16 primjera pitanja o slobodnom padu.
1. Plod kokosa se odvaja od stabljike i stiže na tlo nakon tri sekunde. Kolika je brzina kokosa kada udari o tlo? g = 10 m/s2
Diskusija
Poznato je :
t = 3 sekunde
g = 10 m/s2
Pitao :
Konačna brzina (vt)?
Jawab :
Bez formule.
Pri slobodnom padu, voće doživljava gravitacijsko ubrzanje od 10 m/s.2 ili 10 m/s po sekundi. To znači da se brzina voća povećava za 10 m/s svake sekunde.
Nakon 1 sekunde, brzina voća = 10 m/s
Nakon 2 sekunde, brzina voća = 20 m/s
Nakon 3 sekunde, brzina voća = 30 m/s.
Korištenje formule.
GLBB formula :
vt = vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 = vo2 + 2 gh
U slobodnom padu, objekat nema početnu brzinu (vo = 0). Stoga se gornja formula mijenja u:
GJB formula :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
Opis: vt = konačna brzina, g = ubrzanje usljed gravitacije, t = vremenski interval, h = visina.
Dato je g i t, postavljeno je pitanje vt stoga koristite prvu formulu.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30 m/s
Konačna brzina ploda = 30 m/s
2. Predmet slobodno pada sa visine od 5 metara iznad tla. Odredite (a) brzinu kokosa kada udari o tlo (b) Vremenski interval koji plod treba da prođe dok ne padne na tlo.
g = 10 m/s2
Diskusija
Poznato je :
h = 5 metara
g = 10 m/s2
Pitao :
(a) Konačna brzina (vt)?
(b) Vremenski interval (t) ?
Jawab :
GJB formula :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Konačna brzina (vt)
Dato je h i g, postavljeno je pitanje vt stoga koristite treću formulu.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10 m/s
(b) Vremenski interval (t)
Za date h i g, da bismo pronašli t, koristimo drugu formulu.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5/5 = 1
t = 1 sekunde
Vremenski interval = 1 sekunda
3. Lopta se ispušta s određene visine. Odredite (a) ubrzanje tijela (b) pređenu udaljenost za 3 sekundi (c) vremenski interval potreban da tijelo dostigne brzinu od 20 m/s
g = 10 m/s2
Diskusija
Poznato je :
g = 10 m/s2
Pitao :
(a) Ubrzanje (a) ?
(b) Pređena udaljenost (h) ako je t = 3 sekunde?
(c) Vremenski interval (t) ako je vt = 20 m/s ?
Jawab :
GJB formula
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Ubrzanje (a) ?
Ubrzanje objekta = ubrzanje usljed gravitacije = 10 m/s2To znači da se brzina objekta povećava za 10 m/s svake sekunde.
(b) Pređena udaljenost (h) ako je t = 3 sekunde?
Ako je g = 10 i t = 3, da bismo pronašli h, koristimo drugu formulu.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(32) = (5)(9) = 45 metara
(c) Vremenski interval (t) ako je vt = 20 m/s ?
Dato je g = 10 i vt = 20, pitao sam t stoga koristim prvu formulu.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 sekundi
4. Kamen je ispušten s vrha tornja visokog 80 metara. Ako je ubrzanje zbog gravitacije 10 m/s2, brzina kamena kada udari o tlo je…
A. 10 m/s
B. 20 m/s
C. 30 m/s
D. 40 m/s
I. 50 m/s
Diskusija
Poznato je da:
h = 80 metara
g = 10 m/s2
Pitao/la:
Konačna brzina (vt) stijena?
Odgovor:

Tačan odgovor je D.
5. Predmet je ispušten sa višespratnice bez ikakve početne brzine. Nakon dvije sekunde predmet padne na tlo (g = 10 m/s2). Visina s koje se predmet ispušta je...
A. 10 metara
B. 20 metara
C. 30 metara
D. 40 metara
E. 50 metara
Diskusija
Poznato je da:
t = 2 sekunde
g = 10 m/s2
Pitao/la:
Visina (v) ?
Odgovor:

Tačan odgovor je B.
6. Lopta je ispuštena sa visine X kao što je prikazano na sljedećoj slici. Ako je visina lopte u trenutku prvog odskoka 50 cm, a drugog odskoka 20 cm, tada je veličina x jednaka….
A. 60 cm
B. 70 cm
C. 100 cm
d.125cm
E. 150 cm
Diskusija

Tačan odgovor je D.
7. Pogledajte sljedeću sliku! Lopta je u početku ispuštena iz pozicije (1) i nakon što dodirne pod, odskoči. Ako je g = 10 ms-2, tada je visina h jednaka….
A. 74 cm
B. 70 cm
C. 66 cm
d.64cm
E. 60 cm
Diskusija

