 1 (l1) = r1 tanpa 90o = (2.5 m)(1) = 2.5 m

Daya 2 (F2) = 10 N

Jarak antara F2 dan titik C (r2) = 2.5 m

Daya F2 adalah serenjang dengan rasuk.

Lengan tuil 2 (l2) = r2 tanpa 90o = (2.5 m)(1) = 2.5 m

Daya 3 (F3) = 15 N

Jarak antara F3 dan titik C (r3) = 7.5m

Daya F3 adalah serenjang dengan rasuk.

Lengan tuil 3 (l3) = r3 tanpa 90o = (7.5 m)(1) = 7.5 m

Dikehendaki: Tork bersih pada paksi putaran

Penyelesaian:

Tork 1:

τ1 =F1 l1 = (10 N)(2.5 m) = 25 Tidak m

Tanda tambah kerana daya F1 menyebabkan pancaran itu berputar mengikut arah jam.

Tork 2:

τ2 =F2 l2 = (10 N)(2.5 m) = 25 N m

Ttanda tambah kerana daya F2 menyebabkan pancaran itu berputar mengikut arah jam.

Tork 3:

τ3 =F3 l3 = (15 N)(7.5 m) = -112..5 Tidak m

Tanda tolak kerana daya F3 menyebabkan pancaran itu berputar mengikut arah jam.

Tork bersih:

Στ = τ1 + τ2 – τ3 = 25 + 25 - 112.5 = – 62.5 Nm

Tanda tolak kerana daya bersih menyebabkan rasuk berputar mengikut arah jam.

6. Panjang sebatang rasuk ialah 10 m, magnitud F1 ialah 10 N, magnitud F2 ialah 10 N dan magnitud F3 ialah 10 N. Tentukan tork bersih tentang titik A, yang terletak 5 m dari titikMagnitud tork bersih – masalah dan penyelesaian 6nt penggunaan daya F1.

Paksi putaran pada titik A.

Diketahui:

Daya 1 (F1) = 10 N

Jarak antara F1 dan titik A (r1) = 5m

Lengan tuil 1 (l1) = r1 tanpa 60o = (5 m)(0.5√3) = 2.5√3 m

Memaksa 2 (F2) = 10 N

Jarak antara F2 dan titik A (r2) = 0

Daya F2 adalah serenjang dengan rasuk.

Lengan tuil 2 (l2) = r2 tanpa 90o = (0)(1) = 0

Daya 3 (F3) = 10 N

Jarak antara F3 dan titik A (r3) = 10m

Lengan tuil 3 (l3) = r3 tanpa 30o = (10 m)(0.5) = 5 m

Dikehendaki: tork bersih pada paksi putaran

Penyelesaian:

Tork 1:

τ1 =F1 l1 = (10 N)(2.5√3 meter) = 25√3 = 43.3 Tidak m

Tanda tambah kerana daya F1 menyebabkan pancaran itu berputar mengikut arah jam.

Tork 2:

τ2 =F2 l2 = (10 N)(0) = 0

Tork 3:

τ3 =F3 l3 = (10 N)(5 m) = -50 Tidak m

Tanda tolak kerana daya F3 menyebabkan pancaran itu berputar mengikut arah jam.

Tork bersih:

Στ = τ1 + τ2 – τ3 = 43.3 + 0 - 50 = – 6.7 Nm

Tanda tolak kerana daya bersih menyebabkan rasuk berputar mengikut arah jam.

Maklumat Lanjut

Perlanggaran separa tak elastik dalam satu dimensi – masalah dan penyelesaian

1. A 500-grobjek, A, bergerak pada 10 m / s dan objek 200 gram, B, bergerak pada kelajuan 12 m/s. Objek-objek tersebut menghampiri satu sama lain dan berlanggar. Jika laju objek A selepas perlanggaran ialah 6 m/s, apakah laju objek B selepas perlanggaran?

Diketahui:

Massa objek 1 (m1) = 500 gram = 0.5 kg

Massa objek 2 (m2) = 200 gram = 0.2 kg

Permulaan halaju objek 1 (v1) = -10 m/s

Halaju awal objek 2 (v2) = 12 m/s

Halaju akhir objek 1 (v1') = 6 m/s

Tanda tambah dan tolak menunjukkan bahawa objek bergerak dalam arah yang bertentangan.

Dikehendaki : halaju akhir objek 2 (v2')

Penyelesaian:

m1 v1 +m2 v2 = m1 v1' + m2 v2'

(0.5)(-10) + (0.2)(12) = (0.5)(6) + (0.2)(v2')

-5 + 2.4 = 3 + 0.2 v2'

-2.6 = 3 + 0.2 v2'

-2.6 – 3 = 0.2 v2'

-5.6 = 0.2 v2'

v2' = -5.6 / 0.2

v2' = -28 m/s

Laju objek 2 selepas perlanggaran ialah 28 m/s.

