Eisimpleirean de cheistean dealain statach

20 Eisimpleirean de cheistean mu dhealan statach

Feachd Dealain

1. Tha Puing A suidhichte ann an raon dealainNeart an raoin dealain aig puing A = 0,5 NC-1Ma thèid nì le cosgais dealain de 0,25 C a chur aig puing A, thèid obair a dhèanamh air an nì. gaya Coulomb cho mòr ri…

A. 0,125 N

B. 0,25 N

C. 0,35 N

D. 0,40 N

E. 0,70 N

Deasbad

Tha fios gu bheil:

Neart an achaidh dealain aig puing A = 0,5 NC-1

Cosgais dealain aig puing A = 0,25 C

Dh'fhaighnich: Feachd Coulomb ag obair air nithean le cosgais dealain

Freagairt:

Is e am foirmle a tha ag innse a’ chàirdeis eadar feachd dealain (F), raon dealain (E) agus cosgais dealain (q):

F = q E

F = (0,25 C)(0,5 NC-1)

F = 0,125N

Is e A am freagairt cheart.

2. Tha dà chosgais de 5 C agus 4 C 3 m bho chèile. Ma tha k = 9 × 109 Nm2 C-2 , an uairsin is e meud feachd Coulomb a tha an dà chosgais a’ fulang...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

C. 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Deasbad

Tha fios gu bheil:

Cosgais 1 (q1) = 5 C

Cosgais 2 (q2) = 4 C

An t-astar eadar luchdan 1 agus 2 (r) = 3 meatairean.

Cunbhalachd Coulomb (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Dh'fhaighnich: Meud feachd Coulomb (F)

Freagairt:

Deasbad mu dhealan statach 1

Is e C am freagairt cheart.

3. Cosgais dealain +q1 = 10 μC ; +q2 = 20 μC; agus q3 air an sgaradh mar a chithear san dealbh gu h-ìosal. Gus am bi feachd Coulomb ag obair air a’ chosgais q2 = neoni; an uairsin an cosgais q3 tha…

A. +2,5 μCEisimpleir de dhealan statach ceist 2

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Deasbad

Tha fios gu bheil:

Cosgais 1 (q1) = 10 μC = 10 x 10-6 C

Cosgais 2 (q2) = 20 μC = 20 x 10-6 C

Dh'fhaighnich: Dè a th' anns a' chosgais q?3 gus am bi feachd Coulomb ag obair air a’ chosgais q2 co-ionann ri neoni (F2 = 0).

Freagairt:

Tha dà fheachd ag obair air +q2.

Is e a’ chiad fheachd an fheachd ath-bhualaidh eadar cosgaisean +q1 agus cosgais +q2 is e sin F12 a tha air an làimh dheis.

Gus am bi an fheachd dealain a thig às a sin ag obair air q2 co-ionann ri neoni an uairsin q3 feumaidh e a bhith air a ghearradh gu àicheilMar sin is e an dàrna feachd an tarraing eadar na cosgaisean +q2 agus -q3 is e sin F23 a tha air an taobh chlì. Tha an dà fheachd seo ag obair air q2, tha an aon mheudachd aca ach ann an taobh eile.

Eisimpleir de dhealan statach ceist 3

Feachd co-thàthaichte air +q2 co-ionann ri neoni.

Eisimpleir de dhealan statach ceist 4

Is e am freagairt cheart B.

4. Tha cosgais dealain de −10 μC agus +40 μC aig puingean A agus B, fa leth. An toiseach, tha an dà chosgais air an cur 0,5 meatair bho chèile gus am bi feachd Coulomb F Newton ag èirigh. Ma thèid an t-astar eadar A agus B atharrachadh gu 1,5 meatair, is e an fheachd Coulomb a thig às...

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

E. 9 F

Deasbad

Dèan coimeas eadar an deasbad air ceist àireamh 9.

Tha an t-astar eadar A agus B air atharrachadh gu 1,5 meatairean no 3 uiread an astair thùsail.

