Primjer problema sa statičkim elektricitetom

20 primjera pitanja o statičkom elektricitetu

Električna sila

1. Točka A se nalazi u električnom polju . Jakost električnog polja u točki A iznosi 0,5 NC -1 . Ako se u točku A postavi objekt s nabojem od 0,25 C, tada će na njega djelovati Coulombova sila od...

A. 0,125 N

B. 0,25 N

C. 0,35 N

D. 0,40 N

I. 0,70 N

Rasprava

Poznato je da:

Jakost električnog polja u točki A = 0,5 NC -1

Električni naboj u točki A = 0,25 C

Pitanje: Coulombova sila koja djeluje na električno nabijeni objekt

Odgovor:

Formula koja opisuje odnos između električne sile (F), električnog polja (E) i električnog naboja (q) je:

F = q E

F = (0,25 °C)(0,5 NC -1 )

F = 0,125 N

Točan odgovor je A.

2. Dva naboja od 5 C i 4 C udaljena su 3 m. Ako je k = 9 × 10 9 Nm 2 C –2 , tada je magnituda Coulombove sile koju osjećaju dva naboja…

A. 2 × 10 9 N

B. 60 × 10 9 N

C. 2 × 10⁻¹⁰ N

D. 6 × 10 10 N

E. 20 × 10 10 N

Rasprava

Poznato je da:

Naboj 1 (q² ) = 5 C

Naboj 2 (q² ) = 4 C

Udaljenost između tereta 1 i 2 (r) = 3 metra.

Coulombova konstanta (k) = 9 × 10 9 Nm 2 C –2

Pitanje: Veličina Coulombove sile (F)

Odgovor:

Rasprava o problemu statičkog elektriciteta 1

Točan odgovor je C.

3. Električni naboji +q1 = 10 μC; + q2 = 20 μC; i q3 su razdvojeni kao što je prikazano na slici ispod. Tako da je Coulombova sila koja djeluje na naboj q2 = nula; tada je naboj q3 …

A. +2,5 μCPrimjer pitanja 2 o statičkom elektricitetu

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Rasprava

Poznato je da:

Naboj 1 (q² ) = 10 μC = 10 x 10⁻⁶ C

Naboj 2 (q² ) = 20 μC = 20 x 10⁻⁶ C

Pitanje: Koliki je naboj q³ tako da Coulombova sila koja djeluje na naboj q² bude jednaka nuli (F² = 0).

Odgovor:

Na + q² djeluju dvije sile.

Prva sila je odbojna sila između naboja +q1 i naboja +q2 , naime F12 , koja je usmjerena udesno.

Da bi rezultantna električna sila koja djeluje na q² bila nula, q³ mora biti negativno nabijen . Stoga je druga sila privlačna sila između naboja +q² i -q³ , naime F²³ , koja je usmjerena ulijevo. Ove dvije sile koje djeluju na q² imaju istu magnitudu, ali suprotne smjerove.

Primjer pitanja 3 o statičkom elektricitetu

Rezultantna sila na +q² jednaka je nuli.

Primjer pitanja 4 o statičkom elektricitetu

Točan odgovor je B.

4. Točke A i B imaju električni naboj od −10 μC odnosno +40 μC. U početku su dva naboja udaljena 0,5 metara tako da nastaje Coulombova F Newtonova sila. Ako se udaljenost između A i B promijeni na 1,5 metara, tada nastaje Coulombova sila...

A. 1 / 9 F

B. 1/3 F​​

C. 3 / 2 F

D. 3 F

I. 9 F

Rasprava

Usporedite raspravu o pitanju broj 9.

Udaljenost između A i B mijenja se na 1,5 metara ili 3 puta veća od izvorne udaljenosti.

Sila je obrnuto proporcionalna kvadratu udaljenosti:

Primjer pitanja 5 o statičkom elektricitetu

Coulombova sila koja nastaje iznosi 1/9 F.

Točan odgovor je A.

