Coulomb törvénye példakérdések

10 példa Coulomb törvényére

1. Két töltés az alábbi ábrán látható módon helyezkedik el. Az A pontban a töltés +8 mikroCoulomb, a B pontban pedig -5 mikroCoulomb. A két töltésre ható Coulomb-erő nagysága … ( k = 9 x 10⁻⁹ Nm² C⁻² , 1 mikroCoulomb = 10⁻⁶ C )

Coulomb törvényének példája - 1Vita
Ismert :

Coulomb törvényének példája - 2Kérdezte A két töltésre ható elektromos erő nagysága
Jawab :

Coulomb törvényének képlete :

Coulomb törvénye példakérdések - 3a

A két töltésre ható elektromos erő nagysága :

Coulomb törvényének példája - 11

2. A P = +10 mikroCoulomb elektromos töltés és a Q = +20 mikroCoulomb elektromos töltés az ábrán látható módon elkülönül. A két töltésre ható Coulomb-erő nagysága…

Coulomb törvényének példája - 4

Vita
Ismert :

Coulomb törvényének példája - 5Kérdezte A Coulomb-erő nagysága, amely mindkét töltésre hat
Jawab :

Coulomb törvényének példája - 6A Coulomb-erő, vagyis a mindkét töltésre ható elektromos erő nagysága 125 Newton.

3. Három elektromos töltést helyezünk el külön-külön, ahogy az a képen látható! A töltés = -5 mikroCoulomb, B töltés = +10 mikroCoulomb és C töltés = -12 mikroCoulomb. A B töltésre ható elektromos erő nagysága és iránya…

Coulomb törvényének példája - 7Vita
Ismert :

Coulomb törvényének példája - 8Kérdezte A B töltésre ható elektromos erő nagysága és iránya
Jawab :
A B töltésre ható elektromos erő az A és B töltések közötti elektromos erő, valamint a B és C töltések közötti elektromos erő eredője.
Az A és B töltések közötti elektromos erő :

Coulomb törvényének példája - 9Az A töltés negatív, a B töltés pedig pozitív, így a Coulomb-erő iránya az A töltés felé és a B töltéstől elfelé (balra) van.
A B és C töltések közötti elektromos erő :

Coulomb törvényének példája - 10A B töltés pozitív, a C töltés pedig negatív, így a Coulomb-erő iránya a C töltés felé és a B töltéstől elfelé (jobbra) van.
Eredő elektromos erő a B töltésen :
F irányAB balra és F iránybaBC jobbra.
FB =FAB - FBC = 675 N – 125 N = 550 Newton.
A B töltésre ható elektromos erő iránya (FB) = az F elektromos erő irányaAB, nevezetesen a C töltés felé (jobbra).

4. A + Q1 = 10 mikroCoulomb, +Q2 = 50 mikroCoulomb és Q3 elektromos töltések az ábrán látható módon elkülönülnek. Tehát, ha a Q2 töltésre ható elektromos erő = nulla, akkor a Q3 töltés …

Coulomb törvényének példája - 11Vita
Ismert :
1. töltés (q1) = +10 μC = +10 x 10-6 ampermásodperc
2. töltés (q2) = +50 μC = +50 x 10-6 ampermásodperc
A 1-es és 2-as töltések közötti távolság (r12) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
A 2-es és 3-as töltések közötti távolság (r23) = 6 cm = 0,06 m = 6 x 10-2 m
A 2. töltésen ható eredő elektromos erő (F2) = 0
Kérdezte : 3. töltet (q3)
Jawab :
A 2-es töltésre ható elektromos erő az 1-es és 2-es töltések közötti elektromos erő, valamint a 2-es és 3-as töltések közötti elektromos erő eredője.
A 1-es és 2-as töltések közötti elektromos erő :

Coulomb törvényének példája - 12Az 1. és a 2. töltés is pozitív, tehát az irány F.12 a 3. töltés felé van (jobbra).
A 2-es és 3-as töltések közötti elektromos erő :

Coulomb törvényének példája - 13Az 2. és a 3. töltés is pozitív, tehát az irány F.23 az 1. töltés felé van (balra).
Eredő elektromos erő a 2. töltésen = 0 :
F irány12 jobbra és F irányba23 balra.

