Elektrizitate estatikoaren adibide galderak

Elektrizitate estatikoaren inguruko 20 galderaren adibide

Indar elektrikoa

1. Titik A terletak dalam eremu elektrikoaA puntuko eremu elektrikoaren intentsitatea = 0,5 NC-10,25 C-ko karga elektrikoa duen objektu bat A puntuan jartzen bada, lana egingo da objektu horretan. gaya Coulomb bezain handia…

A. 0,125 I

B. 0,25 I

C. 0,35 N

D. 0,40 I

E. 0,70 I

Eztabaida

Jakina da:

A puntuko eremu elektrikoaren indarra = 0,5 NC-1

Muatan listrik di titik A = 0,25 C

Galdetu zuen: Objektu elektrikoki kargatuei eragiten dien Coulomb indarra

Erantzuna:

Rumus yang menyatakan hubungan antara gaya listrik (F), medan listrik (E) dan muatan listrik (q) adalah :

F = q E

F = (0,25 C)(0,5 NC)-1)

F = 0,125 N

Erantzun zuzena A da.

2. Dua buah muatan masing-masing 5 C dan 4 C berjarak 3 m satu sama lain. Jika diketahui k = 9 × 109 Nm2 C-2 , orduan bi kargek jasaten duten Coulomb indarraren magnitudea hau da...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

C. 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Eztabaida

Jakina da:

1. karga (q1) = 5 °C

2. karga (q2) = 4 °C

1 eta 2 kargen arteko distantzia (r) = 3 metro.

Coulomb-en konstantea (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Galdetu zuen: Coulomb indarraren magnitudea (F)

Erantzuna:

Elektrizitate estatikoaren eztabaida 1

Erantzun zuzena C da.

3. Muatan listrik +q1 = 10 μC ; +q2 = 20 μC ; eta q3 beheko irudian bezala bereizita. Beraz, q kargaren gainean eragiten duen Coulomb indarra2 = zero; orduan q karga3 da…

A. +2,5 μCContoh soal listrik statis 2

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Eztabaida

Jakina da:

1. karga (q1) = 10 μC = 10 x 10-6 C

2. karga (q2) = 20 μC = 20 x 10-6 C

Galdetu zuen: Zein da q karga?3 beraz, q kargaren gainean eragiten duen Coulomb indarra2 zeroren berdina (F2 = 0).

Erantzuna:

Ada dua gaya yang bekerja pada +q2.

Gaya pertama adalah gaya tolak antara muatan +q1 eta karga +q2 hain zuzen ere F12 yang arahnya ke kanan.

Beraz, q-ren gainean eragiten duen indar elektriko erresultantea2 zero bada orduan q3 negatiboki kargatuta egon behar du. Jadi gaya kedua adalah gaya tarik antara muatan +q2 dan -q3 hain zuzen ere F23 ezkerrean dagoena. Kedua gaya ini bekerja pada q2, magnitude bera baina kontrako noranzkoa dute.

Contoh soal listrik statis 3

Resultan gaya pada +q2 zeroren berdina.

Contoh soal listrik statis 4

Erantzun zuzena B da.

4. Titik A dan B masing-masing bermuatan listrik −10 μC dan +40 μC. Mula-mula kedua muatan diletakkan terpisah 0,5 meter sehingga timbul gaya Coulomb F Newton. Jika jarak A dan B diubah menjadi 1,5 meter, maka gaya Coulomb yang timbul adalah….

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

E. 9 F

Eztabaida

Bandingkan pembahasan soal nomor 9.

A eta B arteko distantzia 1,5 metrora edo jatorrizko distantziaren 3 aldiz aldatzen da.

Indarra distantziaren karratuarekiko alderantziz proportzionala da:

Contoh soal listrik statis 5

Gaya Coulomb yang timbul adalah 1/9 F.

Erantzun zuzena A da.

5. Tamaina bereko 3 karga libre dituen sistema bat irudian ikusten den bezala orekatuta jartzen da. Baldin eta Q3 Q-ra 1/3 aldiz hurbildu da2, orduan Coulomb indarraren F magnitudearen erlazioa2 : F1 menjadi….

