20 exemplos de preguntas de termodinámica
Proceso termodinámico
1. En termodinámica, un gas ideal sofre un proceso isotérmico se…
A. cambios no estado do gas, a temperatura permanece sempre constante
B. todas as moléculas móvense a diferentes velocidades
C. Todas as condicións de gas sempre cambian de temperatura
D. a altas temperaturas a velocidade das moléculas é maior
E. a presión e o volume do gas non cambian
Discusión
Isotérmico ou isotérmico significa temperatura constante.
A resposta correcta é A.
2. Todos os gases ideais sofren un proceso isocórico, polo que...
A. todas as moléculas teñen a mesma velocidade
B. a altas temperaturas a velocidade media das moléculas é maior
C. a presión do gas permanece constante
D. o gas fará traballo
E. non ten enerxía interna
Discusión
Isocórico = volume constante.
A resposta correcta é B.
3. A afirmación correcta sobre os procesos termodinámicos é…
A. Isobárica é o proceso de cambio de gas a presión constante.
B. A isobárica é o proceso de cambio de gas a unha temperatura constante.
C. A isocórica é un proceso de cambio de gas a presión constante.
D. A isoterma é o proceso de cambio de gas a un volume constante.
E. A isocórica é un proceso de cambio de gas a unha temperatura constante.
Discusión
Isobárica = presión constante
Isócora = volume constante
Isotérmico = temperatura constante
A resposta correcta é A.
Primeira Lei da Termodinámica
4. Segundo o gráfico PV de embaixo, a cantidade de traballo do gas nos procesos I e II é proporcional a...
A. 4:3
B. 3:4
C. 2:3
D. 1:2
E. 1:1
Discusión
Sábese que:
Proceso 1:
Presión (P) = 20 N/ m²
Volume inicial (V1 ) = 10 litros = 10 dm3 = 10 x 10⁻³ m3
Volume final (V₂ ) = 40 litros = 40 dm³ = 40 x 10⁻³ m³
Proceso 2:
Presión (P) = 15 N/ m²
Volume inicial (V1 ) = 20 litros = 20 dm3 = 20 x 10⁻³ m3
Volume final (V₂ ) = 60 litros = 60 dm³ = 60 x 10⁻³ m³
Preguntou:
Resposta:
Traballo de gas no proceso I:
W = P ΔV = P (V₂ –V₁ ) = (20)(40-10)( 10⁻³ m³ ) = (20)(30)(10⁻³ m³ ) = (600)( 10⁻³ m³ ) = 0,6 m³
Traballo con gas en proceso II:
W = P ΔV = P (V₂ –V₁ ) = (15)(60-20)( 10⁻³ m³ ) = (15)(40)(10⁻³ m³ ) = (600)( 10⁻³ m³ ) = 0,6 m³
Comparación do traballo con gas nos procesos I e II:
0,6 m³ : 0,6 m³
1: 1
A resposta correcta é E.
5. Segundo o gráfico P – V, a cantidade de traballo do gas nos procesos I e II é proporcional a...
A. 4:3
B. 3:4
C. 2:3
D. 1:2
E. 1:1
Discusión
Sábese que:
Proceso I:
Presión (P) = 20 Pascal
Volume 1 (V 1 ) = 10 litros
Volume 2 (V 2 ) = 40 litros
Proceso II:
Presión (P) = 15 Pascal
Volume 1 (V 1 ) = 20 litros
Volume 2 (V 2 ) = 60 litros
Pregunta: Comparación do traballo con gas nos procesos I e II
Resposta:
O proceso termodinámico baseado no gráfico anterior é un proceso isobárico (presión constante).
Traballo realizado polo gas no proceso I:
W = P ( V² – V¹ )
W = (20)(40 – 10)
W = (20)(30)
W=600
Traballo realizado polo gas no proceso II:
W = P ( V² – V¹ )
W = (15)(60 – 20)
W = (15)(40)
W=600
Comparación do traballo con gas nos procesos I e II:
600: 600
1: 1
A resposta correcta é E.
