Contoh soalan elektrik statik

20 Contoh soalan elektrik statik

Daya Elektrik

1. Titik A terletak di medan elektrikKekuatan medan elektrik pada titik A = 0,5 NC-1Jika suatu objek dengan cas elektrik 0,25 C diletakkan pada titik A, maka kerja akan dilakukan pada objek tersebut. gaya Coulomb sebesar…

A. 0,125 U

B. 0,25 U

C. 0,35 U

D. 0,40 U

E. 0,70 U

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Kekuatan medan elektrik pada titik A = 0,5 NC-1

Cas elektrik pada titik A = 0,25 C

Ditanya: Daya Coulomb yang bertindak ke atas objek bercas elektrik

Jawapan:

Formula yang menyatakan hubungan antara daya elektrik (F), medan elektrik (E) dan cas elektrik (q) ialah:

F = qE

F = (0,25 C)(0,5 NC)-1)

F = 0,125N

Jawapan yang betul ialah A.

2. Dua cas 5 C dan 4 C berjarak 3 m antara satu sama lain. Jika k = 9 × 109 Nm2 C-2 , maka magnitud daya Coulomb yang dialami oleh kedua-dua cas tersebut ialah...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

C. 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Cas 1 (q1) = 5 C

Cas 2 (q2) = 4 C

Jarak antara beban 1 dan 2 (r) = 3 meter.

Pemalar Coulomb (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Ditanya: Magnitud daya Coulomb (F)

Jawapan:

Perbincangan tentang elektrik statik 1

Jawapan yang betul ialah C.

3. Cas elektrik +q1 = 10 µC; +q2 = 20 μC; dan q3 dipisahkan seperti dalam imej di bawah. Supaya daya Coulomb yang bertindak ke atas cas q2 = sifar; maka cas q3 ialah…

A. +2,5 µCContoh elektrik statik soalan 2

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Cas 1 (q1) = 10 µC = 10 x 10-6 C

Cas 2 (q2) = 20 µC = 20 x 10-6 C

Ditanya: Berapakah caj q?3 supaya daya Coulomb yang bertindak ke atas cas q2 sama dengan sifar (F2 = 0).

Jawapan:

Terdapat dua daya yang bertindak pada +q2.

Daya pertama ialah daya tolakan antara cas +q1 dan cas +q2 iaitu F12 yang berada di sebelah kanan.

Supaya daya elektrik yang terhasil bertindak ke atas q2 sama dengan sifar maka q3 mesti bercas negatifJadi daya kedua ialah tarikan antara cas +q2 dan -q3 iaitu F23 yang berada di sebelah kiri. Kedua-dua daya ini bertindak ke atas q2, mempunyai magnitud yang sama tetapi arah yang bertentangan.

Contoh elektrik statik soalan 3

Daya paduan pada +q2 sama dengan sifar.

Contoh elektrik statik soalan 4

Jawapan yang betul ialah B.

4. Titik A dan B mempunyai cas elektrik masing-masing sebanyak −10 μC dan +40 μC. Pada mulanya, kedua-dua cas diletakkan pada jarak 0,5 meter supaya daya Coulomb F Newton timbul. Jika jarak antara A dan B diubah kepada 1,5 meter, maka daya Coulomb yang timbul ialah...

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

E. 9 F

Perbincangan

Bandingkan perbincangan soalan nombor 9.

Jarak antara A dan B diubah kepada 1,5 meter atau 3 kali ganda jarak asal.

Daya berkadar songsang dengan kuasa dua jarak:

Contoh elektrik statik soalan 5

Daya Coulomb yang timbul ialah 1/9 F.

Jawapan yang betul ialah A.

5. Satu sistem dengan 3 cas bebas yang sama saiz diletakkan supaya ia seimbang seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Jika Q3 beralih 1/3 x lebih dekat kepada Q2, maka nisbah magnitud daya Coulomb F2 : F1 menjadi….