Tha an fheachd co-rèireach gu neo-dhìreach ri ceàrnag an astair:

Eisimpleir de dhealan statach ceist 5

Is e 1/9 F an fheachd Coulomb a tha ag èirigh.

Is e A am freagairt cheart.

5. Tha siostam le 3 cosgaisean saora den aon mheud air a chur ann an dòigh chothromach mar a chithear san dealbh. Ma tha Q3 ghluais e 1/3 x nas fhaisge air Q2, an uairsin co-mheas meud feachd Coulomb F2 : F1 fàs….

Eisimpleir de dhealan statach ceist 6

A. 1 : 3

B. 2 : 3

C. 3: 4

D. 9 : 1

E. 9 : 4

Deasbad

Tha fios :

An t-astar eadar q1 agus q2 =x

An t-astar eadar q2 agus q3 = 2/3 x

Chaidh faighneachd : F2 : F1 = …. ?

Jawab :

Foirmle lagh Coulomb:

Eisimpleir de dhealan statach ceist 7

Tuairisgeul: k = cunbhalach, q1 = cosgais 1, q2 = cosgais 2, r = astar eadar cosgais 1 agus cosgais 2

Eisimpleir de dhealan statach ceist 8

Coimeas air meud feachd Coulomb

q1, q2 agus q3 co-ionann ann am meud agus mar sin tha iad air an toirt às a’ cho-aontar. k agus x2 tha iad den aon mheud cuideachd agus tha iad air an taobh chlì is deas agus mar sin tha iad air an toirt a-mach às a’ cho-aontar.

Eisimpleir de dhealan statach ceist 9

Is e E am freagairt cheart.

6. Seall air an dealbh gu h-ìosal. Na trì cosgaisean dealain q1, q, agus q2 ann an loidhne dhìreach. Ma tha q = 5,0 μC agus d = 30 cm, is e meud agus stiùireadh na feachd dealain a tha ag obair air a’ chosgais q… (k = 9 x 109 Nm2 C-2)

Eisimpleir de dhealan statach ceist 10A. 7,5 N a dh'ionnsaigh q1

B. 7,5 N a dh'ionnsaigh q2

C. 15 N a dh'ionnsaigh q1

D. 22,5 N a dh'ionnsaigh q1

E. 22,5 N a dh'ionnsaigh q2

Deasbad

Tha fios gu bheil:

Cosgais 1 (q1) = 30 μC = 30 x 10-6 C

Cosgais 2 (q2) = 60 μC = 60 x 10-6 C

Cosgais 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

An t-astar eadar q1 agus q = d

An t-astar eadar q2 agus q = 2d

d = 30 cm = 0,3 meatairean

d2 = (0,3)2 = 0,09

Cunbhalachd Coulomb (k) = 9 x 109 Nm2 C-2

Dh'fhaighnich: Meud agus stiùireadh na feachd dealain a tha ag obair air cosgais dealain

Freagairt:

Tha dà fheachd ag obair air q, is iad sin F1 tha an stiùireadh chun na làimh dheis (q agus q1 le cosgais dheimhinneach gus am bi F1 fuirich air falbh bho q agus q1) agus F2 tha an stiùireadh chun na clì (q agus q2 le cosgais dheimhinneach gus am bi F2 fuirich air falbh bho q agus q2). Obraich a-mach F an toiseach1 agus F2.

Eisimpleir de dhealan statach ceist 11Feachd mar thoradh air:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Is e 7,5 Newton an fheachd a thig às. Tha an stiùireadh aige mar an ceudna ri F1 is e sin ri ràdh air an làimh dheis a dh’ionnsaigh q2.

Is e am freagairt cheart B.

Achadh Dealain

7. Tha puing le cosgais q aig puing P ann an raon dealain a chruthaichear le cosgais (+) gus am bi e a’ fulang feachd de 0,05 N san t-slighe a dh’ionnsaigh a’ chosgais. Ma tha neart an achaidh aig puing P 2 x 10 -2 NC -1, an uairsin is e meud agus seòrsa a’ chosgais a dh’adhbharaicheas an raon...