Contoh soal listrik statis 6

A. 1:3

B. 2 : 3

K. 3 : 4

D. 9 : 1

E. 9 : 4

Eztabaida

Jakina da :

q-ren arteko distantzia1 eta q2 =x

q-ren arteko distantzia2 eta q3 = 2/3 x

Galdetu : F2 : F1 = … ?

Jawab :

Coulomb-en legearen formula:

Contoh soal listrik statis 7

Deskribapena: k = konstantea, q1 = 1. karga, q2 = muatan 2, r = jarak antara muatan 1 dan muatan 2

Contoh soal listrik statis 8

Coulomb indarraren magnitudearen konparaketa

q1, q2 eta q3 tamaina berdina dute, beraz, ekuaziotik ezabatzen dira. k eta x2 tamaina berekoak dira eta ezkerreko eta eskuineko aldeetan daude, beraz, ekuaziotik ezabatzen dira.

Contoh soal listrik statis 9

E erantzun zuzena da.

6. Begira beheko irudia. Hiru karga elektrikoak q1, q eta q2 lerro zuzen batean dago. q = 5,0 μC eta d = 30 cm badira, orduan q kargaren gainean eragiten duen indar elektrikoaren magnitudea eta norabidea… (k = 9 x 109 Nm2 C-2)

Contoh soal listrik statis 10A. 7,5 N q-rantz1

B. 7,5 N q-rantz2

C. 15 N q-rantz1

D. 22,5 N q-rantz1

E. 22,5 N q aldera2

Eztabaida

Jakina da:

1. karga (q1) = 30 μC = 30 x 10-6 C

2. karga (q2) = 60 μC = 60 x 10-6 C

3. karga (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

q-ren arteko distantzia1 eta q = d

q-ren arteko distantzia2 eta q = 2d

d = 30 cm = 0,3 metro

d2 = (0,3)2 = 0,09

Coulomb-en konstantea (k) = 9 x 109 Nm2 C-2

Galdetu zuen: Karga elektriko bati eragiten dion indar elektrikoaren magnitudea eta norabidea

Erantzuna:

Bi indar ari dira q-ren gainean eragiten, F hain zuzen ere.1 norabidea eskuinera da (q eta q1 positiboki kargatuta, beraz, F1 egon zaitez q eta q-tik urrun1) dan F2 norabidea ezkerrera da (q eta q2 positiboki kargatuta, beraz, F2 egon zaitez q eta q-tik urrun2). Lehenik kalkulatu F1 eta F2.

Contoh soal listrik statis 11Indar erresultantea:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Resultan gaya adalah 7,5 Newton. Arahnya sama dengan F1 yakni ke kanan menuju q2.

Erantzun zuzena B da.

Eremu elektrikoa

7. Q karga duen puntu bat P puntuan dago, karga (+) batek sortutako eremu elektriko batean, eta horrela 0,05 N-ko indarra jasaten du kargaren norabidean. P puntuko eremu-indarra 2 x 10 bada -2 NC -1, orduan eremua eragiten duen kargaren tamaina eta mota...

A. 5,0 C, positiboa

B. 5,0 C, negatiboa

C. 3,0 C, positiboa

D. 2,5 C, negatiboa

E. 2,5 C, positiboa

Eztabaida

Jakina da:

Gaya listrik (F) = 0,05 N

Eremu elektrikoaren indarra (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

Galdetu zuen: Eremua sortzen duen kargaren tamaina eta mota

Erantzuna:

Karga elektrikoa indar elektrikoaren (F), eremu elektrikoaren (E) eta karga elektrikoaren (q) arteko erlazioa adierazten duen formula bat erabiliz kalkulatzen da:

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Coulomb

q kargak (+) kargarantz doan indar elektriko bat jasaten du, eta horrek eremu elektriko bat sortzen du, beraz, q kargak zeinu negatiboa du.

Erantzun zuzena D da.