Contoh elektrik statik soalan 6

A.1 : 3

B.2 : 3

C.3 : 4

D.9 : 1

E.9 : 4

Perbincangan

Dikenali :

Jarak antara q1 dan q2 =x

Jarak antara q2 dan q3 = 2/3 x

Ditanya : F2 : F1 = …. ?

Jawab :

Formula hukum Coulomb:

Contoh elektrik statik soalan 7

Penerangan: k = pemalar, q1 = cas 1, q2 = cas 2, r = jarak antara cas 1 dan cas 2

Contoh elektrik statik soalan 8

Perbandingan magnitud daya Coulomb

q1, q2 dan q3 sama saiz jadi ia dihapuskan daripada persamaan. k dan x2 juga sama saiz dan berada di sebelah kiri dan kanan jadi ia dihapuskan daripada persamaan.

Contoh elektrik statik soalan 9

Jawapan yang betul ialah E.

6. Lihat gambar di bawah. Tiga cas elektrik q1, q, dan q2 berada dalam garis lurus. Jika q = 5,0 μC dan d = 30 cm, maka magnitud dan arah daya elektrik yang bertindak ke atas cas q ialah… (k = 9 x 109 Tidak m2 C-2)

Contoh elektrik statik soalan 10A. 7,5 U ke arah q1

B. 7,5 U ke arah q2

C. 15 U ke arah q1

D. 22,5 U ke arah q1

E. 22,5 U ke arah q2

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Cas 1 (q1) = 30 µC = 30 x 10-6 C

Cas 2 (q2) = 60 µC = 60 x 10-6 C

Cas 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

Jarak antara q1 dan q = d

Jarak antara q2 dan q = 2d

d = 30 cm = 0,3 meter

d2 = (0,3)2 = 0,09

Pemalar Coulomb (k) = 9 x 109 Tidak m2 C-2

Ditanya: Magnitud dan arah daya elektrik yang bertindak ke atas cas elektrik

Jawapan:

Terdapat dua daya yang bertindak ke atas q, iaitu F1 arahnya ke kanan (q dan q1 bercas positif supaya F1 jauhi q dan q1) dan F2 arahnya ke kiri (q dan q2 bercas positif supaya F2 jauhi q dan q2). Mula-mula kira F1 dan F2.

Contoh elektrik statik soalan 11Daya paduan:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Daya yang terhasil ialah 7,5 Newton. Arahnya sama dengan F1 iaitu ke kanan menuju q2.

Jawapan yang betul ialah B.

Medan Elektrik

7. Satu titik dengan cas q berada pada titik P dalam medan elektrik yang dijana oleh cas (+) supaya ia mengalami daya 0,05 N dalam arah menuju cas tersebut. Jika kekuatan medan pada titik P ialah 2 x 10 -2 NC -1, maka saiz dan jenis cas yang menyebabkan medan tersebut ialah...

A. 5,0 C, positif

B. 5,0 C, negatif

C. 3,0 C, positif

D. 2,5 C, negatif

E. 2,5 C, positif

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Daya elektrik (F) = 0,05 N

Kekuatan medan elektrik (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

Ditanya: Saiz dan jenis cas yang mewujudkan medan

Jawapan:

Cas elektrik dikira menggunakan formula yang menyatakan hubungan antara daya elektrik (F), medan elektrik (E) dan cas elektrik (q):

F = qE

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Coulomb

Cas q mengalami daya elektrik dalam arah ke arah cas (+) yang menghasilkan medan elektrik, jadi cas q mempunyai tanda negatif.

Jawapan yang betul ialah D.

8. Jarak antara dua cas A dan B ialah 4 m. Titik C berada di antara dua cas dan 1 m dari A. Jika QA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 π ε0 = 9 × 109 Tidak m2 C-2 , maka kekuatan medan elektrik pada titik C akibat pengaruh kedua-dua cas tersebut ialah...

