Esempi di dumande nantu à a lege di i gasi ideali

18 Esempii di Dumande nantu à a Legge di i Gasi Ideali

1. Un gas ideale in un spaziu hà inizialmente un vulume V è una temperatura T. Sè u gas hè riscaldatu in modu chì a temperatura cambia à 5/4 T è a pressione cambia à 2P, allora u vulume di u gas cambia à...

Discussione
Hè cunnisciutu :
Volume iniziale (V1) = V
Temperatura iniziale (T1) = T
Temperatura finale (T2) = 5/4 T
Pressione iniziale (P1) = P
Pressione finale (P2) = 2P
Dumandatu Volume finale (V2)
Jawab :
Esempi di dumande nantu à a lege di i gasi ideali 1U vulume di gas cambia à 5/8 volte u vulume iniziale.

2. U vulume di 2 moli di gas à temperatura è pressione standard (STP) hè…

Discussione
Hè cunnisciutu :
Numeru di moli di gasu (n) = 2 moli
Temperatura standard (T) = 0 oC = 0 + 273 = 273 Kelvin
Pressione standard (P) = 1 atm = 1,013 x 105 Pascal
Custante universale di i gasi (R) = 8,315 Joules/mol.Kelvin
Dumandatu Volume di gasu (V)
Jawab :
Legge di i Gasi Ideali (in numeru di moli, n)
Esempi di dumande nantu à a lege di i gasi ideali 2U vulume di 2 moli di gas hè 44,8 litri.
U vulume di 1 mole di gas hè 45,4 litri / 2 = 22,4 litri.
Cusì u vulume di 1 mole di gasu, ch'ellu sia ossigenu o eliu o argon o qualsiasi altru gasu, hè 22,4 litri.

3. 4 litri di gasu d'ossigenu à una temperatura di 27 °C à una pressione di 2 atm (1 atm = 105 Pa) hè in un cuntinadore. Sè a custante universale di i gasi R = 8,314 J.mol-1.K-1 è u numeru d'Avogadro NA 6,02 X 1023 molecule, tandu u numeru di molecule di gasu d'ossigenu in u cuntinente hè...
Discussione
Hè cunnisciutu :
Volume di gasu (V) = 4 litri = 4 dm3 = 4 x 10-3 m3
Temperatura di u gasu (T) = 27oC = 27 + 273 = 300 Kelvin
Pressione di gas (P) = 2 atm = 2 x 105 Pascal
Custante universale di i gasi (R) = 8,314 J.mol-1.K-1
Numeru d'Avogadro (NA) = 6,02 x 1023
Dumandatu Numeru di molecule di gasu d'ossigenu in u cuntinente (N)
Jawab :
A custante di Boltzmann :
Esempi di dumande nantu à a lege di i gasi ideali 3Legge di i Gasi Ideali (in numeru di molecule, N)
Esempi di dumande nantu à a lege di i gasi ideali 4In 1 mole di gasu d'ossigenu, ci sò 1,93 x 1023 molecule d'ossigenu.

4. Un vasu chì cuntene gas neon (Ne, massa atomica = 20 u) à temperatura è pressione standard (STP) hà un vulume di 2 m3Determinate a massa di gasu neon!
Hè cunnisciutu :
Massa atomica di u neon = 20 grammi/mol = 0,02 kg/mol
Temperatura standard (T) = 0oC = 273 Kelvin
Pressione standard (P) = 1 atm = 1,013 x 105 Pascal
Volume (V) = 2 m3
Dumandatu massa (m) di gas neon
Jawab :
À temperatura è pressione standard (STP), 1 mole di qualsiasi gas, cumpresu u gas neon, hà un vulume di 22,4 litri = 22,4 dm3 = 0,0448 m3Cusì, in un vulume di 2 m3 Quante moli di gas neon ci sò?
Esempi di dumande nantu à a lege di i gasi ideali 5In un vulume di 2 m3 Ci sò 44,6 moli di gas neon.
A massa atomica relativa di u gasu neon hè 20 grammi/mol. Questu significa chì 1 mole cuntene 20 grammi o 0,02 kg di gasu neon. Siccomu 1 mole cuntene 0,02 kg di gasu neon, 44,6 moli cuntenenu (44,6 moli)(0,02 kg/mol) = 0,892 kg = 892 grammi di gasu neon.

5. Dumande d'esame naziunale SMA/MA 2017 n. 22

Un gas ideale hè piazzatu in un cuntinadore chjusu, è u so vulume hè dimezzatu à una temperatura costante. A pressione di u gas hè avà...

