Nyomatékkal kapcsolatos példakérdések

10 Nyomatékkal kapcsolatos példakérdések

1. Az AB rúd tömegét el lehet hagyni. Ha FR a három F erő eredője1, F2 és F.3, akkor az F erő nagysága2 és az x távolság …

A. 50° északi irányban lefelé és 0,5 m-rel balra az A-tólNyomaték példa 1. kérdés

B. 50° északi irányban felfelé és 0,5 m-rel jobbra az A-tól

C. 50° északi irányban felfelé és 0,75 m-rel az A-tól balra

D. 50° északi irányban lefelé és 0,75 m-rel jobbra az A-tól

E. 50° É felfelé és 0,2 m-rel jobbra az A-tól

Vita

Köztudott, hogy:

Eredő erő (FR) = 40 N

F1 = 10, N

F3 = 20, N

Kérdezte: Az F erő nagysága2 és x távolság

Válasz:

Számítsd ki az F erő nagyságát2 :

Gaya a felfelé irányuló erő pozitív, a lefelé irányuló erő negatív.

ΣF = 0 (a rúd álló helyzetben van és nem mozog)

- FR + F1 + F2 - F3 = 0

– 40 + 10 + F2 - 20 = 0

– 30+ F2 - 20 = 0

– 50+ F2 = 0

F2 = 50 Newton, pozitív, mert az erő iránya felfelé mutat.

Számítsa ki az x távolságot:

Jelöld ki az A pontot forgástengelyként.

τ1 =F1 l1 = (10⁻¹⁸ N)(1 m) = 10 Nm

Az 1-es nyomaték pozitív, mivel az AB rúd forgását az óramutató járásával ellentétes irányba okozza.

τ2 =F2 x = (50)(x) = 50 × Nm

Az 1-es nyomaték pozitív, mivel az AB rúd forgását az óramutató járásával ellentétes irányba okozza.

τ3 =F3 x = (20 N)(1,75 m) = -35 Nm

Az 1-es nyomaték negatív, mivel az AB rúd elfordulását okozza az óramutató járásával megegyező irányban.

Eredő nyomaték:

Στ = 0 (a rúd mozdulatlan és nem forog)

10 + 50 × – 35 = 0

50x - 25 = 0

50x = 25

x = 25/50

x = 0,5 méter

A helyes válasz a B.

2. F stílus1, F2, F3, és F4 működik az ABCD rúdon, ahogy az a képen látható! Ha a rúd tömegét elhanyagoljuk, akkor a értéke stílusos pillanat Az A pont felé…

A. 15 NmNyomaték példa 2. kérdés

B. 18 Nm

C. 35 Nm

D. 53 Nm

E. 68 Nm

Vita

A forgástengely az A pont.

Köztudott, hogy:

F stílus1 = 10 N, erőkar l1 = 0

F stílus2 = 4 N, erőkar l2 = 2 méter

F stílus3 = 5 N, erőkar l3 = 3 méter

F stílus4 = 10 N, erőkar l4 = 6 méter

Kérdezte: Az A pont körüli erőnyomaték

Válasz:

Az erő nyomatéka 1 (τ1) = F1 l1 = (10)(0) =

Az erő nyomatéka 2 (τ2) = F2 l2 = (4)(2) = -8 Nm

Az erő nyomatéka 3 (τ3) = F3 l3 = (5)(3) = 15 Nm

Az erő nyomatéka 4 (τ4) = F4 l4 = (10)(6) = -60 Nm

Az erőnyomaték pozitív, ha az erő a rudat az óramutató járásával ellentétes irányba forgatja.

Az erőnyomaték negatív, ha az erő a rudat az óramutató járásával megegyező irányba forgatja.

Eredő erőnyomaték:

τ = 0 – 8 Nm + 15 Nm – 60 Nm

τ = -68 Nm + 15 Nm

τ = -53 Nm

A negatív előjel azt jelenti, hogy a rúd az óramutató járásával megegyezően forog.