Coulomb törvényének példája - 14

5. Az oldalsó képen a két töltés által tapasztalt taszítóerő 144 N, tehát a két töltés közötti távolság… (1 μC = 10⁻⁶ C és k = 9.10⁶ Nm² · C⁻² )

A. 4 cmA 2015-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 69

Kb. 5 cm

Kb. 8 cm

D. 10 cm

E. 12 cm

Vita

Köztudott, hogy:

Elektromos erő (F12 ) = 144 N

1. töltet (q² ) = 10 μC = 10 x 10⁻⁶ C

2. töltet (q² ) = 4 μC = 4 x 10⁻⁶ C

Coulomb-állandó ( k) = 9 × 10⁻⁹ Nm² · C⁻²

C = Coulomb, N = Newton, m = méter

Kérdés: A két töltés közötti távolság (r)

Válasz:

Coulomb törvényének képlete:

A 2015-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 70

Leírás: F = elektromos erő, k = Coulomb-állandó, q = elektromos töltés, r = a két elektromos töltés közötti távolság.

A 2015-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 71

A két töltés közötti távolság (r) = 5 x 10⁻² méter = 5 x 10⁻² x 10⁻² centiméter = 5 centiméter.

A helyes válasz a B.

6. Két elektromos töltés látható az alábbi ábrán. Ha a két töltésre ható Coulomb-erő 3,6 N, akkor a két töltés közötti távolság… ( 1 μC = 10⁻⁶ C és k = 9.10⁶ Nm² · C⁻² )

A. 30,0 cmA 2015-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 72

Kb. 27,0 cm

Kb. 9,0 cm

D. 3,0 cm

E. 0,3 cm

E. 12 cm

Vita

Köztudott, hogy:

Elektromos erő (F12 ) = 3,6 N

1. töltet (q² ) = 9 μC = 9 x 10⁻⁶ C

2. töltet (q² ) = 4 μC = 4 x 10⁻⁶ C

Coulomb-állandó ( k) = 9 × 10⁻⁹ Nm² · C⁻²

C = Coulomb, N = Newton, m = méter

Kérdés: A két töltés közötti távolság (r)

Válasz:

Coulomb törvényének képlete:

A 2015-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 73

Leírás: F = elektromos erő, k = Coulomb-állandó, q = elektromos töltés, r = a két elektromos töltés közötti távolság.

A 2015-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 74

A két töltés közötti távolság (r) = 0,3 méter = 0,3 x 100 centiméter = 30 centiméter.

A helyes válasz az A.

7. Három ponttöltés helyezkedik el egy háromszög csúcsain, ahogy az ábrán is látható. A Coulomb-erő nagysága az A pontban… (k = 9.10⁻⁶ Nm² · C⁻² ; 1 μ = 10⁻⁶ )

A. 10 ÉA 2016-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 77

B. 60 É

C. 90 É

D. 90 √2 N

E. 100 √2 N

Vita

Köztudott, hogy:

Töltet A (q A ) = -2 μC = -2 x 10⁻⁶ C

Töltet B (q B ) = 8 μC = 8 x 10⁻⁶ C

Töltet C (q C ) = 4,5 μC = 4,5 x 10⁻⁶ C

Coulomb-állandó ( k) = 9 × 10⁻⁹ Nm² · C⁻²

Az A és B töltések közötti távolság (r AB ) = 4 cm = 4 x 10⁻² méter

Az A és C töltések közötti távolság (r AC ) = 3 cm = 3 x 10⁻² méter

C = Coulomb, N = Newton, m = méter

Kérdés: Elektromos erő az A pontban

Válasz:

Coulomb törvényének képlete:

A 2016-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 78

Leírás: F = elektromos erő, k = Coulomb-állandó, q = elektromos töltés, r = a két elektromos töltés közötti távolság.