5. Sustav s 3 slobodna naboja jednake veličine postavljen je tako da bude uravnotežen kao što je prikazano na slici. Ako se Q3 pomakne 1/3 x bliže Q2 , tada omjer veličine Coulombove sile F2 : F1 postaje ….

Primjer pitanja 6 o statičkom elektricitetu

A. 1 : 3

B. 2:3

C. 3:4

O. 9 : 1

E. 9:4

Rasprava

Poznato je da :

Udaljenost između q1 i q2 = x

Udaljenost između q2 i q3 = 2/3 x

Pitanje : F2 : F1 = ….?

Odgovor :

Formula Coulombovog zakona:

Primjer pitanja 7 o statičkom elektricitetu

Opis: k = konstanta, q1 = naboj 1, q2 = naboj 2, r = udaljenost između naboja 1 i naboja 2

Primjer pitanja 8 o statičkom elektricitetu

Usporedba veličine Coulombove sile

q1 , q2 i q3 su jednaki pa se eliminiraju iz jednadžbe. k i x2 su također iste veličine i nalaze se na lijevoj i desnoj strani pa se eliminiraju iz jednadžbe.

Primjer pitanja 9 o statičkom elektricitetu

Točan odgovor je E.

6. Pogledajte sliku ispod. Tri električna naboja q1 , q i q2 su u liniji. Ako je q = 5,0 μC i d = 30 cm, tada su veličina i smjer električne sile koja djeluje na naboj q… (k = 9 x 109 N m2 C - 2 )

Primjer pitanja 10 o statičkom elektricitetuA. 7,5 N prema q1

B. 7,5 N prema q 2

C. 15 N prema q 1

D. 22,5 N prema q 1

I. 22,5 N prema q 2

Rasprava

Poznato je da:

Naboj 1 (q² ) = 30 μC = 30 x 10⁻⁶ C

Naboj 2 (q² ) = 60 μC = 60 x 10⁻⁶ C

Naboj 3 (q) = 5 μC = 5 x 10⁻⁶ C

Udaljenost između q1 i q = d

Udaljenost između q² i q = 2d

d = 30 cm = 0,3 metra

d² = (0,3) ² = 0,09

Coulombova konstanta (k) = 9 x 10 9 N m 2 C -2

Pitanje: Veličina i smjer električne sile koja djeluje na električni naboj

Odgovor:

Na q djeluju dvije sile, naime F1 je usmjerena udesno (q i q1 su pozitivno nabijeni tako da je F1 udaljena od q i q1 ) i F2 je usmjerena ulijevo (q i q2 su pozitivno nabijeni tako da je F2 udaljena od q i q2 ) . Prvo izračunajte F1 i F2.

Primjer pitanja 11 o statičkom elektricitetuRezultantna sila:

Σ F = 15 – 7,5 = 7,5

Rezultantna sila je 7,5 Newtona. Njezin smjer je isti kao i F1 , naime desno prema q2.

Točan odgovor je B.

Električno polje

7. Točkasti naboj q nalazi se u točki P u električnom polju generiranom nabojem (+) tako da na njega djeluje sila od 0,05 N u smjeru prema naboju. Ako je jakost polja u točki P 2 x 10 –2 NC –1 , tada su veličina i vrsta naboja koji generira polje…

A. 5,0 °C, pozitivno

B. 5,0 °C, negativno

C. 3,0 C, pozitivno

D. 2,5 °C, negativno

E. 2,5°C, pozitivno

Rasprava

Poznato je da:

Električna sila (F) = 0,05 N

Jakost električnog polja (E) = 2 x 10–2 NC – 1 = 0,02 NC –1

Pitanje: Veličina i vrsta naboja koji stvara polje

Odgovor:

Električni naboj se izračunava pomoću formule koja opisuje odnos između električne sile (F), električnog polja (E) i električnog naboja (q):

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC –1 = 2,5 kulona

Naboj q osjeća električnu silu u smjeru prema (+) naboju koja stvara električno polje, tako da naboj q ima negativni predznak.

