Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения

14 Закон на Бойл Закон на Шарл Закон на Гей-Люсак – Проблеми и решения

1. Налягането на въздуха в гумата на автомобил е 432 kPa при температура 15 ° C . След няколко часа налягането на въздуха е 492 kPa. Ако се пренебрегне разширението , каква е температурата на въздуха в гумата?

Известни:

Начално налягане (P1 ) = 432 kPa

Крайно налягане (P² ) = 492 kPa

Начална температура (T1 ) = 15 ° C

Желана: Крайна температура ( T2 )

решение:

Уравнението на закона на Гей-Люсак :

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 1

2. Идеални газове в затворен съд с обем V, налягане P и температура T. Ако обемът му стане ½ пъти началния обем, а температурата му стане 4 пъти началната температура , какво е налягането на въздуха в системата?

Известни:

Началният обем на газа (V1 ) = V

Крайният обем на газа (V2 ) = ½ V

Началната температура на газа (T1 ) = T

Крайната температура на газа (T2 ) = 4T

Началното налягане на газа (P1 ) = P1

Търси се: крайното налягане на газа ( P² )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 2

3. Идеални газове първоначално в съд с обем V, температура T и налягане P. Ако газът се нагрее така, че температурата му стане 3/2 T, а налягането му стане 4/3 P, какъв е обемът на газа?

Известни:

Началният обем на газа (V1 ) = V

Началната температура на газа (T1 ) = T

Крайната температура на газа (T² ) = 3/2 T

Началното налягане на газа (P1 ) = P

Крайно налягане на газа (P² ) = 4/3 P

Търсен: Краен обем газ ( V2 )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 3

4. Идеални газове първоначално в съд с обем V и налягане P. Ако температурата на газа стане 5/4 T , а обемът му стане ¾ V, какво е крайното налягане на газа?

Известни:

Началният обем на газа (V1 ) = V

Крайният обем на газа (V2 ) = 3/4 V

Началната температура на газа (T1 ) = T

Крайната температура на газа (T2 ) = 5/4 T

Началното налягане на газа (P1 ) = P

Търси се: крайното налягане на газа ( P² )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 4

5. Идеални газове първоначално в съд с обем V при температура T и налягане P. Ако температурата на газа стане 3/2 T и налягането му стане 2P, какъв е крайният обем на газа?

Известни:

Началният обем на газа (V1 ) = V

Началната температура на газа (T1 ) = T

Крайната температура на газа (T² ) = 3/2 T

Началното налягане на газа (P1 ) = P

Крайно налягане на газа (P2 ) = 2P

Търсен: Краен обем газ ( V2 )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 5

6. Първоначално обработвам газове в съд с обем V при температура T и налягане P. Ако температурата на газа стане 2T, а налягането на газа стане 3/2 P, какъв е крайният обем на газа?

Известни:

Начален обем ( V1 ) = V

Начална температура (T1 ) = T

Начално налягане (P1 ) = P

Крайна температура (T2 ) = 2T

Крайно налягане (P² ) = 3/2 P

Търсен: Краен обем газ ( V2 )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 6

7. Началната температура на идеален газ в затворен съд е 27°C. Ако крайното налягане е 4 пъти началното налягане, каква е крайната температура на съда?

решение:

Затворен контейнер = постоянен обем = изохоричен процес

Известни:

Начална температура на газа (T1 ) = 27 ° C + 273°C = 300K

Началното налягане на газа (P1 ) = P

Крайно налягане на газа (P2 ) = 4P

Търсена: Крайна температура на газа ( T2 )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 7

8. В затворен съд обемът на газа се разширява 2 пъти началния обем (Vo = начален обем , P o = начално налягане ) и температурата на газа става 4 пъти началната температура. Какво е крайното налягане на газа?

Известни:

Началният обем на газа (V1 ) = V0

Крайният обем на газа (V² ) = 2V °

Началната температура на газа (T1 ) = T

Крайната температура на газа (T2 ) = 4T

Началното налягане на газа (P1 ) = P0

Търси се: крайното налягане на газа ( P2 )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 9

9. Идеален газ в затворени контейнери, първоначално при 27 °C. Ако крайното налягане е 4 пъти началното налягане, каква е температурата на контейнера?

решение:

Затворен съд = постоянен обем = изохоричен процес.

Известни:

Начална температура на газа (T1 ) = 27 ° C + 273°C = 300K

Началното налягане на газа (P1 ) = P

Крайно налягане на газа (P2 ) = 4P

Търсена: Крайна температура на газа ( T2 )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 10

1 0. Идеалният газ претърпява изотермичен процес , така че налягането му става 2 пъти началното налягане. Какъв е крайният обем?

Изотермично = постоянна температура

Известни:

Началният обем на газа (V1 ) = V

Началното налягане на газа (P1 ) = P

Крайно налягане на газа (P² ) = 2P

Търсен: Краен обем газ ( V2 )

решение:

P1V1 = P2V2​​​​​

PV = (2P) V²

V = (2) V²

V2 = V/ 2

V² = ½ V

11. Идеален газ в затворен съд под налягане P, сила на звука V и температура T. Крайната температура е 2T и крайният обем е 3/2 В. Какво е съотношението на началното налягане (P1) до крайното налягане (P2).

Известни:

Начално налягане ( P1 ) = P

Начален обем ( V1 ) = V

Краен обем ( V² ) = 3/2 V

Начална температура (T1 ) = T

Крайна температура (T2 ) = 2T

Търси се: Съотношението на началното налягане (P1 ) към крайното налягане (P2 ).

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 11

Съотношението на началното налягане към крайното налягане:

Стр. 1 : Стр. 2

P: 4P/3

1:4/3

3 (1) : (3) 4/3

3: 4

1 2 . Кислороден газ с обем V, температура T и налягане P в затворен съд. Крайният обем на кислородния газ е 3/4 V , а крайната температура е 3/2 T. Какво е съотношението на началното налягане към крайното налягане.

Известни:

Начално налягане (P1 ) = P

Начален обем ( V1 ) = V

Краен обем ( V² ) = 3/4 V

Начална температура (T1 ) = T

Крайна температура (T2 ) = 3/2 T

Търси се: Съотношението на началното налягане (P1 ) към крайното налягане (P2 ).

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 12Съотношението на началното налягане към крайното налягане:

Стр. 1 : Стр. 2

П: 2П

1: 2

13. Идеален газ , първоначално в съд с обем V, температура T и налягане P. Ако идеалният газ се нагрее така, че температурата му стане 3/2 T , а налягането му стане 4/3 P, тогава какъв е крайният обем на идеалния газ?

Известни:

Начален обем ( V1 ) = V

Начална температура (T1 ) = T

Начално налягане (P1 ) = P

Крайна температура (T2 ) = 3/2 T

Крайно налягане (P² ) = 4/3 P

Търси се: Последен том (V 2 )

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 15

14. Идеален газ в съд с обем V1, температурата на T1 и натиск на P1. След това газът се нагрява, така че обемът му става 4 / 3 V1 и налягането му става 5/2 П1. Определете cсравнение на окончателен температураии първоначалното температура на газа.

Известни:

Начален обем = V 1

Начална температура = T1

Начално налягане = P1

Краен обем = 4/3 V 1

Крайно налягане = 5/2 P 1

Търси се: сравнение на крайната температура и началната температура на газа

решение:

Закон на Бойл, закон на Шарл, закон на Гей-Люсак – проблеми и решения 16