Pirsên Mînakî yên Elektrîka Statîk

20 Nimûneyên pirsên elektrîka statîk

Hêza Elektrîkê

1. Xala A li wir ye qada elektrîkêHêza qada elektrîkê li xala A = 0,5 NC-1Eger tiştekî bi barkê elektrîkî yê 0,25 C li xala A were danîn, wê demê kar li ser wî tiştî tê kirin. gaya Coulomb bi qasî mezin…

A. 0,125 N

B. 0,25 N

C. 0,35 N

D. 0,40 N

E. 0,70 N

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Hêza qada elektrîkê li xala A = 0,5 NC-1

Barkê elektrîkê li xala A = 0,25 C

Pirsî: Hêza Coulomb a li ser tiştên barkirî yên elektrîkê bandor dike

Bersiv:

Formula ku têkiliya di navbera hêza elektrîkê (F), qada elektrîkê (E) û barkêşa elektrîkê (q) de diyar dike ev e:

F = q E

F = (0,25 C)(0,5 NC-1)

F = 0,125N

Bersiva rast A ye.

2. Du barkeyên 5C û 4C 3 m ji hev dûr in. Ger k = 9 × 109 Nm2 C-2 , wê demê mezinahiya hêza Coulomb a ku ji hêla her du bargiran ve tê tecrubekirin...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

C. 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Barkirina 1 (q1) = 5 C

Barkirina 2 (q2) = 4 C

Dûrahiya di navbera barên 1 û 2 (r) de = 3 metre ye.

Sabita Coulomb (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Pirsî: Mezinahiya hêza Coulomb (F)

Bersiv:

Gotûbêja elektrîka statîk 1

Bersiva rast C ye.

3. Barê elektrîkê +q1 = 10 μC; +q2 = 20 μC; û q3 wekî di wêneyê jêrîn de ji hev veqetandî ne. Ji ber vê yekê hêza Coulomb ku li ser barê q kar dike2 = sifir; hingê bargiraniya q3 e…

A. +2,5 μCNimûneya elektrîka statîk pirsa 2

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Barkirina 1 (q1) = 10 μC = 10 x 10-6 C

Barkirina 2 (q2) = 20 μC = 20 x 10-6 C

Pirsî: Barê q çi ye?3 da ku hêza Coulomb a ku li ser barê q kar dike2 wekhevî sifirê ye (F2 = 0).

Bersiv:

Du hêz hene ku li ser +q kar dikin2.

Hêza yekem hêza dûrxistinê ya di navbera bargiran +q de ye1 û barkirin +q2 bi taybetî F12 ku li rastê ye.

Ji ber vê yekê hêza elektrîkê ya encamî ya ku li ser q-ê tevdigere2 wê demê wekhevî sifirê ye q3 divê bi awayekî neyînî barkirî beJi ber vê yekê hêza duyem kişandina di navbera barên +q de ye.2 û -q3 bi taybetî F23 ku li milê çepê ye. Ev her du hêz li ser q tevdigerin2, xwedî heman mezinahî ne lê berevajî alî ne.

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 3

Hêza encamî li ser +q2 wekhevî sifirê.

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 4

Bersiva rast B ye.

4. Xalên A û B barkê elektrîkî bi rêzê ve −10 μC û +40 μC hene. Di destpêkê de her du bark 0,5 metre ji hev dûr têne danîn da ku hêzek Coulomb F Newton çêbibe. Ger dûrahiya di navbera A û B de were guhertin bo 1,5 metre, wê hingê hêza Coulomb a ku çêdibe...

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

E. 9 F

Nîqaş

Nîqaşa pirsa hejmar 9 bidin ber hev.

Mesafeya di navbera A û B de tê guhertin bo 1,5 metreyan anku 3 qat mesafeya eslî.

Hêz bi rêjeyî ya duriya dûriyê ye:

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 5

Hêza Coulomb a ku derdikeve holê 1/9 F e.

Bersiva rast A ye.

5. Sîstemek bi 3 bargiraniyên azad ên bi mezinahiya wekhev tê danîn da ku wekî ku di wêneyê de tê xuyang kirin hevseng be. Ger Q3 1/3 caran nêzîkî Q bû2, hingê rêjeya mezinahiya hêza Coulomb F2 : F1 bûyin….