A. 5,0 C, deimhinneach

B. 5,0 C, àicheil

C. 3,0 C, deimhinneach

D. 2,5 C, àicheil

E. 2,5 C, deimhinneach

Deasbad

Tha fios gu bheil:

Feachd dealain (F) = 0,05 N

Neart achaidh dealain (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

Dh'fhaighnich: Meud agus seòrsa a’ chosgais a chruthaicheas an raon

Freagairt:

Tha cosgais dealain air a thomhas le bhith a’ cleachdadh foirmle a tha ag innse a’ chàirdeis eadar feachd dealain (F), raon dealain (E) agus cosgais dealain (q):

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Coulomb

Bidh feachd dealain a’ tachairt air cosgais q san t-slighe a dh’ionnsaigh a’ chosgais (+) a chruthaicheas raon dealain, agus mar sin tha soidhne àicheil aig cosgais q.

Is e D am freagairt cheart.

8. Tha an t-astar eadar dà chosgais A agus B 4 m. Tha puing C eadar an dà chosgais agus 1 m bho A. Ma tha QA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 πε0 = 9 × 109 Nm2 C-2 , an uairsin is e neart an raoin dealain aig puing C mar thoradh air buaidh an dà chosgais...

LEUGH CUIDEACHD  Buaidh Doppler

A. 9 × 105 Carolina a Tuath -1

B. 18 × 105 Carolina a Tuath -1

C. 33 × 105 Carolina a Tuath -1

D. 45 × 105 Carolina a Tuath -1

E. 54 × 105 Carolina a Tuath -1

Deasbad

Tha fios gu bheil:

An t-astar eadar na cosgaisean A agus B (rAB) = 4 mheatair

An t-astar eadar puing C agus cosgais A (rAC) = 1 mheatair

An t-astar eadar puing C agus cosgais B (rBC) = 3 mheatair

Cosgais A (qA) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb

Cosgais B (qB) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb

Taisbeanach (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Dh'fhaighnich: neart an achaidh dealain aig puing C

Freagairt:

An raon dealain a chruthaicheas an cosgais A aig puing C:

Eisimpleir de dhealan statach ceist 12

Tha cosgais A àicheil agus mar sin tha stiùireadh an achaidh dealain a dh'ionnsaigh cosgais A agus air falbh bho chosgais B (chun na clì).

An raon dealain a chruthaicheas an cosgais B aig puing C:

Eisimpleir de dhealan statach ceist 13

Tha cosgais B deimhinneach agus mar sin tha stiùireadh an achaidh dealain air falbh bho chosgais B agus a dh’ionnsaigh cosgais A (chun na clì).

An raon dealain a thig às aig puing A:

EA agus EB san aon taobh agus mar sin tha iad air an cur ri chèile.

E = EA +eB

E = (27 x 105) + (6 x 105)

E = 33 x 105 N / C.

Tha stiùireadh an achaidh dealain a dh'ionnsaigh cosgais A agus air falbh bho cosgais B (chun na làimh chlì).

Is e C am freagairt cheart.

9. Faodaidh mìrean duslach 1 milleagram seòladh san adhar air sgàth làthaireachd raon dealain a chumas e na àite. Ma tha cosgais a’ mhìrean 0,5 μC agus luathachadh grabhataidh na Talmhainn 10 m/s2 , obraich a-mach meud neart an achaidh dealain as urrainn an duslach a chumail.

A. 5 Gun Chàradh

B. 10 Gun Chàradh

C. 20 N/C

D. 25 Gun Chàradh

E. 40 N/C

Deasbad

Tha fios gu bheil:

Tomad duslach (m) = 1 milleagram = 1 x 10-6 kg

Cosgais duslach (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Luathachadh air sgàth grabhataidh (g) = 10 m/s2

Dh'fhaighnich: Achadh dealain làidir a chumas duslach

Freagairt:

Foirmle cuideam:

w = mg

Tuairisgeul: w = cuideam an duslach, m = mais an duslach, g = luathachadh mar thoradh air grabhataidh