Točan odgovor je D.

8. Udaljenost između dva naboja A i B je 4 m. Točka C je između dva naboja, 1 m od A. Ako je Q A = –300 μC, Q B = 600 μC. 1/4 π ε 0 = 9 × 10 9 N m 2 C –2 , tada je jakost električnog polja u točki C zbog utjecaja dva naboja…

A. 9 × 10 5 NC –1

B. 18 × 10 5 NC –1

C. 33 × 10⁶ NC –1

D. 45 × 10 5 NC –1

E. 54 × 10 5 NC –1

Rasprava

Poznato je da:

Udaljenost između tereta A i B (rAB ) = 4 metra

Udaljenost između točke C i naboja A (r AC ) = 1 metar

Udaljenost između točke C i naboja B (rBC ) = 3 metra

Naboj A (q A ) = –300 μC = -300 x 10⁻⁶ C = -3 x 10⁻⁴ Coulomb

Naboj B (q B ) = 600 μC = 600 x 10⁻⁶ C = 6 x 10⁻⁴ Coulomb

Konstanta (k) = 9 × 109 N m² C – 2

Pitanje: jakost električnog polja u točki C

Odgovor:

Električno polje koje generira naboj A u točki C:

Primjer pitanja 12 o statičkom elektricitetu

Naboj A je negativan pa je smjer električnog polja prema naboju A, a od naboja B (ulijevo).

Električno polje koje generira naboj B u točki C:

Primjer pitanja 13 o statičkom elektricitetu

Naboj B je pozitivan pa je smjer električnog polja od naboja B prema naboju A (ulijevo).

Rezultantno električno polje u točki A:

E A i E B su u istom smjeru pa se zbrajaju.

E = E A + E B

E = (27 x 10⁻ ) + (6 x 10⁻ )

E = 33 x 10⁶ N /C

Smjer električnog polja je prema naboju A i od naboja B (ulijevo).

Točan odgovor je C.

9. Zrno prašine mase 1 miligrama može lebdjeti u zraku zbog električnog polja koje drži prašinu. Ako je naboj prašine 0,5 μC, a ubrzanje zbog gravitacije 10 m/s2 , odredite magnitudu električnog polja koje može zadržati prašinu.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

I. 40 S/C

Rasprava

Poznato je da:

Masa prašine (m) = 1 miligram = 1 x 10⁻⁶ kg

Naboj prašine (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10⁻⁶ C

Ubrzanje zbog gravitacije (g) = 10 m/ s²

Pitanje: Jačina električnog polja koje drži prašinu

Odgovor:

Formula za težinu:

w = mg

Opis: w = težina prašine, m = masa prašine, g = ubrzanje zbog gravitacije

Gravitacijska sila koja djeluje na prašinu ili težina prašine izračunava se pomoću formule za težinu:

w = mg = (1 x 10⁻⁶ kg )(10 m/s² ) = 10 x 10⁻⁶ kg m/s² = 10 x 10⁻⁶ Newtona

Formula za jakost električnog polja:

E = F/q

Opis: E = jakost električnog polja, F = električna sila, q = električni naboj

Prašina lebdi u zraku, pa rezultantna sila koja djeluje na prašinu mora biti nula. Gravitacija prašine usmjerena je prema dolje, pa električna sila mora biti usmjerena prema gore, a veličina gravitacije prašine mora biti jednaka veličini električne sile, tako da rezultantna sila na prašinu bude nula. Stoga se F u formuli za jakost električnog polja može zamijeniti s w u formuli za težinu.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10⁻⁶ N) / (0,5 x 10⁻⁶ C)

E = 10 N / 0,5 °C

E = 20 N/C

Točan odgovor je C.

10. Dva naboja, q1 = 32 μC i q2 = -214 μC, udaljena su jedan od drugoga za x kao što je prikazano na gornjoj slici. Ako je u točki p, koja je 10 cm udaljena od q2 , rezultantna jakost električnog polja jednaka nuli. Tada je veličina x….