A helyes válasz a D.

3. Egy elhanyagolt tömegű rudat három F erő hat ráA =FC = 10 É és FB = 20 N, ahogy a képen látható. Ha az AB = BC távolság = 20 cm, akkor az erőnyomaték nagysága a C pont körül…

A. 0 NmNyomaték példa 3. kérdés

B. 1 Nm

C. 4 Nm

D. 6 Nm

E. 8 Nm

Vita

Ismert :

Tengely rotasi a C pontban található.

Az F közötti távolságA és a forgástengely (rAC) = 40 cm = 0,4 méter

Az F közötti távolságB és a forgástengely (rBC) = 20 cm = 0,2 méter

Az F közötti távolságC és a forgástengely (rCC) = 0 cm

FA = 10 Newton

FB = 20 Newton

FC = 10 Newton

Kérdezte Az eredő erőnyomaték, ha a rudat a C tengely körül elforgatjuk

Jawab :

Számítsd ki az egyes erők által létrehozott erőnyomatékot!

Az erő nyomatéka A

ΣτA = (FA)(rAC bűn 90o) = (10 N)(0,4 m)(1) = -4 Nm

OLVASSA EL IS  A homorú tükörképek tulajdonságai

Az A erőnyomaték negatív, mivel az A erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya az óramutató járásával megegyező.

B erőnyomaték

ΣτB = (FB)(rBC bűn 90o) = (20 N)(0,2 m)(1) = 4 Nm

A B erőnyomaték pozitív, mivel a B erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya az óramutató járásával ellentétes.

C erőnyomaték

ΣτC = (FC)(rCC bűn 90o) = (10⁻⁹N)(0)(1) = 0

A C erő nyomatékát 0 értékkel jelöltük az F erő miatt.C egybeesik a forgástengellyel

Eredő erőnyomaték

Στ = Στ1 + Στ2 + Στ3

Στ = -4 + 4 + 0

Στ = 0 Nm

A helyes válasz az A.

4. Egy 50 cm hosszú botra három azonos nagyságú erő hat, ahogy az a következő ábrán látható. Ha a botot a C pontban lévő forgáspont körül elforgatjuk, az erő teljes nyomatékának nagysága...

A. 1 NmNyomaték példa 4. kérdés

B. 3 Nm

C. 4 Nm

D. 5 Nm

E. 6 Nm

Vita

Ismert :

A forgástengely a C pontban található.

Az F közötti távolság1 és a forgástengely (r1) = 30 cm = 0,3 méter

Az F közötti távolság2 és a forgástengely (r2) = 10 cm = 0,1 méter

Az F közötti távolság3 és a forgástengely (r3) = 20 cm = 0,2 méter

F1 = 10 Newton

F2 = 10 Newton

F3 = 10 Newton

Kérdezte Az eredő erőnyomaték, ha a rudat a C tengely körül elforgatjuk

Jawab :

Számítsd ki az egyes erők által létrehozott erőnyomatékot!

Erőnyomaték 1

Στ1 = (F1)(r1 bűn 90o) = (10 N)(0,3 m)(1) = -3 Nm

A 1-es erőnyomaték negatív, mivel a 1-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya megegyezik az óramutatók forgásirányával.

Erőnyomaték 2

Στ2 = (F2)(r2 bűn 90o) = (10 N)(0,1 m)(1) = 1 Nm

Az 2-es erőnyomaték pozitív, mivel az 2-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya az óramutató járásával ellentétes.

Erőnyomaték 3

Στ3 = (F3)(r3 bűn 30o) = (10 N)(0,2 m)(0,5) = -1 Nm

A 3-es erőnyomaték negatív, mivel a 3-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya megegyezik az óramutatók forgásirányával.

Eredő erőnyomaték

Στ = Στ1 + Στ2 + Στ3

Στ = -3 + 1 – 1

Στ = -3 Nm

Az eredő erőnyomaték nagysága 3 newtonméter. Az eredő erőnyomaték negatív előjele azt jelenti, hogy az eredő erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya megegyezik az óramutató forgásirányával.