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 6

A. 1: 3

B. 2: 3

C. 3: 4

D. 9: 1

E. 9: 4

Nîqaş

Tê zanîn :

Dûrahiya di navbera q de1 û q2 =x

Dûrahiya di navbera q de2 û q3 = 2/3 x

Pirsî : F2 : F1 = …?

Jawab :

Formula qanûna Coulomb:

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 7

Terîf: k = sabît, q1 = bar 1, q2 = bar 2, r = dûrahiya di navbera bar 1 û bar 2 de

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 8

Berawirdkirina mezinahiya hêza Coulomb

q1, çi2 û q3 mezinahiya wan wekhev e, ji ber vê yekê ew ji hevkêşeyê têne derxistin. k û x2 her wiha bi heman mezinahî ne û li milên çep û rastê ne, ji ber vê yekê ew ji hevkêşeyê têne derxistin.

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 9

Bersiva rast E ye.

6. Li wêneyê jêrîn binêre. Sê barên elektrîkê q1, q, û q2 di xêzeke rast de ye. Ger q = 5,0 μC û d = 30 cm be, wê demê mezinahî û rêça hêza elektrîkê ya ku li ser barê q bandor dike… (k = 9 x 109 N m2 C-2)

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 10A. 7,5 N ber bi q ve1

B. 7,5 N ber bi q ve2

C. 15 N ber bi q ve1

D. 22,5 N ber bi q ve1

E. 22,5 N ber bi q ve2

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Barkirina 1 (q1) = 30 μC = 30 x 10-6 C

Barkirina 2 (q2) = 60 μC = 60 x 10-6 C

Barê 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

Dûrahiya di navbera q de1 û q = d

Dûrahiya di navbera q de2 û q = 2d

d = 30 cm = 0,3 metre

d2 = (0,3)2 = 0,09

Sabita Coulomb (k) = 9 x 109 N m2 C-2

Pirsî: Mezinahî û alîya hêza elektrîkê ya ku li ser barekî elektrîkî bandor dike

Bersiv:

Du hêz hene ku li ser q kar dikin, ew jî F ne.1 rê ber bi rastê ve ye (q û q)1 bi awayekî erênî barkirî ye, ji ber vê yekê F1 ji q û q dûr bimîne1) û F2 rê li çepê ye (q û q)2 bi awayekî erênî barkirî ye, ji ber vê yekê F2 ji q û q dûr bimîne2Pêşî F hesab bike1 û F2.

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 11Hêza encam:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Hêza encam 7,5 Newton e. Rêça wê wekî F ye.1 ango ber bi rastê ve ber bi q ve2.

Bersiva rast B ye.

Qada Elektrîkê

7. Xalek bi barekî q li xala P di nav zeviyeke elektrîkê de ye ku ji hêla barekî (+) ve çêdibe, ji ber vê yekê hêzek 0,05 N di rêça ber bi barekî ve tê sepandin. Ger hêza zeviyê li xala P 2 x 10 be -2 NC -1, wê demê mezinahî û cureyê barkêşê ku zeviyê çêdike ev e...

A. 5,0 C, pozîtîf

B. 5,0 C, neyînî

C. 3,0 C, pozîtîf

D. 2,5 C, neyînî

E. 2,5 C, pozîtîf

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Hêza elektrîkê (F) = 0,05 N

Hêza qada elektrîkê (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

Pirsî: Mezinahî û cureyê bargiraniyê ku qadê diafirîne

Bersiv:

Barê elektrîkê bi karanîna formulekê tê hesibandin ku têkiliya di navbera hêza elektrîkê (F), qada elektrîkê (E) û barê elektrîkê (q) de diyar dike:

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Kulomb

Barkê q di rêça ber bi barkê (+) ve hêzek elektrîkê dibîne ku ev jî zeviyek elektrîkê diafirîne, ji ber vê yekê barkê q nîşanek neyînî heye.

Bersiva rast D ye.

8. Dûrahiya di navbera du bargiraniyên A û B de 4 m e. Xala C di navbera her du bargiraniyan de ye û 1 m ji A dûr e. Ger QA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 π ε0 = 9 109 N m2 C-2 , wê demê hêza qada elektrîkê li xala C ji ber bandora her du bargiran ... e.