A. 20 cmPrimjer pitanja 14 o statičkom elektricitetu

B. 30 cm

Oko 40 cm

D. 50 cm

E. 60 cm

Rasprava

Poznato je da:

Naboj 1 (Q1 ) = 32 μC

Naboj 2 (Q2 ) = -214 μC

Udaljenost točke p od q 1 = x + 10 cm

Udaljenost točke p od q² = 10 cm

Pitanje: x

Odgovor:

Primjer pitanja 15 o statičkom elektricitetu

E1 je električno polje koje generira naboj Q1 . Smjer električnog polja je od Q1 jer je Q1 pozitivno nabijen. E2 je električno polje koje generira naboj Q2 . Smjer električnog polja je prema Q2 jer je Q2 negativno nabijen.

U točki p, koja je udaljena 10 cm od Q2 , rezultantna jakost električnog polja je nula.

Primjer pitanja 16 o statičkom elektricitetu

Koristite ABC formulu:

Primjer pitanja 17 o statičkom elektricitetu

11. Točka s nabojem q nalazi se u točki P u električnom polju stvorenom nabojem (+), tako da na nju djeluje sila od 0,05 N. Ako je magnituda naboja +5 × l0 –6 Coulomb, tada je magnituda električnog polja u točki P…

A. 2,5 × 10³ NC –1

B. 3.0 × 10³ NC –1

C. 4,5 × l0 3 NC –1

D. 8,0 × 10³ NC –1

E. 10 4 NC –1

Rasprava

Poznato je da:

Električna sila (F) = 0,05 Newtona

Električni naboj (Q) = +5 × l0 –6 Coulomb = 0,000005

Pitanje: Kolika je jakost električnog polja u točki P?

Odgovor:

Formula koja opisuje odnos između električnog polja, električne sile i električnog naboja:

E = F / Q

E = 0,05 Newtona / 0,000005 Coulomb

E = 5 Newtona / 0,0005 Coulomb

E = 10 000 Newton/Coulomb

E = 10⁴ N /C

E = 10⁴ NC -1

Točan odgovor je E.

Coulombov zakon

12. Tri naboja su raspoređena kao što je prikazano na slici ispod. Coulombova sila koju osjeća naboj B je … (k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

A. 09 x 101 Naboj od N do CPrimjer pitanja 18 o statičkom elektricitetu
B. 09 x 101 N za punjenje A
Cca. 18 x 101 Naboj od N do C
D. 18 x 101 N za punjenje A
E. 36 x 101 Naboj od N do C

Rasprava
Poznato je :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = 10-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x 10-5 Coulomb
rAB = 0,1 metara = 10-1 metar
rBC = 0,1 metara = 10-1 metar
k = 9 x 109 Nm2C-2
Pitao Coulombova sila koju djeluje na naboj B
Jawab :

Na naboj B djeluju dvije Coulombove sile ili električne sile, i to Coulombova sila između naboja A i B (FAB ) i Coulombova sila između naboja B i C (FBC ) . Coulombova sila koju osjeća naboj B je rezultanta FAB i FBC.

Coulombova sila između naboja A i B:
Primjer pitanja 19 o statičkom elektricitetuNaboj A ima pozitivan predznak i naboj B ima pozitivan predznak, dakle FAB prema naboju C.

Coulombova sila između naboja B i C:
Primjer pitanja 20 o statičkom elektricitetuNaboj B je pozitivan i naboj C je pozitivan tako da je FBC prema optužbi A.

Coulombova sila koju osjeća naboj B:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Veličina Coulombove sile koju osjeća naboj B (FB) je 90 Newtona. Smjer FB isto kao smjer FBC naime prema optužbi A.
Točan odgovor je B.

