Movemento circular non uniforme: problemas e solucións

1. Unha roda dun metro de radio acelera uniformemente a 2 rad/s² . Determina a aceleración angular e a velocidade angular da roda, 2 segundos despois.

Coñecido:

Radio (r) = 1 metro

Aceleración angular (α ) = 2 rad/ s²

Buscase: aceleración angular e velocidade angular despois de 2 segundos.

Solución:

(a) Aceleración angular en 2 segundos

A aceleración angular é constante, polo tanto, despois de 2 segundos, a aceleración angular da roda é de 2 rad/ s².

(b) Velocidade angular en 2 segundos

Unha aceleración angular de 2 rad/s² significa que a velocidade angular aumenta 2 radiáns/segundo cada segundo. Despois de 1 segundo, a velocidade angular = 2 radiáns/segundo. Despois de 2 segundos, a velocidade angular = 4 radiáns/segundo.

Ver tamén  Masa e peso: problemas e solucións

2. Unha partícula acelera uniformemente desde o repouso ata 60 rpm en 10 segundos. Determina a magnitude da aceleración angular!

Coñecido:

A velocidade angular inicial (ω₀o ) = 0

A velocidade angular final ( ω t ) = 60 rpm = 60 revolucións / 60 segundos = 1 revolución / segundo = 6,28 radiáns/segundo

Intervalo de tempo (t) = 10 segundos

Buscada: Aceleración angular ( α )

Solución:

Movementos circulares non uniformes: problemas e solucións 1

ω o = velocidade angular inicial, ω t = velocidade angular final, α = aceleración angular, t = intervalo de tempo, θ = ángulo.

ω t = ω o + α t

6.28 = 0 + α (10)

6.28 = 10 α

α = 6.28 / 10

α = 0.628 rad/ s²

A magnitude da aceleración angular = 0.628 rad/ s²

3. Un obxecto reduce a velocidade de 20 rad/s a 10 rad/s en 4 segundos. Determina a magnitude da aceleración angular!

Coñecido:

Intervalo de tempo (t) = 4 segundos

A velocidade angular inicial ( ω₀o ) = 20 rad/s

A velocidade angular final ( ω t ) = 10 rad/s

Buscase : a magnitude da aceleración angular (α )

Solución:

ω t = ω o + α t

10 = 20 + α (4)

10 – 20 = 4 α

-10 = 4 α

α = -10 / 4

α = – 2.5 rad/ s²

A magnitude da aceleración angular é de -2.5 rad/s² . Un signo negativo significa que o obxecto está desacelerando. Aceleración = a velocidade angular aumenta, desaceleración = a velocidade angular diminúe.

Ver tamén  Máquina simple (panca de plano inclinado) - Problemas e solucións

4. Un obxecto acélase durante 2 segundos, de 10 rad/s a 2 rad/s² . Determina o ángulo arredondado polo obxecto!

Coñecido:

a velocidade angular inicial ( ω₀o ) = 10 rad/s

a aceleración angular (α ) = 2 rad/ s²

intervalo de tempo (t) = 2 segundos

Buscado: ángulo (θ)

Solución:

θ = ω o + ½ α t 2

θ = (10)(2) + ½ (2)(2 2 )

θ = 20 + (1)(4) = 20 + 4

θ = 24 radiáns

5. A roda dun coche desacelera de 20 rad/s a repousar despois duns 20 radiáns. Determina a magnitude da aceleración angular da roda!

Coñecido:

a velocidade angular inicial ( ω₀o ) = 20 rad/s

a velocidade angular final ( ωt ) = 0

Ángulo ( θ ) = 20 radiáns

Buscase: a magnitude da aceleración angular (α )

Solución:

ω t² = ω o² + 2αθ​

0 = 20 2 + 2 α (20)

0 = 400 + 40 α

400 = – 40 α

α = – 400 / 40

α = – 10 rad/ s²

6. Unha vara PQ cunha lonxitude de 60 cm xira arredor do punto Q como eixe de rotación e PQ como raio do círculo. A vara PQ acelerou desde o repouso a 0.3 rad/s² . Cal é a velocidade lineal do punto P en t = 10 segundos, se a posición inicial angular é 0?