Tanda tambah dan tolak menunjukkan bahawa objek bergerak ke arah yang bertentangan.

2. Dua objek yang sama jisim menghampiri satu sama lain dan berlanggar. Laju objek 1 ialah 6 m/s dan laju objek 2 ialah 8 m/s. Selepas perlanggaran, objek 2 bergerak ke kiri dengan laju 5 m/s. Berapakah magnitud dan arah halaju objek 1 selepas perlanggaran?

ketahui:

Massa objek 1 (m1) = m

Massa objek 2 (m2) = m

Laju awal objek 1 (v1) = -6 m/s

laju awal objek 2 (v2) = 8 m/s

Laju akhir objek 2 (v2') = -5 m/s

Dikehendaki : magnitud dan arah objek 1 selepas perlanggaran

Penyelesaian:

Formula bagi pemuliharaan momentum linear :

m1 v1 +m2 v2 = m1 v1' + m2 v2'

mv1 +m v2 = m v1' + m v2'

m (v)1 +v2) = m (v1' + v2')

v1 +v2 = v1' + v2'

-6 + 8 = v1' – 5

2 = v1' – 5

2 + 5 = v1'

v1' = 7 m/s

Laju objek 1 selepas perlanggaran (v1') is 3 m / s.

Tanda tambah dan tolak menunjukkan bahawa objek bergerak ke arah yang bertentangan.

3. Sebuah bola 1 kg dan bola 2 2 kg mempunyai arah yang sama dan berlanggar secara tidak kenyal. Sebelum perlanggaran, bola 1 bergerak dengan kelajuan 10 m/s dan bola 2 bergerak dengan kelajuan 5 m/s. Kelajuan bola 2 selepas perlanggaran ialah 4 m/s. Tentukan kelajuan bola 1 selepas perlanggaran.

Diketahui:

Massa bola 1 (m1) = 1 kg

Massa bola 2 (m2) = 2 kg

Kelajuan bola 1 (dalam1) = 10 m/s

Kelajuan bola 2 (v2) = 5 m/s

Kelajuan akhir bola 2 (v2') = 4 m/s

Tanda tambah bagi halaju menunjukkan bahawa bola-bola itu mempunyai arah yang sama.

Dikehendaki : halaju akhir bola 1 (v1')

Penyelesaian:

m1 v1 +m2 v2 = m1 v1' + m2 v2'

(1)(10) + (2)(5) = (1)(v)1') + (2)(4)

10 + 10 = v1' + 8

20 – 8 = v1'

v1' = 12 m/s

Laju bola 1 selepas perlanggaran ialah 12 m / s.

[wpdm_package id='1190']

  1. Masalah dan penyelesaian momentum linear
  2. Masalah dan penyelesaian momentum dan impuls
  3. Masalah dan penyelesaian perlanggaran elastik sempurna dalam satu dimensi
  4. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik sempurna dalam satu dimensi
  5. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik dalam satu dimensi

Maklumat Lanjut

Perlanggaran tak elastik dalam satu dimensi – masalah dan penyelesaian

1. Sebutir peluru 30 gram yang bergerak pada kelajuan 30 m/s berlanggar dengan bongkah 1 kg yang sedang pegun. Tentukan laju bongkah tersebut jika peluru dan bongkah itu berkunci bersama akibat perlanggaran.

Diketahui:

Massa peluru (m1) = 30 gram = 0.03 kg

Massa blok (m2) = 1 kg

Kelajuan awal peluru (v1) = 30 m/s

kelajuan awal blok (v2) = 0 (blok semasa rehat)

Dikehendaki : kelajuan peluru dan blok selepas perlanggaran (v')

Penyelesaian:

m1 v1 +m2 v2 = (m1 +m2) v'

(0.03)(30) + (1)(0) = (0.03 + 1) v'

0.9 + 0 = 1.03 v'

0.9 = 1,03 v'

v' = 0.9 / 1,03

v' = 0.87 m/s

2. Bola biliard A berjisim 2 kg bergerak dengan laju vA = 6 ms-1 berlanggar secara berhadapan dengan bola B yang sama jisim. Jika perlanggaran itu tidak anjal sempurna, apakah laju kedua-dua bola itu selepas perlanggaran.

Diketahui:

Jisim A (mA) = 2 kg

Jisim B (mB) = 2 kg

Laju awal bola A (vA) = -6 m/s

Laju awal bola B (vB) = 4 m/s

Tanda tambah dan tolak menunjukkan bahawa objek bergerak dalam arah yang bertentangan.