13. Veličina i smjer Coulombove sile na naboj B je... (k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

A. 2,5 tisuća Q2 r-2 lijevoPrimjer pitanja 21 o statičkom elektricitetu
B. 2,5 tisuća Q2 r-2 desno
C. 2 k Q2 r-2 lijevo
D. 2 k Q2 r-2 desno
E. 1 k Q2 r-2 lijevo

Rasprava
Poznato je :
Naboj A (qA) = +Q
Naboj B (qB) = -2Q
Naboj C (qC) = -Q
Udaljenost između naboja A i B (rAB) = r
Udaljenost između naboja B i C (rBC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Pitao : veličina i smjer Coulombove sile na naboj B
Jawab :
Coulombova sila između naboja A i naboja B:
Primjer pitanja 22 o statičkom elektricitetuNaboj A je pozitivan, a naboj B negativan, pa je smjer FAB prema naboju A
  
Coulombova sila između naboja B i naboja C:
Primjer pitanja 23 o statičkom elektricitetuNaboj B je negativan i naboj C je negativan pa je smjer FBC prema naboju A

Rezultantna sila koja djeluje na naboj B:
F = FAB + FBC  = 2 k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Smjer Coulombove sile je prema naboju A ili ulijevo.
Točan odgovor je A.

Električno polje
14. Pogledajte sliku dvaju točkastih naboja ispod! Gdje se nalazi točka P tako da je jakost električnog polja u točki P jednaka nuli? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. točno u sredini Q1 i Q2Statički elektricitet - Državni ispit za SMA MA Fizika 2012. - 7
B. 6 cm desno od Q2
C. 6 cm lijevo od Q1
D. 2 cm desno od Q2
E. 2 cm lijevo od Q1
Rasprava
Za izračun jakosti električnog polja u točki P, pretpostavimo da se u točki P nalazi pozitivni probni naboj. Q1 pozitivno i Q2 negativno, stoga točka P mora biti desno od Q2 ili lijevo od Q1. Ako se točka P nalazi lijevo od Q1električno polje generirano u točki Q1 u točki P smjer je lijevo (od Q1) i generirano električno polje Q2 u točki P smjer je udesno (prema Q)1). Budući da je smjer električnog polja suprotan, ta dva se međusobno poništavaju tako da je jakost električnog polja u točki P jednaka nuli.
Poznato je :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Udaljenost između naboja 1 i naboja 2 = 3 cm
Udaljenost između Q1 i točka P (r1P) = a
Udaljenost između Q2 i točka P (r2P) = 3 + a
Pitao Gdje se nalazi točka P tako da je jakost električnog polja u točki P jednaka nuli?
Jawab :
Točka P je lijevo od Q1.
Električno polje koje generira Q1 u točki P :
Primjer pitanja 24 o statičkom elektricitetuPozitivni probni naboj i Q1 pozitivan tako da je smjer električnog polja ulijevo.
Električno polje koje generira Q2 u točki P :
Primjer pitanja 25 o statičkom elektricitetuPozitivni probni naboj i Q2 negativan tako da je smjer električnog polja udesno.
Rezultantno električno polje u točki A :
E1 i E2 suprotnom smjeru.
E1 - E2 = 0
E1 = E2
Primjer pitanja 26 o statičkom elektricitetuZa određivanje vrijednosti a upotrijebite formulu ABC.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Primjer pitanja 27 o statičkom elektricitetuNe može biti negativno.
Udaljenost između Q2 i točka P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Točka P nalazi se na udaljenosti od 1,2 cm desno od točke Q.2.