BACA JUGA  Kesan Doppler

A. 9 × 105 NC -1

B. 18 × 105 NC -1

C. 33 × 105 NC -1

D. 45 × 105 NC -1

E. 54 × 105 NC -1

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Jarak antara cas A dan B (rAB) = 4 meter

Jarak antara titik C dan cas A (rAC) = 1 meter

Jarak antara titik C dan cas B (rBC) = 3 meter

Cas A (qA) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb

Cas B (qB) = 600 µC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb

Pemalar (k) = 9 × 109 Tidak m2 C-2

Ditanya: kekuatan medan elektrik pada titik C

Jawapan:

Medan elektrik yang dihasilkan oleh cas A pada titik C:

Contoh elektrik statik soalan 12

Cas A adalah negatif jadi arah medan elektrik adalah ke arah cas A dan menjauhi cas B (ke kiri).

Medan elektrik yang dihasilkan oleh cas B pada titik C:

Contoh elektrik statik soalan 13

Cas B adalah positif jadi arah medan elektrik adalah menjauhi cas B dan menuju ke cas A (ke kiri).

Medan elektrik yang terhasil pada titik A:

EA dan EB dalam arah yang sama supaya ia dijumlahkan bersama.

E = EA +EB

E = (27 x 105) + (6 x 105)

E = 33 x 105 N / C

Arah medan elektrik adalah ke arah cas A dan menjauhi cas B (ke kiri).

Jawapan yang betul ialah C.

9. Zarah debu seberat 1 miligram boleh terapung di udara kerana kehadiran medan elektrik yang menahannya di tempatnya. Jika cas zarah ialah 0,5 μC dan pecutan graviti Bumi ialah 10 m/s2 , tentukan magnitud kekuatan medan elektrik yang boleh menahan habuk.

A. 5 Tidak Berkuasa

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

E. 40 N/C

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Jisim habuk (m) = 1 miligram = 1 x 10-6 kg

Cas habuk (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/s2

Ditanya: Medan elektrik yang kuat yang menahan habuk

Jawapan:

Formula berat:

w = mg

Penerangan: w = berat habuk, m = jisim habuk, g = pecutan akibat graviti

Daya graviti yang bertindak ke atas habuk atau berat habuk dikira menggunakan formula berat:

w = mg = (1 x 10-6 kg)(10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10 x 10-6 Newton

Formula kekuatan medan elektrik:

E = F/q

Penerangan: E = kekuatan medan elektrik, F = daya elektrik, q = cas elektrik

Habuk terapung di udara, jadi daya paduan yang bertindak ke atas debu mestilah sifar. Graviti debu diarahkan ke bawah, jadi daya elektrik mesti diarahkan ke atas, dan magnitud graviti debu mestilah sama dengan magnitud daya elektrik, supaya daya paduan ke atas debu adalah sifar. Oleh itu, F dalam formula kekuatan medan elektrik boleh digantikan dengan w dalam formula berat.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 C

E = 20 N/C

Jawapan yang betul ialah C.

10. Dua cas q setiap satu1 = 32 μC dan q2 = -214 μC dipisahkan oleh jarak x antara satu sama lain seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas. Jika pada titik p yang berjarak 10 cm dari q2 Kekuatan medan elektrik yang terhasil ialah sifar. Jadi magnitud x ialah….

A. 20 cmContoh elektrik statik soalan 14

B. 30 cm

C. 40 cm

D. 50 cm

E. 60 cm

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Caj 1 (Q1) = 32 µC

Caj 2 (Q2) = -214 µC

Jarak titik p dari q1 = x + 10 cm

Jarak titik p dari q2 = 10 cm

Ditanya: x

Jawapan:

Contoh elektrik statik soalan 15

E1 ialah medan elektrik yang dihasilkan oleh cas Q1Arah medan elektrik adalah menjauhi Q1 kerana Q1 bercas positif. E2 ialah medan elektrik yang dihasilkan oleh cas Q2Arah medan elektrik adalah ke arah Q2 kerana Q2 bercas negatif.