Dikehendaki: kelajuan kedua-dua bola selepas perlanggaran. (v')

Penyelesaian:

mA vA +mB vB = (mA' + mB) v'

(2)(-6) + (2)(4) = (2 + 2) v'

-12 + 8 = 4 v'

-4 = 4 v'

v' = -4 / 4

v' = -1 m/s

3. m1 = 3 kg dan m2 = 4 kg menghampiri satu sama lain dalam arah yang bertentangan dengan kelajuan v1 = 10m/s dan v2 = 12 m/s. Jika perlanggaran itu tidak anjal sempurna, apakah laju kedua-dua bola selepas perlanggaran.

Diketahui:

Massa objek 1 (m1) = 3 kg

Massa objek 2 (m2) = 4 kg

Kelajuan objek 1 (v1) = -10 m/s

Kelajuan objek 2 (v2) = 12 m/s

Dikehendaki : kelajuan selepas perlanggaran (v')

Penyelesaian:

m1 v1 +m2 v2 = (m1' + m2) v'

(3)(-10) + (4)(12) = (3 + 4) v'

-30 + 48 = 7 v'

18 = 7 v'

v' = 18 / 7

v' = 2.6 m/s

[wpdm_package id='1157']

  1. Masalah dan penyelesaian momentum linear
  2. Masalah dan penyelesaian momentum dan impuls
  3. Masalah dan penyelesaian perlanggaran elastik sempurna dalam satu dimensi
  4. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik sempurna dalam satu dimensi
  5. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik dalam satu dimensi

Maklumat Lanjut

Perlanggaran elastik sempurna dalam satu dimensi – masalah dan penyelesaian

1. Sebiji bola A berjisim 200 gram, bergerak pada kelajuan 10 m/s melanggar bola B berjisim 200 gram, dalam keadaan pegun. Berapakah kelajuan bola A dan bola B selepas perlanggaran?

Diketahui:

Massa bola A (mA) = 200 gram = 0.2 kg

Jisim bola B (mB) = 200 gram = 0.2 kg

Kelajuan bola A sebelum perlanggaran (vA) = 10 m/s

Kelajuan bola B sebelum perlanggaran (vB) = 0

Dikehendaki: kelajuan bola A (v)A') dan kelajuan bola B (vB') selepas perlanggaran

Penyelesaian:

vA' = vB = 0

vB' = vA = 10m/s

2. Dua objek yang sama jisim menghampiri satu sama lain, berlanggar dan kemudian melantun. Laju jisim A sebelum perlanggaran ialah 8 m/s dan laju jisim B sebelum perlanggaran ialah 12 m/s. Apakah magnitud dan arah objek tersebut? halaju jisim A dan jisim B selepas perlanggaran!

Diketahui:

Jisim A (mA) = m

Jisim B (mB) = m

Laju jisim A sebelum perlanggaran (vA) = -8 m/s

Laju jisim B sebelum perlanggaran (vB) = 12 m/s

Tanda tambah dan tolak menunjukkan bahawa objek bergerak ke arah yang bertentangan.

Dikehendaki: magnitud dan arah halaju jisim A (vA') dan jisim B (vB') selepas perlanggaran

Penyelesaian:

Dalam perlanggaran elastik sempurna, jika objek yang sama jisimnya maka laju A selepas perlanggaran (vA') = laju B sebelum perlanggaran (vB) dan kelajuan B selepas perlanggaran (vB') = laju A sebelum perlanggaran (vA).

Jika sebelum perlanggaran, A bergerak ke kanan dan B bergerak ke kiri, maka, selepas perlanggaran, A bergerak ke kiri dan B bergerak ke kanan.

Objek-objek tersebut mempunyai jisim yang sama dan perlanggaran adalah anjal sempurna jadi kedua-dua objek bertukar laju.

vA' = -vB = -12 m/s

vB' = vA = 8m/s

Tanda tambah dan tolak menunjukkan bahawa objek bergerak ke arah yang bertentangan.

3. Sebuah objek 2 kg, A, bergerak pada kelajuan 10 m/s melanggar bola 4 kg, B, yang bergerak pada kelajuan 20 m/s. Jika perlanggaran itu adalah anjal sempurna, apakah kelajuan objek A dan objek B selepas perlanggaran?

Diketahui:

Jisim A (mA) = 2 kg

Jisim B (mB) = 4 kg

Laju objek A sebelum perlanggaran (vA) = 10 m/s

Laju objek B sebelum perlanggaran (vB) = 20 m/s

Dikehendaki : laju objek A (vA') dan laju objek B (vB') selepas perlanggaran

Penyelesaian :

In perlanggaran kenyal sempurna, jika objek mempunyai jisim yang sama dan menghampiri satu sama lain, laju objek selepas perlanggaran dikira menggunakan formula ini:

Perlanggaran elastik sempurna dalam satu dimensi – masalah dan penyelesaian 1

Kelajuan objek A selepas perlanggaran:

Perlanggaran elastik sempurna dalam satu dimensi – masalah dan penyelesaian 2

4. Satu benda berjisim 100 gram yang bergerak pada kelajuan 20 m/s melanggar dinding yang mengalami perlanggaran elastik sempurna. Berapakah magnitud dan arah halaju objek selepas perlanggaran.