15. Pogledajte sljedeću sliku! Napunite q3 postavljen na udaljenosti od 5 cm od q2, tada je jakost električnog polja na naboju q3 je… (1 µC = 10-6 C)
Primjer pitanja 28 o statičkom elektricitetu

A. 4,6 x 107 Sjeverna Karolina-1
B. 3,6 x 107 Sjeverna Karolina-1
Cca. 1,6 x 107 Sjeverna Karolina-1
D. 1,4 x 107 Sjeverna Karolina-1
E. 1,3 x 107 Sjeverna Karolina-1

Rasprava

Primjer pitanja 29 o statičkom elektricitetuNaboj q3 postavljen na udaljenosti od 5 cm od q2, što znači da nije lijevo od q2 ali na desnoj strani q2Ako je na lijevoj strani q2 tada je rezultirajuće električno polje jednako nuli. To je zato što je udaljenost između naboja q3 s nabojem q1 i q2 je 5 cm, a veličina naboja je q1 jednak naboju q2.

Budući da je naboj q3 pozitivan , smjer električnog polja na naboju q3 je prema negativnom naboju q2 ( E2 ) , a od pozitivnog naboja q1 ( E1 ) . Rezultirajuće električno polje je zbroj jakosti električnog polja E1 i E2.

Poznato je :
Naboj q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Naboj q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Udaljenost između naboja q1 i naboj q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 metar
Udaljenost između naboja q2 i naboj q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 metar
k = 9 x 109 Ne m2 C-2
Pitao Jakost električnog polja na naboju q3
Jawab :

Jakost električnog polja 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x 107 N / C
Jakost električnog polja 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x 107 N / C
Rezultantna jakost električnog polja
Rezultantna jakost električnog polja na naboju q3 je:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C
Smjer električnog polja je lijevo ili u smjeru E2.
Točan odgovor je C.

16. Dva električna naboja su odvojena kao što je prikazano na slici. Jakost polja u točki P je… (k = 9 x 109 Ne m2 C-2)
Primjer pitanja 30 o statičkom elektricitetu

A. 9,0 x 109 Sjeverna Karolina-1
B. 4,5 x 109 Sjeverna Karolina-1
Cca. 3,6 x 109 Sjeverna Karolina-1
D. 5,4 x 109 Sjeverna Karolina-1
E. 4,5 x 109 Sjeverna Karolina-1

Rasprava

Primjer pitanja 31 o statičkom elektricitetu

Poznato je :
Naboj qA = +2,5°C
Naboj qB = -2 °C
Udaljenost između naboja qA i točka P (rA) = 5 m
Udaljenost između naboja qB i točka P (rB) = 2 m
k = 9 x 109 Ne m2 C-2
Pitao Jakost električnog polja u točki P
Jawab :
Jakost električnog polja A
EA = kqA / rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9 x 109 N / C
Jakost električnog polja B
EB = kqB / rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5 x 109 N / C
Rezultantna jakost električnog polja
Rezultantna jakost električnog polja u točki P je:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6 x 109 N / C
Smjer električnog polja je lijevo ili u smjeru EB.
Točan odgovor je C.

17. Dva električna naboja imaju naboj Q.1 = -40 µC i Q2 = +5 µC nalazi se na položaju kao što je prikazano na slici (k = 9 x 109 nm2.C-2 i 1 µC = 10-6 C), jakost električnog polja u točki P je…
Primjer pitanja 32 o statičkom elektricitetuA. 2,25 x 106 Sjeverna Karolina-1
B. 2,45 x 106 Sjeverna Karolina-1
Cca. 5,25 x 106 Sjeverna Karolina-1
D. 6,75 x 106 Sjeverna Karolina-1
E. 9,00 x 106 Sjeverna Karolina-1
Rasprava

Primjer pitanja 33 o statičkom elektricitetu

Poznato je :
Naboj q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Naboj q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Udaljenost između naboja q1 i točka P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Udaljenost između naboja q2 i točka P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 Ne m2 C-2
Pitao Jakost električnog polja u točki P
Jawab :
Jakost električnog polja 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x 105 N / C
Jakost električnog polja 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x 105 N / C
Rezultantna jakost električnog polja
Rezultantna jakost električnog polja u točki P je:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5 x 105 N / C
E = 2,25 x 106 N / C
Smjer električnog polja je udesno ili u smjeru E2.
Točan odgovor je A.