6. O gas helio quéntase segundo o gráfico PV de embaixo. O traballo realizado polo gas helio no proceso AB é...
A. 15 xullos 
B. 10 joules
C. 8 xullos
D. 4 xullos
E. 2 joules
Discusión
Sábese que :
Presión (P) = 2 x 10⁵ N /m² = 2 x 10⁵ Pascal
Volume inicial (V1 ) = 5 cm3 = 5 x 10⁻⁶ m3
Volume final (V₂ ) = 15 cm₃ = 15 x 10⁻⁶ m₃
Pregunta : O traballo realizado polo gas no proceso AB
Resposta :
W = ∆P ∆V
W = P ( V² – V¹ )
W = (2 x 10⁻⁵ ) (15 x 10⁻⁶ – 5 x 10⁻⁶ )
W = (2 x 10⁵ ) (10 x 10⁻⁶ ) = (2 x 10⁵ )(1 x 10⁻⁶ )
W = 2 Joules
A resposta correcta é E.
7. Mira a imaxe! Un gas ideal sofre un proceso de cambio de presión (P) a volume (V). O traballo realizado polo gas neste proceso é…
A. 20 Joules
B. 15 Joules
C. 10 Joule
D. 5 Joule
E. 4 Joule
Discusión
Sábese que :
Presión inicial (P1 ) = 4 Pa = 4 N/ m2
Presión final (P2 ) = 6 Pa = 6 N/ m2
Volume inicial (V1 ) = 2 m3
Volume final (V2 ) = 4 m3
Buscado : Traballo realizado polo gas (W)
Resposta :
Traballo realizado polo gas = área baixo a curva ab.
W = área do triángulo + área do rectángulo
W = ½ (6-4)(4-2) + 4(4-2)
W = ½ (2)(2) + 4(2)
W = 2 + 8
W = 10 Joules
A resposta correcta é E.
8. Un gas ideal experimenta un proceso pechado A → B → C → A. Nun ciclo, o gas realiza un traballo equivalente a….
A. -2,0 x 103 J
B. − 5,5 x 10³ J
C. − 8,0 x 10⁵ J
D. 2,0 x 10⁶ J
E. 4,0 x 10⁶ J
Discusión
Traballo (W) = área da curva (área do triángulo dentro da liña marcada coa frecha).
W = ½ (20-10)(6 x 10⁻⁵ – 2 x 10⁻⁵ )
W = ½ (10)(4 x 10⁻⁵ )
W = (5)(4 x 10⁻⁵ )
W = 20 x 10⁵ = 2 x 10⁶ Joules
A resposta correcta é D.
Motor térmico
9. Unha máquina absorbe 2.000 joules de calor dun depósito de alta temperatura e rexeita 1.200 joules a un depósito de baixa temperatura. A eficiencia da máquina é ….
A. 80%
B. 75%
C. 60%
D. 50%
E. 40%
Discusión
Sábese que:
Calor absorbida (Q H ) = 2000 Joules
Calor liberada (Q L ) = 1200 Joules
Traballo producido pola máquina (W) = 2000 – 1200 = 800 Joules
Pregunta : Eficiencia dun motor térmico (e)
Resposta :
A fórmula para a eficiencia dun motor térmico:
e = A / Q H = 800/2000 = 0,4 x 100% = 40%
A resposta correcta é E.
Motor de Carnot
10. A eficiencia dun motor de Carnot cuxo ciclo absorbe calor a unha temperatura de 960 K e rexeita calor a unha temperatura de 576 K é...
A. 40%
B. 50%
C. 56%
D. 60%
E. 80%
Discusión
Sábese que :
Temperatura máxima (TH ) = 960 K
Baixa temperatura (TL ) = 576 K
Pregunta : Rendimento do motor de Carnot (e)
Resposta :

A eficiencia dun motor de Carnot é 0,4 x 100 % = 40 %
A resposta correcta é A.
11. No gráfico PV do motor de Carnot que se mostra a continuación, W = 6.000 joules. A cantidade de calor liberada polo motor por ciclo é...