A. 4 volte originale

B. 2 volte di più

C. 1 volta torna

D. 1/2 volte l'uriginale

E. 1/4 di l'uriginale

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Volume iniziale = V

Volume finale = 1/2 V

Pressione iniziale = P

Temperatura custante

Dumandatu: Pressione finale

Risposta:

P 1 V 1 / T 1 = P 2 V 2 / T 2 —–> Custante di temperatura (T)

P 1 V 1 = P 2 V 2

PV = P2 ( 1/2 V )

P = P² ( 1/2)

2P = P2

A pressione di u gasu raddoppia.

A risposta curretta hè B.

6. Dumande d'esame naziunale di fisica SMA/MA 2015/2016 n. 21

Fate attenzione à a dichjarazione quì sottu!

(1) Ogni particella si move sempre in una certa direzzione

(2) E particelle di gas sò sparse uniformemente in tutta a stanza.

(3) A dimensione di e particelle di gas pò esse trascurata in paragone à a dimensione di u cuntinente.

(4) Ogni collisione di particelle di gas chì si verifica hè perfettamente elastica.

(5) Si tene contu di a forza attrattiva trà e particelle.

L'affermazione chì currisponde à e proprietà di i gasi ideali hè...

A. (1) è (3) solu

B. (2) è (4) solu

C. (1), (2) è (3) solu

D. (2), (3) è (4)

E. (3), (4) è (5)

Discussione

L'affermazioni currette sò 1, 2, 3, 4.

7. Dumande d'esame naziunale di fisica SMA/MA 2015/2016 n. 21

Quì sottu sò e cose relative à u gasu:

(1) E particelle di materia si movenu in linea retta à una velocità costante in modu aleatoriu.

(2) E collisioni chì si verificanu trà e particelle facenu chì e particelle perdinu un pocu d'energia.

(3) E particelle di gas sò sparse uniformemente in tutta a stanza.

(4) E lege di u muvimentu di Newton s'applicanu solu à e particelle di gas monoatomiche.

(5) L'intervallu di tempu necessariu per e collisioni trà e particelle hè assai cortu.

Da queste dichjarazioni, e proprietà di i gasi ideali includenu...

A. (1), (2), (5)

B. (1), (3), (5)

C. (2), (3), (4)

D. (2), (4), (5)

E. (3), (4), (5)

Discussione

L'affermazioni currette sò 1, 3, 5.

A risposta curretta hè B.

8. Dumande d'esame naziunale di fisica SMA/MA 2015/2016 n. 21

(1) U gasu hè custituitu da particelle chì sò distribuite uniformemente.

(2) A cullisione di e particelle cù i muri hè perfettamente elastica.

(3) L'intervallu di tempu trà e collisioni trà e particelle hè assai cortu.

(4) U vulume di gasu hè assai grande in paragone à u cuntinente in u quale hè cuntenutu.

(5) E lege di Newton ùn s'applicanu micca à e molecule perchè a so dimensione hè assai chjuca.

L'affermazione curretta hè…

A. (1), (2) è (3)

B. (1), (2) è (4)

C. (1), (3) è (5)

D. (2), (3) è (5)

E. (3, (4) è (5)

Discussione

L'affermazioni currette sò 1, 2, 3.

A risposta curretta hè A.

9. Dumande d'esame naziunale di fisica SMA/MA 2015/2016 n. 22

Un gas ideale occupa inizialmente un spaziu cù un vulume V à una temperatura T è una pressione P. Sè u gas hè riscaldatu in modu chì a so temperatura diventa 3/2 T è a so pressione 4/3 P, allora u vulume di u gas diventa...

A. 9/8 V

B. 9/5 V

C. 5/3 V

D. 4/3 V

E. 3/2 V

Discussione

Hè cunnisciutu chì :

Volume iniziale (V 1 ) = V

Temperatura iniziale (T1 ) = T

Pressione iniziale (P1 ) = P

Temperatura finale (T2 ) = 3/2 T

Pressione finale (P2 ) = 4/3 P

Quistione : Volume finale (V 2 )

Risposta :

Discussione di l'Esame Naziunale 2016 per a Fisica di u Liceu - 55

A risposta curretta hè A.

10. Dumande d'esame naziunale di fisica SMA/MA 2015/2016 n. 22

Un gas ideale occupa un spaziu cù un vulume V 1 à una temperatura T 1 è una pressione P 1. Dopu hè riscaldatu in modu chì u vulume di u gas diventa 4/3 V 1 è a pressione diventa 5/2 P 1. U rapportu trà a temperatura finale di u gas è a temperatura iniziale hè...