HERWIHA BIXWÎNE  Efek Doppler

A. 9 × 105 NC -1

B. 18 × 105 NC -1

C. 33 × 105 NC -1

D. 45 × 105 NC -1

E. 54 × 105 NC -1

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Dûrahiya di navbera bargiraniyên A û B de (rAB) = 4 metre

Dûrahiya di navbera xala C û barkêşa A de (rAC) = 1 metre

Dûrahiya di navbera xala C û barkêşa B de (rBC) = 3 metre

Barkirina A (qA) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb

Barkirina B (qB) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb

Sabît (k) = 9 × 109 N m2 C-2

Pirsî: hêza qada elektrîkê li xala C

Bersiv:

Zeviya elektrîkê ya ku ji hêla barkêşa A ve li xala C çêdibe:

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 12

Barkê A neyînî ye, ji ber vê yekê alîyê qada elektrîkê ber bi barkê A ve ye û ji barkê B dûr e (ber bi çepê).

Zeviya elektrîkê ya ku ji hêla barkêşa B ve li xala C çêdibe:

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 13

Barê B pozîtîf e, ji ber vê yekê alîyê qada elektrîkê ji barê B dûr û ber bi barê A ve ye (ber bi çepê).

Zeviya elektrîkê ya encam li xala A:

EA û EB di heman alî de ne, ji ber vê yekê ew li hev tên zêdekirin.

E = EA +EB

E = (27 x 105) + (6 x 105)

E = 33 x 105 N / C

Aliyê qada elektrîkê ber bi barkêşa A ve ye û ji barkêşa B dûr e (ber bi çepê).

Bersiva rast C ye.

9. Perçeyek tozê ya 1 milîgram dikare di hewayê de bifire ji ber hebûna qadeke elektrîkê ku wê li cîhê xwe digire. Ger barkirina perçeyê 0,5 μC be û lezandina gravîtasyonê ya Erdê 10 m/s be2 , mezinahiya hêza qada elektrîkê ya ku dikare tozê bigire diyar bike.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

E. 40 N/C

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Girseya tozê (m) = 1 mîlîgram = 1 x 10-6 kg

Barkirina tozê (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Lezkirina ji ber giraniyê (g) = 10 m/s2

Pirsî: Qada elektrîkê ya bihêz ku tozê digire

Bersiv:

Formula giraniyê:

w = mg

Terîf: w = giraniya tozê, m = giraniya tozê, g = lezandina ji ber giraniyê

Hêza kişandina erdê ya li ser tozê an giraniya tozê bi karanîna formula giraniyê tê hesibandin:

w = mg = (1 x 10-6 kg)(10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10 x 10-6 newton

Formula hêza zeviya elektrîkê:

E = F/q

Terîf: E = hêza qada elektrîkê, F = hêza elektrîkê, q = barkê elektrîkê

Toz di hewayê de diherike, ji ber vê yekê hêza encam a li ser tozê divê sifir be. Giraniya tozê ber bi jêr ve ye, ji ber vê yekê divê hêza elektrîkê ber bi jor ve were rêve kirin, û mezinahiya giraniya tozê divê bi mezinahiya hêza elektrîkê re wekhev be, da ku hêza encam a li ser tozê sifir be. Bi vî awayî, F di formula hêza qada elektrîkê de dikare bi w di formula giraniyê de were guhertin.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 C

E = 20 N/C

Bersiva rast C ye.

10. Du barkirinên q ji her yekê1 = 32 μC û q2 = -214 μC wekî ku di wêneyê jorîn de tê xuyang kirin, bi dûrahiya x ji hev dûr in. Ger li xala p-yê ku 10 cm ji q dûr e2 Hêza qada elektrîkê ya encam sifir e. Ji ber vê yekê mezinahiya x… e.

A. 20 cmNimûneya elektrîka statîk pirsa 14

B. 30 cm

C. 40 cm

d.50cm

E. 60 cm

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Barkirina 1 (Q1) = 32 μC

Barkirina 2 (Q2) = -214 μC

Dûriya xala p ji q1 = x + 10 cm

Dûriya xala p ji q2 = 10 cm

Pirsî: x

Bersiv:

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 15

E1 qada elektrîkê ya ku ji hêla bargiraniya Q ve çêdibe ye1Rêya zeviya elektrîkê ji Q dûr e1 ji ber ku Q1 bi awayekî erênî barkirî. E2 qada elektrîkê ya ku ji hêla bargiraniya Q ve çêdibe ye2Aliyê zeviya elektrîkê ber bi Q ve ye.2 ji ber ku Q2 bi awayekî neyînî barkirî.

