Példakérdések a munkáról és az energiáról

16 példa a munka és energia kérdéseire

Tétel Munka-kinetikus energia

1. Egy 10 kg tömegű tárgyra 12 másodpercig 60 N állandó erő hat.

kezdeti sebessége 6 m/s, az erő irányával megegyező irányban.

(1) A tárgyon végzett munka 30 240 joule.

(2) A tárgy végső mozgási energiája 30 240 joule.

(3) A termelt teljesítmény 2.520 watt

(4) A tárgy mozgási energiájának növekedése 180 joule.

A helyes állítás a következő…

A. 1., 2. és 3.

B. 1. és 3.

C. 1. és 4.

D. csak 4

E. mindenkinek igaza van

Vita

Köztudott, hogy:

Erő (F) = 60 N

Időintervallum (t) = 12 másodperc

A tárgy tömege (m) = 10 kg

Kezdősebesség (vo) = 6 m/s

Kérdezte: Melyik állítás helyes?

Válasz:

Egy tárgy gyorsulása:

ΣF = ma

60 = 10 egy

a = 60 / 10 = 6 m/s2

Végsebesség:

vt = vo + a

vt = 6 + (6)(12)

vt = 6 + 72

vt = 78 m / s

12 másodperc alatt megtett távolság:

s = vo t + 1/2 at2

s = (6)(12) + 1/2 (6)(12)2

s = 72 + (3)(144)

sz = 72 + 432

s = 504 méter

(1) Elvégzett munka

W = Fs = (60)(504) = 30 240 joule

(2) A tárgy végső mozgási energiája

EK = 1/2 mVt2 = 1/2 (10)(78)2 = (5)(6084) = 30 420 joule

(3) Generált energia

P = W / t = 30 240 / 12 = 2.520 joule/másodperc

(4) A mozgási energia növekedése

ΔEK = 1/2 mVt2 – 1/2 mVo2 = 1/2 m (vt2 - vo2) = 1/2 (10)(78)2 - 62) = 5 (6084 –36) = 5 (6048)

ΔEK = 30 240 joule

A helyes válasz a B.

2. Az egyenes vonalban mozgó tárgy sebességváltozására vonatkozó adatokat a következőképpen mutatjuk be. A legnagyobb munkát a … számú tárgy végzi.

A. 1A kinetikus energia megvitatása 1

B. 2

C. 3

D. 4

E. 5.

Vita

Munka-kinetikus energia tétele:

Teljes munka = a mozgási energia változása

WÖsszkomfort = ½ m (vt2 - vo2)

A legnagyobb vállalkozások a következők:

W1 = ½ (8)(4)2 - 22) = (4)(16 – 4) = (4)(12) = 48 joule

W2 = ½ (8)(5)2 -32) = (4)(25 – 9) = (4)(16) = 64 joule

W3 = ½ (10)(6)2 - 52) = (5)(36 – 25) = (5)(11) = 55 joule

W4 = ½ (10)(4)2 - 02) = (5)(16 – 0) = (5)(16) = 80 joule

W5 = ½ (20)(3)2 - 32) = (10)(9 – 9) = (10)(0) = 0 joule

A helyes válasz a D.

3. Odi egy 4000 kg-os autót vezet egyenes úton 25 m/s sebességgel. Mivel távolról meglát egy dugót, fékez, és fokozatosan 15 m/s-ra csökkenti az autó sebességét. A fékezőerő által végzett munka….

A. 200 kJ

B. 300 kJ

Kb. 400 kJ

D. 700 kJ

E. 800 kJ

Vita

Ismert :

Az autó tömege (m3) = 4000 kg

Az autó kezdeti sebessége (vo) = 25 m/s

Az autó végsebessége (vt) = 15 m/s

Kérdezte Munka (W) az autón?

Jawab :

Munka-kinetikus energia tétele:

WÖsszkomfort = ½ m (vt2 - vo2) = ½(4000)(15)2-252) = (2000)(225-625) = (2000)(-400) = -800 000 Joule = -800 kilojoule.

A helyes válasz az E.