Coñecido:

Lonxitude da vara PQ = radio do círculo (r) = 60 cm = 60/100 m = 0.60 m

A velocidade angular inicial (ω₀o ) = 0 rad/s

Aceleración angular (α) = 0.3 rad s⁻²

A posición angular inicial (θ₂ ) = 0

Buscada: velocidade lineal (v) do punto P en t = 10 segundos

Solución:

A velocidade angular final despois de 10 segundos:

ω t = ω o + α t = 0 rad/s + (0.3 rad s -2 )(10 s) = 3 rad/s

A velocidade lineal final despois de 10 segundos:

v = r ω = (0.6 m)(3 rad/s) = 1.8 m/s

Ver tamén  Determina a resultante de dous vectores usando o teorema de Pitágoras

7. Un obxecto xira cunha velocidade inicial de 4 rad/s e a aceleración angular é de 0.5 rad/s² . Cal é a velocidade do obxecto despois de 4 segundos?

Coñecido:

A velocidade angular inicial (ω₀o ) = 4 rad/s

Aceleración angular (α) = 0.5 rad/ s²

Intervalo de tempo (t) = 4 segundos

Buscada: velocidade do obxecto despois de 4 segundos (ω t )

Solución:

ω t = ω o + α t

ω t = 4 + (0.5)(4)

ω t = 4 + 2

ω t = 6 rad/s

8. Un reloxo de parede cun diámetro de 10 cm ten tres agullas, cada unha para mostrar as horas, os minutos e os segundos. Comparación do número de voltas da agulla das horas: a agulla dos minutos: a agulla dos segundos.

A. 1:3:180

B. 1:12:720

C. 4 : 12 : 180

D. 4:12:720

Coñecido:

1 hora = 60 minutos

12 horas = (12)(60 minutos) = 720 minutos

Velocidade angular da agulla das horas = 1 revolución / 12 horas = 1 revolución / 720 minutos

Velocidade angular da agulla dos minutos = 1 revolución / 1 hora = 1 revolución / 60 minutos

Velocidade angular da segunda agulla = 1 revolución / 1 minuto

Buscase: Comparación do número de voltas da agulla das horas: a agulla dos minutos: a agulla dos segundos

Solución:

A ecuación do movemento circular:

Velocidade angular = número de revolucións / intervalo de tempo

Número de revolucións = velocidade angular x intervalo de tempo

No mesmo intervalo de tempo, por exemplo, 1 minuto, cantas voltas dá a agulla das horas, a agulla dos minutos e a agulla dos segundos?

Número de voltas da agulla das horas = velocidade angular x intervalo de tempo = (1 volta / 720 minutos)(1 minuto) = 1/720 voltas

Número de voltas da agulla dos minutos = velocidade angular x intervalo de tempo = (1 volta / 60 minutos)(1 minuto) = 1/60 voltas

Número de voltas da segunda agulla = velocidade angular x intervalo de tempo = (1 volta / 1 minuto)(1 minuto) = 1/1 volta

Comparación dun número de revolucións:

Número de voltas da agulla das horas: número de voltas da agulla dos minutos: número de voltas da agulla dos segundos.

1/720 : 1/60 : 1/1

1/720 : 12/720 : 720/720

1: 12: 720

A resposta correcta é B.

9. Unha pelota atada cunha corda. A pelota xira de xeito que se mova nun plano circular paralelo á superficie da terra. Neste movemento, a pelota acelera porque…

A. Fricción do aire

B. Peso da bóla

C. Forza de tensión

D. Forza da gravidade

Solución:

A segunda lei do movemento de Newton establece que un obxecto se acelera se hai unha forza resultante. A pelota está conectada á corda e, cando a corda xira, a pelota tamén xira. Cando a pelota xira (a pelota móvese en círculo), a pelota sofre unha aceleración centrípeta. Todos os obxectos en movemento sofren unha aceleración centrípeta circular. A aceleración centrípeta está causada pola forza centrípeta . A forza centrípeta para este caso é a forza de tensión.

A resposta correcta é C.

Ver tamén  Principio de traballo-enerxía Forza non conservativa Movemento nun plano inclinado con fricción - Problemas e solucións

[wpdm_package id='437′]

[wpdm_package id='439′]

  1. Problemas de exemplo de conversión de unidades de ángulo con solucións
  2. Problemas e solucións de exemplos de desprazamento angular e desprazamento lineal
  3. Problemas de mostra de velocidade angular e velocidade lineal con solucións
  4. Problemas de exemplo de aceleración angular e aceleración lineal con solucións
  5. Problemas de exemplo de movementos circulares uniformes con solucións
  6. Problemas de exemplo de aceleración centrípeta con solucións
  7. Problemas de exemplo de movementos circulares non uniformes con solucións

Deixe un comentario