A 2016-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 79

A 2016-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 80

Elektromos erő az A pontban:

Az F AB és az F AC derékszöget zár be, így az eredő erőt a Pitagorasz-képlet segítségével számítjuk ki.

A 2016-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 81

A helyes válasz a D.

8. Két tárgy, amelyek elektromos töltéssel rendelkeznek Q-val1 és Q2 r cm távolságban 10 N taszítóerőt hoz létre. Ekkor a Q töltés1 úgy tolódik el, hogy a keletkező erő 40 N legyen. A k állandó = 9 x 109 nm2.C-2, akkor a Q töltés1 mozgatni kell…

A. 1/2 r távolságra a 2. negyedtől

B. 1/2 r közeledik Q 2- höz

C. 1 r eltávolodik Q-tól 2

D. 2 r közeledik Q 2- höz

E. 2 r eltávolodik Q 2- től

Vita

Köztudott, hogy:

Q1 és Q2 közötti távolság = r cm

Taszítóerő (F) = 10 N

Ha a Q1 töltés eltolódik , a taszítóerő (F) = 40 N

Állandó (k) = 9 × 10⁻⁹ Nm² · C⁻²

Kérdés: a Q 1 töltetet el kell mozgatni...

Válasz:

Elektromos erő képlete:

F = k Q1 Q2 / r2

A távolság (r) fordítottan arányos az erővel (F). Ez azt jelenti, hogy ha nagyobb az erő, a töltések közötti távolság kisebb lesz. Tehát a Q1 töltést közelebb kell helyezni a Q2 töltéshez.

A 2017-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 56

A 2017-es középiskolai fizika országos vizsgájának megvitatása - 57

A helyes válasz a B.

9. Elektromos töltés +q3 = 20 μC, +q2 = 10 μC és q1 szétválasztva, ahogy a képen látható. Tehát a q töltésre ható Coulomb-erő2 = nulla, akkor a töltés q1 van …
A. +2 μC
B. –2 μC
C. +5 μC
D. –5 μC
E. +8 μC
Coulomb törvénye - 1Megbeszélés:
Ismert :
+q3 = 20 μC
+q2 = 10 μC
Kérdezte :
q1 =?
Jawab :
Töltésnél q2 F munkaerő23 és F.21, ahol F23 balra irányul. Tehát a q-ra ható eredő erő2 nulla, akkor q1 pozitívnak kell lennie, hogy az F erő21 jobbra tartva.
Coulomb törvénye - 2Töltés q1 = +5 μC.
A helyes válasz a C.

10. Három elektromos töltés: +q1 = 5 μC, +q2 = 10 μC és +q3 = 10 μC egy vonalban helyezkedik el. Ha a = 10 cm , akkor a q2 töltésre ható elektromos erő nagysága és iránya … (k = 9 x 109 Nm2C - 2 )

Coulomb törvénye - 3A. 7,5 É q irányban1
B. 11,25 É q felé2
C. 15 É q felé1
D. 22,5 É q felé1
K. 78,75 É q felé1
Megbeszélés:
Ismert :
q1= 5 μC, q2 = 10 μC és q3 = 10 μC
a = 0,1 m

Kérdezte :
A q-ra ható Coulomb-erő nagysága és iránya2 ?
Jawab :
Két Coulomb-erő hat q-ra2, nevezetesen F21 és F.23, ahol e két erő iránya ellentétes. q1 pozitív és q2 pozitív, így az F erő21 jobbra haladva (q felé)3).q2 pozitív és q3 pozitív, így az F erő23 balra haladva (q felé)1).

Coulomb törvénye - 5Az eredő elektromos erő nagysága = 90 N – 11,25 N = 78,75 N.
Az eredő erő iránya megegyezik az F erő irányával.23, q felé1.
A helyes válasz az E.

Hozzászólás írása