4. Egy 0,1 kg tömegű labdát vízszintesen 6 m/s sebességgel dobunk egy 5 m magas épület tetejéről. Ha a nehézségi gyorsulás ezen a helyen 10 m/s2, akkor a labda mozgási energiája 2 m magasságban….

A. 6,8 J

B. 4,8 J

C. 3,8 J

D. 3 J

E. 2 J

Vita

Ismert :

Tömeg (m) = 0,1 kg

Magasságváltozás (h) = 5 m – 2 m = 3 méter

Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2

Kérdezte : mozgási energia (EK) 2 méter magasságban?

Jawab :

Példa a munkára és az energiára 1A labda pályája az alábbi képen látható módon alakul.

A fenti képen látható parabolamozgás két, külön elemezhető mozgás kombinációja, ahol a vízszintes irányú mozgás a következő formájú: egyenletes lineáris mozgás és függőleges irányú mozgás formájában szabadesés mozgás.

Ezt a problémát a mechanikai energia megmaradásának törvényével oldjuk meg, ezért a függőleges irányú mozgást csak a következő formában vesszük figyelembe: szabadesés mozgás.

A szabadon eső tárgyaknak nincs kezdeti sebességük (vo = 0), így a tárgy kezdeti mozgási energiája nulla (EK = ½ mv2 = 0). Másrészt a tárgy 5 méteres magasságból indul el a talaj felett, így gravitációs potenciális energiával rendelkezik. Tehát a labda kezdeti mechanikai energiája gravitációs potenciális energia. Amikor a labda lefelé mozogni kezd, a labda gravitációs potenciális energiája mozgási energiává alakul. A gravitációs potenciális energia, amely mozgási energiává alakul, amikor a labda 5 méteres magasságból 2 méteres magasságba mozog, a talaj felett: EP = mgh = (0,1)(10)(3) = 3 joule. Amikor a labda 2 méteres magasságban van a talaj felett, a labda mozgási energiája 3 joule.

A helyes válasz a D.

5. Egy 1 tonna tömegű autó elindul álló helyzetből. Egy pillanattal később a sebessége 5 m/s.-1Az autó motorja által végzett munka mennyisége…

OLVASSA EL IS  Mozgó töltésre ható erő

A. 1000 joule

Kb. 2.500 joule

Kb. 5.000 joule

D. 12.500 joule

E. 25.000 joule

Vita

Ismert :

Tömeg (m) = 1 tonna = 1000 kg

Kezdősebesség (vo) = 0 (az autó álló állapotból indul el)

Végsebesség (vt) = 5 m/s

Kérdezte : Mekkora munkát (W) végez az autó motorja?

Jawab :

Munka-kinetikus energia tétele:

WÖsszkomfort = ½ m (vt2 - vo2)

Az autó motorja által végzett munka a következő:

WÖsszkomfort = ½ (1000)(5)2 - 02) = (500)(25 – 0) = (500)(25) = 12.500 joule

A helyes válasz a D.

6. Egy 500 gramm tömegű labdát függőlegesen felfelé dobunk a földről 10 m/s kezdeti sebességgel.-2Ha g = 10 ms-2, akkor a golyó gravitációja által végzett munka, amikor eléri a maximális magasságát...

A. 2,5 J

B. 5,0 J

C. 25 J

D. 50 J

E. 500 J

Vita

Figyelmen kívül hagyd a légellenállást.

Ismert :

Golyó tömege (m) = 500 gramm = 0,5 kg

Kezdősebesség (vo) = 10 m/s2

Végsebesség (vt) = 0. Maximális magasságon a tárgy egy pillanatig mozdulatlan, mielőtt irányt váltana.

Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2

Kérdezte A golyó gravitációja által végzett munka (W)

Jawab :

Munka-kinetikus energia tétel :

A munka-mozgási energia tétel kimondja, hogy a tárgyra ható eredő erő által végzett teljes munka vagy erőfeszítés megegyezik a tárgy mozgási energiájának változásával. A munka-mozgási energia tétel képlete:

WÖsszkomfort = ΔEK = EKt – EKo

WÖsszkomfort = ½ mVt2 – ½ mVo2 = ½ m (vt2 - vo2)

Információ:

EKt = végső mozgási energia, EKo = kezdeti mozgási energia, m = a tárgy tömege, vt = a tárgy végső sebessége, vo = a tárgy kezdeti sebessége.