Diketahui:

Jisim (mA) = 100 gram = 0.1 kg

Jisim dinding (mB) = infiniti

Laju jisim sebelum perlanggaran (vA) = 20 m/s

Laju jisim selepas perlanggaran (vB) = 0

Dikehendaki : magnitud dan arah halaju selepas perlanggaran

Penyelesaian:

Jika vB = 0, mA sangat kecil dan m2 sangat besar kemudian vA' = -vA dan v2' = 0.

Tanda tambah dan tolak menunjukkan bahawa objek bergerak ke arah yang bertentangan.

5. Dua bola, A dengan jisim sebanyak 2 kg dan bola B dengan jisim 5-kg, sebelum dan selepas perlanggaran ditunjukkan dalam rajah di bawah. Jika perlanggaran itu kenyal sempurna, apakah laju bola A sebelum perlanggaran?

Diketahui:

Jisim bola A (m)A) = 2 kgPerlanggaran elastik sempurna – masalah dan penyelesaian 1

Jisim bola B (m)B) = 5 kg

Kelajuan bola B sebelum perlanggaran (vB) = 2 m/s

Kelajuan bola A selepas perlanggaran (vA') = 5 m/s

Kelajuan bola B selepas perlanggaran (vB') = 4 m/s

Kedua-dua bola bergerak ke kanan jadi lajunya bertanda positif.

Dikehendaki: Kelajuan bola A sebelum perlanggaran (vA)

Penyelesaian:

mA vA +mB vB = mA vA' + mB vB'

2(v)A) + (5)(2) = (2)(5) + (5)(4)

2(v)A) + 10 = 10 + 20

2(v)A) + 10 = 30

2(v)A) = 30 – 10

2(v)A) = 20

vA = 20 / 2

vA = 10m/s

6. Objek A dan B bergerak di sepanjang satah mendatar, seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Jika perlanggaran itu adalah anjal sempurna dan laju objek B selepas perlanggaran ialah 15 m / s1, Berapakah laju objek A selepas perlanggaran.

Diketahui:

Jisim objek A (m)A) = 5 kgPerlanggaran elastik sempurna – masalah dan penyelesaian 2

Jisim objek B (m)B) = 2 kg

Kelajuan objek A sebelum perlanggaran (vA) = 12 m/s

Kelajuan objek B sebelum perlanggaran (vB) = 10 m/s

Kelajuan objek B selepas perlanggaran (vB') = 15 m/s

Kedua-dua objek, sebelum dan selepas perlanggaran, bergerak ke kanan supaya halajunya bertanda positif.

Dikehendaki: Kelajuan objek A selepas perlanggaran (vA')

Penyelesaian:

mA vA +mB vB = mA vA' + mB vB'

(5)(12) + (2)(10) = (5)vA' + (2)(15)

60 + 20 = (5)vA' + 30

80 = (5)vA' + 30

80 – 30 = (5)vA'

50 = (5)vA'

vA' = 50/5

vA' = 10 m/s

[wpdm_package id='1156']

  1. Masalah dan penyelesaian momentum linear
  2. Masalah dan penyelesaian momentum dan impuls
  3. Masalah dan penyelesaian perlanggaran elastik sempurna dalam satu dimensi
  4. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik sempurna dalam satu dimensi
  5. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik dalam satu dimensi

Maklumat Lanjut

Momentum dan impuls – masalah dan penyelesaian

1. Sebiji bola kecil dilontar secara mendatar dengan kelajuan malar 10 m/s. Bola itu mengenai dinding dan memantul dengan kelajuan yang sama. Berapakah perubahan dalam momentum linear bola itu?

Diketahui:

Massa (m) = 0.2 kg

Kelajuan awal (vo) = -10 m/s

Kelajuan akhir (vt) = 10 m/s

Tanda tambah dan tolak menunjukkan bahawa objek bergerak dalam arah yang bertentangan.

Dikehendaki : perubahan momentum linear (Δp)

Penyelesaian:

Formula perubahan momentum linear :

Δp = mvt – mvo = m (v)t - vo)

Perubahan momentum linear:

Δp = 0.2 (10 – (-10)) = 0.2 (10 + 10)

Δp = 0.2 (20)

Δp = 4 kg m/s

2. Sebiji bola 10 gram jatuh bebas dari ketinggian, menghentam lantai pada kelajuan 15 m/s, kemudian memantul ke atas pada kelajuan 10 m/s. Tentukan impuls!

