9 Топлинска маса Специфична топлина Промената на температурата – Проблеми и решенија
1. Олово од 2 кг се загрева од 50oC до 100oC. На специфична топлина од олово е 130 J.kg-1 oC-1. Колку топлина се апсорбира од оловото?
Познато:
Маса (м) = 2 кг
Специфичната топлина (c) = 1 3 0 J.kg -1 C -1
Промената на температурата ( ΔT ) = 100 o C – 50 o C = 50 o C
Се бара: Топ (Q)
Решение:
Q = mc Δ T
Q = топлина , m = маса, c = специфична топлина , ΔT = промена на температурата
Топлината апсорбирана од оловото:
Q = (2 кг)(1 3 0 J.кг -1 C -1 )(50 ° C)
Q = (100)(1 3 0)
Q = 1 3.000 џули
Q = 1,3 x 104 џули
[ирп]
2. Специфичната топлина на бакарот е 390 J/k g o C, промената на температурата е 40 o C. Ако бакарот апсорбира 40 Џули топлина, која е масата на бакарот!
Познато:
Специфичната топлина на бакарот (c) = 390 J/k g o C
Промената на температурата ( ΔT ) = 40 ° C
Топлина ( Q) = 40 J
Се бара: Маса (м) бакар
Решение:
Q = mc Δ T
40 J = (m)( 390 J/k g o C)(40 o C)
40 = (м)( 390/кг )(40)
40 = (м)( 390/кг )(4)
40 = (м)( 1560/кг )
м = 40 / 1560
м = 0.026 кг
м = 26 грама
3. Почетната температура на 20 грама вода е 30 ° C. Специфичната топлина на водата е 1 cal g -1 ° C -1 . Ако водата апсорбира 300 калории топлина, одредете ја конечната температура!
Познато:
Маса (м) = 20 гр
Почетната температура (T1 ) = 30 ° C
Специфичната топлина на водата (c) = 1 cal gr -1 o C -1
Топлина (Q) = 300 калории
Се бара: Конечната температура на водата
Решение:
Q = mc ΔT
300 кал = (20 гр)( 1 кал гр -1 о C -1 ) ( T2 -30 )
300 = (20)(1)( Т2 -30 )
300 = 20 ( Т2 -30 )
300 = 20 T 2 – 600
300 + 600 = 20T 2
900 = 20T 2
Т 2 = 900 / 20
Т2 = 45
Промената на температурата е 45 o C – 30 o C = 15 o C.
[ирп]
4. Tпромената на температурата на морската вода is 1oC кога водата апсорбира 3900 џули топлина. Специфичната топлина на морската вода е 3.9 × 103 J/kg°C, колкава е масата на морската вода.
Познато:
Промената на температурата ( ΔT ) = 1 ° C
Топлина (Q) = 3900 Џули
Специфичната топлина на морската вода (c) = 3.9 x 10 3 J/ k g°C = 3900 J/Kg°C
Барани: Маса (м)
Решение:
Q = mc Δ T
Q = топлина , m = маса, c = специфична топлина , ΔT = промена на температурата
m = Q / c Δ T = 3900 / (3900)(1) = 3900 / 3900 = 1 кг
5. Бакар од 2 кг апсорбира 39,000 J топлина на 30°C. Ако специфичната топлина на бакарот е 390 J/kg °C, која е конечната температура на бакарот…
Познато:
Маса (м) = 2 кг
Почетна температура (T1 ) = 30 ° C
Топлина (Q) = 39,000 Џули
Специфична топлина (c) на бакар = 390 J/kg o C
Посакувана : Конечната температура ( T2 )
Решение:
Q = mc ΔT
Q = топлина , m = маса, c = специфична топлина , ΔT = промена на температурата
Q = mc ΔT = mc ( T2 – T1 )
39,000 = (2)( 390)(Т2 – 30)
100 = (2)(1)(T2 – 30)
100 = (2)(Т2 – 30)
50 = Т 2 – 30
Т2 = 50 + 30
Т2 = 80 ° C
[ирп]
6. Вода од 5 кг се загрева од 15°C на 40°C. Колкава е топлината што ја апсорбира водата. Специфичната топлина на водата е 4.2 × 10 3 J/Kg°C.
Познато:
Маса (м) = 5 кг
Почетна температура (T1 ) = 15°C
Конечна температура (T2 ) = 40°C
Специфична топлина на водата (c) = 4.2 × 10 3 J/kg° C
Се бара: Топ (Q)
Решение:
Q = mc ΔT
Q = (5 кг)( 4.2 × 10 3 J/кг°C)(40°C – 15°C)
Q = (5)( 4.2 × 103 J )(25)
Q = 525 x 103 J
Q = 525,000 џули
7. Вода од 2 кг се загрева од 24°C на 90°C. Колкава е топлината што ја апсорбира водата. Специфичната топлина на водата е 4.2 × 10 3 J/Kg°C.
Познато:
Маса (м) = 2 кг
Почетна температура (T1 ) = 24°C
Конечна температура (T2 ) = 90°C
Специфична топлина на водата (c) = 4,200 Џули/кг°C
Барани :: Топ (Q)
Решение:
Q = m c ΔT
Q = (2 кг)( 4,200 џули/кг°C)(90°C – 24°C)
Q = (2 кг)( 4,200 џули/кг°C)(66°C)
Q = (132) ( 4,200 џули)
Q = 554,400 џули
[ирп]
8. Вода од 5 грама се загрева од 10°C до 40°C. Колкава е топлината што ја апсорбира водата. Специфичната топлина на водата е 1 × 10 3 cal /g r °C.
Познато:
Маса (м) = 5 грама
Почетна температура (T1 ) = 10 ° C
Конечна температура (T2 ) = 40 ° C
Специфична топлина на водата (c) = 1 c al/ gr°C
Се бара : Топлина
Решение:
Q = mc ΔT
Q = (5 грама)( 1 кал/ gr°C)(40 ° C – 10 ° C)
Q = (5)( 1 кал )(30)
Q = 150 калории
9. Вода од 0.2 кг апсорбира 42,000 џули топлина на 25 ° C . Специфичната топлина на водата е 4200 J/kg ° C, што е конечната температура на водата.
Познато:
Маса на вода (m) = 0.2 кг
Топлина (Q) = 42,000 Џули
Специфична топлина на водата (c) = 4200 J/kg o C
Почетна температура (T1 ) = 25 ° C
Посакувана: Конечна температура ( T2 )
Решение:
Q = mc ΔT = mc ( T2 – T1 )
Q= топлина, m = маса, c = специфична топлина, ΔT = промената на температурата, Т1 = почетната температура, Т2 = конечната температура
Q = mc ( T2 – T1 )
42,000 = (0.2)(4200)(Т2 – 25)
42,000 = 840 (Т2 – 25)
42,000 = 840 T 2 – 21,000
42,000 + 21,000 = 840 T2
63,000 = 840 Т2
Т 2 = 63,000 / 840
Т2 = 75 ° C
- Конвертирање на температурни скали
- Линеарно проширување
- Проширување на областа
- Проширување на волуменот
- Топлина
- Механички еквивалент на топлина
- Специфична топлина и топлински капацитет
- Латентна топлина, топлина на фузија, топлина на испарување
- Зачувување на енергијата за пренос на топлина