Tha an fheachd imtharraingeach a tha ag obair air duslach no cuideam duslach air a thomhas a’ cleachdadh foirmle cuideam:

w = mg = (1 x 10-6 cileagram)(10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10x10-6 Newton

Foirmle neart achaidh dealain:

E = F/q

Tuairisgeul: E = neart achaidh dealain, F = feachd dealain, q = cosgais dealain

Bidh duslach a’ fleòdradh san adhar, agus mar sin feumaidh an fheachd a thig às a sin a tha ag obair air an duslach a bhith neoni. Tha grabhataidh an duslach air a stiùireadh sìos, agus mar sin feumaidh an fheachd dealain a bhith air a stiùireadh suas, agus feumaidh meud grabhataidh an duslach a bhith co-ionann ri meud na feachd dealain, gus am bi an fheachd a thig às a sin air an duslach neoni. Mar sin, faodar F ann am foirmle neart an achaidh dealain a chur an àite w ann am foirmle a’ chuideam.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 C

E = 20 N/C

Is e C am freagairt cheart.

10. Dà chosgais de q gach fear1 = 32 μC agus q2 = -214 μC air an sgaradh le astar x bho chèile mar a chithear san fhigear gu h-àrd. Ma tha aig puing p a tha 10 cm bho q2 Tha neart an raoin dealain a thig às a sin neoni. Mar sin tha meud x….

A. 20 cmEisimpleir de dhealan statach ceist 14

B. 30 cm

C. 40 cm

Trast-thomhas 50 cm

60 cm a dh'fhaid

Deasbad

Tha fios gu bheil:

Cosgais 1 (Q1) = 32 μC

Cosgais 2 (Q2) = -214 μC

Astar puing p bho q1 = x + 10 cm

Astar puing p bho q2 = 10 cm

Dh'fhaighnich: x

Freagairt:

Eisimpleir de dhealan statach ceist 15

E1 's e an raon dealain a chruthaichear le cosgais Q1Tha stiùireadh an achaidh dealain air falbh bho Q.1 oir Q1 le cosgais dheimhinneach. E2 's e an raon dealain a chruthaichear le cosgais Q2Tha stiùireadh an achaidh dealain a dh’ionnsaigh Q2 oir Q2 le cosgais àicheil.

Aig puing p a tha 10 cm bho Q2, tha neart an achaidh dealain a thig às a sin neoni.

Eisimpleir de dhealan statach ceist 16

Cleachd am foirmle ABC:

Eisimpleir de dhealan statach ceist 17

11. Tha puing le cosgais q aig puing P ann an raon dealain a chruthaichear le cosgais (+), agus mar sin bidh e a’ fulang feachd de 0,05 N. Ma tha meud a’ chosgais +5 × l0-6 Coulomb, is e meud an achaidh dealain aig puing P…

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 104 NC-1

Deasbad

Tha fios gu bheil:

Feachd dealain (F) = 0,05 Newton

Cosgais dealain (Q) = +5 × l0-6 Coulomb = 0,000005

Dh'fhaighnich: meud an achaidh dealain aig puing P

Freagairt:

Am foirmle a tha ag innse a’ chàirdeis eadar raon dealain, feachd dealain agus cosgais dealain:

E = F / Q

E = 0,05 Newton / 0,000005 Coulomb

E = 5 Newton / 0,0005 Coulomb

E = 10.000 Newton/Coulomb

E = 104 N / C.

E = 104 NC-1

Is e E am freagairt cheart.

Lagh Coulomb

12. Tha trì cosgaisean air an cur air dòigh mar a chithear san fhigear gu h-ìosal. Is e feachd Coulomb a tha air a fhulang le cosgais B …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 09 x 101 Cosgais N gu CEisimpleir de dhealan statach ceist 18
B. 09 x 101 N gus cosgais a chuir air A
C. 18 x 101 Cosgais N gu C
D. 18 x 101 N gus cosgais a chuir air A
E. 36 x 101 Cosgais N gu C

Deasbad
Tha fios :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C=10-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2x10-5 Coulomb
rAB = 0,1 meatairean = 10-1 Meatair
rBC = 0,1 meatairean = 10-1 Meatair
k = 9 x 109 Nm2C-2
Chaidh faighneachd Feachd Coulomb a tha air a fulang le cosgais B
Jawab :

Tha dà fheachd Coulomb no feachd dealain ag obair air cosgais B, is iad sin feachd Coulomb eadar cosgaisean A agus B (FAB) a bharrachd air feachd Coulomb eadar cosgaisean B agus C (FBC). Is e toradh F an fheachd Coulomb a tha fo bhuaidh cosgais B.AB agus FBC.