8. A eta B bi kargen arteko distantzia 4 m da. C puntua bi kargen artean dago eta A-tik 1 m-ra dago. Q badaA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 π ε0 = 9 × 109 Nm2 C-2 , orduan, bi kargen eraginagatik C puntuan sortzen den eremu elektrikoaren intentsitatea...

IRAKURRI ERE  Doppler efektua

A. 9 × 105 Ipar Carolina -1

B. 18 × 105 Ipar Carolina -1

C. 33 × 105 Ipar Carolina -1

D. 45 × 105 Ipar Carolina -1

E. 54 × 105 Ipar Carolina -1

Eztabaida

Jakina da:

A eta B kargen arteko distantzia (rAB) = 4 metro

C puntuaren eta A kargaren arteko distantzia (rAC) = 1 metro

Jarak antara titik C dan muatan B (rBC) = 3 metro

A karga (q)A) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb

B karga (qB) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb

Konstantea (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Galdetu zuen: kuat medan listrik di titik C

Erantzuna:

A kargak C puntuan sortutako eremu elektrikoa:

Contoh soal listrik statis 12

Muatan A negatif sehingga arah medan listrik menuju muatan A dan menjauhi muatan B (ke kiri).

B kargak C puntuan sortutako eremu elektrikoa:

Contoh soal listrik statis 13

B karga positiboa da, beraz, eremu elektrikoaren norabidea B kargatik urruntzen da eta A kargarantz doa (ezkerrera).

A puntuan sortzen den eremu elektrikoa:

EA eta E.B searah sehingga dijumlahkan.

E = EA +EB

E = (27 x 105) + (6 x 105)

E = 33 x 105 N / C

Arah medan listrik adalah menuju muatan A dan menjauhi muatan B (ke kiri).

Erantzun zuzena C da.

9. Miligramo bateko hauts partikula batek airean flotatzen du, bere lekuan mantentzen duen eremu elektriko baten presentziari esker. Partikularen karga 0,5 μC bada eta Lurraren grabitazio-azelerazioa 10 m/s bada2 , zehaztu hautsa eutsi dezakeen eremu elektrikoaren intentsitatearen magnitudea.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

E. 40 N/C

Eztabaida

Jakina da:

Hautsaren masa (m) = 1 miligramo = 1 x 10-6 kg

Muatan debu (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Grabitatearen azelerazioa (g) = 10 m/s2

Galdetu zuen: Hautsa atxikitzen duen eremu elektriko indartsua

Erantzuna:

Pisuaren formula:

w = mg

Deskribapena: w = hautsaren pisua, m = hautsaren masa, g = grabitatearen azelerazioa

Hautsaren gainean edo hautsaren pisuan eragiten duen grabitazio-indarra pisu-formula hau erabiliz kalkulatzen da:

w = mg = (1 x 10-6 kg) (10 m/s)2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10 x 10-6 Newton

Eremu elektrikoaren intentsitatearen formula:

E = F/q

Deskribapena: E = eremu elektrikoaren indarra, F = indar elektrikoa, q = karga elektrikoa

Debu mengapung di udara sehingga resultan gaya yang bekerja pada debu harus bernilai nol. Gaya berat debu arahnya ke bawah sehingga gaya listrik harus berarah ke atas dan besar gaya berat debu harus sama dengan besar gaya listrik, agar resultan gaya pada debu bernilai nol. Dengan demikian F pada rumus kuat medan listrik dapat diganti dengan w pada rumus berat.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 °C

E = 20 N/C

Erantzun zuzena C da.

10. Dua buah muatan masing-masing q1 = 32 μC eta q2 = -214 μC terpisah sejauh x satu sama lain seperti gambar di atas. Bila di titik p yang berjarak 10 cm dari q2 resultan kuat medan listriknya = nol. Maka besar x adalah….

