12 skersinių bangų pavyzdžių
1. Skersinės bangos, sklindančios styga, lygtis yra y = 3 sin π (120 t – 0,4 x). Jei x ir y yra centimetrais, o t – sekundėmis, tai bangos ilgis yra ….
A. 1 cm
B. 2 cm
C. 3 cm
d.4 cm
5 cm
Diskusija:
Trys formos banginė funkcija kuris sklinda teigiama x ašies kryptimi (į dešinę).
Informacija:
A = amplitudė arba nuokrypis, T = dažnis, f = bangos periodas, = bangos ilgis, v = bangos greitis
Yra žinoma :
Skersinės bangos lygtis
Bangos amplitudė (A) :
P = 3 cm
Bangos dažnis (f) :
t / T = tf = 60 t
f = 60 hercų
Bangos ilgis :
Paklausta :
Bangos ilgis?
Jawab :
Bangos ilgis = 5 cm
Teisingas atsakymas yra E.
2. Keliaujanti banga, sklindanti fiksuotu stygos galu, pavaizduota taip, kaip parodyta toliau pateiktoje diagramoje:
Jei atstumas AB = 3 metrai įveikiamas per 1 sekundę, tai skersinės bangos, sklindančios į dešinę, lygtis yra...
A. y= 0,4 sin π (3 t – x) m
B. y = 0,4 sin π (3 t + x/2) m
C. y = 0,4 sin π (6 t – x/4) m
D. y= 0,8 sin π (4 t – x/3) m
E. y= 0,8 sin π (4 t + x/3) m
Yra žinoma :
Paklausta :
Bangų lygtis?
Jawab :

Teisingas atsakymas yra A.
Skersinių bangų sklidimo greitis stygoje
3. Iš šių kiekių,
(1) Lyno įtempimo jėga
(2) Lyno masė vieneto ilgiui
(3) Virvės skerspjūvio plotas
(4) Virvės spalva
Dydžiai, kurie yra veiksniai, darantys įtaką bangos sklidimo greičiui virve, yra...
A. (1) ir (2)
B. (1) ir (4)
C. (2) ir (4)
D. (3) ir (4)
Tik E. (1)
Pembahasanas
Bangos sklidimo greičio virve formulė:
Bangos sklidimo greitį virve įtakoja šie veiksniai:
1. Virvės įtempimo jėga (F)
2. Masė virvės ilgio vienetui ( )
Teisingas atsakymas yra A.
Keliaujančios skersinės bangos lygtis
4. Žemiau pateiktame paveikslėlyje parodytas bangų sklidimas styga.
Jei bangos periodas yra 2 sekundės, tai bangos lygtis yra...
A. y = 0,5 sin 2π (t - 0,5x)
B. y = 0,5 sin 2π (t - 0,5x)
C. y = 0,5 sin 2π (t - x)
D. y = 0,5 sin 2π (0,5t – x/4)
E. y = 0,5 sin 2π (t – x/6)
Pembahasanas
Yra žinoma, kad:
Amplitudė (A) = 0,5 metro
Laikotarpis (T) = 2 sekundžių
Dažnis (f) = 1/T = ½ = 0,5 herco
Bangos ilgis = λ = 4 metrai
Paklausta: bangų lygtis
Jawab :
Trys bangų funkcijų / lygčių formos :
y = A sin (ωt – kx) ——> 1
ω = 2π / T ir k = 2π / λ
y = A nuodėmė (2π/T) t – (2π/λ) x
y = A sin 2π (t/T – x/λ) ——-> 2
T = 1/f ir λ = v / f
y = A sin 2π (ft – f(x/v))
y = A sin 2πf (t – x/v) ——-> 3
Bangos lygtis yra pagal aukščiau pateiktą paveikslėlį:
y = A nuodėmė (πt – 0,5πx) ——-> 1
y = A sin π (t – 0,5x)
y = A sin 2π (0,5t – x/4) ——-> 2
Teisingas atsakymas yra D.
