Esempi di dumande nantu à strumenti ottici

12 Esempi di Dumande nantu à Strumenti Ottichi

Specchiu Concavu

1. L'imagine furmata da un specchiu concavu di un ughjettu d'altezza h piazzatu à una distanza più chjuca di f (f = lunghezza focale di u specchiu) hè...

Discussione di strumenti ottici 1A. virtuale, drittu, riduttu

B. virtuale, drittu, ingranditu

C. reale, drittu, riduttu

D. reale, invertitu, ingranditu

E. reale, inversu, riduttu

Discussione

Quì sottu hè un esempiu di furmazione d'ombra simile à a quistione sopra. Basatu annantu à sta maghjina, l'ombra hè virtuale, dritta è ingrandita. A risposta curretta hè B.

2. Sè un ughjettu hè piazzatu à meza strada trà u puntu focale è a superficia di un specchiu concavu, l'imagine si forma:

(1) ingranditu duie volte

(2) drittu

(3) hà distanza d'imagine = distanza focale

(4) virtuale

L'affermazione curretta hè…

A. 1, 2 è 3

B. 1 è 3

C. 1 è 4

D. solu 4

E. tutti anu ragione

Discussione

Supponemu chì a distanza di u puntu focale o lunghezza focale (f) = 20 cm è a distanza di l'ughjettu (s) = 10 cm, cum'è mostratu in l'imagine quì sottu.

Discussione di strumenti ottici 2

a) Distanza di l'ombra

1/f = 1/s + 1/s'

1/20 = 1/10 + 1/s'

1/20 – 1/10 = 1/s'

1/20 – 2/20 = 1/s'

-1/20 = 1/s'

s' = -20 cm

Una distanza d'ombra negativa significa chì l'ombra hè virtuale. L'ombra hè virtuale perchè nisuna luce ùn a attraversa. Questu hè indicatu da una linea punteggiata in l'imagine.

b) Ingrandimentu di l'imagine

M = -s'/s = -(-20)/10 = 20/10 = 2 volte

Un ingrandimentu pusitivu di l'imagine significa chì l'imagine hè dritta. L'imagine hè ingrandita 2 volte.

E pruprietà di l'ombre basate nantu à l'imagine è i risultati di u calculu sopra sò:

1. Ingranditu 2 volte

2. Verticale

3. Distanza di l'imagine = lunghezza focale = 20 cm

4. Di natura virtuale

A risposta curretta hè E.

Specchiu Convessu

3. Un specchiu cunvessu hè piazzatu à una curva di a strada. Quandu un oggettu hè à 2 m da u specchiu, l'altezza di l'imagine furmata hè 1/16 di l'altezza di l'oggettu. A lunghezza focale di u specchiu hè…

A. 2/15 m

B. 2/17 m

C. 5/8 m

D. 15/2 m

E. 17/2 m

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Distanza di l'ughjettu (s) = 2 metri

Ingrandimentu di l'imagine (M) = 1/16 volte

Quistione: Lunghezza focale di un specchiu cunvessu

Risposta:

Prima calculate a distanza d'ombra (s'):

Discussione di strumenti ottici 3

A distanza di l'imagine hè - 1/8 metru. U segnu negativu significa chì l'imagine hè virtuale.

Lunghezza focale di u specchiu cunvessu (f):

Discussione di strumenti ottici 4

U segnu negativu significa chì u focu di u specchiu cunvessu hè virtuale.

A risposta curretta hè A.

4. L'imagine furmata da un specchiu cunvessu è un ughjettu d'altezza h piazzatu davanti à u specchiu hè...

A. reale, drittu, ingranditu

B. virtuale, drittu, ingranditu

C. reale, drittu, riduttu

D. reale, invertitu, ingranditu

E. virtuale, drittu, riduttu

Discussione

Discussione di strumenti ottici 5

Basatu annantu à l'imagine à fiancu, e pruprietà di l'ombra sò virtuale, dritta è ridutta.

A risposta curretta hè E.