A. 20 cmContoh soal listrik statis 14

B. 30 cm

40 cm inguru

50 cm-ko diametroa

E. 60 cm

Eztabaida

Jakina da:

1. karga (Q1) = 32 μC

2. karga (Q2) = -214 μC

Jarak titik p dari q1 = x + 10 cm

Jarak titik p dari q2 = 10 cm

Galdetu zuen: x

Erantzuna:

Contoh soal listrik statis 15

E1 Q kargak sortutako eremu elektrikoa da1Eremu elektrikoaren norabidea Q-tik urrun dago.1 Q delako1 positiboki kargatuta. E2 Q kargak sortutako eremu elektrikoa da2. Arah medan listrik menuju Q2 Q delako2 negatiboki kargatuta.

Q-tik 10 cm-ra dagoen p puntuan2, sortzen den eremu elektrikoaren intentsitatea zero da.

Contoh soal listrik statis 16

Erabili ABC formula:

Contoh soal listrik statis 17

11. q karga duen puntu bat P puntuan dago, karga (+) batek sortutako eremu elektriko batean, beraz, 0,05 N-ko indarra jasaten du. Kargaren magnitudea +5 × l0 bada-6 Coulomb, maka besar medan listrik di titik P adalah…

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 104 NC-1

Eztabaida

Jakina da:

Gaya listrik (F) = 0,05 Newton

Karga elektrikoa (Q) = +5 × l0-6 Coulomb = 0,000005

Galdetu zuen: P puntuko eremu elektrikoaren magnitudea

Erantzuna:

Rumus yang menyatakan hubungan antara medan listrik, gaya listrik dan muatan listrik :

E = F / Q

E = 0,05 Newton / 0,000005 Coulomb

E = 5 Newton / 0,0005 Coulomb

E = 10.000 Newton/Coulomb

E = 104 N / C

E = 104 NC-1

E erantzun zuzena da.

Coulomben legea

12. Hiru karga beheko irudian erakusten den bezala antolatuta daude. B kargak jasaten duen Coulomb indarra … da. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 09 x 101 N-tik C-ra kargatzeaContoh soal listrik statis 18
B. 09 x 101 N A kargatzeko
C. 18 x 101 N-tik C-ra kargatzea
D. 18 x 101 N A kargatzeko
E. 36 x 101 N-tik C-ra kargatzea

Eztabaida
Jakina da :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = 10-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x 10-5 Coulomb
rAB = 0,1 metro = 10-1 metro
rBC = 0,1 metro = 10-1 metro
k = 9 x 109 Nm2C-2
Galdetu B kargak jasaten duen Coulomb indarra
Jawab :

Bi Coulomb indar edo indar elektriko daude B kargaren gainean eragiten dutenak, hain zuzen ere A eta B kargen arteko Coulomb indarra (FAB) serta gaya Coulomb antara muatan B dan C (FBC). B kargak jasaten duen Coulomb indarra F-ren erresultantea daAB eta FBC.

Coulomb-en indarra A eta B kargen artean:
Contoh soal listrik statis 19Muatan A bertanda positif dan muatan B bertanda positif sehingga FAB C kargaren aldera.

Coulomb-en indarra B eta C kargen artean:
Contoh soal listrik statis 20Muatan B bertanda positif dan muatan C bertanda positif sehingga FBC A kargaren aldera.

B kargak jasaten duen Coulomb indarra:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
B kargak (F) jasaten duen Coulomb indarraren magnitudeaB) 90 Newton da. F-ren norabideaB F norabidearen berdinaBC yakni menuju muatan A.
Erantzun zuzena B da.

IRAKURRI ERE  Malguki baten energia potentzial elastikoaren adibidea

13. B kargaren gaineko Coulomb indarraren magnitudea eta norabidea... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 2,5 k Q2 r-2 ezkerreraContoh soal listrik statis 21
B. 2,5 k Q2 r-2 eskuinera
C. 2 k Q2 r-2 ezkerrera
D. 2 k Q2 r-2 eskuinera
E. 1 k Q2 r-2 ezkerrera

Eztabaida
Jakina da :
A karga (q)A) = +Q
B karga (qB) = -2Q
C karga (qC) = -Q
A eta B kargen arteko distantzia (rAB) = r
Jarak antara muatan B dan C (rBC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Galdetu : B kargaren gaineko Coulomb indarraren magnitudea eta norabidea
Jawab :
Coulomb indarra A kargaren eta B kargaren artean:
Contoh soal listrik statis 22Muatan A positif dan muatan B negatif sehingga arah FAB menuju muatan A
  