A helyes válasz a B.

5. Három erő F1, F2, és F3 hat a rúdra, ahogy az a következő ábrán látható. Ha a rúd tömegét elhanyagoljuk, és a rúd hossza 4 méter, akkor a C pontban a forgástengely körüli erőnyomaték értéke… (sin 53o = 0,8, cos 53o = 0,6, AB = BC = CD = DE = 1 méter)

A. 12 NmNyomaték példa 5. kérdés

B. 8 Nm

C. 6 Nm

D. 2 Nm

E. Nulla

Vita

Köztudott, hogy:

A forgástengely a C pontban van.

1. stílus (F1) = 5 Newton

Munkapontok közötti távolság F1 a forgástengellyel (r1) = 2 méter

2. stílus (F2) = 0,4 Newton

Munkapontok közötti távolság F2 a forgástengellyel (r2) = 1 méter

3. stílus (F3) = 4,8 Newton

Munkapontok közötti távolság F3 a forgástengellyel (r3) = 2 méter

Kérdezte: A C pontban a forgástengely körüli erőnyomaték értéke

Válasz:

Az erő pillanata 1:

τ1 =F1 r bűn 53o = (5 N)(2 m)(0,8) = (10)(0,8) N = 8 N

Az 1-es erőnyomaték a rudat az óramutató járásával ellentétes irányba forgatja, így az 1-es erőnyomaték pozitív előjelű.

Az erő pillanata 2:

τ2 =F2 r bűn 90o = (0,4 N)(1 m)(1) = -0,4 N

A 2-es erőnyomaték az óramutató járásával megegyező irányba forgatja a rudat, így a 2-es erőnyomaték negatív előjelű.

OLVASSA EL IS  Hosszú, egyenes vezetékben folyó elektromos áram által keltett mágneses mező

Az erő pillanata 3:

τ3 =F3 r bűn 90o = (4,8 N)(2 m)(1) = -9,6 N

A 3-es erőnyomaték az óramutató járásával megegyező irányba forgatja a rudat, így a 3-es erőnyomaték negatív előjelű.

Eredő erőnyomaték:

∑τ = τ1 – τ2 – τ3 = 8 – 0,4 – 9,6 = 8 – 10 = -2 Nm

Az erőnyomaték nagysága 2 newtonméter. A negatív erőnyomaték azt jelenti, hogy a rúd az óramutató járásával ellentétes irányba forog.

A helyes válasz a D.

6. Az O pontban a rúdra ható erők által a tengelyre ható eredő erőnyomaték nagysága, ha a rúd tömegét elhanyagoljuk….

A. 7,5 NmNyomaték példa 6. kérdés

B. 4 Nm

C. 3,5 Nm

D. 3 Nm

E. 2 Nm

Vita

Köztudott, hogy:

A forgástengely az O pontban van.

1. stílus (F1) = 6 Newton

Munkapontok közötti távolság F1 a forgástengellyel (r1) = 1 méter

2. stílus (F2) = 6 Newton

Munkapontok közötti távolság F2 a forgástengellyel (r2) = 2 méter

3. stílus (F3) = 4 Newton

Munkapontok közötti távolság F3 a forgástengellyel (r3) = 2 méter

Kérdezte: A C pontban a forgástengely körüli erőnyomaték értéke

Válasz:

Az erő pillanata 1:

τ1 =F1 l1 = (6⁻¹⁸ N)(1 m) = 6 Nm

Az 1-es erőnyomaték a rudat az óramutató járásával ellentétes irányba forgatja, így az 1-es erőnyomaték pozitív előjelű.

Az erő pillanata 2:

τ2 =F2 r2 bűn 30o = (6 N)(2 m)(0,5) = 6 Nm

Az 2-es erőnyomaték a rudat az óramutató járásával ellentétes irányba forgatja, így az 2-es erőnyomaték pozitív előjelű.

