Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – Problemata et Solutiones

14 Lex Boyleana Lex Caroli Lex Gay-Lussac – Problemata et Solutiones

1. Pressio aeris in pneumatico autocineti est 432 kPa , temperatura 15 ° C . Post aliquot horas, pressio aeris est 492 kPa. Si expansio neglecta est , quae est temperatura aeris in pneumatico?

Notum:

Pressio initialis (P1 ) = 432 kPa

Pressio finalis (P² ) = 492 kPa

Temperatura initialis (T1 ) = 15 ° C

Quaesita: Temperatura finalis ( T² )

solution:

Aequatio legis Gay-Lussac :

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 1

2. Gasa idealia in vase clauso cum volumine V, pressione P, et temperatura T. Si volumen eius fit dimidium voluminis initialis et temperatura eius fit quadruplum temperaturae initialis , quae est pressio aeris in systemate?

Notum:

Volumen initiale gasis (V₁ ) = V

Volumen finale gasis (V² ) = ½ V

Temperatura initialis gasis (T₁ ) = T

Temperatura finalis gasis (T² ) = 4T

Pressio initialis gasis (P₁ ) = P₁

Quaesita: pressio finalis gasis ( P² )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 2

3. Gases ideales initialiter in vase cum volumine V, temperatura T, et pressione P. Si gas calefacitur ita ut temperatura eius fiat 3/2 T et pressio eius fiat 4/3 P, quod est volumen gasis?

Notum:

Volumen initiale gasis (V₁ ) = V

Temperatura initialis gasis (T₁ ) = T

Temperatura finalis gasis (T² ) = 3/2 T

Pressio initialis gasis (P1 ) = P

Pressio finalis gasis (P² ) = 4/3 P

Quaesitum: Volumen finale gasis ( V² )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 3

4. Gasa idealia initialiter in vase cum volumine V et pressione P. Si temperatura gasis fit 5/4 T et volumen eius fit ¾ V, quae est pressio finalis gasis?

Notum:

Volumen initiale gasis (V₁ ) = V

Volumen finale gasis (V² ) = ¾ V

Temperatura initialis gasis (T₁ ) = T

Temperatura finalis gasis (T² ) = 5/4 T

Pressio initialis gasis (P1 ) = P

Quaesita: pressio finalis gasis ( P² )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 4

5. Gasa idealia initialiter in vase cum volumine V ad temperaturam T et pressionem P. Si temperatura gasis fit 3/2 T et pressio eius fit 2P, quod est volumen finale gasis?

Notum:

Volumen initiale gasis (V₁ ) = V

Temperatura initialis gasis (T₁ ) = T

Temperatura finalis gasis (T² ) = 3/2 T

Pressio initialis gasis (P1 ) = P

Pressio finalis gasis (P² ) = 2P

Quaesitum: Volumen finale gasis ( V² )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 5

6. Gases initio in vase cum volumine V , temperatura T et pressione P, ago . Si temperatura gasis 2T et pressio gasis 3/2 P fit, quod est volumen finale gasis?

Notum:

Volumen initiale ( V₁ ) = V

Temperatura initialis (T₁ ) = T

Pressio initialis (P1 ) = P

Temperatura finalis (T² ) = 2T

Pressio finalis (P² ) = 3/2 P

Quaesitum: Volumen finale gasis ( V² )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 6

7. Temperatura initialis gasi idealis in vase clauso est 27 °C. Si pressio finalis est quadrupla pressio initialis, quae est temperatura finalis vasis?

solution:

Vas clausum = volumen constans = processus isochoricus

Notum:

Temperatura initialis gasis (T1 ) = 27 ° C + 273°C = 300°K

Pressio initialis gasis (P1 ) = P

Pressio finalis gasis (P² ) = 4P

Quaesita: Temperatura finalis gasis ( T² )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 7

8. In vase clauso, volumen gasis ad bis volumen initiale expandit (V₂ = volumen initiale , P₂ = pressio initialis ) et temperatura gasis fit quadrupla temperatura initialis. Quae est pressio finalis gasis?