Coulomb indarra B kargaren eta C kargaren artean:
Contoh soal listrik statis 23B karga negatiboa da eta C karga negatiboa, beraz, F-ren norabidea hau da:BC menuju muatan A

B kargaren gainean eragiten duen indar erresultantea:
F = FAB +FBC  = 2 k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Coulomb indarraren norabidea A kargarantz edo ezkerrera doa.
Erantzun zuzena A da.

Eremu elektrikoa
14. Begira beheko bi karga puntualen irudia! Non dago P puntua kokatuta, P puntuko eremu elektrikoaren intentsitatea zero izan dadin? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. tepat di tengah Q1 eta Q2Listrik statis - UN fisika SMA MA 2012 - 7
B. Q-ren eskuinera 6 cm2
C. Q-ren ezkerrean 6 cm1
D. Q-ren eskuinera 2 cm2
E. 2 cm di kiri Q1
Eztabaida
Untuk menghitung kuat medan listrik di titik P, diandaikan pada titik P terdapat sebuah muatan uji positif. Q1 positif dan Q2 negatif, karenanya titik P harus berada di sebelah kanan Q2 edo Q-ren ezkerrean1. P puntua Q-ren ezkerrean badago1Q puntuan sortutako eremu elektrikoa1 pada titik P arahnya ke kiri (menjauhi Q1) eta sortutako Q eremu elektrikoa2 P puntuan norabidea eskuinera da (Q-rantz)1). Karena arah medan listrik berlawanan maka keduanya saling menghilangkan sehingga kuat medan listrik pada titik P bernilai nol.
Jakina da :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
1. kargaren eta 2. kargaren arteko distantzia = 3 cm
Q-ren arteko distantzia1 dan titik P (r1P) = a
Q-ren arteko distantzia2 dan titik P (r2P) = 3 + a
Galdetu Non dago P puntua kokatuta, P puntuko eremu elektrikoaren intentsitatea zero izan dadin?
Jawab :
P puntua Q-ren ezkerrean dago1.
Medan listrik yang ditimbulkan oleh Q1 pada titik P :
Contoh soal listrik statis 24Muatan uji positif dan Q1 positiboa, eremu elektrikoaren norabidea ezkerrera izan dadin.
Medan listrik yang ditimbulkan oleh Q2 pada titik P :
Contoh soal listrik statis 25Muatan uji positif dan Q2 negatiboa da, eremu elektrikoaren norabidea eskuinera izan dadin.
A puntuan sortzen den eremu elektrikoa :
E1 eta E.2 kontrako norabidean.
E1 - E2 = 0
E1 = E2
Contoh soal listrik statis 26Gunakan rumus ABC untuk menentukan nilai a.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Contoh soal listrik statis 27Ezin da negatiboa izan.
Q-ren arteko distantzia2 dan titik P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Titik P berada pada jarak 1,2 cm di sebelah kanan Q2.

15. Begira hurrengo irudia! Kargatu q3 diletakkan pada jarak 5 cm dari q2, maka kuat medan listrik pada muatan q3 da… (1 µC = 10-6 C)
Contoh soal listrik statis 28

A. 4,6  x 107 N.C-1
B. 3,6 x 107 N.C-1
C. 1,6 x 107 N.C-1
D. 1,4 x 107 N.C-1
E. 1,3 x 107 N.C-1

Eztabaida

Contoh soal listrik statis 29Karga q3 diletakkan pada jarak 5 cm dari q2, maksudnya bukan di sebelah kiri q2 baina eskuineko aldean q2Ezkerreko aldean bada q2 orduan eremu elektriko erresultantea zero da. Hau kargen arteko distantzia q delako da3 q kargarekin1 eta q2 5 cm-koa da eta kargaren magnitudea q da.1 sama dengan muatan q2.

q karga delako3 positiboa gero norabidea eremu elektrikoa q kargan3 q karga negatiborantz2 (E2) eta q karga positibotik urrun1 (E1). Resultan medan listrik adalah penjumlahan kuat medan listrik E1 eta E.2.