Diketahui:

Jisim (m) = 10 gram = 0.01 kg

Halaju awal (vo) = -15 m/s

Halaju akhir (vt) = 10 m/s

Dikehendaki: Impulse (I)

Penyelesaian:

Impuls (I) bersamaan dengan perubahan momentum (Δp)

I = mvt – mvo = m (v)t - vo)

Impuls:

I = 0.01 (10 – (-15)) = 0.01 (10 + 15)

Saya = 0.01 (25)

I = 0.25 kg m/s

3. Sebiji bola 200 gram telah dilontar secara mendatar dengan kelajuan 4 m/s, kemudian bola itu dipukul ke arah yang sama. Tempoh bola bersentuhan dengan kayu pemukul ialah 2 batullisaat dan kelajuan bola selepas meninggalkan kayu pemukul ialah 12 m/s. magnitud kekuatan dilakukan oleh pemukul pada bola ialah…

Diketahui:

Jisim (m) = 200 gram = 0.2 kg

Halaju awal (vo) = 4 m/s

Halaju akhir (vt) = 12 m/s

Selang masa (t) = 2 milisaat = (2/1000) saat = 0.002 saat

Dikehendaki : Magnitud daya (F)

Penyelesaian:

Formula impuls:

I = Ft

Formula perubahan momentum:

mvt – mvo = m (v)t - vo)

Impuls (I) bersamaan dengan perubahan momentum (Δp)

I = Δp

Ft = m (vt - vo)

F (0.002) = (0.2)(12 – 4)

F (0.002) = (0.2)(8)

F (0.002) = 1.6

F = 1.6 / 0.002

F = 800 Newton

[wpdm_package id='1155']

  1. Masalah dan penyelesaian momentum linear
  2. Masalah dan penyelesaian momentum dan impuls
  3. Masalah dan penyelesaian perlanggaran elastik sempurna dalam satu dimensi
  4. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik sempurna dalam satu dimensi
  5. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik dalam satu dimensi

Maklumat Lanjut

Momentum linear – masalah dan penyelesaian

1. Sebuah objek bergerak pada kelajuan malar 10 m/s. Kirakan momentum linear objek itu.

Diketahui :

Massa (m) = 1 kg

Halaju (v) = 10 m/s

Dikehendaki: momentum linear (p)

Penyelesaian:

Formula momentum linear:

p = mv

p = momentum linear, m = jisim, v = halaju

Momentum linear:

p = mv = (1)(10) = 10 kg m/s2

2. Sebuah bongkah 2 kg dan bongkah 4 kg bergerak pada kelajuan malar 20 m/s. Apakah momentum linear bongkah-bongkah itu.

Diketahui:

Massa blok A (m)A) = 2 kg

Massa blok B (m)B) = 4 kg

Halaju blok A (vA) = 20 m/s

Halaju blok B (vB) = 20 m/s

Dikehendaki: Momentum linear blok A (pA) dan momentum linear bagi blok B (pB)

Penyelesaian:

Momentum linear blok A :

pA = mA vA = (2)(20) = 40 kg m/s

Momentum linear blok B :

pB = mB vB = (4)(20) = 80 kg m/s

3. Sebuah bongkah 2 kg bergerak pada kelajuan malar 2 m/s dan bongkah 2 kg bergerak pada kelajuan malar 4 m/s. Tentukan momentum linear bongkah-bongkah itu.

Diketahui:

Massa blok A (m)A) = 2 kg

Jisim blok B (mB) = 2 kg

Halaju blok A (v)A) = 2 m/s

Halaju blok B (vB) = 4 m/s

Dikehendaki: momentum linear blok

Penyelesaian:

Linear momentum blok A :

pA = mA vA = (2)(2) = 4 kg m/s

Momentum linear blok B:

pB = mB vB = (2)(4) = 8 kg m/s

4. Sebuah objek 5 kg dalam keadaan pegun. Apakah momentum linear bagi momentum tersebut.

Diketahui:

Jisim (m) = 5 kg

Halaju objek (v) = 0

Dikehendaki : momentum linear (p)

Penyelesaian:

p = mv = (5)(0) = 0

[wpdm_package id='1155']

  1. Masalah dan penyelesaian momentum linear
  2. Masalah dan penyelesaian momentum dan impuls
  3. Masalah dan penyelesaian perlanggaran elastik sempurna dalam satu dimensi
  4. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik sempurna dalam satu dimensi
  5. Masalah dan penyelesaian perlanggaran tak elastik dalam satu dimensi

Maklumat Lanjut

Kuasa – masalah dan penyelesaian

Kuasa ialah kadar kerja yang dilakukan dalam tempoh tertentu. Secara matematik, kuasa ialah nisbah kerja/masa.