Pada titik p yang berada 10 cm dari Q2, kekuatan medan elektrik yang terhasil ialah sifar.

Contoh elektrik statik soalan 16

Gunakan formula ABC:

Contoh elektrik statik soalan 17

11. Satu titik dengan cas q berada pada titik P dalam medan elektrik yang dihasilkan oleh cas (+), jadi ia mengalami daya 0,05 N. Jika magnitud cas ialah +5 × l0-6 Coulomb, maka magnitud medan elektrik pada titik P ialah…

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 104 NC-1

Perbincangan

Adalah diketahui bahawa:

Daya elektrik (F) = 0,05 Newton

Cas elektrik (Q) = +5 × l0-6 Coulomb = 0,000005

Ditanya: magnitud medan elektrik pada titik P

Jawapan:

Formula yang menyatakan hubungan antara medan elektrik, daya elektrik dan cas elektrik:

E = F / Q

E = 0,05 Newton / 0,000005 Coulomb

E = 5 Newton / 0,0005 Coulomb

E = 10.000 Newton/Coulomb

E = 104 N / C

E = 104 NC-1

Jawapan yang betul ialah E.

Hukum Coulomb

12. Tiga cas disusun seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Daya Coulomb yang dialami oleh cas B ialah …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 µC = 10-6 C)

A. 09 x 101 Caj N ke CContoh elektrik statik soalan 18
B. 09 x 101 N untuk mengecas A
C. 18 x 101 Caj N ke C
D. 18 x 101 N untuk mengecas A
E. 36 x 101 Caj N ke C

Perbincangan
Dikenali :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = 10-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x 10-5 Coulomb
rAB = 0,1 meter = 10-1 meter
rBC = 0,1 meter = 10-1 meter
k = 9 x 109 Nm2C-2
Ditanya Daya Coulomb yang dialami oleh cas B
Jawab :

Terdapat dua daya Coulomb atau daya elektrik yang bertindak pada cas B, iaitu daya Coulomb antara cas A dan B (FAB) serta daya Coulomb antara cas B dan C (FBCDaya Coulomb yang dialami oleh cas B ialah paduan bagi FAB dan FBC.

Daya Coulomb antara cas A dan B:
Contoh elektrik statik soalan 19Cas A mempunyai tanda positif dan cas B mempunyai tanda positif jadi FAB ke arah cas C.

Daya Coulomb antara cas B dan C:
Contoh elektrik statik soalan 20Cas B adalah positif dan cas C adalah positif supaya FBC ke arah cas A.

Daya Coulomb yang dialami oleh cas B:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Magnitud daya Coulomb yang dialami oleh cas B (FB) ialah 90 Newton. Arah FB sama seperti arah FBC iaitu ke arah cas A.
Jawapan yang betul ialah B.

BACA JUGA  Contoh tenaga keupayaan elastik bagi spring

13. Magnitud dan arah daya Coulomb pada cas B ialah... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 µC = 10-6 C)

A. 2,5 k Q2 r-2 ke kiriContoh elektrik statik soalan 21
B. 2,5k Q2 r-2 ke kanan
C. 2 k Q2 r-2 ke kiri
D. 2 k Q2 r-2 ke kanan
E. 1 k Q2 r-2 ke kiri

Perbincangan
Dikenali :
Cas A (qA) = +Q
Cas B (qB) = -2Q
Cas C (qC) = -Q
Jarak antara cas A dan B (rAB) = r
Jarak antara cas B dan C (rBC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Ditanya : magnitud dan arah daya Coulomb pada cas B
Jawab :
Daya Coulomb antara cas A dan cas B:
Contoh elektrik statik soalan 22Cas A adalah positif dan cas B adalah negatif jadi arahnya ialah FAB ke arah cas A
  
Daya Coulomb antara cas B dan cas C:
Contoh elektrik statik soalan 23Cas B adalah negatif dan cas C adalah negatif jadi arah F ialahBC ke arah cas A

Daya paduan yang bertindak pada cas B:
F = FAB +FBC  = 2k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5k Q2/r2 = 2,5k Q2 r-2
Arah daya Coulomb adalah menuju cas A atau ke kiri.
Jawapan yang betul ialah A.