Feachd Coulomb eadar cosgaisean A agus B:
Eisimpleir de dhealan statach ceist 19Tha soidhne dheimhinneach aig cosgais A agus soidhne dheimhinneach aig cosgais B agus mar sin tha FAB a dh’ionnsaigh cosgais C.

Feachd Coulomb eadar cosgaisean B agus C:
Eisimpleir de dhealan statach ceist 20Tha cosgais B deimhinneach agus tha cosgais C deimhinneach agus mar sin tha FBC a dh’ionnsaigh casaid A.

Feachd Coulomb a tha fo bhuaidh cosgais B:
FB = F.BC - F.AB = 180 – 90 = 90 N
Meud feachd Coulomb a tha air a fhulang le cosgais B (FB) 's e 90 Niùtan a th' ann. Stiùireadh FB an aon rud ri stiùireadh FBC is e sin a dh’ionnsaigh cosgais A.
Is e am freagairt cheart B.

LEUGH CUIDEACHD  Eisimpleir de lùth comasach elastagach fuarain

13. Is e meud agus stiùireadh feachd Coulomb air cosgais B... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 2,5 mìle Q2 r-2 air an taobh chlìEisimpleir de dhealan statach ceist 21
B. 2,5 mìle Q2 r-2 air an làimh dheis
C. 2 k Q2 r-2 air an taobh chlì
D. 2k Q2 r-2 air an làimh dheis
E. 1 k Q2 r-2 air an taobh chlì

Deasbad
Tha fios :
Cosgais A (qA) = +Q
Cosgais B (qB) = -2Q
Cosgais C (qC) = -Q
An t-astar eadar na cosgaisean A agus B (rAB) = r
An t-astar eadar na cosgaisean B agus C (rBC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Chaidh faighneachd meud agus stiùireadh feachd Coulomb air cosgais B
Jawab :
Feachd Coulomb eadar cosgais A agus cosgais B:
Eisimpleir de dhealan statach ceist 22Tha cosgais A deimhinneach agus cosgais B àicheil agus mar sin is e F an stiùireadhAB a dh’ionnsaigh cosgais A
  
Feachd Coulomb eadar cosgais B agus cosgais C:
Eisimpleir de dhealan statach ceist 23Tha cosgais B àicheil agus tha cosgais C àicheil agus mar sin tha stiùireadh FBC a dh’ionnsaigh cosgais A

An fheachd a thig às a sin a tha ag obair air cosgais B:
F = FAB + F.BC  = 2 k Q2/r2 + 0,5k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Tha stiùireadh feachd Coulomb a dh’ionnsaigh cosgais A no chun na clì.
Is e A am freagairt cheart.