A. 2.250 xullos
B. 3.000 joules
C. 3.750 xullos
D. 6.000 xullos
E. 9.600 joules
Discusión
Sábese que:
Traballo (W) = 6000 Joules
Temperatura máxima (TH ) = 800 Kelvin
Baixa temperatura (T L ) = 300 Kelvin
Preguntado: P
Resposta:
Eficiencia dun motor térmico ideal (motor de Carnot):
![]()
Calor absorbida pola máquina de Carnot:
W = e Q1
6000 = (0,625) Q1
Q1 = 6000 / 0,625
Q1 = 9600
Calor liberada por unha máquina de Carnot:
Q2 = Q1 – W
Q2 = 9600 – 6000
Q2 = 3600 Joules
Non hai unha resposta correcta.
12. Un motor de Carnot cunha eficiencia do 40 % usa un depósito quente a unha temperatura de 727 °C. Determina a temperatura do depósito frío!
A. 327 °C
357 °C
C. 400 °C
D. 600 °C
E. 627 °C
Discusión
Sábese que:
Eficiencia (e) = 40% = 40/100 = 0,4
Temperatura máxima (TH ) = 727 ° C + 273 °C = 1000 K
Pregunta: Determinar a temperatura do depósito frío
Resposta:

A temperatura do depósito é de 600–273 = 327 ° C
A resposta correcta é A.
13. A gráfica P-V dun motor de Carnot ten o aspecto da seguinte figura! Se o motor absorbe 800 J de calor, o traballo realizado é…
A. 105,5 J
B. 252,6 J
C. 336,6 J
D. 466,7 J
E. 636,7 J
Discusión
Sábese que:
Temperatura máxima (TH ) = 600 Kelvin
Baixa temperatura (T L ) = 250 Kelvin
Calor absorbida (Q1 ) = 800 Joules
Preguntado: Esforzo (G)
Resposta:
Eficiencia dun motor térmico ideal (motor de Carnot):
![]()
Os esforzos realizados son:
W = e Q1
W = (7/12)(800 Joules)
W = 466,7 Joules
A resposta correcta é D.
14. Un motor de Carnot funciona a unha temperatura alta de 600 K para producir traballo mecánico. Se o motor absorbe 600 J de calor a unha temperatura baixa de 400 K, o traballo producido é….
A. 120 J
B. 124 J
C. 135 J
D. 148 J
E. 200 J
Discusión
Sábese que :
Baixa temperatura (TL ) = 400 K
Temperatura máxima (TH ) = 600 K
Calor absorbida (Q1 ) = 600 Joules
Buscase : Traballo producido pola máquina de Carnot (W)
Resposta :
Eficiencia dun motor térmico ideal (motor de Carnot):

Traballo realizado pola máquina de Carnot:
W = e Q1
W = (1/3)(600) = 200 Joules
A resposta correcta é E.
Teoría cinética dos gases e termodinámica
15. Nun tanque hai un gas ideal cun volume de 4 litros, unha temperatura de 27 ° C e unha presión de 3 atm (1 atm = 10⁵ Nm⁻² ) . O gas sofre un proceso de quecemento a presión constante ata unha temperatura de 87 ° C . A capacidade calorífica do gas é de 9 JK⁻¹ . O volume final do gas e a variación de enerxía interna do gas son respectivamente...
A. 4,2 litros, ΔU = 200 Joules
B. 4,4 litros, ΔU = 240 Joules
C. 4,6 litros, ΔU = 280 Joules
D. 4,8 litros, ΔU = 300 Joules
E. 4,8 litros, ΔU = 360 Joules
Discusión
Proceso isobárico (presión constante)
Sábese que:
O volume inicial dun gas ideal (V1 ) = 4 litros
Temperatura inicial dun gas ideal (T1 ) = 27 ° C + 273 °C = 300 K
Temperatura final do gas ideal (T2 ) = 87 ° C + 273 °C = 360 K
Presión do gas ideal ( P) = 3 atm = 3 x 10⁵ Nm⁻²
Capacidade calorífica do gas (C) = 9 JK -1
Pregunta: Volume final do gas (V2 ) e cambio na enerxía interna do gas (ΔU)
Resposta:
Calcula o volume final usando a fórmula da lei de Charles (proceso isobárico ou presión constante):

Cambio de volume:
1 litro = 0,001 m³
Volume inicial (V1 ) = 4 (0,001 m3 ) = 0,004 m3
Volume final (V₂ ) = 4,8 (0,001 m³ ) = 0,0048 m³
Cambio de volume ( ΔV) = V₂ – V₁ = 0,0048 m³ – 0,004 m³ = 0,008 m³.