Li xala p ku 10 cm ji Q dûr e2, hêza qada elektrîkê ya encam sifir e.

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 16

Formula ABC bikar bînin:

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 17

11. Xalek bi barkêşek q li xala P di zeviyek elektrîkê de ye ku ji hêla barkêşek (+) ve hatî çêkirin, ji ber vê yekê hêzek 0,05 N tê de heye. Ger mezinahiya barkêşiyê +5 × l0 be-6 Coulomb, wê demê mezinahiya qada elektrîkê li xala P…

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 104 NC-1

Nîqaş

Tê zanîn ku:

Hêza elektrîkê (F) = 0,05 Newton

Barê elektrîkê (Q) = +5 × l0-6 Kulomb = 0,000005

Pirsî: mezinahiya qada elektrîkê li xala P

Bersiv:

Formula ku têkiliya di navbera qada elektrîkê, hêza elektrîkê û barkê elektrîkê de diyar dike:

E = F / Q

E = 0,05 Newton / 0,000005 Coulomb

E = 5 Newton / 0,0005 Coulomb

E = 10.000 Newton/Coulomb

E = 104 N / C

E = 104 NC-1

Bersiva rast E ye.

Qanûna Coulomb

12. Sê bark wekî ku di wêneyê jêrîn de tê nîşandan hatine rêzkirin. Hêza Coulomb a ku ji hêla barkê B ve tê sepandin …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 09 x 101 Barkirina ji N ber bi CNimûneya elektrîka statîk pirsa 18
B. 09 x 101 N ji bo barkirina A
C. 18 x 101 Barkirina ji N ber bi C
D. 18 x 101 N ji bo barkirina A
E. 36 x 101 Barkirina ji N ber bi C

Nîqaş
Tê zanîn :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = 10-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x 10-5 Coulomb
rAB = 0,1 metre = 10-1 jimarvan
rBC = 0,1 metre = 10-1 jimarvan
k = 9 x 109 Nm2C-2
Pirsî Hêza Coulomb a ji hêla barkêşa B ve tê tecrûbekirin
Jawab :

Du hêzên Coulomb an jî hêzên elektrîkê li ser barkêşa B kar dikin, ew jî hêza Coulomb e ku di navbera barkêşên A û B (FAB) û her weha hêza Coulomb di navbera bargiraniyên B û C (FBCHêza Coulomb a ku ji hêla barkêşa B ve tê hîskirin, encama F yeAB û FBC.

Hêza Coulomb di navbera bargiraniyên A û B de:
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 19Barkêşa A xwedî nîşanek erênî û barkêşa B jî xwedî nîşanek erênî ye, ji ber vê yekê FAB ber bi barkirina C ve.

Hêza Coulomb di navbera bargiraniyên B û C de:
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 20Barê B pozîtîf e û barê C jî pozîtîf e, ji ber vê yekê barê FBC li hember tawanbariya A.

Hêza Coulomb a ku ji hêla barkêşa B ve tê hîskirin:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Mezinahiya hêza Coulomb a ku ji hêla barkêşa B (F) ve tê hîskirinB) 90 Newton e. Rêya FB heman wekî rêça FBC ango li hember sûcdariya A.
Bersiva rast B ye.

HERWIHA BIXWÎNE  Contoh soal energi potensial elastis pegas

13. Mezinahî û rêça hêza Coulomb li ser barkêşa B... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 2,5 hezar Q2 r-2 ber bi çepê veNimûneya elektrîka statîk pirsa 21
B. 2,5 hezar Q2 r-2 ber bi rastê ve
C. 2 hezar Q2 r-2 ber bi çepê ve
D. 2 hezar Q2 r-2 ber bi rastê ve
E. 1 hezar Q2 r-2 ber bi çepê ve