Lente Convessa

5. Da u graficu di a lente convessa sopra, l'ingrandimentu di l'imagine à 1/s = 3 hè...

A. 1,5 volte

B. 2 volteDiscussione di dumande nantu à i strumenti ottici 6 Discussione di dumande nantu à i strumenti ottici 6

C. 3 volte

D. 4 volte

E. 6 volte

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

1/s = 3 cm -1 , s = 1/3 cm

1/s' = 1 cm -1 , s' = 1/1 cm = 1 cm

Quistione: Ingrandimentu di l'imagine (M)

Risposta:

Ingrandimentu di l'imagine:

M = s' : s

M = 1 cm : 1/3 cm

M = 1 cm x 3/1 cm

M = 3 volte

A risposta curretta hè C.

Lente Concava

6. Un fasciu di luce parallelu cade nantu à una lente concava. In a lente, u fasciu di luce sperimenta…

A. rifrazione in modu chì i raggi si sparghjenu

B. riflessione per chì a luce si sparghji

C. rifrazione in modu chì i raggi si raccolgenu

D. riflessione in modu chì a luce si raccoglie

E. rifrazione ma i raggi restanu paralleli

Discussione

Discussione di strumenti ottici 7I specchi ponu riflettà a luce mentre e lenti ponu rifrattà a luce.

E lenti concave anu a pruprietà di sparghje a luce, dunque sò ancu chjamate lenti divergenti.

A risposta curretta hè A.

Loot

7. Una lente cù una lunghezza focale di 5 cm hè aduprata cum'è lente d'ingrandimentu. Sè un ochju nurmale usa a lente d'ingrandimentu cù a massima accomodazione, allora l'ingrandimentu angulare di a lente d'ingrandimentu hè...

A. 3 volte

B. 4 volte

C. 5 volte

D. 6 volte

E. 8 volte

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Lunghezza focale di l'obiettivo (f) = 5 cm

Puntu vicinu à l'ochju nurmale (N) = 25 cm

Dumandatu: Ingrandimentu angulare di a lente d'ingrandimentu

Risposta:

Sè l'ochju hè allughjatu à u massimu, a distanza di l'imagine prudutta da a lente d'ingrandimentu hè a listessa chè u puntu vicinu di un ochju nurmale. A formula per l'angulu d'ingrandimentu di a lente d'ingrandimentu quandu l'ochju hè allughjatu à u massimu:

Discussione di strumenti ottici 8

A risposta curretta hè D.

Difetti oculari

8. Una persona cun ipermetropia deve purtà occhiali cù una forza di lenti di +2 diottrie per vede nurmalmente. Dunque, a distanza più corta chì quella persona pò vede senza occhiali hè...

A. 2,5 cm

B. 15 cm

C. 50 cm

D. 60 cm

E. 100 cm

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Forza di a lente (P) = +2 diottrie

Quistione: Chì ghjè a distanza più corta chì a persona pò vede senza occhiali?

Risposta:

Lente concava o convessa?

A putenza di a lente hè pusitiva, dunque a lente aduprata hè una lente pusitiva, chjamata ancu una lente convessa, chjamata ancu una lente convergente.

Chì ghjè a lunghezza focale di a lente ?

P = 1/f

2 = 1/f

f = 1/ 2 = 0,5 metri = 50 cm

A lunghezza focale di una lente convessa hè 50 cm.

Discussione di strumenti ottici 8Miopia o presbiopia?

Sè a lente aduprata hè una lente convessa, allora hè miope.

Chì ghjè a distanza più corta chì l'ochju pò vede senza occhiali ?

U puntu vicinu di un ochju nurmale hè à 25 cm. Per chì l'ochju possi vede un ughjettu à una distanza di 25 cm cum'è un ochju nurmale, a lente deve furmà una maghjina à una distanza di x cm davanti à a lente. L'imagine hè davanti à a lente convessa in modu chì l'imagine sia dritta è virtuale. L'imagine hè virtuale, dunque a distanza di l'imagine (s') hè negativa.

-1/s' = 1/f – 1/s

-1/s' = 1/50 – 1/25 = 1/50 - 2/50 = -1/50

-s' = -50/1 = -50 cm = -0,50 metri

s' = 50 cm = 0,5 metri

A distanza più vicina chì un ochju miope pò vede hè 50 cm. A distanza più vicina per un ochju nurmale hè 25 cm.