Cambios de temperatura:
Cambio de temperatura (ΔT) = T2 – T1 = 360 K – 300 K = 60 K
Calcula a variación de enerxía interna (ΔU) dun gas ideal usando a fórmula da Primeira Lei da Termodinámica:
ΔU = Q – W
Descrición: ΔU = cambio de enerxía interna, Q = calor, W = traballo.
Calcula o traballo (W) a presión constante:
W = P ΔV = (3 x 10⁵ ) ( 0,0008) = (3 x 10⁶ ) ( 8) = (30)(8) = 240 Joules
Calcula a calor (Q) usando a fórmula da capacidade calorífica (C):
C = Q / ΔT
Q = (C)(ΔT) = (9)(60) = 540 Xulios
Calcula a variación da enerxía interna:
ΔU = Q – W = 540 Joules – 240 Joules = 300 Joules.
A resposta correcta é D.
16. Nun tanque hai 6 litros de gas ideal cunha presión de 2 atm (1 atm = 10⁵ Nm⁻² ) , unha temperatura de 27 ° C . O gas quéntase a unha temperatura de 77 ° C a presión constante. Se a capacidade calorífica do gas é de 5 JK⁻¹ , o volume final e a variación de enerxía interna do gas son respectivamente….
A. 8 litros; ΔU = 250 Joules
B. 8 litros; ΔU = 200 Joules
C. 7 litros; ΔU = 100 Joules
D. 7 litros; ΔU = 50 Joules
E. 7 litros; ΔU = 20 Joules
Discusión
Proceso isobárico (presión constante)
Sábese que:
O volume inicial dun gas ideal (V1 ) = 6 litros
Temperatura inicial dun gas ideal (T1 ) = 27 ° C + 273 °C = 300 K
Temperatura final do gas ideal (T2 ) = 77 ° C + 273 °C = 350 K
Presión do gas ideal ( P) = 2 atm = 2 x 10⁵ Nm⁻²
Capacidade calorífica do gas (C) = 5 JK -1
Pregunta: Volume final do gas (V2 ) e cambio na enerxía interna do gas (ΔU)
Resposta:
Calcula o volume final usando a fórmula da lei de Charles (proceso isobárico ou presión constante):

Cambio de volume:
1 litro = 0,001 m³
Volume inicial (V1 ) = 6 (0,001 m3 ) = 0,006 m3
Volume final (V₂ ) = 7 (0,001 m³ ) = 0,007 m³
Cambio de volume ( ΔV) = V² – V¹ = 0,007 m³ – 0,006 m³ = 0,001 m³.
Cambios de temperatura:
Cambio de temperatura ( ΔT ) = T2 – T1 = 350 K – 300 K = 50 K
Calcula a variación de enerxía interna (ΔU) dun gas ideal usando a fórmula da Primeira Lei da Termodinámica:
ΔU = Q – W
Descrición: ΔU = cambio de enerxía interna, Q = calor, W = traballo.
Calcula o traballo (W) a presión constante:
W = P ΔV = (2 x 10⁵ ) ( 0,001) = (2 x 10⁶ ) (1 ) = (200)(1) = 200 Joules
Calcula a calor (Q) usando a fórmula da capacidade calorífica (C):
C = Q / ΔT
Q = (C)(ΔT) = (5)(50) = 250 Xulios
Calcula a variación da enerxía interna:
ΔU = Q – W = 250 Joules – 200 Joules = 50 Joules.
A resposta correcta é D.
Proceso termodinámico
17. Observa o gráfico do lado e as seguintes afirmacións!
(1) O proceso AB é isobárico e W = P (V2 - V1)
(2) O proceso BC é adiabático e ΔU = Q
(3) O proceso BC é isocórico e ΔU = Q
(4) O proceso de CA é isotérmico e o sistema absorbe calor.