Nîqaş
Tê zanîn :
Barkirina A (qA) = +Q
Barkirina B (qB) = -2Q
Barkirina C (qC) = -Q
Dûrahiya di navbera bargiraniyên A û B de (rAB) = r
Dûrahiya di navbera bargiraniyên B û C de (rBC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Pirsî mezinahî û rêça hêza Coulomb li ser barkêşa B
Jawab :
Hêza Coulomb di navbera barkêşa A û barkêşa B de:
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 22Barê A pozîtîf e û barê B neyînî ye, ji ber vê yekê ber bi wê ve diçin F.AB ber bi xercê A ve
  
Hêza Coulomb di navbera barkêşa B û barkêşa C de:
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 23Barê B neyînî ye û barê C jî neyînî ye, ji ber vê yekê alîyê FBC ber bi xercê A ve

Hêza encamî ya li ser barkêşa B:
F = FAB +FBC  = 2 k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Hêza Coulomb ber bi barkêşa A ve an jî ber bi çepê ve ye.
Bersiva rast A ye.

Qada Elektrîkê
14. Li wêneyê du barkên xalî yên li jêr binêre! Xala P li ku derê ye da ku hêza qada elektrîkê li xala P wekhevî sifir be? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. rast li nîvê Q1 û Q2Elektrîka statîk - Ezmûna Neteweyî ji bo SMA MA Fîzîk 2012 - 7
B. 6 cm li rastê Q2
C. 6 cm li çepê Q1
D. 2 cm li rastê Q2
E. 2 cm li çepê Q1
Nîqaş
Ji bo hesabkirina hêza qada elektrîkê li xala P, bifikirin ku li xala P barkeke ceribandinê ya erênî heye. Q1 erênî û Q2 neyînî, ji ber vê yekê xala P divê li rastê Q be2 yan jî li çepê Q1. Eger xala P li çepê Q be1; zeviya elektrîkê ya ku li xala Q çêdibe1 li xala P ber bi çepê ve ye (ji Q dûr e)1) û qada elektrîkê ya ku ji hêla Q ve hatî çêkirin2 li xala P ber bi rastê ve ye (ber bi Q ve)1Ji ber ku arasteya zeviya elektrîkê dijber e, herdu hevûdu betal dikin, ji ber vê yekê hêza zeviya elektrîkê li xala P sifir e.
Tê zanîn :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Dûrahiya di navbera barkirina 1 û barkirina 2 de = 3 cm
Dûrahiya di navbera Q1 û xala P (r1P) = a
Dûrahiya di navbera Q2 û xala P (r2P) = 3 + yek
Pirsî Xala P li ku derê ye ku hêza qada elektrîkê li xala P wekhevî sifir be?
Jawab :
Xala P li çepê Q ye1.
Zeviya elektrîkê ya ji hêla Q ve hatî çêkirin1 li xala P :
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 24Barkê testê yê erênî û Q1 erênî be, da ku alîyê zeviya elektrîkê ber bi çepê ve be.
Zeviya elektrîkê ya ji hêla Q ve hatî çêkirin2 li xala P :
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 25Barkê testê yê erênî û Q2 neyînî da ku alîyê zeviya elektrîkê ber bi rastê ve be.
Zeviya elektrîkê ya encam li xala A :
E1 û E2 aliyê dijber.
E1 - E2 = 0
E1 = E2
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 26Ji bo diyarkirina nirxa a, formula ABC bikar bînin.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 27Ew nikare neyînî be.
Dûrahiya di navbera Q2 û xala P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Xala P 1,2 cm li rastê Q dûr e.2.

15. Li wêneyê jêrîn binêre! Şarj q3 li dûriya 5 cm ji q tê danîn2, hingê hêza qada elektrîkê li barkêşiya q3 e… (1 µC = 10-6 C)
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 28

A. 4,6 x 107 NC-1
B. 3,6 x 107 NC-1
C. 1,6 x 107 NC-1
D. 1,4 x 107 NC-1
E. 1,3 x 107 NC-1

Nîqaş

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 29Barkirina q3 li dûriya 5 cm ji q tê danîn2, yanî ne li çepê q ye2 lê li aliyê rastê q2Eger li milê çepê q be2 wê demê zeviya elektrîkê ya encam sifir e. Ev ji ber ku dûrahiya di navbera bargiran q de ye3 bi barkirina q1 û q2 5 cm ye û mezinahiya barkê q ye.1 wekhevî barkirina q2.