Teljes erőfeszítés :

A labda súlya által végzett munka a dobás pillanatától a maximális magasság eléréséig:

WÖsszkomfort = ½ m (vt2 - vo2) = ½ (0,5)(0)2 - 102)

WÖsszkomfort = (0,25)(-100) = -25 joule

A negatív előjel azt jelzi, hogy a labda elmozdulásának iránya ellentétes a gravitáció irányával. A labda elmozdulásának iránya felfelé van, míg a gravitáció iránya lefelé. A gravitáció negatív munkát végez a labdán, ami azt jelenti, hogy a gravitáció által végzett munka növeli a labda gravitációs helyzeti energiáját és csökkenti a mozgási energiáját. A gravitáció pozitív munkát végez, ha a labda gravitációjának iránya megegyezik a labda elmozdulásának irányával (a labda lefelé mozog).

A helyes válasz a C.

7. Egy 1 kg tömegű labdát kezdeti sebesség nélkül ejtenek le egy épület tetejéről a legfelső emeleten található A ablakon keresztül az alsó emeleten található B ablakba, 2,5 m szintkülönbséggel (g = 10 ms-2). Mennyi erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy a labdát az A ablakból a B ablakba mozgassuk?

A. 5 joule

Kb. 15 joule

Kb. 20 joule

D. 25 joule

E. 50 joule

Vita

Ismert :

A labda tömege (m) = 1 kg

Kezdősebesség (vo) = 0 m/s

Magasság (m) = 2,5 méter

Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2

Kérdezte : A labda mozgása során végzett teljes munka

Jawab :

A labda végsebessége (vt)

A labda kezdeti sebesség nélkül esik, ezért a mozgását szabadesésnek tekintjük. Először számítsd ki a labda végsebességét a szabadesés képlete segítségével. A nehézségi gyorsulás (g) 10 m/s.2, a labda magasságának változása (h) = 2,5 méter, és a végsebességet (v) kérdezikt) ezért a következő képletet használjuk vt2 = 2 g/km

vt2 = 2 gh = 2(10)(2,5) = 2(25)

vt = √2(25) = 5√2

Tehát a labda végsebessége 5√2 m/s

Teljes munka = a mozgási energia változása

WÖsszkomfort = ΔEK = ½ m (vt2 - vo2) = ½ (1){(5√2)2 - 02}

WÖsszkomfort = ½ (25)(2) = 25 joule

A helyes válasz a D.

8. Egy 2 kg tömegű tárgy kezdetben 72 km/h sebességgel mozog.-1400 méter megtétele után a tárgy sebessége 144 km/h lesz.-1 és (g = 10 ms-2). A tárgy által ebben az időpontban végzett teljes munka…

A. 20 J

B. 60 J

C. 1.200 J

D. 2.000 J

E. 2.400 J

Vita

Ismert :

A tárgy tömege (m) = 2 kg

Kezdősebesség (vo) = 72 km/h = 20 m/s

Végsebesség (vt) = 144 km/h = 40 m/s

Megtett távolság (s) = 400 méter

Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2

Kérdezte Teljes erőfeszítés

Jawab :

Teljes munka = a mozgási energia változása

WÖsszkomfort = ΔEK = ½ m (vt2 - vo2) = ½ (2)(40)2 - 202}

WÖsszkomfort = ½ (2)(1600 – 400) = 1200 joule

A helyes válasz a C.

9. Egy 2 kg-os tárgy 2 m/s sebességgel mozog sima felületen.-1Ha egy tárgyon 21 joule munkát végzünk, a tárgy sebessége erre változik...