Az erő pillanata 3:

τ3 =F3 l3 = (4 N)(2 m) = -8 Nm

A 3-es erőnyomaték az óramutató járásával megegyező irányba forgatja a rudat, így a 3-es erőnyomaték negatív előjelű.

Eredő erőnyomaték:

∑τ = τ1 + τ2 – τ3 = 6 + 6 – 8 = 4 Nm

Az erőnyomaték nagysága 4 newtonméter. A pozitív erőnyomaték azt jelenti, hogy a rúd az óramutató járásával ellentétes irányba forog.

A helyes válasz a B.

7. Az AB rudat, amelynek tömegét elhanyagoljuk, vízszintesen helyezzük el, és három erő hat rá, ahogy az ábrán látható. Az eredő erőnyomaték, amely a rúdra ható, amikor azt a D tengely körül elforgatjuk,… (sin 53o = 0,8)

A. 10 000 NmNyomaték példa 7. kérdés
B. 15 000 Nm
Kb. 30 000 Nm
D. 60 000 Nm
E. 90 000 Nm

Vita
Ismert :
A forgástengely vagy forgástengely a D pontban található.
F1 = 10 N és l1 = r1 sin θ = (40 cm)(sin 53o) = (0,4 m)(0,8) = 0,32 méter
F2 = 10√2 N és l2 = r2 sin θ = (20 cm)(sin 45o) = (0,2 m)(0,5√2) = 0,1√2 méter
F3 = 20 N és l3 = r1 sin θ = (10 cm)(sin 90o) = (0,1 m)(1) = 0,1 méter
Kérdezte Eredő erőnyomaték
Jawab :

Forgómozgás - Országos fizikavizsga középiskolák és iszlám középiskolák számára 2012 - 2

(pozitív, mert ez az erőnyomaték az óramutató járásával ellentétes irányú forgást okozza a blokkban)

Forgómozgás - Országos fizikavizsga középiskolák és iszlám középiskolák számára 2012 - 3

(negatív, mivel ennek az erőnek a nyomatéka az óramutató járásával megegyező irányú elfordulást okozza a blokkban)

Forgómozgás - Országos fizikavizsga középiskolák és iszlám középiskolák számára 2012 - 4

(pozitív, mert ez az erőnyomaték az óramutató járásával ellentétes irányú forgást okozza a blokkban)
Eredő erőnyomaték:

Nyomaték példa 8. kérdés

8. Az AB rudat, amelynek tömegét elhanyagoljuk, vízszintesen helyezzük el, és három erő hat rá, ahogy az ábrán látható. Az eredő erőnyomaték, amely a rúdra ható, amikor azt a D tengely körül elforgatjuk,… (sin 53o = 0,8)
Nyomaték példa 9. kérdés

A. 2,4 Nm
B. 2,6 Nm
C. 3,0 Nm
D. 3,2 Nm
E. 3,4 Nm

Vita
Ismert :
A forgástengely D-ben található.
Az F közötti távolság1 és a forgástengely (rAD) = 40 cm = 0,4 m
Az F közötti távolság2 és a forgástengely (rBD) = 20 cm = 0,2 m
Az F közötti távolság3 és a forgástengely (rCD) = 10 cm = 0,1 m
F1 = 10 Newton
F2 = 10√2 Newton
F3 = 20 Newton
Bűn 53o = 0,8
Kérdezte Az eredő erőnyomaték, ha a rudat D tengely körül elforgatjuk
Jawab :

OLVASSA EL IS  Konkáv tükörkép

Számítsd ki az egyes erők által létrehozott erőnyomatékot!
Erőnyomaték 1
Nyomaték példa 10. kérdésAz 1-es erőnyomaték pozitív, mivel az 1-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya az óramutató járásával ellentétes.
Erőnyomaték 2
Nyomaték példa 10. kérdésA 2-es erőnyomaték negatív, mivel a 2-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya megegyezik az óramutatók forgásirányával.
Erőnyomaték 3
Nyomaték példa 11. kérdésAz 3-es erőnyomaték pozitív, mivel az 3-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya az óramutató járásával ellentétes.
Eredő erőnyomaték
Nyomaték példa 12. kérdésA helyes válasz a D.