Medan Elektrik
14. Lihat gambar dua cas titik di bawah! Di manakah titik P terletak supaya kekuatan medan elektrik pada titik P bersamaan dengan sifar? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 µC = 10-6 C)
A. betul-betul di tengah-tengah Q1 dan Q2Elektrik statik - Peperiksaan Kebangsaan untuk SMA MA Fizik 2012 - 7
B. 6 cm di sebelah kanan Q2
C. 6 cm di sebelah kiri Q1
D. 2 cm di sebelah kanan Q2
E. 2 cm di sebelah kiri Q1
Perbincangan
Untuk mengira kekuatan medan elektrik pada titik P, andaikan terdapat cas ujian positif pada titik P. Q1 positif dan Q2 negatif, oleh itu titik P mestilah di sebelah kanan Q2 atau di sebelah kiri Q1. Jika titik P berada di sebelah kiri Q1; medan elektrik yang dihasilkan oleh titik Q1 pada titik P arahnya ke kiri (menjauhi Q1) dan medan elektrik yang dihasilkan Q2 pada titik P arahnya ke kanan (ke arah Q)1Oleh kerana arah medan elektrik adalah bertentangan, kedua-duanya saling membatalkan supaya kekuatan medan elektrik pada titik P adalah sifar.
Dikenali :
Q1 = +9 µC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 µC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Jarak antara cas 1 dan cas 2 = 3 cm
Jarak antara Q1 dan titik P (r1P) = a
Jarak antara Q2 dan titik P (r2P) = 3 + satu
Ditanya Di manakah titik P terletak supaya kekuatan medan elektrik pada titik P bersamaan dengan sifar?
Jawab :
Titik P berada di sebelah kiri Q1.
Medan elektrik yang dihasilkan oleh Q1 pada titik P :
Contoh elektrik statik soalan 24Caj ujian positif dan Q1 positif supaya arah medan elektrik adalah ke kiri.
Medan elektrik yang dihasilkan oleh Q2 pada titik P :
Contoh elektrik statik soalan 25Caj ujian positif dan Q2 negatif supaya arah medan elektrik adalah ke kanan.
Medan elektrik yang terhasil pada titik A :
E1 dan E2 arah yang bertentangan.
E1 - E2 = 0
E1 = E2
Contoh elektrik statik soalan 26Gunakan formula ABC untuk menentukan nilai a.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Contoh elektrik statik soalan 27Ia tidak boleh menjadi negatif.
Jarak antara Q2 dan titik P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Titik P berada pada jarak 1,2 cm di sebelah kanan Q.2.

15. Lihat gambar berikut! Cas q3 diletakkan pada jarak 5 cm dari q2, maka kekuatan medan elektrik pada cas q3 ialah… (1 µC = 10-6 C)
Contoh elektrik statik soalan 28

A. 4,6 x 107 NC-1
B. 3,6 x 107 NC-1
C. 1,6 x 107 NC-1
D. 1,4 x 107 NC-1
E. 1,3 x 107 NC-1

Perbincangan

Contoh elektrik statik soalan 29Cas q3 diletakkan pada jarak 5 cm dari q2, bermaksud bukan di sebelah kiri q2 tetapi di sebelah kanan q2Jika di sebelah kiri q2 maka medan elektrik yang terhasil adalah sifar. Ini kerana jarak antara cas q3 dengan cas q1 dan q2 ialah 5 cm dan magnitud cas ialah q1 sama dengan cas q2.