A. 1 ms-1

B. 2 ms-1

C. 3 ms-1

D. 5 ms-1

E. 17 ms-1

Vita

Köztudott, hogy:

OLVASSA EL IS  Vektor példakérdések

Tömeg (m) = 2 kg

Kezdősebesség (vo) = 2 m/s

Munka (W) = 21 joule

Kérdezte: Végsebesség (vt)

Válasz:

A munka-mozgási energia tétel kimondja, hogy egy tárgyon végzett teljes munka megegyezik a tárgy mozgási energiájának változásával. Matematikailag:

Wösszes = ΔEK

Teljes áram = 1/2 mVt2 -1/2 mVo2

Wösszes = 1/2 m (vt2 - vo2)

21 = 1/2 (2) (vt2 - 22)

21 = (vt2 - 22)

21 = vt2 - 4

vt2 = 21 + 4 = 25

vt = √25

vt = 5 m / s

A helyes válasz a D.

10. Egy 500 gramm tömegű labdát függőlegesen felfelé dobunk a földről 10 m/s kezdeti sebességgel.-2Ha g = 10 ms-2, akkor a golyó gravitációja által végzett munka, amikor eléri a maximális magasságát...

A. 2,5 J
B. 5,0 J
C. 25 J
D. 50 J
E. 500 J

Vita
Figyelmen kívül hagyd a légellenállást.
Ismert :
Golyó tömege (m) = 500 gramm = 0,5 kg
Kezdősebesség (vo) = 10 m/s2
Végsebesség (vt) = 0. Maximális magasságon a tárgy egy pillanatig mozdulatlan, mielőtt irányt váltana.
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Kérdezte A golyó gravitációja által végzett munka (W)
Jawab :

Munka-kinetikus energia tétel :
A munka-kinetikus energia tétel kimondja, hogy a teljes munka vagy usaha A tárgyra ható eredő erő munka-kinetikus energia tételének képlete megegyezik a tárgy kinetikus energiájának változásával.
WÖsszkomfort = ΔEK = EKt – EKo
WÖsszkomfort = ½ mVt2 – ½ mVo2 = ½ m (vt2 - vo2)
Információ:
EKt = végső mozgási energia, EKo = kezdeti mozgási energia, m = a tárgy tömege, vt = kecepatán tárgy vége, vo = a tárgy kezdeti sebessége.
Teljes erőfeszítés :
A labda súlya által végzett munka a dobás pillanatától a maximális magasság eléréséig:
WÖsszkomfort = ½ m (vt2 - vo2) = ½ (0,5)(0)2 - 102)
WÖsszkomfort = (0,25)(-100) = -25 joule
A negatív előjel azt jelzi, hogy a labda elmozdulásának iránya ellentétes a gravitáció irányával. A labda elmozdulásának iránya felfelé van, míg a gravitáció iránya lefelé. Gravitáció A labdán végzett negatív munka azt jelenti, hogy a nehézségi erő által végzett munka a labda gravitációs helyzeti energiájának növekedését és a labda mozgási energiájának csökkenését okozza. A nehézségi erő pozitív munkát végez, ha a labda nehézségi iránya megegyezik a labda elmozdulásának irányával (a labda lefelé mozog).
A helyes válasz a C.

11. Egy 1 kg tömegű labdát kezdeti sebesség nélkül ejtünk egy épület tetejéről a legfelső emeleten található A ablakon keresztül az alsó emeleten található B ablakba, ahol a szintkülönbség 2,5 m (g = 10 ms-2). Mennyi erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy a labdát az A ablakból a B ablakba mozgassuk?

A. 5 joule
Kb. 15 joule
Kb. 20 joule
D. 25 joule
E. 50 joule

Vita
Ismert :
A labda tömege (m) = 1 kg
Kezdősebesség (vo) = 0 m/s
Magasság (m) = 2,5 méter
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Kérdezte : A labda mozgása során végzett teljes munka
Jawab :
A labda végsebessége (vt)
A labda kezdeti sebesség nélkül esik, ezért a mozgását szabadesésnek tekintjük. Először számítsd ki a labda végsebességét a következő képlet segítségével: szabadesés mozgásIsmert, hogy a nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2, a labda magasságának változása (h) = 2,5 méter, és a végsebességet (v) kérdezikt) ezért a következő képletet használjuk vt2 = 2 g/km
vt2 = 2 gh = 2(10)(2,5) = 2(25)
vt = √2(25) = 5√2
Tehát a labda végsebessége 5√2 m/s
Teljes munka = a mozgási energia változása
WÖsszkomfort = ΔEK = ½ m (vt2 - vo2) = ½ (1){(5√2)2 - 02}
WÖsszkomfort = ½ (25)(2) = 25 joule
A helyes válasz a D.

