Hukum Boyle Hukum Charles Hukum Gay-Lussac – Masalah dan Penyelesaian

14 Boyle’s law Charles’s law Gay-Lussac’s law – Problems and Solutions

1. The air pressure of car’s tire is 432 kPa with the temperature of 15 oC. After several hours, the tekanan of air is 492 kPa. If expansion ignored, apakah itu suhu of air in the tire?

Diketahui:

Tekanan awal (P1) = 432 kPa

Tekanan akhir (P2) = 492 kPa

Suhu awal (T1) = 15 oC

Dikehendaki: Suhu akhir (T2)

Penyelesaian:

Persamaan bagi Hukum Gay-Lussac :

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 1

2. Ideal gases in a closed container with volume V, tekanan P, dan suhu T. If its volume becomes ½ times the initial volume and its temperature becomes 4 times the initial temperature, what is the air pressure in the system.

Diketahui:

The initial volume of gas (V1) = V

The final volume of gas (V2) = ½ V

The initial temperature of the gas (T1) = T

The final temperature of the gas (T2) = 4T

The initial pressure of the gas (P1) = P1

Dikehendaki: the Final pressure of the gas (P2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 2

3. Ideal gases initially in a container with volume V, temperature T, and pressure P. If gas heated so its temperature becomes 3/2 T and its pressure becomes 4/3 P, what is the volume of gas.

Diketahui:

The initial volume of gas (V1) = V

The initial temperature of the gas (T1) = T

The final temperature of the gas (T2) = 3/2 T

The initial pressure of the gas (P1) = P

Final pressure of the gas (P2) = 4/3 P

Dikehendaki: Final volume of gas (V2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 3

4. Ideal gases initially in a container with volume V dan tekanan P. If the temperature of gas becomes 5/4  T and its volume becomes ¾ V, what is the final pressure of the gas.

Lihat juga  Kapasitor bersiri – masalah dan penyelesaian

Diketahui:

The initial volume of gas (V1) = V

The final volume of gas (V2) = 3/4 V

The initial temperature of the gas (T1) = T

The final temperature of the gas (T2) = 5/4 T

The initial pressure of the gas (P1) = P

Dikehendaki: the Final pressure of the gas (P2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 4

5. Ideal gases initially in a container with volume V at temperature T dan tekanan P. If the temperature of gas becomes 3/2 T and its pressure becomes 2P, what is the final volume of gas.

Diketahui:

The initial volume of gas (V1) = V

The initial temperature of the gas (T1) = T

The final temperature of the gas (T2) = 3/2 T

The initial pressure of the gas (P1) = P

Final pressure of the gas (P2) = 2P

Dikehendaki: Final volume of gas (V2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 5

6. Thedeal gases initially in a container with volume V at temperature T and pressure P. If the temperature of gas becomes 2T and pressure of gas becomes 3/2 P, what is the final volume of gas.

Diketahui:

Isipadu awal (V1) = V

Suhu awal (T1) = T

Tekanan awal (P1) = P

Final temperature (T2) = 2T

Tekanan akhir (P2) = 3/2 P

Dikehendaki: Final volume of gas (V2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 6

7. The initial temperature of an ideal gas in a closed container is 27 ° C. If the final pressure is 4 times the initial pressure, what is the final temperature of the container?

Penyelesaian:

Closed container = constant volume = isochoric process

Diketahui:

Initial temperature of gas (T1) = 27oC + 273 = 300 K

The initial pressure of the gas (P1) = P

Final pressure of the gas (P2) = 4P

Dikehendaki: Final temperature of the gas (T2)

Lihat juga  Work done in thermodynamics process – problems and solutions

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 7

8. In a closed container, the gas volume expands to 2 times the initial volume (Vo = isipadu awal, Po = tekanan awal) and the temperature of gas becomes 4 times the initial temperature. What is the final pressure of the gas?

Diketahui:

The initial volume of gas (V1) = Vo

The final volume of gas (V2) = 2Vo

The initial temperature of the gas (T1) = T

The final temperature of the gas (T2) = 4T

The initial pressure of the gas (P1) = Po

Dikehendaki: the Final pressure of the gas (P2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 9

9. An ideal gas in closed container initially at 27 ° C. If the final pressure is 4 times the initial pressure, what is the temperature of the container?

Penyelesaian:

Closed container = constant volume = isochoric process.

Diketahui:

Initial temperature of gas (T1) = 27oC + 273 = 300 K

The initial pressure of the gas (P1) = P

Final pressure of the gas (P2) = 4P

Dikehendaki: Final temperature of the gas (T2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 10

10. An ideal gas undergoes the isothermal process, so its pressure becomes 2 times the initial pressure. What is the final volume?

Isothermal = constant temperature

Diketahui:

The initial volume of gas (V1) = V

The initial pressure of the gas (P1) = P

Final pressure of the gas (P2) = 2P

Dikehendaki: Final volume of gas (V2)

Penyelesaian:

P1 V1 = P2 V2

PV = (2P) V2

V = (2) V2

V2 = V / 2

V2 = ½ V

11. An ideal gas in a closed container with pressure P, jumlah V dan suhu T. The final temperature is 2T and the final volume is 3/2 V. What is the ratio of the initial pressure (P1) to the final pressure (P2).

Diketahui:

Initial pressure (P1) = P

Isipadu awal (V1) = V

Jilid akhir (V2) = 3/2 V

Suhu awal (T1) = T

Final temperature (T2) = 2T

Lihat juga  Menentukan kedudukan objek dalam gerakan projektil

Dikehendaki: The ratio of the initial pressure (P1) to the final pressure (P2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 11

The ratio of the initial pressure to the final pressure :

P1 : P2

P : 4P/3

1 : 4/3

3 (1) : (3) 4/3

3: 4

12. Oxygen gas with volume V, suhu T dan tekanan P in a closed container. The final volume of the oxygen gas is 3 / 4 V and the final temperature is 3/2 T. What is the ratio of the initial pressure to the final pressure.

Diketahui:

Tekanan awal (P1) = P

Isipadu awal (V1) = V

Jilid akhir (V2) = 3/4 V

Suhu awal (T1) = T

Final temperature (T2) = 3/2 T

Dikehendaki: The ratio of the initial pressure (P1) to the final pressure (P2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 12The ratio of the initial pressure to the final pressure :

P1 : P2

P : 2P

1: 2

13. An ideal gas initially in a container with a volume of V, the temperature of T and pressure of P. If the ideal gas heated so its temperature becomes 3/2 T and its pressure becomes 4/3 P, then what is the final volume of the ideal gas.

Diketahui:

Isipadu awal (V1) = V

Suhu awal (T1) = T

Tekanan awal (P1) = P

Final temperature (T2) = 3/2 T

Tekanan akhir (P2) = 4/3 P

Dikehendaki: Jilid akhir (V2)

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 15

14. An ideal gas in a container with a volume of V1, the temperature of T1 dan tekanan daripada P1. Then the gas heated so its volume becomes 4 / 3 V1 and its pressure become 5/2 P1. Tentukan comparison of the akhir suhudannd the initial temperature of the gas.

Diketahui:

Isipadu awal = V1

Suhu awal =T1

Tekanan awal = P1

Jilid akhir = 4 / 3 V1

Tekanan akhir = 5/2 P1

Dikehendaki: comparison of the akhir suhudannd the initial temperature of the gas

Penyelesaian:

Boyle's law, Charles's law, Gay-Lussac's law – problems and solutions 16