Kerana cas q3 positif kemudian arah medan elektrik pada cas q3 ke arah cas negatif q2 (E2) dan menjauhi cas positif q1 (E1Medan elektrik yang terhasil ialah jumlah kekuatan medan elektrik E1 dan E2.

Dikenali :
Cas q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Cas q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Jarak antara cas q1 dan cas q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 meter
Jarak antara cas q2 dan cas q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 meter
k = 9 x 109 Tidak m2 C-2
Ditanya : Kekuatan medan elektrik pada cas q3
Jawab :

Kekuatan medan elektrik 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x 107 N / C
Kekuatan medan elektrik 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x 107 N / C
Kekuatan medan elektrik yang terhasil
Kekuatan medan elektrik yang terhasil pada cas q3 adalah :
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C
Arah medan elektrik adalah ke kiri atau dalam arah E2.
Jawapan yang betul ialah C.

16. Dua cas elektrik dipisahkan seperti yang ditunjukkan dalam rajah. Kekuatan medan pada titik P ialah… (k = 9 x 109 Tidak m2 C-2)
Contoh elektrik statik soalan 30

A. 9,0 x 109 NC-1
B. 4,5 x 109 NC-1
C. 3,6 x 109 NC-1
D. 5,4 x 109 NC-1
E. 4,5 x 109 NC-1

Perbincangan

Contoh elektrik statik soalan 31

Dikenali :
Cas qA = +2,5°C
Cas qB = -2 C
Jarak antara cas qA dan titik P (rA) = 5m
Jarak antara cas qB dan titik P (rB) = 2m
k = 9 x 109 Tidak m2 C-2
Ditanya Kekuatan medan elektrik pada titik P
Jawab :
Kekuatan medan elektrik A
EA = kqA / rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9 x 109 N / C
Kekuatan medan elektrik B
EB = kqB / rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5 x 109 N / C
Kekuatan medan elektrik yang terhasil
Kekuatan medan elektrik yang terhasil pada titik P ialah:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6 x 109 N / C
Arah medan elektrik adalah ke kiri atau dalam arah EB.
Jawapan yang betul ialah C.

17. Dua cas elektrik setiap satu mempunyai cas Q.1 = -40 µC dan Q2 = +5 µC terletak pada kedudukan seperti yang ditunjukkan dalam rajah (k = 9 x 109 Nm2.C-2 dan 1 µC = 10-6 C), kekuatan medan elektrik pada titik P ialah…
Contoh elektrik statik soalan 32A. 2,25 x 106 NC-1
B. 2,45 x 106 NC-1
C. 5,25 x 106 NC-1
D. 6,75 x 106 NC-1
E. 9,00 x 106 NC-1
Perbincangan

BACA JUGA  Formula modulus ricih

Contoh elektrik statik soalan 33

Dikenali :
Cas q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Cas q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Jarak antara cas q1 dan titik P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Jarak antara cas q2 dan titik P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 Tidak m2 C-2
Ditanya Kekuatan medan elektrik pada titik P
Jawab :
Kekuatan medan elektrik 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x 105 N / C
Kekuatan medan elektrik 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x 105 N / C
Kekuatan medan elektrik yang terhasil
Kekuatan medan elektrik yang terhasil pada titik P ialah:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5 x 105 N / C
E = 2,25 x 106 N / C
Arah medan elektrik adalah ke kanan atau dalam arah E2.
Jawapan yang betul ialah A.