A risposta curretta hè C.

Occhiali

9. Una persona presbita hà un puntu di lettura vicinu à 50 cm. S'ellu vole leghje à una distanza di lettura nurmale, hà bisognu di occhiali cù una putenza di...

A. -2 diottrie

B. -1/2 diottria

C. + 1/2 diottria

D. +2 diottrie

E. +4 diottrie

Discussione

Discussione di strumenti ottici 10U puntu vicinu di un ochju nurmale hè di 25 cm, è u puntu vicinu di u paziente hè di 50 cm. Questu significa chì a persona hà difficultà à vede da vicinu, una cundizione cunnisciuta cum'è presbiopia. A presbiopia pò esse curretta cù una lente convessa, cum'è mostratu in l'imagine quì sottu.

Per chì un ughjettu sia osservatu à una distanza di 25 cm davanti à l'ochju, a lente deve furmà una maghjina à una distanza di 50 cm davanti à l'ochju è a lente. L'imagine deve esse davanti à l'ochju per esse vista, dunque l'imagine hè dritta è virtuale.

Hè cunnisciutu chì :

Distanza di l'ughjettu (s) = 25 cm

Distanza di l'imagine (s') = -50 cm (negativa perchè hè virtuale)

Quistione : Lunghezza focale (f) di l'occhiali è putenza di l'obiettivo (P)

Risposta :

1/f = 1/s + 1/s'

1/f = 1/25 + 1/-50

1/f = 2/50 – 1/50

1/f = 1/50

f = 50/1 = 50 cm = 0,5 metri

Una lunghezza focale positiva significa chì a lente aduprata hè una lente convessa.

P = 1/f = 1/0,5 = +2 Diottrie

A forza o a putenza di a lente hè +2 D. U segnu pusitivu significa chì a lente aduprata hè una lente convessa.

A risposta curretta hè D.

microscopiu

10. Un microscopiu hà una lente obiettiva è una lente oculare cù lunghezze focali di 0,9 cm è 5 cm, rispettivamente. Una persona mette un campione di 10 mm davanti à a lente obiettiva per esse osservatu attraversu a lente oculare senza accomodazione. Se l'ughjettu campione hà una lunghezza di 0,5 mm è a distanza di lettura normale di a persona hè di 25 cm, allora a lunghezza apparente di l'ughjettu serà...

A. 7,5 mm

B. 10 mm

C. 12,5 mm

D. 15 mm

E. 20 mm

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Lunghezza focale di a lente obiettiva (f ob ) = 0,9 cm = 9 mm

Distanza focale di a lente oculare (f ok ) = 5 cm = 50 mm

Distanza di l'ughjettu da a lente obiettiva (s ob ) = 10 mm

Lunghezza di l'ughjettu (h) = 0,5 mm

Puntu vicinu à l'ochju nurmale (N) = 25 cm = 250 mm

Quistione: Lunghezza di l'ombra (h')

Risposta:

L'osservazione senza accomodazione hè a listessa cosa chè l'osservazione cù accomodazione minima, induve l'ochju si rilassa quandu osserva una maghjina chì hè infinitamente luntana.

Prima, calculate a distanza di l'imagine da a lente obiettiva. A lente obiettiva hè una lente convessa, dunque si usa a formula di a lente convessa:

1/s ob ' = 1/f ob – 1/s ob = 1/9 – 1/10 = 10/90 – 9/90 = 1/90

s ob ' = 90/1 = 90 mm

L'ingrandimentu tutale di u microscopiu quandu l'ochju hè à l'accomodazione minima o quandu l'imagine hè à l'infinitu hè calculatu cù a formula:

Discussione di strumenti ottici 11

Lunghezza di l'ombra = lunghezza di l'ughjettu x ingrandimentu tutale = (0,5 mm)(45) = 22,5 millimetri.

11. Un microscopiu hà una lunghezza focale obiettiva di 2,0 cm. Un oggettu hè piazzatu sottu à l'obiettivu à una distanza di 2,2 cm. U microscopiu hè longu 24,5 cm è l'osservatore osserva senza accomodazione. Sè l'osservatore hà ochji nurmali, l'ingrandimentu tutale di u microscopiu hè...