Achadh Dealain
14. Thoir sùil air an dealbh de dhà chosgais phuinge gu h-ìosal! Càite a bheil puing P suidhichte gus am bi neart an raoin dealain aig puing P co-ionann ri neoni? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. ceart ann am meadhan Q1 agus Q2Dealain statach - Deuchainn Nàiseanta airson SMA MA Fiosaigs 2012 - 7
B. 6 cm air taobh deas Q2
C. 6 cm air an taobh chlì de Q1
D. 2 cm air taobh deas Q2
E. 2 cm air an taobh chlì de Q1
Deasbad
Gus neart an raoin dealain aig puing P obrachadh a-mach, gabh ris gu bheil cosgais deuchainn dheimhinneach aig puing P. Q1 deimhinneach agus Q2 àicheil, mar sin feumaidh puing P a bhith air taobh deas Q2 no air taobh clì Q1. Ma tha puing P air taobh clì Q1an raon dealain a chaidh a chruthachadh aig puing Q1 aig puing P tha an stiùireadh chun na clì (air falbh bho Q)1) agus an raon dealain a chaidh a chruthachadh Q2 aig puing P tha an stiùireadh chun na làimh dheis (a dh’ionnsaigh Q)1Leis gu bheil an raon dealain a’ dol mu choinneamh a chèile, bidh an dithis a’ cuir às dha chèile agus mar sin tha neart an raoin dealain aig puing P co-ionann ri neoni.
Tha fios :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
An t-astar eadar cosgais 1 agus cosgais 2 = 3 cm
An t-astar eadar Q1 agus puing P (r1P) = a
An t-astar eadar Q2 agus puing P (r2P) = 3 + a
Chaidh faighneachd Càite a bheil puing P suidhichte gus am bi neart an achaidh dealain aig puing P co-ionann ri neoni?
Jawab :
Tha puing P air taobh clì Q1.
An raon dealain a chruthaichear le Q1 aig puing P :
Eisimpleir de dhealan statach ceist 24Cosgais deuchainn dheimhinneach agus Q1 deimhinneach gus am bi stiùireadh an achaidh dealain chun na làimh chlì.
An raon dealain a chruthaichear le Q2 aig puing P :
Eisimpleir de dhealan statach ceist 25Cosgais deuchainn dheimhinneach agus Q2 àicheil gus am bi stiùireadh an achaidh dealain chun na làimh dheis.
Achadh dealain mar thoradh air sin aig puing A :
E1 agus E2 taobh eile.
E1 - E.2 = 0
E1 =E2
Eisimpleir de dhealan statach ceist 26Cleachd foirmle ABC gus luach a obrachadh a-mach.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Eisimpleir de dhealan statach ceist 27Chan urrainn dha a bhith àicheil.
An t-astar eadar Q2 agus puing P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Tha puing P aig astar 1,2 cm air taobh deas Q.2.

15. Seall air an dealbh a leanas! Cosgais q3 air a chur aig astar 5 cm bho q2, an uairsin neart an raoin dealain aig cosgais q3 is e… (1 µC = 10-6 C)
Eisimpleir de dhealan statach ceist 28

A. 4,6 x 107 Carolina a Tuath-1
B. 3,6 x 107 Carolina a Tuath-1
C. 1,6 x 107 Carolina a Tuath-1
D. 1,4 x 107 Carolina a Tuath-1
E. 1,3 x 107 Carolina a Tuath-1

Deasbad

Eisimpleir de dhealan statach ceist 29Cosgais q3 air a chur aig astar 5 cm bho q2, a’ ciallachadh nach eil air taobh clì q2 ach air an taobh cheart q2Ma tha e air an taobh chlì q2 an uairsin tha an raon dealain a thig às a sin neoni. Tha seo air sgàth 's gu bheil an t-astar eadar na cosgaisean q3 le cosgais q1 agus q2 tha 5 cm ann agus is e meud a’ chosgais q1 co-ionann ri cosgais q2.

Air sgàth 's gu bheil an cosgais q3 deimhinneach an uairsin stiùireadh raon dealain aig cosgais q3 a dh’ionnsaigh a’ chosgais àicheil q2 (E2) agus air falbh bhon chosgais dheimhinneach q1 (E1). Is e an raon dealain a thig às a sin suim neartan an raoin dealain E1 agus E2.

Tha fios :
Cosgais q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Cosgais q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
An t-astar eadar na cosgaisean q1 agus cosgais q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 Meatair
An t-astar eadar na cosgaisean q2 agus cosgais q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 Meatair
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Chaidh faighneachd : Neart achaidh dealain aig cosgais q3
Jawab :

Neart achaidh dealain 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2x107 N / C.
Neart achaidh dealain 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8x107 N / C.
Neart an raoin dealain a thig às
Neart an achaidh dealain mar thoradh air aig cosgais q3 is e:
E = E2 - E.1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C.
Tha stiùireadh an achaidh dealain air an taobh chlì no ann an stiùireadh E2.
Is e C am freagairt cheart.

