Compound nomenclature problems and solutions

  1. What is the name of the compound with the formula NaCl? Solution: The name of the compound NaCl is Sodium Chloride.

  2. What is the name of the compound with the formula CO₂? Solution: The name of the compound CO₂ is Carbon Dioxide.
  3. What is the formula for the compound Iron (III) Oxide? Solution: The formula for Iron (III) Oxide is Fe₂O₃.
  4. What is the name of the compound with the formula SO₃? Solution: The name of the compound SO₃ is Sulfur Trioxide.
  5. What is the formula for the compound Ammonium Sulfate? Solution: The formula for Ammonium Sulfate is (NH₄)₂SO₄.
  6. What is the name of the compound with the formula HCl? Solution: The name of the compound HCl is Hydrochloric Acid.
  7. What is the formula for the compound Copper (II) Nitrate? Solution: The formula for Copper (II) Nitrate is Cu(NO₃)₂.
  8. What is the name of the compound with the formula PCl₅? Solution: The name of the compound PCl₅ is Phosphorus Pentachloride.
  9. What is the formula for the compound Dinitrogen Tetroxide? Solution: The formula for Dinitrogen Tetroxide is N₂O₄.
  10. What is the name of the compound with the formula H₂SO₄? Solution: The name of the compound H₂SO₄ is Sulfuric Acid.
  11. What is the formula for the compound Aluminum Hydroxide? Solution: The formula for Aluminum Hydroxide is Al(OH)₃.
  12. What is the name of the compound with the formula N₂O₅? Solution: The name of the compound N₂O₅ is Dinitrogen Pentoxide.
  13. What is the formula for the compound Calcium Phosphate? Solution: The formula for Calcium Phosphate is Ca₃(PO₄)₂.
  14. What is the name of the compound with the formula NaOH? Solution: The name of the compound NaOH is Sodium Hydroxide.
  15. What is the formula for the compound Carbon Tetrachloride? Solution: The formula for Carbon Tetrachloride is CCl₄.
  16. What is the name of the compound with the formula CuSO₄? Solution: The name of the compound CuSO₄ is Copper (II) Sulfate.
  17. What is the formula for the compound Sulfur Hexafluoride? Solution: The formula for Sulfur Hexafluoride is SF₆.
  18. What is the name of the compound with the formula HNO₃? Solution: The name of the compound HNO₃ is Nitric Acid.
  19. What is the formula for the compound Magnesium Chloride? Solution: The formula for Magnesium Chloride is MgCl₂.
  20. What is the name of the compound with the formula KNO₃? Solution: The name of the compound KNO₃ is Potassium Nitrate.

Print Friendly, PDF & Email