Jakina da :
Karga q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Karga q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Jarak antara muatan q1 eta q karga3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 metro
Jarak antara muatan q2 eta q karga3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 metro
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Galdetu : Eremu elektrikoaren indarra q kargan3
Jawab :

Eremu elektrikoaren indarra 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x 107 N / C
Eremu elektrikoaren indarra 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x 107 N / C
Resultan kuat medan listrik
q kargan sortzen den eremu elektrikoaren indarra3 da:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C
Eremu elektrikoaren norabidea ezkerrera edo E norabidean dago2.
Erantzun zuzena C da.

16. Dua muatan listrik terpisah seperti pada gambar. Kuat medan pada titik P adalah… (k = 9 x 109 Nm2 C-2)
Contoh soal listrik statis 30

A. 9,0 x 109 N.C-1
B. 4,5 x 109 N.C-1
C. 3,6 x 109 N.C-1
D. 5,4 x 109 N.C-1
E. 4,5 x 109 N.C-1

Eztabaida

Contoh soal listrik statis 31

Jakina da :
Karga qA = +2,5 °C
Karga qB = -2 °C
Jarak antara muatan qA dan titik P (rA) = 5 metro
Jarak antara muatan qB dan titik P (rB) = 2 metro
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Galdetu Eremu elektrikoaren indarra P puntuan
Jawab :
Kuat medan listrik A
EA = kqA / rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9 x 109 N / C
Kuat medan listrik B
EB = kqB / rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5 x 109 N / C
Resultan kuat medan listrik
Resultan kuat medan listrik di titik P adalah :
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) × 109 = 3,6 x 109 N / C
Eremu elektrikoaren norabidea ezkerrera edo E norabidean dagoB.
Erantzun zuzena C da.

17. Bi karga elektrikok Q karga dute bakoitzak.1 = -40 µC dan Q2 = +5 µC terletak pada posisi seperti pada gambar (k = 9 x 109 nm2.C-2 eta 1 µC = 10-6 C), P puntuko eremu elektrikoaren intentsitatea… da
Contoh soal listrik statis 32A. 2,25 x 106 N.C-1
B. 2,45 x 106 N.C-1
C. 5,25 x 106 N.C-1
D. 6,75 x 106 N.C-1
E. 9,00 x 106 N.C-1
Eztabaida

IRAKURRI ERE  Zizailadura-moduluaren formula

Contoh soal listrik statis 33

Jakina da :
Karga q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Karga q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Jarak antara muatan q1 dan titik P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Jarak antara muatan q2 dan titik P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 Nm2 C-2
Galdetu Eremu elektrikoaren indarra P puntuan
Jawab :
Eremu elektrikoaren indarra 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x 105 N / C
Eremu elektrikoaren indarra 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x 105 N / C
Resultan kuat medan listrik
Resultan kuat medan listrik di titik P adalah :
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) × 105 = 22,5 x 105 N / C
E = 2,25 x 106 N / C
Arah medan listrik ke kanan atau searah E2.
Erantzun zuzena A da.

18. Bi karga elektriko bereizita daude irudian erakusten den bezala. A-ko karga 8 µC-koa da eta bi kargei eragiten dien erakarpen-indarra 45 N-koa da. A karga eskuinera 1 cm-ra mugitzen bada eta k = 9.109 Nm2.C-2, maka gaya tarik menarik yang bekerja pada kedua muatan adalah…
Contoh soal listrik statis 34

A. 45 I
B. 60 I
C. 80 N
D. 90 I
E. 120 I

Eztabaida
Jakina da :
Muatan listrik di A (qA) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Bi kargen arteko indar elektrikoa (F) = 45 Newton
Bi kargen arteko distantzia (rAB) = 4 cm = 0,04 metro = 4 x 10-2 metro
Konstantea (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Galdetu : Indar elektrikoa antara kedua muatan jika muatan A digeser ke kanan sejauh 1 cm atau 0,01 meter
Jawab :