Ji ber ku bargiraniya q3 erênî paşê rê qada elektrîkê bi barkirina q3 ber bi barkêşa neyînî q ve2 (E2) û dûrî barkêşa erênî q1 (E1). Zeviya elektrîkê ya ku encam dide, berhevoka hêzên qada elektrîkê E ye.1 û E2.

Tê zanîn :
Barkirina q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Barkirina q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Dûrahiya di navbera bargiraniyan de q1 û barkirina q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 jimarvan
Dûrahiya di navbera bargiraniyan de q2 û barkirina q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 jimarvan
k = 9 x 109 N m2 C-2
Pirsî : Hêza qada elektrîkê bi barkirina q3
Jawab :

Hêza qada elektrîkê 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x 107 N / C
Hêza qada elektrîkê 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x 107 N / C
Hêza zeviya elektrîkê ya encam
Hêza zeviya elektrîkê ya encam li barka q3 adalah:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C
Rêya zeviya elektrîkê ber bi çepê an jî ber bi E ye.2.
Bersiva rast C ye.

16. Du barên elektrîkê wekî ku di wêneyê de tê xuyang kirin ji hev cuda ne. Hêza zeviyê li xala P… (k = 9 x 109 N m2 C-2)
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 30

A. 9,0 x 109 NC-1
B. 4,5 x 109 NC-1
C. 3,6 x 109 NC-1
D. 5,4 x 109 NC-1
E. 4,5 x 109 NC-1

Nîqaş

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 31

Tê zanîn :
Barkirina qA = +2,5 C
Barkirina qB = -2 C
Dûrahiya di navbera bargiraniyan de qA û xala P (rA) = 5 m
Dûrahiya di navbera bargiraniyan de qB û xala P (rB) = 2 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
Pirsî Hêza qada elektrîkê li xala P
Jawab :
Hêza qada elektrîkê A
EA = kqA / rA2
EA = (9 x 109(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9 x 109 N / C
Hêza qada elektrîkê B
EB = kqB / rB2
EB = (9 x 109(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5 x 109 N / C
Hêza zeviya elektrîkê ya encam
Hêza qada elektrîkê ya ku li xala P-yê çêdibe ev e:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6 x 109 N / C
Rêya zeviya elektrîkê ber bi çepê an jî ber bi E ye.B.
Bersiva rast C ye.

17. Du bargiraniyên elektrîkê her yek bargiraniyek Q heye.1 = -40 µC û Q2 = +5 µC li cihê ku di wêneyê de hatiye nîşandan (k = 9 x 10) ye.9 Nm2.C-2 û 1 µC = 10-6 C), hêza qada elektrîkê li xala P…
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 32A. 2,25 x 106 NC-1
B. 2,45 x 106 NC-1
C. 5,25 x 106 NC-1
D. 6,75 x 106 NC-1
E. 9,00 x 106 NC-1
Nîqaş

HERWIHA BIXWÎNE  Rumus modulus geser

Nimûneya elektrîka statîk pirsa 33

Tê zanîn :
Barkirina q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Barkirina q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Dûrahiya di navbera bargiraniyan de q1 û xala P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Dûrahiya di navbera bargiraniyan de q2 û xala P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
Pirsî Hêza qada elektrîkê li xala P
Jawab :
Hêza qada elektrîkê 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x 105 N / C
Hêza qada elektrîkê 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x 105 N / C
Hêza zeviya elektrîkê ya encam
Hêza qada elektrîkê ya ku li xala P-yê çêdibe ev e:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5 x 105 N / C
E = 2,25 x 106 N / C
Rêya zeviya elektrîkê ber bi rastê an jî ber bi E ye.2.
Bersiva rast A ye.

18. Du barên elektrîkê wekî ku di wêneyê de tê xuyang kirin, ji hev cuda hatine danîn. Barê li A 8 µC ye û hêza kişandinê ya ku li ser her du baran bandor dike 45 N e. Ger barê A 1 cm ber bi rastê ve were veguheztin û k = 9.109 Nm2.C-2, wê demê hêza kişandinê ya li ser her du bargiraniyan...
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 34