12. Egy 2 kg tömegű tárgy kezdetben 72 km/h sebességgel mozog.-1400 méter megtétele után a tárgy sebessége 144 km/h lesz.-1 és (g = 10 ms-2). A tárgy által ebben az időpontban végzett teljes munka…
A. 20 J
B. 60 J
C. 1.200 J
D. 2.000 J
E. 2.400 J
Vita
Ismert :
A tárgy tömege (m) = 2 kg
Kezdősebesség (vo) = 72 km/h = 20 m/s
Végsebesség (vt) = 144 km/h = 40 m/s
Megtett távolság (s) = 400 méter
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Kérdezte Teljes erőfeszítés
Jawab :
Teljes munka = a mozgási energia változása
WÖsszkomfort = ΔEK = ½ m (vt2 - vo2) = ½ (2)(40)2 - 202}
WÖsszkomfort = ½ (2)(1600 – 400) = 1200 joule
A helyes válasz a C.

Munka-kinetikus energia tétel

13. Egy 1 tonna tömegű autó elindul álló helyzetből. Egy pillanattal később a sebessége 5 m/s.-1Nagy usaha Amit az autó motorja csinál…

A. 1000 joule
Kb. 2.500 joule
Kb. 5.000 joule
D. 12.500 joule
E. 25.000 joule

Vita

Ismert :
Tömeg (m) = 1 tonna = 1000 kg
Kezdősebesség (vo) = 0 (az autó álló állapotból indul el)
Végsebesség (vt) = 5 m/s
Kérdezte : Mekkora munkát (W) végez az autó motorja?
Jawab :

OLVASSA EL IS  Konvex tükörképlet

Munka-kinetikus energia tétele:
WÖsszkomfort = ½ m (vt2 - vo2)
Az autó motorja által végzett munka a következő:
WÖsszkomfort = ½ (1000)(5)2 - 02) = (500)(25 – 0) = (500)(25) = 12.500 joule
A helyes válasz a D.

Mechanikai munka-energia tétel

14. Nézd meg az alábbi, tárgyak mozgását ábrázoló képet!

Példa a munkára és az energiára 2
A tárgy tömege = 1 kg. Ha a tömb és a padló közötti mozgási súrlódási együttható 0,2, akkor a tárgy elmozdulásának (s) értéke… g = 10 m/s2\

A. 10 m
B. 15 m
Kb. 20 m
D. 25 m
E. 30 m
Megbeszélés:
Ismert :
m = 1 kg, g = 10 m/s2-bano = 10 m/s, vt = 0
Kérdezte :
Mekkora a tárgy(ok) elmozdulása?
Jawab :
Munka – mechanikai energia tétel :
Nem konzervatív erő által végzett munka = egy tárgy mechanikai energiájának változása.
WNC = EM2 – EM1
WNC = (EP + EK)2 – (EP + EK)1 —- 1. egyenlet
A testen munkát végző nem konzervatív erő a kinetikus súrlódási erő:
WNC = fk s —- 2. egyenlet
Kinetikus súrlódási képlet :

Példa a munkára és az energiára 3

Cserélje ki az f-etk az 2. egyenletben, ahol fk a 3. egyenletben:
WNC = fk s = 2 s
Mozgás közben a tárgy mozgási energiája megváltozik (a mozgási energia csökken), míg a tárgy gravitációs potenciális energiája nem változik (a gravitációs potenciális energia változása nulla).
WNC = (EK)2 – (EK)1 = ½ mVt2 – ½ mVo2 = ½ m (vt2 - vo2)
2 s = ½(1)(0)2 - 102)
2s = (0,5)(100)
2 másodperc = 50
s = 50 / 2 = 25 méter
A helyes válasz a D.