Notum:

Volumen initiale gasis (V₁ ) = V₂

Volumen finale gasis (V² ) = 2V₂

Temperatura initialis gasis (T₁ ) = T

Temperatura finalis gasis (T² ) = 4T

Pressio initialis gasis (P₁ ) = P₂

Quaesita : pressio finalis gasii ( P² )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 9

9. Gas ideale in vasis clausis initialiter ad 27°C. Si pressio finalis est quadrupla pressio initialis, quae est temperatura vasis?

solution:

Vas clausum = volumen constans = processus isochoricus.

Notum:

Temperatura initialis gasis (T1 ) = 27 ° C + 273°C = 300°K

Pressio initialis gasis (P1 ) = P

Pressio finalis gasis (P² ) = 4P

Quaesita: Temperatura finalis gasis ( T² )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 10

1 0. Gas ideale processum isothermum subit , ita pressio eius fit bis maior quam pressio initialis. Quod est volumen finale?

Isotherma = temperatura constans

Notum:

Volumen initiale gasis (V₁ ) = V

Pressio initialis gasis (P1 ) = P

Pressio finalis gasis (P² ) = 2P

Quaesitum: Volumen finale gasis ( V² )

solution:

P₁ V₁ = P₂ V₂​​​

PV = (2P) V²

V = (2) V²

V² = V / 2

V² = ½ V

11. Gas ideale in vase clauso cum pressione P, magnitudo V et temperatura T. Temperatura finalis est 2T et volumen ultimum est 3/2 V. Quae est proportio pressionis initialis (P1) ad pressionem finalem (P2).

Notum:

Pressio initialis ( P1 ) = P

Volumen initiale ( V₁ ) = V

Volumen finale (V² ) = 3/2 V

Temperatura initialis (T₁ ) = T

Temperatura finalis (T² ) = 2T

Quaesita: Ratio pressionis initialis (P₁ ) ad pressionem finalem ( P₂ )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 11

Ratio pressionis initialis ad pressionem finalem:

P1 : P2​

P: 4P/3

1: 4/3

3 (1) : (3) 4/3

3: 4

1 2. Oxygenium gasosum cum volumine V, temperatura T et pressione P in vase clauso. Volumen finale gasi oxygenii est 3/4 V et temperatura finalis est 3/2 T. Quae est proportio pressionis initialis ad pressionem finalem?

Notum:

Pressio initialis (P1 ) = P

Volumen initiale ( V₁ ) = V

Volumen finale (V² ) = 3/4 V

Temperatura initialis (T₁ ) = T

Temperatura finalis (T² ) = 3/2 T

Quaesita: Ratio pressionis initialis (P₁ ) ad pressionem finalem ( P₂ )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 12Ratio pressionis initialis ad pressionem finalem:

P1 : P2​

P : 2P

1: 2

13. Gas ideale initialiter in vase cum volumine V, temperatura T et pressione P. Si gas ideale calefacitur ita ut temperatura eius fiat 3/2 T et pressio eius fiat 4/3 P, quod est volumen finale gasi idealis?

Notum:

Volumen initiale ( V₁ ) = V

Temperatura initialis (T₁ ) = T

Pressio initialis (P1 ) = P

Temperatura finalis (T² ) = 3/2 T

Pressio finalis (P² ) = 4/3 P

Quaesitum: Volumen Ultimum (V 2 )

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 15

14. Gas ideale in vase cum volumine V1, temperatura T1 et pressura of * P1. Deinde gas calefacitur ut volumen eius fiat V 4/31 et pressio eius fit 5/2 P1. Determina ccomparatio final temperatusquodet initialis temperatura gasis.

Notum:

Volumen initiale = V₁

Temperatura initialis = T1

Pressio initialis = P1

Volumen finale = 4/3 V 1

Pressio finalis = 5/2 P 1

Quaesitum est: comparatio temperaturae finalis et temperaturae initialis gasis

solution:

Lex Boyleana, lex Caroli, lex Gay-Lussac – problemata et solutiones 16