P = W/t

Penerangan: P = kuasa (Joule/saat = Watt), W = kerja (Joule), t = selang masa (saat)

Berdasarkan persamaan ini, dapat disimpulkan bahawa semakin besar kadar kerja, semakin besar kuasa. Sebaliknya, semakin kecil kadar kerja, semakin kecil kuasa. Kadar kerja merujuk kepada kadar kerja yang dilakukan.

Kuasa ialah skalar. Unit SI bagi kuasa ialah Joule/saat. Joule/saat = Watt (disingkatkan sebagai W), dinamakan sedemikian untuk memberi penghormatan kepada James Watt. Unit imperial British untuk kuasa ialah kaki-paun sesaat.

Unit ini terlalu kecil untuk tujuan praktikal, jadi unit kuasa kuda yang lebih besar (disingkatkan sebagai hp) digunakan. Satu kuasa kuda = 550 kaki-paun sesaat = 764 Watt = ¾ kilowatt.

Jumlah kerja juga boleh dinyatakan dalam unit kuasa x masa, contohnya, kilowatt-jam atau kWh. Satu kWh merujuk kepada kerja yang dilakukan pada kadar malar 1 kiloWatt selama satu jam.

1. Seberat 50 kg orang berlari menaiki tangga setinggi 10 meter in 2 minit. Apecutan disebabkan oleh graviti (g) ialah 10 m/s2. Tentukan kuasa.

Diketahui:

Massa (m) = 50 kg

Tinggi (j) = 10 meter

Pecutan kerana graviti (g) = 10 m/s2

selang masa (t) = 2 minit = 2 (60) = 120 keduas

Dikehendaki : Kuasa (P)

Penyelesaian:

Formula kuasa:

P=W/t

P = kuasa, W = bekerja, t = masa

Formula Kerja:

W = Fs = wh = mgh

W= bekerja, F = kekuatan, w = berat, d = anjakan, h = ketinggian, m = jisim, g = pecutan akibat graviti

W = mgh = (50)(10)(10) = 5000 Joule.

P = W / t = 5000 / 120 = 41.7 Joule/second.

2. Kirakan kuasa yang diperlukan oleh seorang yang berjisim 60 kg yang memanjat pokok setinggi 5 meter dalam 10 saat. Pecutan graviti ialah 10 m/s2.

Diketahui:

Jisim (m) = 60 kg

Tinggi (j) = 5 meters

Pecutan kerana graviti (g) = 10 m/s2

selang masa (t) = 10 saat

Dikehendaki : Kuasa

Penyelesaian:

Kerja:

W = mgh = (60)(10)(5) = 3000 Joule

Kuasa :

P = W / t = 3000 / 10 = 300 Joule/sesyarat.

3. Sebuah komedi putar dengan kuasa 300 watt dan tempoh 5 minit berputar sebanyak 5 pusingan. Tenaga yang digunakannya ialah….

A. 15 kJ

B. 75 kJ

C. 90 kJ

D. 450 kJ

Diketahui:

Kuasa (P) = 300 Watt = 300 Joule/saat

Tempoh (T) = 5 minit = 5 (60 saat) = 300 saat

Bilangan putaran = 5

Dikehendaki: Tenaga yang digunakan oleh komedi putar

Penyelesaian:

Kuasa – masalah dan penyelesaian

Jawapan yang betul ialah D.

[wpdm_package id='1190']

  1. Kerja dilakukan dengan paksaan, masalah dan penyelesaiannya
  2. Masalah dan penyelesaian tenaga kerja-kinetik
  3. Masalah dan penyelesaian prinsip kerja-tenaga mekanikal
  4. Masalah dan penyelesaian tenaga keupayaan graviti
  5. Tenaga keupayaan bagi masalah dan penyelesaian spring elastik
  6. Masalah dan penyelesaian kuasa
  7. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan jatuh bebas
  8. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan naik dan turun dalam gerakan jatuh bebas
  9. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada permukaan melengkung
  10. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada satah condong
  11. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil

Maklumat Lanjut

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada satah condong – masalah dan penyelesaian

1. Sebuah bongkah meluncur ke bawah di atas permukaan licin satah condong tanpa geseranApakah blok itu? halaju apabila menyentuh tanah. Pecutan akibat graviti ialah 10 m/s2

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada satah condong 1Diketahui:

Tinggi (t) = 8 m

Pecutan kerana graviti (g) = 10 m/s2

Dikehendaki : halaju (v)

Penyelesaian :

Tenaga mekanikal awal (MEo) = tenaga keupayaan graviti (EP)

MEo = PE = mgh = m (10)(8) = 80 m

Tenaga mekanikal akhir (MEt) = tenaga kinetik (KEPADA)