18. Dua cas elektrik diletakkan secara berasingan seperti yang ditunjukkan dalam rajah. Cas di A ialah 8 µC dan daya tarikan yang bertindak pada kedua-dua cas ialah 45 N. Jika cas A dialihkan ke kanan sebanyak 1 cm dan k = 9.109 Nm2.C-2, maka daya tarikan yang bertindak pada kedua-dua cas tersebut ialah...
Contoh elektrik statik soalan 34

A. 45 U
B. 60 U
C. 80 U
D. 90 U
E. 120 U

Perbincangan
Dikenali :
Cas elektrik pada A (qA) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Daya elektrik antara dua cas (F) = 45 Newton
Jarak antara kedua-dua cas (rAB) = 4 cm = 0,04 meter = 4 x 10-2 meter
Pemalar (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Ditanya : Daya elektrik antara dua cas jika cas A dialihkan ke kanan sebanyak 1 cm atau 0,01 meter
Jawab :

Mula-mula kira cas elektrik di B, kemudian kira daya elektrik antara dua cas elektrik, jika cas elektrik di A dialihkan ke kanan sebanyak 1 cm.
Cas elektrik di B :
Formula hukum Coulomb :
F = k (qA)(qB) / r2
F r2 = k (qA)(qB)
qB = F r2 / k (qA)
Cas elektrik di B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9x109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x 10-7 Coulomb
Daya elektrik antara cas elektrik A dan B :
Jika cas di A dialihkan ke kanan sebanyak 1 cm, jarak antara kedua-dua cas menjadi 3 cm = 0,03 meter = 3 x 10-2 meter
F = k (qA)(qB) / r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newton
Jawapan yang betul ialah C.

19. Dua cas elektrik P dan Q yang berjarak 10 cm antara satu sama lain mengalami daya tarikan 8 N. Jika cas Q dialihkan 5 cm ke arah cas P (1 µC = 10-6 C dan k = 9 x 109 Nm2.C-2), maka daya elektrik yang berlaku ialah...
Contoh elektrik statik soalan 35

A. 8 U
B. 16 U
C. 32 U
D. 40 U
E. 56 U

Perbincangan
Dikenali :
Jarak antara cas P dan Q (rPQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Daya elektrik antara cas P dan Q (F) = 8 N
Cas elektrik Q (qQ) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Pemalar (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Ditanya Daya elektrik antara cas P dan Q jika cas Q dialihkan 5 cm ke arah cas P
Jawab :
Mula-mula kira cas elektrik P, selepas itu kira daya elektrik antara dua cas elektrik, jika cas elektrik Q dialihkan 5 cm ke arah cas P.
Cas elektrik P :
qP = F r2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9x109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
Daya elektrik antara cas elektrik P dan Q :
Jika cas di Q dialihkan ke kiri sebanyak 5 cm, jarak antara kedua-dua cas menjadi 5 cm = 0,05 meter = 5 x 10-2 meter
F = k (qP)(qQ) / r2
F = (9 x 109)( (1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newton
Jawapan yang betul ialah C.

20. Lihat imej cas elektrik berikut. Daya elektrik yang dialami oleh cas q ialahB ialah 8 N (1 µC = 10-6 C) dan (k = 9.109 Nm2.C-2). Jika cas qB beralih kepada 4 cm dari A, maka daya elektrik yang dialami ialah qB sekarang ialah…
Contoh elektrik statik soalan 36A. 2 U
B. 4 U
C. 6 U
D. 8 U
E. 10 U
Perbincangan
Dikenali :
Jarak antara cas A dan B (rAB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Daya elektrik antara cas A dan B (F) = 8 N
Cas elektrik A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Pemalar (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Ditanya Daya elektrik antara cas A dan B jika jarak antara kedua-dua cas ialah 4 cm
Jawab :
Mula-mula kira cas elektrik B, selepas itu kira daya elektrik antara dua cas elektrik jika jarak antara dua cas elektrik ialah 4 cm = 0,04 meter = 4 x 10-2 Meter.
Cas elektrik B :
qB = F r2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9x109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
Daya elektrik antara cas A dan B :
F = k (qA)(qB) / r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)( (16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)( (16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newton
Jawapan yang betul ialah A.

Sumber soalan:

Soalan Fizik Peperiksaan Kebangsaan untuk Sekolah Menengah Atas/Sekolah Menengah Vokasional

Tinggalkan komen