A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D. 90 N
E. 120 N

Nîqaş
Tê zanîn :
Barkê elektrîkê li A(qA) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Hêza elektrîkê ya di navbera her du bargiran de (F) = 45 Newton
Dûriya di navbera her du bargiraniyan de (rAB) = 4 cm = 0,04 metre = 4 x 10-2 jimarvan
Sabît (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Pirsî : Hêza elektrîkê di navbera her du bargiraniyan de heke bargiraniya A bi 1 cm an 0,01 metreyan ber bi rastê ve were veguheztin
Jawab :

Pêşî barkê elektrîkê li B hesab bike, paşê hêza elektrîkê ya di navbera her du barkên elektrîkê de hesab bike, eger barkê elektrîkê li A 1 cm ber bi rastê ve were veguheztin.
Barkê elektrîkê li B :
Formula qanûna Coulomb :
F = k (qA)(qB) / r2
F r2 = k (qA)(qB)
qB = F r2 / k (qA)
Barkê elektrîkê li B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9x109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x 10-7 Coulomb
Hêza elektrîkê ya di navbera barkêşên elektrîkê A û B de :
Eger barkêşa li A 1 cm ber bi rastê ve were veguhastin, dûrahiya di navbera her du barkêşan de dibe 3 cm = 0,03 metre = 3 x 10-2 jimarvan
F = k (qA)(qB) / r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newton
Bersiva rast C ye.

19. Du barên elektrîkê P û Q ku 10 cm ji hev dûr in, hêzek kişandinê ya 8 N dibînin. Ger bara Q 5 cm ber bi bara P ve were veguheztin (1 µC = 10-6 C û k = 9 x 109 Nm2.C-2), wê demê hêza elektrîkê ya ku çêdibe ev e ...
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 35

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D. 40 N
E. 56 N

Nîqaş
Tê zanîn :
Dûrahiya di navbera bargiraniyên P û Q de (rPQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Hêza elektrîkê ya di navbera bargiraniyên P û Q (F) de = 8 N
Barê elektrîkê Q (qQ) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Sabît (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Pirsî Hêza elektrîkî ya di navbera barên P û Q de eger barê Q 5 cm ber bi barê P ve were veguheztin
Jawab :
Pêşî barkê elektrîkê P hesab bike, piştî wê hêza elektrîkê ya di navbera her du barkên elektrîkê de hesab bike, eger barkê elektrîkê Q 5 cm ber bi barkê P ve were veguhestin.
Barkê elektrîkê P :
qP = F r2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9x109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
Hêza elektrîkê ya di navbera barên elektrîkê P û Q de :
Eger barkêşa li Q 5 cm ber bi çepê ve were veguhastin, dûrahiya di navbera her du barkêşan de dibe 5 cm = 0,05 metre = 5 x 10-2 jimarvan
F = k (qP)(qQ) / r2
F = (9 x 109)( (1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newton
Bersiva rast C ye.

20. Li wêneya jêrîn a barkê elektrîkê binêre. Hêza elektrîkê ya ku ji hêla barkê q ve tê hîskirin ev eB 8 N e (1 µC = 10-6 C) û (k = 9.109 Nm2.C-2Eger bargiraniya qB ger ji A ber bi 4 cm ve were veguheztin, wê demê hêza elektrîkê ya ku tê tecrubekirin q ye.B niha ye…
Nimûneya elektrîka statîk pirsa 36A. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D. 8 N
E. 10 N
Nîqaş
Tê zanîn :
Dûrahiya di navbera bargiraniyên A û B de (rAB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Hêza elektrîkê ya di navbera bargiraniyên A û B de (F) = 8 N
Barê elektrîkê A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Sabît (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Pirsî Hêza elektrîkê ya di navbera barên A û B de eger dûrahiya di navbera her du baran de 4 cm be
Jawab :
Pêşî barkê elektrîkî B hesab bike, piştre hêza elektrîkî ya di navbera her du barkên elektrîkî de hesab bike ger dûrahiya di navbera her du barkên elektrîkî de 4 cm = 0,04 metre = 4 x 10 be.-2 jimarvan.
Barê elektrîkê B :
qB = F r2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9x109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
Hêza elektrîkê ya di navbera bargiraniyên A û B de :
F = k (qA)(qB) / r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)( (16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)( (16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newton
Bersiva rast A ye.

Çavkaniya pirsê:

Pirsên Fîzîkê yên Îmtîhana Neteweyî ji bo Lîseya Bilind/Lîseya Pîşeyî

Tinggalkan commentar