MEt = KE = ½ mv2

Prinsip pemuliharaan tenaga mekanikal menyatakan bahawa permulaan tenaga mekanikal = tenaga mekanikal akhir:

MEo = SAYAt

80 m = ½ mv2

80 = ½ v2

160 = v2

v = √160 = √(16)(10) = 4√10 m/s

2. Sebuah objek 1 kg meluncur ke bawah sepanjang 8 meter. Tentukan tenaga kinetik selepas objek itu bergerak sepanjang 5 meter… Pecutan akibat graviti g = 10 m/s2

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada satah condong 2Diketahui:

Jisim (m) = 0.2 kg

d = 5 meter

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/s2

Dikehendaki : tenaga kinetik (KE)

Penyelesaian:

tanpa 30o = j / j

0.5 = j / 5

h = (0.5)(5) = 2.5 meter

Perubahan ketinggian objek itu ialah 2.5 meter.

Tenaga mekanikal awal (MEo) = tenaga keupayaan graviti (PE)

MEo = PE = mgh = (1)(10)(2.5) = 25 Joule

Tenaga mekanikal akhir (MEt) = tenaga kinetik (KE)

MEt = KEPADA

Prinsip pemuliharaan tenaga mekanikal menyatakan bahawa tenaga mekanikal awal = tenaga mekanikal akhir:

MEo = SAYAt

25 = KE

Tenaga kinetik = 25 Joule.

[wpdm_package id='1170']

  1. Kerja yang dilakukan secara paksa dan penyelesaiannya
  2. Masalah dan penyelesaian tenaga kerja-kinetik
  3. Masalah dan penyelesaian prinsip kerja-tenaga mekanikal
  4. Masalah dan penyelesaian tenaga keupayaan graviti
  5. Tenaga keupayaan bagi masalah dan penyelesaian spring elastik
  6. Masalah dan penyelesaian kuasa
  7. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan jatuh bebas
  8. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan naik dan turun dalam gerakan jatuh bebas
  9. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada permukaan melengkung
  10. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada satah condong
  11. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil

Maklumat Lanjut

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada permukaan lengkung – masalah dan penyelesaian

1. Sebuah bongkah 1 kg meluncur ke bawah di atas permukaan melengkung yang licin. Tentukan tenaga kinetik dan halaju bongkah pada permukaan terendah. Pecutan kerana graviti ialah 10 m/s2.

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada permukaan lengkung 1Diketahui:

Massa (m) = 1 kg

Perubahan ketinggian (t) = 5 m

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/s2

Dikehendaki: Tenaga kinetik (KE) dan halaju daripada blok itu.

Penyelesaian:

(a) Tenaga kinetik

Awal tenaga mekanikal = tenaga keupayaan graviti

MEo = PE = mgh = (1)(10)(5) = 50 Joule

Tenaga mekanikal akhir = tenaga kinetik

MEt = KE = ½ mvt2

Prinsip pemuliharaan tenaga mekanikal menyatakan bahawa tenaga mekanikal awal = tenaga mekanikal akhir:

MEo = SAYAt

PE = KE

50 = KE

Tenaga kinetik (KE) = 50 Joule.

(b) Halaju blok

Prinsip pemuliharaan tenaga mekanikal:

Tenaga mekanikal awal (MEo) = tenaga mekanikal akhir (MEt)

Tenaga keupayaan graviti (PE) = tenaga kinetik (KE)

50 = ½ mv2

2(50) / m = v2

100 / 1 = v2

100 = v2

v = √100

v = 10 m/s

2. Sebuah objek berjisim 2 kg meluncur ke bawah tanpa geseran. Berapakah tenaga kinetik dan halaju objek pada ketinggian 2 meter di atas tanah. Pecutan graviti ialah 10 m/s2

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada permukaan lengkung 2Diketahui:

Jisim (m) = 2 kg

Perubahan ketinggian (t) = 10 – 2 = 8 m

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/s2

Dikehendaki : tenaga kinetik (KE) dan halaju (v) pada ketinggian 2 meter dari tanah.

Penyelesaian:

(a) Tenaga kinetik pada ketinggian 2 meter dari tanah

Tenaga mekanikal awal = tenaga keupayaan graviti

MEo = PE = mgh = (2)(10)(8) = 160 Joule

Tenaga mekanikal akhir = tenaga kinetik

MEt = KE = ½ mvt2

Prinsip pemuliharaan tenaga mekanikal menyatakan bahawa tenaga mekanikal awal = tenaga mekanikal akhir:

MEo = SAYAt

PE = KE

160 = KE

Tenaga kinetik (KE) pada ketinggian 2 meter di atas tanah ialah 160 Joule.