16. Tha dà chosgais dealain air an sgaradh mar a chithear san fhigear. Is e neart an achaidh aig puing P… (k = 9 x 109 Nm2 C-2)
Eisimpleir de dhealan statach ceist 30

A. 9,0 x 109 Carolina a Tuath-1
B. 4,5 x 109 Carolina a Tuath-1
C. 3,6 x 109 Carolina a Tuath-1
D. 5,4 x 109 Carolina a Tuath-1
E. 4,5 x 109 Carolina a Tuath-1

Deasbad

Eisimpleir de dhealan statach ceist 31

Tha fios :
Cosgais qA = +2,5°C
Cosgais qB = -2°C
An t-astar eadar na cosgaisean qA agus puing P (rA) = 5 m
An t-astar eadar na cosgaisean qB agus puing P (rB) = 2 m
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Chaidh faighneachd Neart an achaidh dealain aig puing P
Jawab :
Neart achaidh dealain A
EA = kqA /rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) /25
EA = 0,9x109 N / C.
Neart achaidh dealain B
EB = kqB /rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) /4
EB = 4,5x109 N / C.
Neart an raoin dealain a thig às
Is e neart an raoin dealain a thig às aig puing P:
E = EB - E.A = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6x109 N / C.
Tha stiùireadh an achaidh dealain air an taobh chlì no ann an stiùireadh EB.
Is e C am freagairt cheart.

17. Tha cosgais Q aig gach aon de dhà chosgais dealain.1 = -40 µC agus Q2 = +5 µC suidhichte san t-suidheachadh a chithear san fhigear (k = 9 x 109 Nm2.C-2 agus 1 µC = 10-6 C), is e neart an raoin dealain aig puing P…
Eisimpleir de dhealan statach ceist 32A. 2,25 x 106 Carolina a Tuath-1
B. 2,45 x 106 Carolina a Tuath-1
C. 5,25 x 106 Carolina a Tuath-1
D. 6,75 x 106 Carolina a Tuath-1
E. 9,00 x 106 Carolina a Tuath-1
Deasbad

LEUGH CUIDEACHD  Foirmle modulas rùsgadh

Eisimpleir de dhealan statach ceist 33

Tha fios :
Cosgais q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Cosgais q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
An t-astar eadar na cosgaisean q1 agus puing P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
An t-astar eadar na cosgaisean q2 agus puing P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Chaidh faighneachd Neart an achaidh dealain aig puing P
Jawab :
Neart achaidh dealain 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5x105 N / C.
Neart achaidh dealain 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45x105 N / C.
Neart an raoin dealain a thig às
Is e neart an raoin dealain a thig às aig puing P:
E = E2 - E.1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5x105 N / C.
E = 2,25 x 106 N / C.
Tha stiùireadh an achaidh dealain chun na làimh dheis no ann an stiùireadh E2.
Is e A am freagairt cheart.

18. Tha dà chosgais dealain air an cur air leth mar a chithear san fhigear. Tha an cosgais aig A 8 µC agus tha an fheachd tharraingeach a tha ag obair air an dà chosgais 45 N. Ma thèid cosgais A a ghluasad chun na làimh dheis le 1 cm agus k = 9.109 Nm2.C-2, an uairsin is e an fheachd tharraingeach a tha ag obair air an dà chosgais...
Eisimpleir de dhealan statach ceist 34

A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D. 90 N
E. 120 N

Deasbad
Tha fios :
An cosgais dealain aig A (qA) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
An fheachd dealain eadar an dà chosgais (F) = 45 Newton
An t-astar eadar an dà chosgais (rAB) = 4 cm = 0,04 meatairean = 4 x 10-2 Meatair
Taisbeanach (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Chaidh faighneachd : Feachd dealain eadar an dà chosgais ma thèid cosgais A a ghluasad chun na làimh dheis le 1 cm no 0,01 meatair
Jawab :