Lehenik kalkulatu B-ko karga elektrikoa, eta ondoren kalkulatu bi karga elektrikoen arteko indar elektrikoa, A-ko karga elektrikoa 1 cm eskuinera desplazatzen bada.
B-n karga elektrikoa :
Coulomb-en legearen formula :
F = k (qA)(qB) / r2
Fr2 = k (qA)(qB)
qB = Fr2 / k (qA)
B-n karga elektrikoa :
qB = (45)(4 × 10-2)2 / (9 × 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 × 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x 10-7 Coulomb
A eta B karga elektrikoen arteko indar elektrikoa :
A-ko karga eskuinera 1 cm mugitzen bada, bi kargen arteko distantzia 3 cm = 0,03 metro = 3 x 10 bihurtzen da.-2 metro
F = k (qA)(qB) / r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newton
Erantzun zuzena C da.

19. Dua muatan listrik P dan Q yang terpisah 10 cm mengalami gaya tarik menarik 8 N. Jika muatan Q digeser 5 cm menuju muatan P  (1 µC = 10-6 C dan k = 9 x 109 Nm2.C-2), maka gaya listrik yang terjadi adalah…
Contoh soal listrik statis 35

A. 8 I
B. 16 I
C. 32 N
D. 40 I
E. 56 I

Eztabaida
Jakina da :
Jarak antara muatan P dan Q (rPQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Gaya listrik antara muatan P dan Q (F) = 8 N
Karga elektrikoa Q (qQ) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Konstantea (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Galdetu : Gaya listrik antara muatan P dan Q jika muatan Q digeser 5 cm menuju muatan P
Jawab :
Terlebih dahulu menghitung muatan listrik P, setelah itu menghitung gaya listrik antara kedua muatan listrik, jika muatan listrik Q digeser 5 cm menuju muatan P.
Muatan listrik P :
qP = Fr2 / k (qQ)
qP = (8)(1 × 10-1)2 / (9 × 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 × 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) × 10-6 Coulomb
Gaya listrik antar muatan listrik P dan Q :
Q-ko karga 5 cm ezkerrera mugitzen bada, bi kargen arteko distantzia 5 cm = 0,05 metro = 5 x 10 bihurtzen da.-2 metro
F = k (qP)(qQ) / r2
F = (9 x 109)( (1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newton
Erantzun zuzena C da.

20. Begira ezazu karga elektrikoaren irudi hau. q kargak jasaten duen indar elektrikoa hau da:B 8 N da (1 µC = 10-6 C) dan (k = 9.109 nm2.C-2). Karga q badaB A-tik 4 cm-ra mugituta, orduan jasaten den indar elektrikoa q daB sekarang adalah…
Contoh soal listrik statis 36A. 2 I
B. 4 I
C. 6 N
D. 8 I
E. 10 I
Eztabaida
Jakina da :
A eta B kargen arteko distantzia (rAB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
A eta B kargen arteko indar elektrikoa (F) = 8 N
Muatan listrik A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Konstantea (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Galdetu A eta B kargen arteko indar elektrikoa, bi kargen arteko distantzia 4 cm bada.
Jawab :
Lehenik kalkulatu B karga elektrikoa, eta ondoren kalkulatu bi karga elektrikoen arteko indar elektrikoa, baldin eta bi karga elektrikoen arteko distantzia 4 cm = 0,04 metro = 4 x 10 bada.-2 metro.
Muatan listrik B :
qB = Fr2 / k (qA)
qB = (8)(2 × 10-2)2 / (9 × 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 × 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) × 10-7
qB = (16/9) × 10-7 Coulomb
A eta B kargen arteko indar elektrikoa :
F = k (qA)(qB) / r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)( (16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)( (16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newton
Erantzun zuzena A da.

Galderaren iturria:

Batxilergoko/Lanbide Heziketako Fisikako Galderak Azterketa Nazionalean

Utzi iruzkina