5.
Apsvarstykite skersinę bangą, kuri atsiranda ant virvės, kaip parodyta paveikslėlyje apačioje! Jei banga sklinda 30 m/s greičiu, jos dažnis yra…
A. 150 Hz
B. 90 Hz
C. 25 Hz
D. 10 Hz
Pembahasanas
Yra 3 bangų kalvos ir 2 bangų slėniai, taigi yra 2,5 bangos ilgių. Taigi 1 bangos ilgis = 7,5 metro / 2,5 = 3 metrai
Yra žinoma, kad:
Bangos ilgis (lambda) = 7,5 / 2,5 = 3 metrai
Bangos sklidimo greitis (v) = 30 m/s
Klausiama: bangos dažnis (f)
Jawab :
Teisingas atsakymas yra D.
6.
Vaikas judina virvę, kad sukurtų bangą, panašią į paveikslėlyje pavaizduotą. Jei kelionės iš P į X laikas yra 10 sekundžių, tai bangos greitis yra...
A. 3,0 m/s
B. 1,5 m/s
C. 0,5 m/s
D. 0,3 m/s
Pembahasanas
– Yra 2 keteros ir 2 įdubos, taigi yra 2 bangos ilgiai. Jei 2 bangos ilgiai nukeliauja per 10 sekundžių, tai 1 bangos ilgis nukeliauja per 5 sekundes.
– Dviejų bangos ilgių atstumas yra 3 metrai, todėl vieno bangos ilgio atstumas yra 1,5 metro.
Yra žinoma, kad:
Bangos ilgis (lambda) = 3 / 2 = 1,5 metrai
Bangos periodas (T) = 5 sekundės
Bangos dažnis (f) = 1/T = 1/5 = 0,2 herco
Klausiama: bangos sklidimo greitis (v)
Jawab :
Bangos sklidimo greitis :
Teisingas atsakymas yra D.
7.
Styga vibruojama, kad susidarytų bangos, kaip parodyta paveikslėlyje! Kokiu greičiu sklinda banga?
A. 0,5 m/s
B. 1 m/s
C. 2 m/s
D. 4 m/s
Pembahasanas
– Yra 2 bangų kalvos ir 1 bangų slėnis, taigi yra 1,5 bangos ilgio
– 1 bangos ilgis = atstumas tarp dviejų gretimų bangos keterų = atstumas tarp dviejų gretimų bangos įdubų. Taigi, 1 bangos ilgis = 2,0 metrai
– 1 bangos ketera įvyksta per 0,25 sekundės, o 1 bangos įduba – per 0,25 sekundės, taigi 1 bangos ilgis įgauna 0,50 sekundės. Taigi bangos periodas = 0,50 sekundės.
Yra žinoma, kad:
Bangos ilgis (lambda) = 2,0 metrai
Bangos periodas (T) = 0,50 sekundės
Bangos dažnis (f) = 2 hercai
Klausimas: Bangos sklidimo greitis (v)
Jawab :
Bangos sklidimo greitis :
Teisingas atsakymas yra D.
8. Skersinės bangos periodas yra 10 sekundžių, o atstumas tarp dviejų iš eilės fazėje esančių taškų yra 10 cm. Bangos sklidimo greitis yra...
A. 1 cm/s
B. 2 cm/s
C. 3 cm/s
D. 4 cm/s
E. 5 cm/s
Diskusija:
Yra žinoma :
Laikotarpis (T) = 10 sekundžių
Bangos ilgis () = 10 cm
Paklausta :
Bangos sklidimo greitis (v) ?
Jawab :
Bangos sklidimo greičio formulė :
9. Skersinės bangos greitis stygoje = 2v, o jos įtempimas = 3F. Jei stygos ilgis ir masė išlieka pastovūs, o įtempimas stygoje padidinamas iki 6F, tai bangos greitis stygoje tampa...