A afirmación correcta é…
A. (1) e (3)
B. (1) e (4)
C. (2) e (3)
D. (2) e (4)
E. (3) e (4)
Discusión
(1 ) O proceso AB é isobárico e W = P ( V2 – V1 )
Isobárica = presión constante. A presión constante indícase cunha liña recta ao longo de P1 desde A ata B. Neste proceso, a presión permanece constante pero hai un cambio de volume onde o volume aumenta. Se o volume aumenta, o sistema realiza traballo sobre o ambiente, onde a cantidade de traballo (W) é o resultado do produto da presión (P) e o cambio de volume (ΔU).
(3) O proceso BC é isocórico e ΔU = Q
Isocórica = volume constante. O volume fixo indícase cunha liña recta ao longo de V2 desde B ata C. Neste proceso, o volume permanece constante pero hai unha variación na presión onde a presión aumenta. O volume é constante, polo que non se realiza traballo, onde W = 0. A fórmula da Primeira Lei da Termodinámica é ΔU = Q – W, onde ΔU = variación na enerxía interna, Q = calor e W = traballo. Se non hai traballo, entón W = 0, polo que ΔU = Q.
A resposta correcta é A.
18. Observa o seguinte gráfico do ciclo termodinámico!
Da seguinte afirmación:
(1) A – B = isocórico, o traballo depende dos cambios de temperatura
(2) B – C = adiabático, sen cambio de calor
(3) B – C = isobárico, o traballo depende dos cambios de volume
(4) C – A = o proceso ocorre cun esforzo externo ao sistema
A verdade é que…
A. (1) e (2)
B. (1) e (3)
C. (2) e (3)
D. (2) e (4)
E. (3) e (4)
Discusión
(1) A – B = isocórico, o traballo depende dos cambios de temperatura
Si, este proceso é isocórico (volume constante). Non obstante, o volume permanece constante, polo que non se realiza traballo. O traballo ocorre cando hai un cambio de volume. Polo tanto, esta afirmación é incorrecta.
(3) B – C = isobárico, o traballo depende dos cambios de volume
Isobárica = presión constante. A presión constante indícase cunha liña recta de B a C. Neste proceso, hai un cambio no volume do sistema, onde o volume do sistema aumenta. Un aumento no volume do sistema significa que o sistema realiza traballo sobre o ambiente.
(4) C – A = o proceso ocorre cun esforzo externo ao sistema
Neste proceso, o volume do sistema diminúe e a presión do sistema diminúe. Unha diminución no volume do sistema significa que o ambiente realiza traballo sobre o sistema. Noutras palabras, o traballo realízase externamente.
A resposta correcta é E.
Leis da termodinámica
19. Mira a imaxe! Un gas ideal sofre un proceso de cambio de presión (P) a volume (V). O traballo realizado polo gas neste proceso é…
A. 20 Joules
B. 15 Joules
C. 10 Joule
D. 5 Joule
E. 4 Joule
Discusión
É coñecido :
Presión inicial (P1) = 4 Pa = 4 N/m2
Presión final (P2) = 6 Pa = 6 N/m2
Volume inicial (V1) = 2 m3
Volume final (V2) = 4 m3
Preguntado/a Traballo realizado polo gas (W)
Jawab :
Traballo realizado polo gas = área baixo a curva ab.
W = área do triángulo + área do rectángulo
W = ½ (6-4)(4-2) + 4(4-2)
W = ½ (2)(2) + 4(2)
W = 2 + 8
W = 10 Joules
A resposta correcta é E.
20. Un gas ideal experimenta un proceso pechado A → B → C → A. Nun ciclo, o gas realiza un traballo equivalente a….
A. −2,0 x 103 J
B. −5,5 x 103 J
C. −8,0 x 105 J
D. 2,0 x 106 J
E. 4,0 x 106 J
Discusión
Traballo (W) = área da curva (área do triángulo dentro da liña marcada coa frecha).
A = ½ (20-10)(6 x 105 - 2 x 105)
A = ½ (10)(4 x 105)
W = (5)(4 x 105)
L = 20 x 105 = 2 x 106 Joule
A resposta correcta é D.
Orixe da pregunta:
Preguntas de física do exame nacional para o bacharelato/instituto profesional