18. Dva električna naboja su odvojeno postavljena kao što je prikazano na slici. Naboj u A je 8 µC, a privlačna sila koja djeluje na oba naboja je 45 N. Ako se naboj A pomakne udesno za 1 cm i k = 9.109 Nm2.C-2, tada je privlačna sila koja djeluje na dva naboja...
Primjer pitanja 34 o statičkom elektricitetu

A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D. 90 N
I. 120 N

Rasprava
Poznato je :
Električni naboj u A (qA) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Električna sila između dva naboja (F) = 45 Newtona
Udaljenost između dva naboja (rAB) = 4 cm = 0,04 metra = 4 x 10-2 metar
Konstanta (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Pitao Električna sila između dva naboja ako se naboj A pomakne udesno za 1 cm ili 0,01 metar
Jawab :

Prvo izračunajte električni naboj u točki B, a zatim izračunajte električnu silu između dva električna naboja ako je električni naboj u točki A pomaknut udesno za 1 cm.
Električni naboj u točki B :
Coulombova formula zakona :
F = k(q)A)(qB)/r2
F r2 = k (qA)(qB)
qB = F r2 / k (qA)
Električni naboj u točki B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9 x 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x 10-7 Coulomb
Električna sila između električnih naboja A i B :
Ako se naboj u točki A pomakne udesno za 1 cm, udaljenost između dva naboja postaje 3 cm = 0,03 metra = 3 x 10-2 metar
F = k(q)A)(qB)/r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newtona
Točan odgovor je C.

19. Dva električna naboja P i Q koji su međusobno udaljeni 10 cm osjećaju privlačnu silu od 8 N. Ako se naboj Q pomakne 5 cm prema naboju P (1 µC = 10-6 C i k = 9 x 109 Nm2.C-2), tada se javlja električna sila...
Primjer pitanja 35 o statičkom elektricitetu

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D. 40 N
I. 56 N

Rasprava
Poznato je :
Udaljenost između naboja P i Q (rPQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Električna sila između naboja P i Q (F) = 8 N
Električni naboj Q (qQ) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Konstanta (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Pitao Električna sila između naboja P i Q ako se naboj Q pomakne 5 cm prema naboju P
Jawab :
Prvo izračunajte električni naboj P, a zatim izračunajte električnu silu između dva električna naboja ako je električni naboj Q pomaknut 5 cm prema naboju P.
Električni naboj P :
qP = F r2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9 x 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
Električna sila između električnih naboja P i Q :
Ako se naboj u točki Q pomakne ulijevo za 5 cm, udaljenost između dva naboja postaje 5 cm = 0,05 metara = 5 x 10-2 metar
F = k(q)P)(qQ)/r2
F = (9 x 109)( (1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newtona
Točan odgovor je C.

20. Pogledajte sljedeću sliku električnog naboja. Električna sila koju osjeća naboj q jeB je 8 N (1 µC = 10-6 C) i (k = 9.109 nm2.C-2). Ako je naboj qB pomaknuto na 4 cm od A, tada je iskusna električna sila qB sada je…
Primjer pitanja 36 o statičkom elektricitetuA. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D. 8 N
I. 10 N
Rasprava
Poznato je :
Udaljenost između naboja A i B (rAB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Električna sila između naboja A i B (F) = 8 N
Električni naboj A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Konstanta (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Pitao Električna sila između naboja A i B ako je udaljenost između dva naboja 4 cm
Jawab :
Prvo izračunajte električni naboj B, a zatim izračunajte električnu silu između dva električna naboja ako je udaljenost između dva električna naboja 4 cm = 0,04 metra = 4 x 10-2 metar.
Električni naboj B :
qB = F r2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9 x 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
Električna sila između naboja A i B :
F = k(q)A)(qB)/r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)( (16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)( (16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newtona
Točan odgovor je A.

Izvor pitanja:

Pitanja iz fizike za nacionalni ispit za višu srednju školu/srednju strukovnu školu

Ostavite komentar