A. 20 volte

B. 25 volte

C. 50 volte

D. 75 volte

E. 100 volte

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Lunghezza focale di a lente obiettiva (f ob ) = 2,0 cm

Distanza di l'ughjettu davanti à a lente obiettiva (s ob ) = 2,2 cm

Lunghezza di u microscopiu (l) = 24,5 cm

Puntu vicinu à l'ochju nurmale (N) = 25 cm

Osservazione senza alloghju

Quistione: Ingrandimentu tutale di u microscopiu (M)

Risposta:

L'ochju s'adatta minimamente quandu l'imagine hè infinitamente luntana, cum'è mostratu in l'imagine à fiancu.

Discussione di strumenti ottici 12

A formula per l'ingrandimentu tutale di un microscopiu quandu l'ochju hè à l'accomodazione minima:

Discussione di strumenti ottici 13

infurmazione:

M = ingrandimentu tutale

l = lunghezza di u microscopiu = distanza trà a lente obiettiva è a lente oculare = lunghezza focale di a lente oculare + distanza di l'imagine da a lente obiettiva (s ob ') = f ok + s ob '

Distanza di l'imagine da a lente obiettiva (s ob '):

1/f ob = 1/s ob + 1/s ob '

1/s ob ' = 1/f ob – 1/s ob = 1/2 – 1/2,2 = 2,2/4,4 – 2/4,4 = 0,2/4,4

s ob ' = 22

A distanza di l'imagine da a lente obiettiva hè di 22 cm.

Lunghezza focale di l'oculare (f ok ):

l = f ok + s ob '

f ok = l – s ob ' = 24,5 – 22 = 2,5 cm

Ingrandimentu tutale di u microscopiu (M):

Discussione di strumenti ottici 14

A risposta curretta hè E.

12. Un studiente (Sn = 25 cm) hà realizatu un esperimentu cù un microscopiu, cù dati cum'è in u diagrama seguente. L'ingrandimentu di u microscopiu hè…

A. 30 volteDiscussione di strumenti ottici 15

B. 36 volte

C. 40 volte

D. 46 volte

E. 50 volte

Discussione

Hè cunnisciutu chì:

Puntu vicinu à l'ochju nurmale (N) = 25 cm

Distanza di l'ughjettu (s ob ) = 1,2 cm

Lunghezza focale obiettiva (f ob ) = 1 cm

Lunghezza focale di a lente oculare (f ok ) = 5 cm

Distanza trà a lente obiettiva è l'oculare = 10 cm

Dumandatu: Ingrandimentu di u microscopiu

Risposta:

Sè l'imagine finale hè infinitamente luntana, l'ochju s'adatterà minimamente, à u cuntrariu, sè l'imagine hè finitamente luntana, l'ochju s'adatterà massimamente. L'imagine finale in l'imagine sopra mostra una imagine finitamente luntana in modu chì l'ochju s'adatterà massimamente.

A formula per l'ingrandimentu di u microscopiu quandu l'ochju hè à l'accomodazione massima:

Discussione di strumenti ottici 16

Discussione di dumande di microscopiu

Binocoli

Discussione nantu à i binocoli

13. Fighjate l'imagine di u percorsu di u fasciu di luce chì forma l'imagine nantu à u microscopiu seguente:
Distanza trà a lente obiettiva è a lente oculare dDiscussione di e dumande di l'esame naziunale di fisica SMA MA 2014 - Strumenti ottici 22aA fonte di u microscopiu hè….

A. 20 cm
B. 24 cm
C. 25 cm
D. 27 cm
E. 29 cm

Discussione

Hè cunnisciutu chì:
A distanza di l'ughjettu da a lente obiettiva (sob) = 2 cm
A lunghezza focale di l'obiettivu (fob) = 1,8 cm
A distanza di l'imagine vera da a lente di l'oculare (sok) = 6 cm
Lunghezza focale di l'oculare (fok) = 6 cm
Quistione: Distanza trà a lente obiettiva è a lente oculare (lunghezza di u tubu di u microscopiu)
Risposta:

Osservate l'imagine sopra. Quandu l'ochju hè à l'accomodazione minima, l'imagine finale furmata da a lente oculare hè à una distanza infinita. Per chì l'imagine finale prodotta da a lente oculare sia à una distanza infinita, l'imagine reale prodotta da a lente obiettiva deve esse à u puntu focale di a lente oculare. Cusì, a distanza trà a lente obiettiva è a lente oculare (l) = a distanza di l'imagine reale da a lente obiettiva (s ob ') + a lunghezza focale di a lente oculare (f ok ).