An toiseach obraich a-mach an cosgais dealain aig B, agus an uair sin obraich a-mach an fheachd dealain eadar an dà chosgais dealain, ma thèid an cosgais dealain aig A a ghluasad chun na làimh dheis le 1 cm.
Cosgais dealain aig B :
Foirmle lagh Coulomb :
F = k (qA)(qB) / r2
Fr2 = k (qA)(qB)
qB = F r2 / k (qA)
Cosgais dealain aig B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9 x 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10x10-7 Coulomb
An fheachd dealain eadar na cosgaisean dealain A agus B :
Ma thèid an cosgais aig A a ghluasad chun na làimh dheis le 1 cm, bidh an t-astar eadar an dà chosgais a’ fàs 3 cm = 0,03 meatairean = 3 x 10-2 Meatair
F = k (qA)(qB) / r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Niùton
Is e C am freagairt cheart.

19. Bidh dà chosgais dealain P agus Q a tha 10 cm bho chèile a’ faighinn eòlas air feachd tarraingeach de 8 N. Ma thèid cosgais Q a ghluasad 5 cm a dh’ionnsaigh cosgais P (1 µC = 10-6 C agus k = 9 x 109 Nm2.C-2), an uairsin is e an fheachd dealain a tha a’ tachairt...
Eisimpleir de dhealan statach ceist 35

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D. 40 N
E. 56 N

Deasbad
Tha fios :
An t-astar eadar na cosgaisean P agus Q (rPQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
An fheachd dealain eadar na cosgaisean P agus Q (F) = 8 N
Cosgais dealain Q (qQ) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Taisbeanach (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Chaidh faighneachd An fheachd dealain eadar cosgaisean P agus Q ma thèid cosgais Q a ghluasad 5 cm a dh’ionnsaigh cosgais P
Jawab :
An toiseach obraich a-mach an cosgais dealain P, agus às dèidh sin obraich a-mach an fheachd dealain eadar an dà chosgais dealain, ma thèid an cosgais dealain Q a ghluasad 5 cm a dh’ionnsaigh a’ chosgais P.
Cosgais dealain P :
qP = F r2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9 x 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
An fheachd dealain eadar na cosgaisean dealain P agus Q :
Ma thèid an cosgais aig Q a ghluasad chun na làimh chlì le 5 cm, bidh an t-astar eadar an dà chosgais a’ fàs 5 cm = 0,05 meatairean = 5 x 10-2 Meatair
F = k (qP)(qQ) / r2
F = (9 x 109)((1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Niùton
Is e C am freagairt cheart.

20. Thoir sùil air an ìomhaigh a leanas de chosgais dealain. Is e an fheachd dealain a tha air a fulang le chosgais qB is e 8 N (1 µC = 10-6 C) agus (k = 9.109 Nm2.C-2). Ma tha an cosgais qB ma ghluaisear gu 4 cm bho A, is e q an fheachd dealain a thathar a’ faighinnB a-nis tha…
Eisimpleir de dhealan statach ceist 36A. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D. 8 N
E. 10 N
Deasbad
Tha fios :
An t-astar eadar na cosgaisean A agus B (rAB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
An fheachd dealain eadar na cosgaisean A agus B (F) = 8 N
Cosgais dealain A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Taisbeanach (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Chaidh faighneachd An fheachd dealain eadar cosgaisean A agus B ma tha an t-astar eadar an dà chosgais 4 cm
Jawab :
An toiseach obraich a-mach an cosgais dealain B, agus às dèidh sin obraich a-mach an fheachd dealain eadar an dà chosgais dealain ma tha an t-astar eadar an dà chosgais dealain 4 cm = 0,04 meatairean = 4 x 10-2 Meatair.
Cosgais dealain B :
qB = F r2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9 x 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
An fheachd dealain eadar na cosgaisean A agus B :
F = k (qA)(qB) / r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)((16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)((16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Niùton
Is e A am freagairt cheart.

Stòr na ceiste:

Ceistean Fiosaigs airson Àrd-sgoil Àrd-ìre/Àrd-sgoil Dreuchdail

Fàg beachd