(b) Halaju objek pada permukaan terendah

Prinsip pemuliharaan tenaga mekanikal:

Tenaga mekanikal awal (MEo) = tenaga mekanikal akhir (EMt)

Tenaga keupayaan graviti (PE) = tenaga kinetik (KE)

160 = ½ mv2

160 = ½ (2) v2

160 = v2

v = √160 = √(16)(10) = 4√10 m/s

[wpdm_package id='1167']

  1. Kerja yang dilakukan secara paksa dan penyelesaiannya
  2. Masalah dan penyelesaian tenaga kerja-kinetik
  3. Masalah dan penyelesaian prinsip kerja-tenaga mekanikal
  4. Masalah dan penyelesaian tenaga keupayaan graviti
  5. Tenaga keupayaan bagi masalah dan penyelesaian spring elastik
  6. Masalah dan penyelesaian kuasa
  7. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan jatuh bebas
  8. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan naik dan turun dalam gerakan jatuh bebas
  9. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada permukaan melengkung
  10. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada satah condong
  11. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil

Maklumat Lanjut

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil – masalah dan penyelesaian

1. Sebiji bola sepak yang disepak meninggalkan tanah pada sudut θ = 30o dengan halaju awal 10 m/s. Bola besar-besaran = 0.1 kg. Pecutan kerana graviti adalah 10 m / s2. Tentukan (a) tenaga keupayaan graviti pada titik tertinggi (b) Titik tertinggi atau ketinggian maksimum

Diketahui:

Jisim (m) = 0.1 kg

Halaju awal (vo) = 10 m/s

Sudut = 30o

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/s2

Penyelesaian:

(a) Tenaga keupayaan graviti

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil – masalah dan penyelesaian 1

Kirakan komponen mendatar (vox) dan komponen menegak (voy) bagi halaju awal.

Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil – masalah dan penyelesaian 2Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil – masalah dan penyelesaian 2vox = vo cos θ = (10)(kos 30o) = (10)(0.5√3) = 5√3 m/s

voy = vo tanpa θ = (10)(dosa 30o) = (10)(0.5) = 5 m/s

Tenaga mekanikal awal

Awal tenaga mekanikal (SAYAo) = tenaga kinetik (KEPADA)

MEo = KE = ½ mvo2 = ½ (0.1)(10)2 = ½ (0.1)(100) = ½ (10) = 5 Joule

Tenaga mekanikal akhir

Tenaga kinetik pada titik tertinggi:

KE = ½ mvox2 = ½ (0.1)(5√3)2 = ½ (0.1)((25)(3)) = ½ (0.1)(75) = 3.75 Joule

Prinsip pemuliharaan tenaga mekanikal

Tenaga mekanikal awal (MEo) = tenaga mekanikal akhir (MEt)

KE = PE + KE

5 = EP + 3.75

PE = 5 – 3.75 = 1.25 Joule

Tenaga keupayaan graviti pada titik tertinggi ialah 1.25 Joule.

(b) Titik tertinggi atau ketinggian maksimum

PE = mg/j

1.25 = (0.1)(10) jam

1.25 = j

Ketinggian maksimum ialah 1.25 meter.

2. Sebiji bola 0.1 kg yang diunjurkan secara mendatar dengan halaju awal vo = 10 m/s dari bangunan setinggi 10 meter. Pecutan akibat graviti ialah 10 m/s2Tentukan tenaga kinetik bola apabila ia menyentuh tanah.

Diketahui:

Jisim (m) = 0.1 kg

Halaju awal (vo) = 10 m/s

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/s2

Perubahan ketinggian (t) = 10 – 2 = 8 m

Dikehendaki: tenaga kinetik pada ketinggian 2 meter di atas tanah

Penyelesaian:

Tenaga keupayaan graviti (PE) = mgh = (0.1)(10)(10) = 10 Joule

Tenaga kinetik awal (KE) = ½ mvo2 = ½ (0.1)(10)2 = ½ (0.1)(100) = ½ (10) = 5 Joule

Tenaga kinetik akhir = tenaga keupayaan graviti awal + tenaga kinetik awal = 10 + 5 = 15 Joule

[wpdm_package id='1173']

  1. Kerja yang dilakukan secara paksa dan penyelesaiannya
  2. Masalah dan penyelesaian tenaga kerja-kinetik
  3. Masalah dan penyelesaian prinsip kerja-tenaga mekanikal
  4. Masalah dan penyelesaian tenaga keupayaan graviti
  5. Tenaga keupayaan bagi masalah dan penyelesaian spring elastik
  6. Masalah dan penyelesaian kuasa
  7. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan jatuh bebas
  8. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan naik dan turun dalam gerakan jatuh bebas
  9. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada permukaan melengkung
  10. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada satah condong
  11. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil

Maklumat Lanjut