Tačan odgovor je D.
8. Kamen se ispušta s vrha tornja visokog 45 m. Ako je ubrzanje usljed gravitacije 10 m/s -2 , brzina kamena kada udari o tlo je...
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Diskusija
Poznato je :
Visina (v) = 45 metara
Ubrzanje usljed gravitacije (g) = 10 m/s2
Pitao Brzina kamena kada udari o tlo (v)t)
Jawab :
Formula kretanje slobodnog pada :
vt2 = 2 gh
Brzina kamena kada udari o tlo :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
Tačan odgovor je B.
9. Objekt pada s vrha tornja bez ikakve početne brzine. Nakon 2 sekunde, objekt padne na tlo. Ako je g = 10 ms -2 , tada je visina tornja...
A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
E. 5 m
Diskusija
Poznato je :
Vremenski interval (t) = 2 sekunde
Ubrzanje usljed gravitacije (g) = 10 m/s2
Pitao Visina tornja (h)
Jawab :
Formula kretanja slobodnog pada :
h = ½ gt2
Visina tornja :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 metara
Tačan odgovor je C.
10. Predmet mase 2 kg slobodno pada sa visine od 20 m iznad tla. Koliko je vremena potrebno da predmet stigne do tla? (g = 10 ms-2)
A. 20 sekunda
B. 18 sekunde
C. 10 sekundi
D. 5 sekundi
E. 2 sekundi
Diskusija
Masa objekta se ne uzima u obzir pri rješavanju problema slobodnog pada.
Poznato je :
Visina (v) = 20 metara
Ubrzanje usljed gravitacije (g) = 10 m/s2
Pitao Vremenski interval potreban da objekt stigne do tla (t)
Jawab :
Formula kretanja slobodnog pada :
h = ½ gt2
Vremenski interval koji objekat treba da stigne do tla :
20 = ½ (10)(t2)
20 = (5)(t2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 sekunde
Tačan odgovor je E.
11. Kamen je ispušten s vrha tornja visokog 45 m. Ako je ubrzanje zbog gravitacije 10 m/s-2, brzina kamena kada udari o tlo je…
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Diskusija

12. Objekt pada s vrha tornja bez ikakve početne brzine, nakon 2 sekunde objekt stiže do tla. Ako je g = 10 ms-2, onda je visina tornja...
A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
E. 5 m
Diskusija

13. Predmet mase 2 kg slobodno pada sa visine od 20 m iznad tla. Koliko je vremena potrebno da predmet stigne do tla? (g = 10 ms-2)
A. 20 sekunda
B. 18 sekunde
C. 10 sekundi
D. 5 sekundi
E. 2 sekundi
Diskusija
Masa objekta se ne uzima u obzir pri rješavanju problema slobodnog pada.

14. Kokosi i mango padaju zajedno s visine od h1 i h2Kada h1 : h2 = 2 : 1, tako da je odnos vremena pada između kokosa i manga...
A. 1 : 2
B. 1 : 2√2
C. √2 : 1
O. 2 : 1
E. 2√2 : 1
Diskusija
Poznato je da:
Kokosi padaju s visine h1 = 2
Mango je pao s visine od h2 = 1
Ubrzanje usljed gravitacije = g
Pitanje: Poređenje vremena pada između kokosa i manga (t1 : t2)
Odgovor:
S obzirom na visinu (h) i vrijeme (t), korištena formula za slobodno kretanje pada je h = 1/2 gt2

Tačan odgovor je D.
15. Predmet je ispušten sa visine h iznad tla. Nakon što padne na tlo, njegova brzina je 10 m/s.-1, tada je vrijeme potrebno za dostizanje visine od 1/2 h od tla (g = 10 ms-2) je…
A. 1/2 √2 sekunde
B. 1 sekunde
C. √2 sekunde
D. 5 sekundi
E. 5√2 sekunde
Diskusija
Poznato je da:
Konačna brzina (vt) = 10 m/s
Ubrzanje usljed gravitacije (g) = 10 m/s2
Pitanje: Vrijeme potrebno za dostizanje visine od 1/2 sata od tla
Odgovor:
Izračunajte visinu h:
Poznato je da vt i g, zadano h, pa koristite formulu za slobodno kretanje pada vt2 = 2 g h.

Visina 1/2 h = 1/2 (5 metara) = 2,5 metara. Vrijeme potrebno za dostizanje visine od 2,5 metara od tla je:

16. Pogledajte sljedeću sliku!
Kretanje padajućeg kokosa (slika I) i kretanje lopte koju učenik baci vertikalno prema gore do najviše tačke (slika II) imaju tip kretanja….
Diskusija
Slika 1 = kretanje slobodnog pada = jednoliko ubrzano linearno kretanje (GLBB)
Slika 2 = vertikalno kretanje prema gore = jednoliko ubrzano linearno kretanje (GLBB) usporeno
Tačan odgovor je A.
Pitanja o kretanju slobodnog pada
1. Plod kokosa se odvaja od stabljike i stiže na tlo nakon dvije sekunde. Kolika je brzina kokosa kada udari o tlo? g = 10 m/s2
Odgovor:
20 m / s
2. Predmet slobodno pada sa visine od 20 metara iznad tla. Odredite (a) brzinu kokosa kada udari o tlo (b) Vremenski interval koji plod treba da prođe dok ne padne na tlo.
g = 10 m/s2
Odgovor:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 sekunde
3. Lopta se ispušta s određene visine. Odredite (a) ubrzanje tijela (b) pređenu udaljenost za 5 sekundi (c) vremenski interval potreban da tijelo dostigne brzinu od 10 m/s
g = 10 m/s2
Odgovor:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 metara, (c) 1 sekunda
[Engleski: Slobodni pad – problemi i rješenja ]