12 ceistean eisimpleireach Laghan Gas
1. Aig toiseach an turais bha cuideam an adhair ann an taidhrichean a’ chàir 432 kPa le teòthachd de 15 oC. Às dèidh siubhal aig astar àrd, bidh na taidhrichean a’ fàs teth agus bidh cuideam an adhair a’ fàs 492 kPa. Ma tha leudachadh Mura tèid na taidhrichean a leigeil seachad, bidh teòthachd an adhair taobh a-staigh nan taidhrichean…
A. 17 oC
B. 35 oC
C. 55 oC
D. 155 oC
E. 328 oC
Deasbad
Tha fios gu bheil:
Bruthadh tùsail (P1) = 432 kPa
Bruthadh deireannach (P2) = 492 kPa
Teòthachd tòiseachaidh (T1) =15 oC
Dh'fhaighnich: Teòthachd dheireannach (T2)
Freagairt:
Foirmle lagh Gay-Lussac (pròiseas isochoric no toirt seasmhach):

Is e A am freagairt cheart.
2. Tha gas air leth freagarrach ann an seòmar dùinte le meud V, cuideam P agus teòthachd T. Ma dh’atharraicheas an tomhas-lìonaidh gu ½ uiread an tomhas-lìonaidh thùsail agus ma thèid an teòthachd àrdachadh gu 4 uiread an tomhas-lìonaidh thùsail, bidh cuideam a’ ghasa anns an t-siostam a’ fàs…
A. 8 P1
B. 2 P1
C. 1/2 P1
D. 1/4 P1
E. 1/8 P1
Deasbad
Tha fios :
Meud tùsail a’ ghasa (V1) = V
Meud deireannach a’ ghasa (V2) = ½ V
Teòthachd tòiseachaidh a’ ghasa (T1) = T
Teòthachd dheireannach a’ ghasa (T2) = 4T
Bruthadh gas tùsail (P1) = P1
Chaidh faighneachd Bruthadh gas deireannach (P2)
Jawab :

Is e A am freagairt cheart.
3. Bidh gas air leth freagarrach an toiseach a’ gabhail àite le meud V aig teòthachd T agus cuideam P. Ma thèid an gas a theasachadh gus am bi teòthachd a’ ghasa 3/2 T agus an cuideam 4/3 P, bidh meud a’ ghasa….
A. 9/5 V
B. 5/3 V
C. 3/2 V
D. 4/3 V
E. 9/8 V
Deasbad
Tha fios :
Meud tùsail a’ ghasa (V1) = V
Teòthachd tòiseachaidh a’ ghasa (T1) = T
Teòthachd dheireannach a’ ghasa (T2) = 3/2 T
Bruthadh gas tùsail (P1) = P
Bruthadh gas deireannach (P2) = 4/3 P
Chaidh faighneachd Meud deireannach a’ ghasa (V2)
Jawab :

Is e E am freagairt cheart.
4. Bidh gas air leth freagarrach an toiseach a’ gabhail àite le meud V agus cuideam P. Ma dh’fhàsas teòthachd a’ ghasa 5/4 T agus ma dh’fhàsas a mheud 3/4 V, an uairsin bidh an cuideam…
A. 3/4 P
B. 4/3 P
C. 3/2 P
D. 5/3 P
E. 2 P
Deasbad
Tha fios :
Meud tùsail a’ ghasa (V1) = V
Meud deireannach a’ ghasa (V2) = 3/4 V
Teòthachd tòiseachaidh a’ ghasa (T1) = T
Teòthachd dheireannach a’ ghasa (T2) = 5/4 T
Bruthadh gas tùsail (P1) = P
Chaidh faighneachd Bruthadh gas deireannach (P2)
Jawab :

Is e D am freagairt cheart.
5. Bidh gas air leth freagarrach an toiseach a’ gabhail àite le meud V aig teòthachd T agus cuideam P. Ma dh’fhàsas teòthachd a’ ghasa 3/2 T agus ma dh’fhàsas an cuideam 2 P, bidh meud a’ ghasa…
A. 3/4 V
B. 4/3 V
C. 3/2 V
D. 3 V
E. 4 V
Deasbad
Tha fios :
Meud tùsail a’ ghasa (V1) = V
Teòthachd tòiseachaidh a’ ghasa (T1) = T
Teòthachd dheireannach a’ ghasa (T2) = 3/2 T
Bruthadh gas tùsail (P1) = P
Bruthadh gas deireannach (P2) = 2P
Chaidh faighneachd Meud deireannach a’ ghasa (V2)
Jawab :

Is e A am freagairt cheart.
6. Bidh gas air leth freagarrach an toiseach a’ gabhail àite le meud V aig teòthachd T agus cuideam P. Ma dh’fhàsas teòthachd a’ ghasa 2T agus ma dh’fhàsas an cuideam 3/2 P, an uairsin bidh meud a’ ghasa….
A. 3/4 V
B. 4/3 V
C. 3/2 V
D. 2 V
E. 3 V
Deasbad
Tha fios gu bheil:
Meud tùsail (V1) = V
Teòthachd tòiseachaidh (T1) = T
Teòthachd dheireannach (T2) = 2T
Bruthadh deireannach (P2) = 3/2 P
Dh'fhaighnich: Meud deireannach a’ ghasa (V2)
Freagairt:

Is e am freagairt cheart B.
7. Tha grunn ghasan air leth freagarrach ann an seòmar dùinte an toiseach aig teòthachd de 27°C. Gus am bi an cuideam 4 uiread nas àirde na an teòthachd thùsail, an uairsin bidh teòthachd an t-seòmair...
A. 108°C
B. 297°C
C. 300°C
D. 927°C
Ear 1200° C
Deasbad
Àite dùinte = meud seasmhach = pròiseas isochoric
Tha fios :
Teòthachd tòiseachaidh a’ ghasa (T1) =27oC + 273 = 300 K
Bruthadh gas tùsail (P1) = P
Bruthadh gas deireannach (P2) = 4P
Chaidh faighneachd Teòthachd dheireannach a’ ghasa (T2)
Jawab :

Is e A am freagairt cheart.
8. Ann an soitheach dùinte, bidh meud a’ ghasa a’ leudachadh gu 2 uiread na meud tùsail (Vo = meud tùsail, Po = cuideam tùsail) agus bidh teòthachd a’ ghasa ag èirigh gu 4 uiread an teòthachd thùsail. Bidh cuideam a’ ghasa a’ fàs...
A. Po
B. 2 Po
C. 4 Po
D. 6 Po
E. 8 Po
Deasbad
Jawab :

Is e am freagairt cheart B.
9. Bidh meud sònraichte de ghas air leth a’ dol tro phròiseas isothermal, gus am bi an cuideam dà uiread na cuideam tùsail, agus an uairsin bidh an tomhas-lìonaidh a’ fàs...
A. 4 tursan tùsail
B. 2 tursan tùsail
C. ½ uiread an tùs
D. ¼ uair an tùs
E. fhathast
Deasbad
Isothermic = teòthachd seasmhach
Tha fios :
Meud tùsail a’ ghasa (V1) = V
Bruthadh gas tùsail (P1) = P
Bruthadh gas deireannach (P2) = 2P
Chaidh faighneachd Meud deireannach a’ ghasa (V2)
Jawab :
P1 V1 = P.2 V2
PV = (2P) V2
V = (2) V2
V2 = V / 2
V2 = ½ V
Is e C am freagairt cheart.
10. Tha grunn ghasan air leth freagarrach ann an seòmar dùinte an toiseach aig teòthachd de 27°C. Gus am bi an cuideam 4 uiread nas àirde na an teòthachd thùsail, an uairsin bidh teòthachd an t-seòmair...
A. 108°C
B. 297°C
C. 300°C
D. 927°C
Ear 1200° C
Deasbad
Àite dùinte = meud seasmhach = pròiseas isochoric
Tha fios :
Teòthachd tòiseachaidh a’ ghasa (T1) =27oC + 273 = 300 K
Bruthadh gas tùsail (P1) = P
Bruthadh gas deireannach (P2) = 4P
Chaidh faighneachd Teòthachd dheireannach a’ ghasa (T2)
Jawab :

Is e A am freagairt cheart.
11. Ann an soitheach dùinte, bidh meud a’ ghasa a’ leudachadh gu 2 uiread na meud tùsail (Vo = meud tùsail, Po = cuideam tùsail) agus bidh teòthachd a’ ghasa ag èirigh gu 4 uiread an teòthachd thùsail. Bidh cuideam a’ ghasa a’ fàs...
A. Po
B. 2 Po
C. 4 Po
D. 6 Po
E. 8 Po
Deasbad
Tha fios :
Meud tùsail a’ ghasa (V1) = Vo
Meud deireannach a’ ghasa (V2) = 2Vo
Teòthachd tòiseachaidh a’ ghasa (T1) = T
Teòthachd dheireannach a’ ghasa (T2) = 4T
Bruthadh gas tùsail (P1) = Po
Chaidh faighneachd Bruthadh gas deireannach (P2)
Jawab :

Is e am freagairt cheart B.
12. Bidh meud sònraichte de ghas air leth a’ dol tro phròiseas isothermal, gus am bi an cuideam dà uiread na cuideam tùsail, agus an uairsin bidh an tomhas-lìonaidh a’ fàs...
A. 4 tursan tùsail
B. 2 tursan tùsail
C. ½ uiread an tùs
D. ¼ uair an tùs
E. fhathast
Deasbad
Isothermic = teòthachd seasmhach
Tha fios :
Meud tùsail a’ ghasa (V1) = V
Bruthadh gas tùsail (P1) = P
Bruthadh gas deireannach (P2) = 2P
Chaidh faighneachd Meud deireannach a’ ghasa (V2)
Jawab :
P1 V1 = P.2 V2
PV = (2P) V2
V = (2) V2
V2 = V / 2
V2 = ½ V
Is e C am freagairt cheart.
Stòr na ceiste:
Ceistean Fiosaigs airson Àrd-sgoil Àrd-ìre/Àrd-sgoil Dreuchdail