A. 10 : 5

B. 10 : 3

C. 5 : 10

D. 3 : 10

E. 1 : 8

Discussione

Hè cunnisciutu chì :

Volume iniziale = V 1

Temperatura iniziale = T 1

Pressione iniziale = P 1

Volume finale = 4/3 V 1

Pressione finale = 5/2 P 1

Dumandatu : Paragone di a temperatura finale è di a temperatura iniziale

Risposta :

Calcula a temperatura finale:

Discussione di l'Esame Naziunale 2016 per a Fisica di u Liceu - 56

A risposta curretta hè B.

11. Un totale di 3 litri di gasu Argon à una temperatura di 27 °C à una pressione di 1 atm (1 atm = 10 5 Pa) hè in un tubu. Sè a costante generale di u gasu R = 8,314 J.mol −1 .K −1 è u numeru di particelle in 1 mole di gasu hè 6,02 x 10 23 particelle, allora u numeru di particelle di gasu Argon in u tubu hè…..

A. 0,83 x 1023 particelle

B. 0,72 x 1023 particelle

C. 0,42 x 1023 particelle

D. 0,22 x 1023 particelle

E. 0,12 x 10 23 particelle

Discussione

Hè cunnisciutu chì :

Volume di gasu = 3 litri = 3 dm³ = 3 x 10⁻³ m³

Temperatura di u gasu = 27 ° C + 273 = 300 K

Pressione di u gasu = 1 atm = 10 5 Pa

Custante universale di i gasi (R) = 8,314 J.mol −1 .K −1

Numeru d'Avogadro (N A ) = 6,02 x 10 23 molecule/mol

Quistione : quante particelle di gasu argon ci sò in u tubu?

Risposta :

Discussione di a lege di i gasi ideali 1

12. Un gas ideale si trova in un vasu chjusu cù pressione P, vulume V è temperatura T. Sè à un certu puntu a temperatura hè cambiata à 2T, è u vulume à 3/2 V, tandu u rapportu trà a pressione iniziale (P1 ) è a pressione finale (P2 ) dopu chì V è T sò cambiati hè….

A. 1 : 3

B. 1 : 2

C. 2 : 3

D. 3 : 4

E. 4 : 3

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Pressione iniziale (P1 ) = P

Volume iniziale (V 1 ) = V

Volume finale (V 2 ) = 3/2 V

Temperatura iniziale (T1 ) = T

Temperatura finale (T2 ) = 2T

Cercatu: Paragone di a pressione iniziale (P1 ) è di a pressione finale ( P2 )

Risposta:

Discussione di a lege di i gasi ideali 2
Paragone di a pressione iniziale è finale:

P1 : P2​

P : 4P/3

1: 4/3

3 (1) : (3) 4/3

3: 4

A risposta curretta hè D.

13. U gasu d'ossigenu cù un vulume V, una temperatura T è una pressione P hè in un cilindru chjusu da una valvula. Quandu a valvula hè pressata, u vulume d'ossigenu diventa 3/4 V è a temperatura diventa 3/2 T, tandu u rapportu trà a pressione iniziale è a pressione finale di u gasu hè …

A. P1 : P2 = 1 : 2

B. P1 : P2 = 2 : 3

C. P1 : P2 = 3 : 2

D. P1 : P2 = 3 : 4

E. P1 : P2 = 4 : 3

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Pressione iniziale (P1 ) = P

Volume iniziale (V 1 ) = V

Volume finale (V 2 ) = 3/4 V

Temperatura iniziale (T1 ) = T

Temperatura finale (T2 ) = 3/2 T

Cercatu: Paragone di a pressione iniziale (P1 ) è di a pressione finale ( P2 )

Risposta:

Discussione di a lege di i gasi ideali 3
Paragone di a pressione iniziale è finale:

P1 : P2​

P : 2P

1: 2

A risposta curretta hè A.

14. Fighjate u graficu di a relazione trà a densità ( ρ) è u vulume (V) di diversi gasi quì sottu!

Una coppia di gasi chì anu a listessa massa hè…

Discussione di l'Esame Naziunale 2018 per a Fisica di u Liceu - 19

Discussione di l'Esame Naziunale 2018 per a Fisica di u Liceu - 20

Discussione

Formula di densità:

Densità ( ρ ) = massa (m) / Volume (V)

Massa (m) = densità ( ρ) x Volume (V)

1) m = (0,8)(2) = 1,6 kg

2) m = (0,8)(4) = 3,2 kg

3) m = (0,4)(4) = 1,6 kg

4) m = (0,4)(5) = 2 kg

5) m = (0,8)(5) = 4 kg

A coppia di gasi chì anu a listessa massa hè 1 è 3.