A distanza di l'imagine reale da a lente obiettiva (sob') :
1 / sob + 1/sob' = 1/fob
1 / sob' = 1/fob – 1/sob
1 / sob' = 1/1,8 – 1/2
1 / sob' = 10/18 – 9/18 = 1/18
sob' = 18 centimetri

Distanza trà a lente obiettiva è a lente oculare (lunghezza di u tubu di u microscopiu):
l = sob' + fok
l = 18 cm + 6 cm
l = 24 cm
A risposta curretta hè B.

Fonte di a dumanda:

Dumande di Fisica di l'Esame Naziunale per u Liceu / Liceu Prufessiunale

Esempi di dumande nantu à i strumenti ottici per l'ochji
Una persona cù ochji nurmali vede inizialmente un oggettu à 500 metri di distanza. Pochi mumenti dopu, a persona vede un oggettu à 1 metru di distanza. A distanza trà a cornea è a retina Mata hè cunsideratu listessu chè a distanza di l'ombra, chì hè circa 2,5 cm. Calcula:
(a) Lunghezza focale è putenza di l'oculare quandu si mette in focu un ughjettu à 500 metri di distanza
(b) Lunghezza focale è putenza di l'oculare quandu si mette in focu un ughjettu à 1 metru di distanza
(c) Cambiamentu di a lunghezza focale di l'oculare quandu a messa à focu passa da 500 metri à 1 metru.
Discussione
Hè cunnisciutu chì:
Distanza di l'ughjettu 1 (s1) = 500 metru = 50.000 cm
Distanza di l'ughjettu 2 (s2) = 1 metru = 100 cm
Distanza di l'ombra (s') = 2,5 cm
Risposta:
(a) Lunghezza focale è putenza di a lente di l'ochju quandu l'ochju si cuncentra nantu à un ughjettu à 500 metri di distanza
A lunghezza focale (f) di l'oculare hè calculata cù formula di lente convessa :
1 / f1 = 1/s1 + 1/s' = 1/50.000 + 1/2,5 = 1/50.000 + 20.000/50.000 = 20.001/50.000
f1 = 50.000/20.001 = 2,499875 cm
f1 = 0,02499875 metri
Forza di a lente di l'ochju:
P1 = 1/f1 = 1/0,02499875 = 40,0 dioptri

(b) Lunghezza focale è putenza di a lente di l'ochju quandu l'ochju si cuncentra nantu à un ughjettu à 1 metru di distanza
Lunghezza focale (f) di l'oculare:
1 / f2 = 1/s2 + 1/s' = 1/100 + 1/2,5 = 1/100 + 40/100 = 41/100
f2 = 100/41 = 2,439024 cm
f2 = 0,02439024 metri
Forza di a lente di l'ochju:
P2 = 1/f2 = 1/0,02439024 = 41,0 dioptri

(c) Cambiamentu di a lunghezza focale è di a putenza di a lente di l'ochju quandu a messa à focu passa da 500 metri à 1 metru.
Cambiamentu di a lunghezza focale di a lente di l'ochju = f1 - f2 = 0,02499875 – 0,02439024 = 0,00060851 metri
Cambiamentu di a forza di a lente di l'ochju = 41,0 - 40,0 = 1,0 Diottrie

Basatu annantu à a discussione di e dumande sopra, si pò cunclude chì:
– A lunghezza focale di a lente di l'ochju hè più grande quandu l'ochju osserva l'uggetti à distanza è a lunghezza focale di a lente di l'ochju hè più chjuca quandu l'ochju osserva l'uggetti à distanza.
– A putenza di a lente di l'ochju hè più grande quandu l'ochju osserva un oggettu vicinu, è a putenza di a lente di l'ochju hè menu quandu l'ochju osserva un oggettu luntanu. Dunque, più vicinu hè l'oggettu, più grande hè a putenza di a lente di l'ochju.