A. 8v
B. 2v
C. 2√2
D. v
E. ½ v
Diskusija:
Yra žinoma :
Skersinės bangos greitis 1 (v1) = 2v
Virvės įtempimas 1 (T1) = 3F
Virvės įtempimas 2 (T2) = 6F
Paklausta :
Skersinės bangos greitis 2 (v2)?
Jawab :
Skersinių bangų sklidimo virve greičio formulė :
10. Du kamščiai yra ant priešingų bangų keterų. Jie 20 kartų per 4 sekundes juda aukštyn ir žemyn jūros paviršiumi, sekdami bangas. Jei atstumas tarp dviejų kamščių yra 100 cm, o tarp jų yra du slėniai ir viena kalva, tai bangų dažnis ir greitis yra...
A. 0,2 Hz ir 200 cm⁻¹-1
B. 5,0 Hz ir 200 cm⁻¹-1
C. 0,2 Hz ir 250 cm⁻¹-1
D. 2,5 Hz ir 250 cm⁻¹-1
E. 5,0 Hz ir 250 cm/s-1
Pembahasanas
Yra žinoma :
Du kamščiai yra bangų keterose, o tarp jų yra du slėniai ir viena kalva (žr. paveikslėlį). Taigi, tarp dviejų kamščių yra du bangos ilgiai.
Bangos ilgis (λ) = 100 cm / 2 = 50 cm.
Dažnis (f) = 20/4 = 5 hercai
Paklausta : bangos dažnis ir bangos sklidimo greitis
Jawab :
Bangos dažnis (f) = 5 hercai
Bangos sklidimo greitis (v) = f λ = (5) (50 cm) = 250 cm/s
Teisingas atsakymas yra E.
11. Spyruoklė (spyruoklė) vibruojama taip, kad ji sukurtų išilginę bangą, kurios atstumas tarp dviejų artimiausių suspaudimų yra 40 cm. Jei bangos sklidimo greitis yra 20 ms⁻¹ , tai bangos ilgis ir dažnis yra...
A. 0,2 m ir 100 Hz
B. 0,4 m ir 50 Hz
C. 0,8 m ir 25 Hz
D. 40 m ir 0,50 Hz
E. 80 m ir 0,25 Hz
Pembahasanas
Yra žinoma :
Atstumas tarp dviejų gretimų suspaudimų arba atstumas tarp dviejų gretimų deformacijų, arba atstumas tarp dviejų gretimų viršūnių, arba atstumas tarp dviejų gretimų slėnių = 1 bangos ilgis.
Bangos ilgis (λ) = 40 cm = 0,4 metro
Bangos sklidimo greitis (v) = 20 m/s
Paklausta Bangos ilgis (λ) ir bangos dažnis (f)
Jawab :
Bangos ilgis (λ) = 0,4 metro
Bangos dažnis (f) = v / λ = 20 / 0,4 = 50 hercų
Teisingas atsakymas yra B.
12. Jūros paviršiuje yra du kamščiai, atskirti 60 cm atstumu. Abu jie per 10 sekundžių 20 kartų kyla ir leidžiasi kartu su jūros lygiu. Jei vienas yra bangos keteroje, kitas – įduboje. Kol tarp dviejų kamščių yra bangos ketera, bangos periodas ir bangos greitis yra...
A. 0,5 s ir 20 cm.s-1
B. 0,5 s ir 30 cm.s-1
C. 0,5 s ir 80 cm·s-1
D. 2 s ir 120 cm.s-1
E. 2 s ir 240 cm.s-1
Pembahasanas
Yra žinoma :
Bangos ilgis (λ) = 60 cm / 1,5 = 40 cm
Dažnis (f) = 20/10 = 2 hercai
Paklausta Bangos periodas ir bangos sklidimo greitis
Jawab :
Periodas (T) = 1/f = 1/2 = 0,5 sekundės
Bangos greitis (v) = fλ = (2)(40) = 80 cm/s
Teisingas atsakymas yra C.