A mechanikai energia megmaradásának törvénye

15. Egy korcsolyázó az A magasságból csúszik le, ahogy az a következő képen látható:
Ha a síelő kezdeti sebessége nulla, és a nehézségi gyorsulás 10 ms-2, akkor a játékos sebessége a B magasságban...
Példa a munkára és az energiára 5

A. √2 ms-1
B. 5√2 ms-1
C. 10√2 ms-1
D. 20√2 ms-1
E. 25√2 ms-1

Vita
Ismert :
Kezdősebesség (vo) = 0
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Szintkülönbség = 50 méter – 10 méter = 40 méter
Kérdezte : a játékos sebessége B magasságban?
Jawab :
A mechanikai energia megmaradásának törvénye Kijelenti, hogy kezdeti mechanikai energia = végső mechanikai energia.
Amikor az A pontból elindul, a síelő kezdeti sebessége = vo = 0, így a kezdeti mozgási energia = EKo = ½ mVo2 = 0. Fordítva, amikor az A pontban van, a síelő kezdeti gravitációs potenciális energiája = EPo = mgh, ahol h = 50 méter. Tehát a kezdeti mechanikai energia (EMo) = kezdeti gravitációs potenciális energia (EP)o). Az A-ból B-be történő mozgás során a síelő magassága csökken, így a gravitációs potenciális energia is csökken. A gravitációs potenciális energia nem vész el, hanem mozgási energiává alakul. A mozgási energia növekedését a síelő sebességének növekedése jelzi. Ha a síelő eléri a lejtő alját, a teljes gravitációs potenciális energia mozgási energiává alakul. A lejtő alján a gravitációs potenciális energia nulla, míg a mozgási energia a maximumán van. Tehát a végső mechanikai energia (EM)t) = végső mozgási energia (EK)t).

Mi a helyzet a gravitációs potenciális energiával és a kinetikus energiával a B pontban? A B pontban a gravitációs potenciális energia egy része csökken és kinetikus energiává alakul. Konkrétan a B pont kinetikus energiája = a gravitációs potenciális energia csökkenése, ha feltételezzük, hogy a tárgy 40 méter magasból szabadon esik. Miért nem a ferde sík hosszát használjuk, hanem 40 méteres magasságot? Ha ezt nem érted, akkor újra kell tanulmányoznod az anyagot. konzervatív erő és annak kapcsolata a potenciális energiával és a mechanikai energia megmaradásának törvénye.

A síelő sebessége B magasságban:
Végső mechanikai energia = kezdeti mechanikai energia
A B pont kinetikus energiája = a gravitációs potenciális energia 40 méter magasságban
EK = EP
½ mVt2 = mg/h
½ térfogatrészt2 = gh
½ térfogatrészt2 = (10)(50-10)
½ térfogatrészt2 = (10)(40)
½ térfogatrészt2 = 400
vt2 = (2)(400) = 800
vt = √800 = √(2)(400) = 20√2 m/s
A helyes válasz a D.

16. Egy test az A pontból indul ki kezdeti sebesség nélkül. Ha a mozgás során nincs súrlódás, akkor a test sebessége a legalacsonyabb pontban...
A. 8 ms-1Példa a munkára és az energiára 6
B. 12 ms-1
C. 20 ms-1
D. 24 ms-1
E. 30 ms-1
Vita
Ismert :
A tárgy tömege = m
Kezdősebesség (vo) = 0
Magasság (m) = 20 méter
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Kérdezte : végsebesség (vt)?
Jawab :
Kezdeti mechanikai energia (EM)1) = gravitációs potenciális energia az A pontban (EPA) = mg/h = (m/h)(10)(20) = 200 m
Végső mechanikai energia (EM)2) = mozgási energia (EK) = ½ mvt2
A tárgy sebessége a legalacsonyabb ponton vagy a tárgy végső sebessége vt)?
A mechanikai energia megmaradásának törvénye:
EM1 = EM2
200 m = ½ mVt2
200 = ½ térfogatrészt2
400 = vt2
vt= 20 m / s
A helyes válasz a C.

 

Kérdés forrása:

Országos fizika vizsgakérdések középiskolák/szakközépiskolák számára

Hozzászólás írása