Una discussione più cumpleta di e dumande pò esse studiata in l'articulu riguardu à esempi di dumande nantu à i strumenti ottici per l'ochji.

Esempiu di dumande nantu à l'occhiali
Una discussione più cumpleta di e dumande pò esse studiata in l'articulu riguardu à esempi di dumande nantu à l'occhiali ottici.

Esempi di dumande nantu à e lenti a cuntattu
Una discussione più cumpleta di e dumande pò esse studiata in l'articulu riguardu à esempi di dumande nantu à i strumenti ottici di lenti a cuntattu.

Esempiu di una lente d'ingrandimentu o di una dumanda nantu à a lente d'ingrandimentu
Un scrittu hè cusì chjucu ch'ellu ùn si pò leghje. Una persona leghje u scrittu cù una lente d'ingrandimentu quandu l'ochju hè à l'accomodazione minima, l'angulu d'ingrandimentu di a lente d'ingrandimentu hè 5x. Chì ghjè a lunghezza focale di a lente d'ingrandimentu ?
Discussione
Hè cunnisciutu chì:
Puntu vicinu à l'ochju nurmale (N) = 25 cm
Ingrandimentu di l'angulu di a lente d'ingrandimentu (M) = 5 x
Dumandatu: Lunghezza focale di a lente d'ingrandimentu (f)
Risposta:
A formula per l'ingrandimentu di l'angulu di a lente d'ingrandimentu quandu l'ochju hè à l'accomodazione massima:
M = (N/f) + 1
5 = (25 cm / f) + 1
5 – 1 = 25 cm / f
4 = 25 cm / f
f = 25 cm / 4
f = 6,25 cm
A lunghezza focale di a lente d'ingrandimentu hè 6,25 cm. A lunghezza focale di a lente d'ingrandimentu hè positiva perchè a lente d'ingrandimentu usa un lente convessa alias lente pusitiva.

Una discussione più cumpleta di e dumande pò esse studiata in l'articulu riguardu à esempi di dumande nantu à e lenti d'ingrandimentu o e lenti d'ingrandimentu.

Esempi di dumande per u microscopiu
Una persona cù ochji nurmali osserva un ughjettu cù un microscopiu. A lunghezza focale di a lente obiettiva hè di 20 mm è a lunghezza focale di l'oculare hè di 30 mm. Sè l'imagine reale prudutta da a lente obiettiva hè à 10 cm di distanza, calculate l'ingrandimentu angulare di u microscopiu quandu hè osservatu cù l'ochju à l'accomodazione minima.
Discussione
Hè cunnisciutu chì:
A lunghezza focale di l'obiettivu (fob) = 20 mm
Lunghezza focale di l'oculare (fok) = 30 mm
A distanza di l'imagine di a lente obiettiva (s)ob') = 10 cm = 100 mm
Distanza vicina à l'ochju nurmale (N) = 25 cm = 250 mm
Dumandatu: L'ingrandimentu angulare di un microscopiu quandu hè osservatu cù l'ochju à accomodazione minima
Risposta:
Formula di ingrandimentu angulare tutale di un microscopiu quandu l'ochju s'accomoda à u minimu:

Esempiu di dumande nantu à i strumenti ottici - 1

L'ingrandimentu angulare tutale (M) di u microscopiu quandu l'ochju hè à l'accomodazione minima hè circa 42,0 x.

Una discussione più cumpleta di e dumande pò esse studiata in l'articulu riguardu à esempi di dumande di microscopiu otticu.

Esempiu di una dumanda di telescopiu stellare
Una discussione più cumpleta di e dumande pò esse studiata in l'articulu riguardu à esempi di dumande nantu à i telescopi stellari.

Esempi di dumande nantu à i strumenti ottici di e fotocamere
Una discussione più cumpleta di e dumande pò esse studiata in l'articulu riguardu à esempi di dumande nantu à i strumenti ottici di e camere.

 

Lasciate un cummentariu