9. Egy elhanyagolt tömegű rudat három F erő hat ráA =FC = 10 É és FB = 20 N, ahogy a képen látható. Ha az AB = BC távolság = 20 cm, akkor a nagyság stílusos pillanat a C ponthoz…

Nyomaték példa 14. kérdés

A. 0 Nm
B. 1 Nm
C. 4 Nm
D. 6 Nm
E. 8 Nm

Vita
Ismert :
A forgástengely a C pontban található.
Az F közötti távolságA és a forgástengely (rAC) = 40 cm = 0,4 méter
Az F közötti távolságB és a forgástengely (rBC) = 20 cm = 0,2 méter
Az F közötti távolságC és a forgástengely (rCC) = 0 cm
FA = 10 Newton
FB = 20 Newton
FC = 10 Newton
Kérdezte Az eredő erőnyomaték, ha a rudat a C tengely körül elforgatjuk
Jawab :
Számítsd ki az egyes erők által létrehozott erőnyomatékot!
Az erő nyomatéka A
Nyomaték példa 15. kérdésAz A erőnyomaték negatív, mivel az A erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya az óramutató járásával megegyező.
B erőnyomaték
Nyomaték példa 16. kérdésA B erőnyomaték pozitív, mivel a B erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya az óramutató járásával ellentétes.
C erőnyomaték

Nyomaték példa 17. kérdés

A C erőnyomatékot 0 értékkel jelöljük, mert Gaya FC egybeesik a forgástengellyel
Eredő erőnyomaték
Nyomaték példa 18. kérdésA helyes válasz az A.

10. Egy 50 cm hosszú botra három azonos nagyságú erő hat, ahogy az a következő ábrán látható. Ha a botot a C pontban lévő forgáspont körül elforgatjuk, akkor az erő teljes nyomatékának nagysága...

Nyomaték példa 19. kérdésA. 1 Nm
B. 3 Nm
C. 4 Nm
D. 5 Nm
E. 6 Nm
Vita
Ismert :
A forgástengely a C pontban található.
Az F közötti távolság1 és a forgástengely (r1) = 30 cm = 0,3 méter
Az F közötti távolság2 és a forgástengely (r2) = 10 cm = 0,1 méter
Az F közötti távolság3 és a forgástengely (r3) = 20 cm = 0,2 méter
F1 = 10 Newton
F2 = 10 Newton
F3 = 10 Newton
Kérdezte Az eredő erőnyomaték, ha a rudat a C tengely körül elforgatjuk
Jawab :
Számítsd ki az egyes erők által létrehozott erőnyomatékot!
Erőnyomaték 1
Nyomaték példa 20. kérdésA 1-es erőnyomaték negatív, mivel a 1-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya megegyezik az óramutatók forgásirányával.
Erőnyomaték 2
Nyomaték példa 21. kérdésAz 2-es erőnyomaték pozitív, mivel az 2-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya az óramutató járásával ellentétes.
Erőnyomaték 3
Nyomaték példa 24. kérdésA 3-es erőnyomaték negatív, mivel a 3-es erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya megegyezik az óramutatók forgásirányával.
Eredő erőnyomaték
Nyomaték példa 25. kérdésAz eredő erőnyomaték nagysága 3 newtonméter. Az eredő erőnyomaték negatív előjele azt jelenti, hogy az eredő erőnyomaték által okozott rúd forgásiránya megegyezik az óramutató forgásirányával.
A helyes válasz a B.

https://gurumuda.net/physics/the-magnitude-of-net-torque-problems-and-solutions.htm

Kérdés forrása:

Országos fizika vizsgakérdések középiskolák/szakközépiskolák számára

Hozzászólás írása