15. Un gas ideale si trova in un vasu chjusu cù pressione P, vulume V è temperatura T. Sè à un certu puntu a temperatura hè cambiata à 2T, è u vulume à 3/2 V, tandu u rapportu trà a pressione iniziale (P1 ) è a pressione finale (P2 ) dopu chì V è T sò cambiati hè….

A. 1 : 3
B. 1 : 2
C. 2 : 3
D. 3 : 4
E. 4 : 3

Discussione
Hè cunnisciutu chì:
Pressione iniziale (P1) = P
Volume iniziale (V1) = V
Volume finale (V2) = 3/2 V
Temperatura iniziale (T1) = T
Temperatura finale (T2) = 2T
Dumandatu: Paragone di a pressione iniziale (P1) è a pressione finale (P2)

Risposta:

Discussione di l'Esame Naziunale 2014 di Fisica per i Licei - Legge di i Gasi Ideali 18aParagone di a pressione iniziale è finale:
P1 :P2
P : 4P/3
1: 4/3
3 (1) : (3) 4/3
3: 4
A risposta curretta hè D.

16. U gasu d'ossigenu cù un vulume V, una temperatura T è una pressione P hè in un cilindru chjusu da una valvula. Quandu a valvula hè pressata, u vulume d'ossigenu diventa 3/4 V è a temperatura diventa 3/2 T, tandu u rapportu trà a pressione iniziale è a pressione finale di u gasu hè….

A.P1 :P2 = 1 : 2
B.P.1 :P2 = 2 : 3
C.P1 :P2 = 3 : 2
D.P.1 :P2 = 3 : 4
E.P.1 :P2 = 4 : 3

Discussione
Hè cunnisciutu chì:
Pressione iniziale (P1) = P
Volume iniziale (V1) = V
Volume finale (V2) = 3/4 V
Temperatura iniziale (T1) = T
Temperatura finale (T2) = 3/2 T
Dumandatu: Paragone di a pressione iniziale (P1) è a pressione finale (P2)
Risposta:

Discussione di l'Esame Naziunale 2014 di Fisica per i Licei - Legge di i Gasi Ideali 18bParagone di a pressione iniziale è finale:
P1 :P2
P : 2P
1: 2
A risposta curretta hè A.

17. 2 litri di gasu d'ossigenu (O2) temperatura 30 oC à una pressione di 1 atm (1 atm = 105 Pa) hè in un tubu. Sè a custante universale di i gasi, R = 8,314 J mol-1 K-1 è u numeru di molecule in 1 mole di gas hè 6,02 x 1023 molecule, tandu u numeru di molecule di gasu d'ossigenu (O2) in u tubu hè…
A. 0,8 x 1023 molecula
B. 0,7 x 1023 molecula
C. 0,5 x 1023 molecula
D. 0,2 x 1023 molecula
E. 0,1 x 1023 molecula
Discussione:
Hè cunnisciutu :
VO2 = 2 litri = 2 dm3 = 2 x 10-3 m3
T = 30 + 273 = 303 K
Pcafés = 105 Pa = 105 N / m2
NA = 6,02 x 1023 molecule/mol (Numeru d'Avogadro)
R = 8,314 J mol-1 K-1
k = R/NA = 8,314/6,02 x 1023 = 1,38 x 10-23 J / K
Massa moleculare di O2 = 32 grammi/mol = 32 kg/mol
Dumandatu :
U numeru di molecule di gasu d'ossigenu (O2)
Jawab :
PV = NkT
Descrizzione: P = pressione, V = vulume, N = numeru di molecule, k = custante di Boltzmann
(105 N / m2)(2 x 10-3 m3) = N(1,38 x 10-23 J/K)(303 K)
lege di i gasi ideali 1A risposta curretta hè C.

18. Volume di 2 grammi di gasu d'ossigenu O2 (Mr = 32) in cundizioni nurmali (T = 0 oC è P = 1 atm) hè…. R = 8,314 J/mol K, 1 atm = 105 Pa) hè…
A. 1,4 m3
B. 2,0 m3
C. 2,3 m3
Profondità 2,5 m3
E. 3,0 m3
Discussione:
Hè cunnisciutu :
Massa O2 = 2 grammi
Massa moleculare (Mr) O2 = 32 grammi/mol
T = 0 + 273 = 273 K
P = 105 N / m2
R = 8.314 J/mol K
Dumandatu :
Vulume ?
Jawab :lege di i gasi ideali 2

Fonte di a dumanda:

Dumande di Fisica di l'Esame Naziunale per u Liceu / Liceu Prufessiunale

 

Lasciate un cummentariu